2011. október 02. 11:46 - Reckl_Amál

Minek az?

Változik a cafetéria-rendszer. A tépkedős utalványokat felváltja a Széchenyi Pihenőkártya. (Szerintem, ha már ennyire agyonhasználják ezt a nevet, egy hitelkártyához jobban illene...)
Azokon a helyeken valóban praktikusabb lesz, ahol van kártyaleolvasó. A többiek meg majd felzárkóznak, amit egyébként üdvözlök.

Viszont az is föltűnt, hogy a cafetéria-elemek is változtak. Bekerült az albérlet-támogatás, ami elsőre kissé cinikus a lakáshitel-mizériák közepette, de a praktikuma kétségtelen.

Kivették viszont az internet-utalványt. Az indoklás szerint azért, mert az internet már eléggé elterjedt az országban, nem szorul további támogatásra. Kár azonban, hogy továbbra is fizetni kell érte. Biztosan több előfizető van, mint amikor bevonták az internet-hozzájárulást a cafetéria-körbe, de nekem valami olyan rémlik, hogy az egyik legkevésbé lefedett európai ország vagyunk még mindig.

De mielőtt sima tudatlanságot, mszp-s dilettantizmust feltételeznénk a háttérben, sokkal inkább érzi az ember ebben is a kritikátlanság megnyilvánulását.
Jelenleg valódi ellenzék nincs. Az igazán fontos politikai tevékenység nem a parlamentben, hanem az interneten, különösen a közösségi oldalakon folyik. Ráadásul - pont az internet stílusából adódóan - többnyire nem szakemberek aggódnak gdp-s papírokat lengetve a Haza sorsáért, hanem éppenséggel rendkívül ironikus, cinikus hangnemben, de fölötébb őszintén zajlik mindez. Ráadásul az internetes akciózás igen népszerű, és lényegesen jobban passzol a mai ember életéhez, mint az unalmas és parttalan parlamenti vitázás nyomonkövetése.
Továbbá - és ez is az internetes stílus fanyarságának következménye - a politizálás újfajta arca egyúttal vonzó a csalódottak, a politikát rosszízűen megmosolygók számára is vonzó.
E mozgalmak hitelességét pedig az adja, hogy nem megdönteni akarják a hatalmat, hanem kinevetni, és ezáltal folyamatosan jelezni, ha nincs rendben valami. A Facebook-csoportok nem csupán aktívabbak és szellemesebbek tehát, mint a pártok, de sokkal hatékonyabban látják el azt az ellenőrző szerepet, amelyet az Országgyűlésnek kellene.

Persze az új médiatörvénynek is volt még tervezetkorában olyan verziója, amely az internetes tartalmakat is vizsgálta volna, sőt a hatályban lévő is befenyített néhány tartalomszolgáltatót, de azért azt még ezek a gátlástalan akarnokok is érzik, hogy egy internet-ellenes nyílt támadásban többet vesztenének, mint nyernének.

Azt viszont nem képesek elviselni, hogy bornírtságaikat folyamatosan kifigurázzák, és mellesleg világmegváltónak hitt, ám rendesen végig sem gondolt ötleteiket pedig kritizálják. Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy magát Viktort gúnyolják!

Ezért hát sutyiban, csendben kiveszik a cafetériából az internet-utalványt. Talán pár internet-előfizetéssel már rendelkező embernek sem fogja ezentúl futni rá. De ami még ennél is fontosabb, aki most szállna be az internetbe, az jobban meggondolja ennek tudatában.

Még a végén túl sok emberhez jutna el ez a sok gonoszság!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr143271638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.10.02. 14:59:48

Előítélet azt hinni, hogy az internet valami "ellenzéki" (pláne "baloldali") dolog lenne. A jelenlegi kormánypártok és szimpatizánsaik legalább olyan aktívan használják és használják ki a benne levő kommunikációs lehetőségeket, mint azok, akik nem rokonszenveznek velük.

Különösebb "ellenőrző" szerepet ezekben a "Facebook-csoportokban" én személy szerint nem látok. Érdekes módon, ha olvastam valahol tényleg elgondolkodtató és színvonalas kritikát a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájáról (mely tehát nem merült ki a "fúj, diktátor Orbán!" kiáltásokban), azt jobboldalhoz közelálló blogok, folyóiratok hasábjain olvastam.

