2011. augusztus 09. 23:47 - Reckl_Amál

London's burning

Lassan le kell számolni azzal a romantikus és kedves képpel, amelyet Angliáról őrzünk a szívünkben. Nekem legalábbis Anglia asszociációs mezején elegáns, udvarias, kedélyes emberek ülnek egy-egy tea vagy gin and tonic mellett a hétszáz éves gyepen. Próbáltam elfordítani a fejem, amikor a metrón játszásiból késelő fiúkról vagy az ordenáréságig öt perc alatt lerészegedni képes lányokról volt szó. Minden rémhír ellenére úgy gondoltam, Anglia jó hely.

Most viszont már négy napja folyik elsősorban Londonban, de már nem csak ott, valami, amit nem értünk. Senki sem ért. Az angolok sem.

Történt valami rendőri túlkapás (?), valaki sajnos meghalt. A barátai erre lázongásra szólították föl az ő barátaikat (Éljen a Twitter!), és nemsokára százával vonultak ki az utcára. Aztán egyre többen és többen lettek az erőszak ellen tiltakozók. Míg végül a békeharcuk háborúba nem fordult.

Tegnap estére már nemcsak pár kuka és néhány rosszkor rossz helyen parkoló autó lángolt, hanem Croydon városrész bevásárlóutcája is. Többek között egy több emeletes bútoráruház teljesen kiégett.

Mára a zavargáshullám elérte Manchestert, Birminghamet és Liverpoolt is, és egyre abszurdabb esetekről számolnak be az ott élők. Állítólag - dehát ez a pletykaforradalom, úgyhogy miért is ne osztanánk meg ezt az infót; vagy igaz vagy nem - a londoni állatkert egyik tigrisét összekeverték Táncsics Mihállyal, és kiszabadították. A nagymacska nem sokáig élvezhette a váratlan szabadságot, és szerencsére jólnevelt csúcsragadozóhoz méltóan viselkedett, nem bántott senkit.

Egy másik rémtörténet szerint randalírozók egy csoportja a birminghami gyermekkórházat szemelte ki megostromlandó objektumnak. Nincs is néhány mankóval járó gyereknél, pár orvosnál és egy bohócdoktornál félelmetesebb szimbóluma a rohadt elnyomásnak...

Lényeges azonban, hogy csak kiszemelte, azonban semmi sem történt egy kis kiabáláson kívül, még az utcakövek is a helyükön maradtak. Csak a hangulat Angliában ezek szerint olyan, hogy ahol három huszonöt alatti ember összejön, már hívják is a rendőrséget. Vagyis finom világ lesz (van).

Ami viszont biztató, hogy a pletykaforradalom a résztvevőkön kívül mindenkiben megütközést kelt. Nemcsak a hivatalos, állami rendfenntartás kéri, hogy hagyják abba a randalírozást, hanem mindenféle emberek a világ minden szegletéből is elutasítják a látottakat. Sok kimondottan fiatal ember dühöng saját internetes felületén, de többek között a túlzott előkelőséggel nem nagyon vádolható focista, Wayne Rooney is kitwittelte felháborodásának hangjait.

Az okokat is vizsgálják már jópáran. Sok tüntető a pénz hiányát jelölte meg, mikor kérdezték, miért rombolja le saját városát.
Engem ez nem hat meg. Annyira csóró, mint az angliai hőzöngők, én is voltam. És zavart is eléggé. Mégsem jutott valahogy sosem eszembe, hogy ez feljogosítana mások vagyonának az elpusztítására, vagy főleg, hogy mások testi épségének (életének!) a veszélyeztessem.

