2011. szeptember 22. 15:44 - Reckl_Amál

Pár apró eltérés

Még a legügyesebbek sem tudnák rámkenni, hogy elégedett lettem volna a Gyurcsány-éra kormányzati munkájával. Röviden összefoglalva: semmi sem történt, ha mégis, az hihetetlen alacsony színvonalon (l. egészségügyi reform). Körítésnek meg kaptunk szörnyű kommunikációt és kisebb-nagyobb botrányokat.

A helyzet nem sokat változott. Ha a történelemkönyvek jegyzik majd egyáltalán ezt az emberkísérletet, amit II. Orbán-kormányzásnak névvel illetnek tán, hasonló egyenleget vonhatnak le.

Pár apró különbség azért van. Az egyik, nem is annyira apró, maga a Fidesz. Az MSZP-SZDSZ koalíciónak volt ellenzéke. Persze a konstruktivitás vádjával nem lehetett őket illetni. De léteztek.
Ma, amikor ők vannak kormányon, nincs ellenzék. És nemcsak azért, mert a bűvös kétharhad miatt visszaszorultak kicsi frakciókba, hanem azért sincsenek, mert alig tesznek valamit.
A Jobbik - akik ma elvileg a második erőnek tűnnek - nem képes parlamenti színvonalú munkára. Vagy úsznak a narancsszínű árral, vagy az abszurd fűzfaparipáikkal jönnek elő. Az egy tagra jutó legtöbb pornóst felmutatni képes párt egyelőre kellemesen lebzsel az őt természetesen meg nem illető helyen, és semmilyen vizet nem zavar.
Az LMP sajnos túl kicsi, és talán még ennél is sajnosabb, hogy még nem érti, a liberalizmusnak egyelőre leáldozott Magyarországon.
Az MSZP csődtömeg. Valószínűleg mindent elmond a pártról és annak állapotáról, hogy még mindig Gyurcsány Ferenc az egyetlen tettrekész embere.

A másik különbség - ha már Ferenc testvérnél tartottunk - Orbánnak nem egy őszödi beszéddel indult második ciklusa. Hogy a számomra nem túl hiteles, pletykalapszerű Wikileaksból előbányásztak valami öt évvel ezelőtt kijelentést, ahol Orbán Rodolfo után szabadon (vö. "Csak a kezemet figyeljék!") igazította el az amerikaiakat, nem érdekel manapság senkit, mostanában nem áll senki kiegyensített kaszákkal a Parlament előtt...
Egyébként kissé mellékes talán, de az elemzők csak az összmagyar felháborodás hiányáról beszélnek. Holott az is figyelemre méltó, hogy azoknak, akiknek mi szilajul nem leszünk a csicskásai, mégis fontosak annyira, hogy egy miniszterelnök-aspiráns szükségét érezte a megnyugtatását.

Orbán tavaly tényleg nagy közmegelégedésre lovagolt be újra a hatalomba. Nemcsak a pártja és a törzsszavazók akarták a változást, sőt a kétharmadot, hanem majdnem mindenki.
Sőt, a kezdeti bornírtságok ellenére is sokáig töretlen volt a konszenzus a néppel, hogy gyökeres változások kellenek számos területen. És persze lehetne azon élcelődni, hogy ez az ígéret teljesült, mégis inkább látja viszont az ember azt az ügyetlen kapkodást, amely az elmúlt nyolc év folyamatos motívuma volt. Vagyis amiért az előzőeket jónéhány, úgymond, hívük is leváltotta.
Persze az, hogy hogyan tálalják mindezt, ízlés kérdése. Nem éppen az én ízlésemé, de nyilván sokaknak tetszik a talpraesett Szíjjártó Péter, hiszen állandóan hívják mindenfelé.
A lépések végeredménye meg talán sosem derül ki, hiszen az országvédés olyan bonyolult folyamat, hogy öt percenként kell újratervezni.

Mentségnek semmiképp sem mondanám Gyurcsányék kormányzására, hogy mind Őszöd árnyéka, mind ezt az árnyékot elevenen tartó, obstruktív ellenzék miatt a mozgástér nem volt túl nagy. Csupán egyfajta magyarázat ez, amelyet ráadásul a többség nem fogadott el.