Szóval nem feltétlenül kell e döntés mögött hátsó szándékot sejteni. Persze köztudatunk hiszterizáltságát mutatja, hogy lehet. :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.10.02. 16:27:48

@Csöncsön:
Pont annak a politizálásnak fellegzett be (egyébként szerintem sajnos), amikor óriási tartalmi okosságok hangzanak el. A Facebook-csoportok nem pártok, főleg nem szakértői szerveződések. Nem is az a funkciójuk (és a céljuk sem), hogy majd ők kormányozzanak.

Egyfelől őrkutyaként figyelik a kormányzást, és rögtön jeleznek, ha valami gyanúsat észlelnek. Másrészt pedig kommunikálják a pártok felé az akaratukat naprakész módon. Nem csoda, hogy tegnap Szanyi kapitányt úgy kellett elzavarni, mert rá akart telepedni a szakszervezeti tüntetésre. Szerencsére nem hagyták.

Egyébként, ha már itt tartunk, az is előítélet, hogy aki nem ért egyet a kormányzópárttal, az máris valamelyik éppen nem kormányzó párt szimpatizánsa. :)

Az előtt le a kalappal, aki manapság fideszesként próbál normálisan online lenni. Nehéz lehet. Igazságtalan lenne a Deutsch-féle twitterezést gondolni az etalonnak, de ha például az utolsó méltó köztársasági elnök tanácsadójára gondolok, akkor megállapítom, hogy még a magas intellektus sem garancia arra, hogy ez igazán virágozna.

KZsoci 2011.10.04. 15:48:28

@Csöncsön: az internet alapvetően ellenzéki műfaj, nem politikai oldalhoz köthetően. Még ma is van valami kis szamizdat-íze, hiszen egy ellenvéleményt nehezebb a mainstream médiában elhelyezni, mint a mindenkori kormányt támogató véleményt. Sokan hisszük azt ráadásul, hogy utóbbi időben egyre nehezebb ismét, noha a tendencia sokáig ellentétes volt - bizonyos körökben pedig mindig is lehetetlen volt, ld. Heinrich cikkét az NST-n: sose jelenthetne meg egy nyomtatott, nagypéldányszámú sportújságban. Az is egyfajta ellenzékiség, az is a fennálló rendet kritizálja.

Az internet, a facebookos kisközösségek szükségszerűen a valós igényeket tükrözik (akár a feketegazdaság :) ), szerintem ezt nem kell magyaráznom; viszont a mindenkori kormányzati próbálkozások tendenciózusak, többnyire esetlenek, hiszen olyan még sose volt, hogy teljesen ellentmondásmentes lett volna bármelyik kormány munkája, így kénytelen a kormányzati csúsztatni, szépíteni, őszintétlennek lenni. Az internetező meg olyan, hogy ez nagyon feltűnik neki.

KZsoci 2011.10.04. 15:50:16

@KZsoci: ja, egyébként ugyanilyen esetlenek a hivatalosan ellenzéki, mégis nagyon mesterkélt és szintén tendenciózus próbálkozások, gondolok itt Gréczy "Agyatlan Zombi" Zsoltra.

De fent nem erről van szó.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.10.04. 15:59:11

@KZsoci:
Vagy Gyurcsány blogja.

Amikor még miniszterelnök volt a kutyájáról tett föl képeket, meg arról írt, mit vett a boltban.

Ma meg publicisztákakat ír. Egyébként szórakoztatóan, sokkal szórakoztatóbban, mint az állítólag újságíró Gréczy.

És persze a Facebookot is használja, és sok követője is van. De nekem úgy tűnik, hogy az meg az MSZP-n belüli ellenzékiség eszköze elsősorban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.10.04. 16:05:41

@Reckl_Amál: @KZsoci:

Nyilván van az internetnek egyfajta kontroll-szerepe, bár a kritikátlan dicsérésével én óvatosabb lennék. Az információk, amelyek neten megjelennek, ellenőrizetlenek és ellenőrizhetetlenek, ezért a közeg arra is alkalmas, hogy a zavarosban halásszon az, akinek ez a heppje. Mindenképpen erős kritikai érzék és magas intelligencia kell ahhoz, hogy az ember szelektálni tudjon a világhálón megjelenő információk között, elkülönítse az értelmeset az értelmetlentől, az igazat a hamistól. Nem biztos, hogy a felhasználók többségében megvan mindez.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.10.05. 10:53:27

@Csöncsön:
Szerintem itt senki sem dicsérte kritikátlanul az internetet. Az ellenőrizhetőség manapság igazán a hagyományos sajtóra vagy médiára sem igaz. A helyreigazítások az információáramlás mai tempója mellett értelmetlenek.