Ami meg a szegénységet illeti, ezeknek fogalmuk sincs, mit is jelent az valójában. Akinek van olyan mobilja, amellyel az interneten keresztül összecsődíthet pár unatkozó suttyó havert egy kis hacacérára, az nem szegény. Nem csak az afrikai éhezőkhöz képest - hogy egy szélsőséges, de létező ellenpéldát mondjak - hanem sok európai helyzetével összevetve sem az, sőt talán Angliában is élnek elnyomottabb, nyomorgóbb emberek, mint ezek a semmirekellő alakok.
A mobil meg a twitterezés azonban nemcsak a technikai eszközök miatt zárja ki az igazi, mély depriváltságot, hanem arra is utal, hogy ezek a fiatalok részt vettek valamilyen oktatásban. Láthatóan túl sokat nem ért ez - ezért például az egész nyugati világ háboroghatna, persze nem így - de nem is analfabéták. Nemcsak hagyományos értelemben - írás, olvasás terén - hanem bizony a modern, vagyis a digitális analfabétizmus is elkerüli őket.

Az az Anglia, amelyet én szeretek, persze nem tűnik el, mert néhány neveletlen, ostoba, túlkoros kamasznak rombolhatnékja van.
A rendőrség tegnap még kérte a lakosságot, beszélgessenek el a gyerekeikkel; magyarázzák el, ez nem valami számítógépes játék. Akit elkap a rendőrség, az megbánja később.

Ijesztő szellemi tunyaságban tengetik ezek az emberek a napjaikat, ha külön tisztázni kell, hol húzódik a valóság és a tévé határa. Talán egy csöppet elkéstek vele.

Néhány randalírozó ugyanis coolnak gondolja, amit csinál, mert a bútoráruház lángba borítása tök olyan volt, mint Roxfort ostroma az utolsó Harry Potter filmben...
Persze az is nagy költségvetésű produkció, csak épp sokszorosan behozta az árát. Míg ennek a horror-picture show-nak semmilyen pozitív hozadéka sincs.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr63137301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.08.10. 08:29:38

Nem biztos, hogy túlkapás az, ha a drogdílert lelövik, amikor az rálő a rendőrre ("tűzharc"). Érdekes volt, hogy először azt tartották fontosnak közölni, hogy százgyermekes családapa, és csak sokkal később, hogy mellesleg milyen szép, tisztességes foglalkozása volt.

Azoktól a véleményektől mászom a falra igazán, hogy Anglia ezt megérdemli, mert kellett neki olyan nagy gyarmatosító politikát folytatni, tessék, most itt a büntetés, a "bennszülöttek" (mert ugye hozzá kell tenni, hogy többségében a bevándorlók randalíroznak) otthon megbosszúlják a sérelmeket. Egyrészt ez eleve baromság, másrészt a volt gyarmatok többségének sose volt jó előtte se, és azóta meg pláne nem, mint amikor az angolok ott voltak.

Szépen el fognak ezek csitulni amúgy, helyreállítják a rendet hamarosan, hiszen Anglia tényleg nem engedheti meg magának, hogy tartósan ilyen állapotok legyenek. De változni semmi sem fog.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.10. 08:57:58

@KZsoci:
Ez a bosszúállás a gyarmatosítókon szöveg tényleg hajmeresztő. Ezek ugyanis nem bevándorlók, hanem azok gyerekei, unokái; ezek a kölykök már mind brit földön születtek. Mint egy-két éve Franciaországban is. Ezek a gyerekek annyira buták, hogy maguk zárják ki magukat az ún. többségi társadalomból, miközben kvázi ők is britek, franciák stb-k. Fogalmuk sincs a szüleik hazájának történelméről pl. Mostanra kiderült, hogy az a szemellenzős multikulti, amelyre a hetvenes-nyolcvanas évekre berendezkedett Nyugat-Európa nem működik. Az identitás fontos kérdés, úgy látszik, be kell látni.

Másrészt most "igazi", minimum négy generációs angolok is szép számban kint vannak az utcán. Persze a munkanélküliség ellen tüntetnek. Tényleg szörnyű, ha az ember fiatal felnőttként először azt a reakciót váltja ki a nagy betűs életből, hogy nincs rá szükség.
De másrészről viszont ki alkalmazna szívesen egy olyan fiatalt, aki annyit sem sajátított el, hogy ha nem tetszik valami, akkor szétveri a saját városát?