De a mostaniak kezét tényleg semmi sem köti, és kizárólag abban eredményesek, hogy ez minél tovább, minél biztosabban így maradjon. De minek? Miért nem érné meg nekik, ha történetesen jól élnének ezzel a nagy lehetőséggel? Mennyire illik a nagy formátumú hitvallásokhoz, az új-államalapító attitűdhöz, hogy naponta változnak a játékszabályok?

Természetesen semennyire. A képmutatás nem is nagyon érdekel már. Most egy olyan politikus alakítja a közéletet, akinek a személyiségéhez közeláll a modoros nagyotmondás. De az igenis bosszant, hogy most, amikor a jó színvonalú kormányzati munkának nincs akadálya, ismét csak próbálkozás zajlik. Ha nem sikerül végül a Nagy Terv, akkor legrosszabb esetben újra ott a kellemes, gondtalan ellenzéki lét. Kár, hogy nekünk többnyire nincs hova átülnünk, ha nem alakulnak kedvezően a dolgok.

 

 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr853246039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.09.22. 17:47:55

Szerintem nem fog Orbán megbukni 2014-ben, mert nem lesz olyan egyéniség, aki őt leváltsa. Gyurcsány esetében már működött a "bárki, csak ő ne"-effektus, de ha akkor is ilyen operett-ellenzék lett volna, nem lett volna olyan egyszerű őt se leváltani.

Orbán esetében csak is a deus ex machinában lehet bízni; mondjuk érdekes kérdés lenne, hogy mi történne, ha váratlanul kikerülne a forgalomból (baleset, betegség stb.). Így folytatnák az alfideszesek? Az ilyen Lázárok, Szijjártók, Semjének nem nagyon képesek önálló gondolatokra, Orbán volt a host, ők meg a terminál. Az ős-fideszesek nagy része belesüppedt Brüsszelbe (Szájer, Deutsch stb.), egyedül talán Pokorni az, akiből kinézné az ember, hogy van valami ötlete. A kormányban lévő oligarchák (csak azért írom így, mert ugye ez fideszes szitokszó) pedig nem ideológia mentén mennek, érdekes lenne tőlük egy "szakértői kormány". :) Szerintem összeroskadna az egész pár pillanat alatt.

De továbbra se tudom, hogy akkor ki jönne, jöhetne...

halbikvera 2011.09.23. 08:33:23

Alternatívát én se látok sajnos, s meglehetősen mérsékelten (kb. semennyire) voltam elégedett az előző ciklussal, de ezerszer inkább visszasírom Gyurcsányék töketlenkedését. Még Medgyesire is előbb szavaznék vagy (urambocsá még ezt is megértem) a hippipártra, mint a Fideszre.

Komolyan, annyira szurkoltam nekik pedig. Sejtettem, hogy lesz egy gyönyörű népnemzeti pántlika dekorációnak, arra is felkészültem lelkiekben, hogy menetrendszerű koronaúsztatás lesz, de úgy voltam vele, hogy ha ez az ára, kibírom.
Annyiban nem csalódtam, hogy ezek a motívumok nem maradtak el, de sajnos mellette ugyanaz a nyomorult akarnoki rendszer érvényesül, mint az első próbálkozásnál. Gazdaságpolitika meg nagy nulla.
Szóval igen, a magam részéről a protestszavazat, a bárki, csak ne a csökött Orbán működni fog. Nem vagyok rá büszke, de ez van.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.23. 10:07:44

@halbikvera:
Nagyon hasonlóan érzem, éreztem. Kifejezetten drukkoltam a kétharmadnak - bár nem szavaztam a Fideszre - hogy végre tényleg lehessen valamit kezdeni az országgal. De ez jóformán semmi, csak a részletekben való vacakolás, aminek egyetlen "hozadéka" a bizonytalanság. Ez árt a legtöbbet a vállalkozókedvnek, anélkül pedig nem mozdul a gazdaság, nem lesznek új munkahelyek.