Egyébként meg az említett FB-csoportok funkciója nem a nagypolitikai hírek továbbítása, hanem azok figyelése és a hatékony civil szerveződés.
Szomorú, hogy ezt elsőként a 2006-os zavargók fedezték föl, de ma már civilizált nézeteket valló emberek is használják ezt a médiumot.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.10.05. 19:34:58

@Reckl_Amál:

Ha valaki a nyomtatott sajtóban valótlant állít, azt föl lehet jelenteni, meg lehet büntetni stb. Efféle ellenőrzöttség az interneten nincsen. Ebből is adódik, hogy a netről kiinduló civil szerveződések legalább annyira lehetnek romboló, mint amennyire építő jellegűek.

Én alapvetően teljes mellszélességgel a spontaneitás mellett vagyok, de az utóbbi időkben a hétköznapi gyakorlatban sokkal több elriasztó példával találkoztam, mint olyannal, amelyre csettintenék, hogy igen, végre, ébred a civil társadalom.

(A jó civil kezdeményezéseket egyébként onnan is föl lehet ismerni, hogy mentesek a pártpolitikától, magával az üggyel foglalkoznak, amelyet fölkarolnak. Sajnos ilyenből elég kevés van.)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.10.07. 10:43:51

@Csöncsön:
Ahogy nekünk politikai elitből is gyengébb jutott, úgy a civil társadalom sem az igazi, ezzel egyetértek.

Például eléggé zavar, hogy a számomra amúgy szimpatikus Nem tetszik a rendszer mozgalom szóvivője, arca a drogosbarát Juhász Péter, aki eddig abban exponálta magát, hogy legyen a fű legális Magyarországon. Életemben először megfordult a fejemben, hogy elmegyek tüntetni, de nem szívesen közösködnék egy ilyen devianciát támogató egyénnel.

Az meg egyértelmű, hogy szelektálni kell a jó kezdeményezések és a hülyeségek között. Egy éve volt pl. a "Szavazz fasszal!" - mozgalom, melynek hívei arra biztatták az embereket, hogy érvénytelen szavazatot adjanak le. A rublikába egy ivarszervet kellett rajzolni a résztvevőknek, és ha tudták, meg is kellett örökítsék. Nagyon hülye és komolytalan dolognak tartottam.

De ezeket eleve gyanúsnak tekinteni kb. olyan, mint minden konyhakésről feltételezni, hogy gyilkosságot követnek el vele. Holott a túlnyomó többséggel nem.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.10.11. 07:42:20

@Reckl_Amál: A Tetszik a rendszer mozgalom vezetője a zugpálinkát emelte piedesztálra (ráadásul otthon csak a rosszabbik eljárás működik, a tisztességes pálinka elég komoly infrastruktúrával készül - legyen zug-kerítésszaggató etiltartalmú készítmény). Akkor inkább állok amellé, aki nem büntetné azt, amit azért jó pár éve oly sokan csinálnak. De tudod mit: legyen legális a fogyasztás és illegális a terjesztés. Kicsit máris szabályoztuk, és a kölykök máris nem bizonytalan növényvédő szereken lógnak majd. Mert akinek kell, az így is talál magának valamit, ahogy tíz évvel ezelőtt is.
A Szavazz fasszal! pedig még mindig a legjobb választói magatartásnak tűnik, elnézve a "Szavazz faszra!" mozgalom eredményét. Hétfőnként a Kossuth téren látható a mezőny.
@Csöncsön: A civil mozgalmak jobbára a hatalommal szemben jönnek létre (mi más tudna összekovácsolni ennyi különböző embert?).
Ha ezek nem tetszenek, még nem mond róluk semmit sem. Ahogy magában az sem, hogy én nem tudtam a Kossuth térieket sajnálni öt évvel ezelőtt. Nyilván nem mindenki maga alá hugyozó retardált náci volt köztük, ahogy nyilván most is vannak, akik közéleti pályafutást startolnának itt és most.
A hatalom kontrollja pedig mindenkor jó, mert ez biztosítja a rendszer helyes működését (vö. fékek és ellensúlyok).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.10.13. 21:52:19

@stivanleroy:
"A Szavazz fasszal! pedig még mindig a legjobb választói magatartásnak tűnik, elnézve a "Szavazz faszra!" mozgalom eredményét."

:D
süti beállítások módosítása