Az áfa-emelés dühít, merthát ki akar többet fizetni, de megértem, valahonnan pénzt kell találni az államnak. De hogy percenként változnak a jövedelemadó szabályai, legkevésbé sem segít a munkaadóknak. Kövektezésképp legjobb esetben is toporog, kivár, de az is lehet, a határ másik felére költözik. (Az ott élő magyarokat úgyis jobban szereti a kormány, mint minket.)

A 16%-os, egykulcsos SZJA megbukott. Emberi nagyság kellene ennek beismeréséhez. Az ugyanis előfeltétele a korrekciónak, amely, úgy tűnik, így is, úgy is, megtörténik.

A pántlika sem pántlikaság miatt nem tetszik. Hanem a tartalmatlansága miatt. Én arra a magyarságomra szeretnék büszke lenni, amelyre tényleg az lehet az ember, nem a pußtaparty-k üres kliséire.

2011.09.23. 10:20:25

Nem értem, az LMP-vel kapcsolatban miért beszélsz liberalizmusról. A szélsőséges liberalizmust jelenleg a Fidesz képviseli a parlamentben.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.26. 09:14:22

@iii:
Hát, nem tudom... A folyamatos adóemelés meg az állampolgár seggébe bebújó állam nekem nem a vadliberalizmus ismérve.

Az LMP jelenleg a legvállalhatóbb (az egyetlen vállalható?) párt az Országgyűlésben. Csak a továbblépéshet le kellene vetkőzniük ezeket a hippis allűröket, mint pl. az atomenergia-ellenesség.
Különösképpen azért, mert a felelősség nagyobb, mint egy kis finnyáskodási kérdés. Az ország nagyon súlyos bajban van, és ennek egyik oka, hogy nincs a Fidesszel szemben senki, akit komolyan lehetne venni.
Ha az LMP ugyanebben a szakszerű, szigorú modorban (amelyről nekem Sólyom Lászlónak az az arca jön elő, amelyiket szerettem) marad ellenzéki, de egyúttal nem aprózza el az erejét és a hitelét nyugat-európai, unatkozó tinédzserek ál-problémáira, hanem a valós, magyarországi kérdésekkel foglalkozik, csak akkor van esélye a normális Magyarországnak.

Amúgy pedig, ha az LMP komolyabb, esetleg kormányzati tényező lesz, akkor az energiapolitikába is jobban beleszólhat. Szóval ideje lenne távlatokban gondolkodó, profi politikusként gondolkodni.

Különben:
torokgaborelemez.blog.hu/2011/09/25/399_a_fraszt_hozza

2011.09.26. 09:55:08

@Reckl_Amál: Nos, én sem vagyok atomenergiaellenes, de LMP-párti, mert megértem, hogy a zöld pártok a világon mindenhol azok és ennek azért komoly alapja van, amit most Fukusima is bebizonyított. Persze, erre jönnek a nagyokosok, hogy nálunk nincsenek földrengések meg szökőárak. Valóban, de a technológia akkor is magában hordozza a katasztrófa lehetőségét. Fukusimából az a tanulság, hogy lehetnek olyan események, amelyekkel egyszerűen nem számolunk, nem látunk előre. Ha tehát van esély ettől megszabadulni, még olyan áron is, hogy esetleg drágább lesz az energia, akkor meg kell tenni.

Az LMP egyébként nem ellenzi az üzemidő-hosszabbítást jelenleg, csak mint mindenben, ebben is a nyíltságot szeretné megkapni. A bővítés viszont már más kérdés, arra szerintem sincs szükség.

A Fidesz egyértelműen a nagytőkések, a felső középosztály pártja. Viselkedésük valóban eklektikus, de akkor is ők valósították meg azt, amiért az Szdsz és az MDF küzdött: egykulcsos adó, tandíj, szociális támogatások lefaragása, stb.

KZsoci 2011.09.26. 14:11:21

A japán földrengésben tízezrek haltak meg percek, órák leforgása alatt. Az ehhez kapcsolódó erőmű-balesetben ha jól emlékszem, talán egy vagy két ember mondható, aki kifejezetten emiatt halt meg, de nem is tudom biztosan. Esetleg még néhány tucat dolgozót ért káros mértékű sugárzás a hibaelhárítás során.

Szemforgató dolog őket kiemelni, a többi tízezer kapcsán meg a vállunkat vonogatni - Fukusima után azt mondani, hogy nem kell több atomerőmű olyan cinikus, mintha azt mondanánk, hogy a cunámi tanulsága az, hogy ne lakjanak vízparton meg Japánban.

Amíg az LMP nem változtat az atompolitikáján (értsd: a reális, felelős cél a magyar energiafelhasználásban az atomenergiának minél nagyobb részarányra való növelése), addig a potenciális szavazótáborának jelentős része vonakodni fog támogatni titeket. Akkor is, ha ezt az Astoriánál, a bölcsészkaron nem hiszik el.

KZsoci 2011.09.26. 14:12:13

Az előző @iii: -nek ment.

KZsoci 2011.09.26. 14:18:03

Ha nincs annyi esze az LMP-nek, hogy felelős álláspontot fogalmazzon meg az atomenergiakapcsán, akkor legalább annyi esze legyen, hogy kussoljon ezzel kapcsolatban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.26. 14:28:09

@iii:
Az egykulcsos adó ma már csak mítosz. Nem tudom, miért volt olyan fontos, de megbukott.

A tandíj nem liberális gondolat, hanem realista. :) Egyébként, azt hiszem, azt inkább az MSZP akarta.

A SZDSZ-szel és a kései MDF-fel (amelyik pártért igenis kár) sem az volt a baj, hogy liberális nézeteket vallottak.
Az SZDSZ-ben átvette a hatalmat a Kóka féle társaság, amelyik kétségtelenül emlékeztet a Fideszre manapság. Onnantól kezdve semmi vonzó sem volt a pártban.
Azok, akik még a "régi" SZDSZ-ben voltak egy egészen más politikai kultúrát képviseltek. A doktrínerségükkel sokszor nem tudtam egyetérteni, de az eszméikkel, a szemléletmódjukkal sokkal inkább, mint bárki másnak.

A liberalizmus mint kifejezés vált szalonképtelenné. Okosan nem is használják, ez már jó.
De ez a fiatal párt, akikben reménykedem még, jobban tenné, ha tanulna a már megszűnt liberálisok hibáiból. Kicsit közeledniük kellene a valós problémákhoz.

Ami az energiát illeti, a felelős atompolitika 2011-ben a folyamatos és kíméletlen ellenőrzés kikövetelése lenne. Az nyilvánvaló, hogy még nem jött el az ideje az atomerőművek leállításának. A megújuló energia tömeges felhasználása még nincs azon a szinten (pláne Magyarországon), hogy kiváltsa. Addig, amíg eljutnak odáig, észszerű működtetésre van szükség. Aki ma be akar minden atomreaktort záratni, az elvakult és szélsőséges. Vagyis nem komolyan vehető.

2011.09.26. 14:34:02

@KZsoci: Itt most nem a halálesetek számáról volt szó, fölösleges ezt összevetni a földrengés áldozataival. Senki nem vonogatta a vállát, ez két különböző dolog. A radioaktív szennyezés miatt százezreket kellett kitelepíteni, az atomerőművek kiesése miatt százmilliárd dollárban mérhető kár keletkezett, megbecsülhetetlen, hogy a radioaktív szennyeződés milyen kárt okozott, akár emberéletekben is.

Pontosan ezt a könyökvédős hozzáállást kifogásolom, ami csak azt tekinti felelős politizálásnak, amely az atomenergiát támogatja. Miért is? Miért van ez eleve elrendeltetve?

Elmondanám, hogy minden agymosás és folyamatos PR- munka ellenére a magyar közvélemény elutasítja még a felújítását is az atomerőműnek, tehát az LMP ennél megengedőbb álláspontot képvisel. Tehát totális tévedés Astoriára és bölcsészkarra hivatkozni.

Még azt is elmondanám, hogy az LMP képviselői közül talán ha két bölcsész van, ez is egy vaskos előítélet. A kussolás pedig egy korábbi rendszerben volt divat, most nem. Vagy még nem.

KZsoci 2011.09.26. 14:36:59

@iii: na, ezért lett a 7%-ból 3%. :( Mondjuk, ha mindenki ilyen nálatok, akkor nem is nagy kár.

Agymosást meg ti végeztek, picinyeim.

Témát lezártam, unlak.

2011.09.26. 14:41:29

@Reckl_Amál: Amit az Szdsz-ről írsz, teljesen egyetértek. Az LMP végülis az ott elnyomott Solt Ottília-SZETA vonalnak a követőjének is tekinthető.

A megújuló energia helyzete folyamatosan változik. Már most is az a helyzet, hogy a szélerőművekbe beruházás paritásban van az atomerőművekkel (és nem azért, mert preferálják az árát). Az atomenergia ára folyamatosan növekszik, míg a megújulóké folyamatosan csökken. Valóban meg kell oldani a termelt energia eltárolását, de az alatt az idő alatt, amíg egy új erőmű megépülne, ez is megoldható lenne. Nyilván a kiszállás nem egyik napról a másikra fog történni.

2011.09.26. 14:44:48

@KZsoci: Milyen 3%? csak nem 9-re gondolsz? Ne a Fidesz-kreálta Nézőpontot figyeld, galambom.

median.hu/object.aa1cc748-f5fa-4eb1-b7a4-bad6b067a453.ivy

Meglehetősen bárdolatlan vagy, azt tudod, ugye? Nem én kezdtem a társalgást. Ha valaki kifogy az érvekből, ez gyakran megesik, megértelek.

KZsoci 2011.09.26. 14:54:13

@iii: az én érveim a hatodikos fizikakönyvnél kezdődnek, és odáig tartanak, hogy te épp el tudod olvasni a villamos árammal hajtott számítógéped képernyőjén a soraimat - ez több minden zöldségnél, amit összehordanak a zavaros fejű sötétzöldek. Tanulni, tanulni, tanulni!

Szerintem egy szavazót most vesztettetek el végleg - tudod, mondhatod, hogy a magamfajtától ( ;) ) nem is kéne, de sajnos a pénzhez hasonlóan ennek sincs szaga, és bizony majd nyaldosni fogjátok az 1 %-ot alulról, ha így folytatjátok. ;)

End of story.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.26. 14:58:22

@iii:
Igen, az agymosás itt sötétzöld irányból jön.
Ha a kérdést úgy tennék föl, hogy szívesebben fizetne-e háromszor akkora villanyszámlát, mint eddig, ha lekapcsolnánk az atomerőművet, máris nem lenne akkora az elutasítottsága a nukleáris energiának.

Jelenleg manipuláció folyik az atomenergia-ellenzők részéről. Ennek alapja az, hogy az emberek keveset tudnak a kérdésről. Viszont bőven hallottak Csernobilról például. Pedig ott is a fő baj az volt, hogy a sunyi politika titkolta a balesetet, és nem lépett időben a kitelepítésekért.

Egyébként, ha egy "normál" erőmű "robbana föl", annak is lenne bőven áldozata, ha nem is lesznek sugárfertőzöttek. Csakhogy az még előtte százszor jobban szennyezi a környezetet, mint egy reaktor.

Az atom - pont a hidegháború propagandái miatt, ami szintén politika - rejtelmes, veszélyes dolog. Ezért könnyű ellene a hangulatkeltés.

Pedig a fenntartható fejlődés az lenne, ha a megújuló energiaforrásokra átállásig a társadalom, és annak felelős képviselői a biztonságot forszíroznák.

2011.09.26. 15:00:04

@KZsoci: Sajnos, arra nem válaszolsz, ami érveket felhoztam, csak hozod az obligát előítéleteket. Hidd el, nekem is van pár diplomám, méghozzá műszaki az egyik, nem az ujjamból szopom, amit írok. Kicsit elfogulatlanabbul kellene az élethez hozzáállni, az a helyzet.

Ha neked egy kérdés megvitatása elég ahhoz, hogy elveszítsünk, azt rendkívül sajnálom, de túlélem. A német zöldek példája nem azt mutatja, hogy az 1%-ért kellene aggódni. ;-)

KZsoci 2011.09.26. 15:06:45

@iii: jó is, hogy mondod a németeket. Az ottani atomenergiaellenes hisztéria nagyon jól mutatja nekünk, az utókornak, hogy lehetett őket behülyíteni 80 éve a nemzetszocializmussal. Nagyon erős párhuzamok fedezhetőek fel, és különösen pikáns, hogy az a véresszájú hisztéria, ami ott folyik pont a magát liberálisnak hirdető mozgalommal kapcsolható össze.

Ez az egyetlen terület, amiben Magyarország megelőzi Németországot, amiben felelősebb, érettebb a társadalmunk, és küzdeni fogok azért (pl. azért szólok hozzád, mert egyébként leszarnálak - hátha a tájékozatlanok látják a gonosz butaságodat), hogy ne tudjátok a zöld-nácizmust meghonosítani nálunk.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.26. 15:06:58

@iii:
Na, én meg egy harmadik adatot tudok. :) Az LMP-nek tudtommal 5%-a van stabilan.

Már csak azért is kellene némi belátás - egyébként mindkét oldalról - mert az atomenergiapárti nagytőke eszközei mellett az ilyen greenpeace-es befalazások minimum komikusnak hatnak. De - ahogy KZsociban is, aki kicsit azért jobban ért a dolog elméleti részéhez, mint az átlag - visszatetszést is kiváltanak az ilyen akciók.

Ezzel nem lehet a nemzetközi nagytőkét legyőzni (esetleg meggyőzni). Ezek a cégek ugyanis mindent pénzben mérnek. Ha a megújuló mellett sikerülne olyan érveket felhozni, amelyek miatt nekik is jobban megérné.

Jelenleg - de ez kissé már repetitív :) - a biztonság a közös nevező. Ezt pedig a létező infrastruktúrán kell megvalósítani.

Egyébként pedig azért hoztam pont ezt a példát, mert ezen keresztül válik el, hogy valaki aktivista csupán vagy profi politikus.

Ha én elhiszem, hogy Lehet Más a Politika, akkor egyfelől elfogadom, hogy lehet másképp is, de egyúttal politizálást várok el.

2011.09.26. 15:17:17

@Reckl_Amál: Az agymosásról annyit, hogy a Paksi Atomerőmű évi 100 millió fölött költ PR-re. Nehogy má' az LMP "médiafölényét" agymosásnak nevezzük, mert megharapom magam. Az a tény, hogy az emberek többsége nem támogatja az atomenergiát, csak most lett publikus, korábban az a rizsa ment, hogy itt nagyon szeretik az atomot.

Nyitott kapukat döngetsz, az LMP pontosan a biztonságot és a nyitottságot forszírozza, soha nem beszélt Paks bezárásáról.

Az szerintem teljesen fals felvetés, hogy 3x többet kellene fizetni a megújuló áramért. Az MVM most vezette be a zöld tarifát, 10%-kal többe kerül. Most nem találok hirtelen adatot, hogy a németeknél mennyi a különbség, de vsz. ott is hasonló lehet.

Ha titkolta volna a politika, ha nem, mindkét baleset megtörtént és ez a lényeg. Az emberek jobban elviselik a folyamatos kicsi rosszat, mint a bizonytalan egyszeri nagyot. Ld. például repülés vs. vonat. Hiába biztonságosabb a repülés papíron, mégis csak attól félnek jobban az emberek.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.26. 15:19:36

@KZsoci:
Nem zöld nácizmus ez. Az a Greenpeace. Egy rendkívül kártékony szervezet, amely szélsőséges, médiaribanc akcióival a többi környezetvédőt is szélsőséges irányba sodorja.

Holott a környezetvédelem egy szakma. Fontosabb dolog annál, hogy unatkozó tinédzserek meg önjelölt világmegváltók önkifejezzenek a zászlaja alatt.

A német Zöldeknek nem csupán a fanatizálás a bűnük. (Bizonyos jelek tényleg arra utalnak, hogy erre ott nagyobb a fogékonyság, mint nálunk. L. a pápa elleni hisztéria.)

A fő bűnük az, hogy populizmusukkal felkeltették a nagyobb, tradicionális pártok figyelmét a környezetvédelem iránt, akik ma már integrálták ezeket a gondolatokat a saját programjaikba (legalábbis az ígéretek szintjén), így a Zöldek és a hasonló pártok sosem lépnek túl egy bizonyos nagyságon.

Ebből is lehetne tanulni.

KZsoci 2011.09.26. 15:20:08

@Reckl_Amál: abban a pillanatban, hogy előállnak egy olyan technológiával, amellyel a vizet hatékonyabban, és főleg olcsóbban lehet felmelegíteni, mint a bizonyos atomok hasadásakor keletkező hőenergiával, azonnal melléállok. A jelenlegi megújuló energiaforrások egyike sem képes erre, sőt, gyakorlatilag még arra se nagyon, hogy egy modern, fosszílis hőerőmű szintjét hozza.

Majd a magfuziós energia...

2011.09.26. 15:20:33

@Reckl_Amál: A Medián a legmegbízhatóbb cég, én nekik hiszek. Eddig sokkal kisebb számokat hoztak. A Nézőpont a Fidesz érdekei szerint hol föl-, hol lenyomja az LMP-t.

A Greenpeace-t én se szeretem, szerintem is kontraproduktív, amit csinálnak.

A megújuló energia már most iszonyatosan nagy biznisz, nem féltem a nagytőkét tőle. A probléma, hogy ebből is ki fogunk szorulni. :(

KZsoci 2011.09.26. 15:24:11

@Reckl_Amál: "Holott a környezetvédelem egy szakma. Fontosabb dolog annál, hogy unatkozó tinédzserek meg önjelölt világmegváltók önkifejezzenek a zászlaja alatt."

***** :)

KZsoci 2011.09.26. 15:28:13

@KZsoci: "keletkező"... Na, már én is butulok, természetesen energia sosem keletkezik (vagy vész el), hanem átalakul.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.26. 15:29:53

@iii:
Nem tudom, hogy mire költik a 100 milliót. Én akkor kaptam szórólapokat utoljára onnan, amikor ott jártam 11 éve. :)

A híradókban viszont minden atomellenes akcióról beszámolnak. A múltkori greenpeae-es akció kapcsán két mondattal később már Fukusimáról beszéltek.

Kicsit eltávolodtunk az LMP-től, már nem csak róluk van szó. Nekem mindenesetre úgy tűnik, hogy igenis atomellenesek. Ha viszont megfontoltan akarnak kiszállni, azt csak üdvözölni tudom.

2011.09.26. 15:30:26

@KZsoci: A magfúziót én is nagyon várom, addig is ajánlom tanulmányozásra ezt a táblázatot, különös tekintettel az Adv. Nuclear / Wind / Biomass sorokra:

en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source#US_Department_of_Energy_estimates

2011.09.26. 15:37:01

@KZsoci: Mindenesetre a vitastílusod lenyűgöző és a demokratikus hozzáállásod példamutató. (Nem.) És még te nevezel nácinak másokat.

KZsoci 2011.09.26. 15:42:26

@iii: na ja, és hány szélerőmű kellene ahhoz, hogy kiváltsa a paksi erőművet? Mekkora területet foglalnának el? A táj tönkretétele nem környezetszennyezés? Stb. Másrészt nyilvánvaló, hogy az atomenergia fajlagos ára is növekedni fog, hiszen most, Fukusima után, laikus nyomásra sokkal nagyobb volumenű biztonsági intézkedéseket fognak előírni az újonnan épülő atomerőművek számára. Nem mondom, hogy indokolatlanul, hiszen a biztonság tényleg a legfontosabb - az viszont biztos, hogy más, kevésbé misztikus, de legalább ennyire veszélyes üzemeket nem pécéznek ki.

@Reckl_Amál: Nekem az tetszik, hogy az is baj, ha titkolózás van az atomenergia kapcsán, de az is baj, hogy túl sokat költenek a lakosság és az ügyfelek (fogyasztók) tájékoztatására.

KZsoci 2011.09.26. 15:47:03

@iii: szakmai, tudományos kérdésekben nincs demokrácia. Amíg a valóságról alkotott modell a legjobban hasonlít a világ működésére, addig azt kell elfogadni. Módosítani, finomítani, nagy ritkán forradalmasítani lehet, de amíg nem mond valaki jobbat, addig a legkevésbé hamis modell ér.

Az elektronok sem vitatják meg egymás között, hogy melyik/milyen pályára álljanak az atommag körül. ;)
süti beállítások módosítása