Amúgy nem hiszem, hogy ez igazi tiltakozás. Ez a szórakozás egyik formája ma a még mindig nagyon is jóléti társadalmakban. Mint a gyilkosság a szesztilalom alatt Chicagóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.10. 08:59:04

@KZsoci:
Ja, mégy annyit: persze, hogy vége lesz, jövőre olimpix lesz Londonban.

KZsoci 2011.08.10. 09:05:01

@Reckl_Amál: persze, hogy nem tiltakozás. 2006-ban sem "tiltakoztak" azok, akik felgyújtották a tévét meg szétverték a várost. Ezek gombák (még az állat szót is az állatokra nézve sértő lenne alkalmazni).

Andriana44 2011.08.10. 09:19:46

Össze kellene őket szedni, gyűjtőtáborba tenni, aztán kib...-ni az országból.
Ide vezet a nagy liberalizmus.
Nehogy már pár sz...-os fekával ne tudjon mit kezdeni a rendőrség.

Csak egy kis slusszpoén: barátnőm és kisfia 6 éve élnek Londonban. Gyerek megy haza bőgve, hogy a ház előtt áll két gyerek, és csúfolják, hogy ő nem angol. Barátnőm kinéz, hát az egyik csúfolódó díszpéldány feka, a másik indiai. De ők "angolok".

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.10. 09:35:28

@Andriana44:
Azt gondolom (egyre inkább), hogy ez nem bevándorlói vagy munkanélküliségi probléma, hanem nevelési. Az utóbbi húsz évben egyszerűen kiment a divatból a nevelés. Ami nem csak fegyelmezést jelent, hanem a szabályok megtanítását. De hát mit várjunk egy olyan világban, ahol az ún. felnőttek sem ismerik a szabályokat? Sokszor már én érzem magam kellemetlenül, amikor egy piros lámpánál gyalogosként megállok, a többi gyalogos meg össze-vissza rohangál át az autók között. Anyukják babakocsival(a jövő zavargóját tolja, hiszen már most a devianciára szoktatja) meg bottal vánszorgó emberek is. Nem ér fél percet a biztonságuk?

És, ha már itt tartunk. Ezek az emberek saját maguknak is ártanak. A kilencvenes évek embere legalább még önző volt, mára a tudatosság egész primitív szintre ment le.
Ahogy kicsit jobban megértettem az autóvezetést, azt vettem észre, hogy az emberek nem csak azért szabálytalankodnak, mert nem érdekli őket, hogy mi a szabály, hanem azért is, mert nem is értik a szabályt. Egyesek szerint a szabály fogalmát sem igazán.

Nem átnevelőtábor kellene, én egy nevelőtáborral is kiegyeznék.

KZsoci 2011.08.10. 09:48:56

@Reckl_Amál: az vitathatatlan, hogy bevándorlós téma IS ez a dolog, de tényleg nem egyszerű. a munkanélküliséget tényleg hagyhatjuk.

az a szomorú, hogy azért halad(t) ilyen lassan a védekezés, mert a rendőrök nem akarták elverni a randalírozókat, hiszen gyerekek. szerintem duplaverés kellett volna, de ez az én saját gyerekbarát véleményem :) , viszont az azért figyelemreméltó, hogy, ahogy írták egy helyen, a török kebabos kiállt egy nagy késsel a büféje ajtajába (ti. hogy ne verjék szét), és a közelébe se mertek menni - tessék ezt jelképesen is érteni, érdekes, hogy azok a bevándorlók, akik értéket teremtettek új hazájukban (akár csak egy büfé formájában) nemhogy nem vesznek ebben részt, de ők tudják és hajlandóak megvédeni magukat az "igazi" angolokkal ellentétben. ez bizony azt mutatja, hogy a metropolitán rendőrség egyszerűen használathatatlan, nem létező. nem egy hadseregről van szó, vagy egy terroristacsoportról, hanem sima hülyegyerekekről, akiket ha hazáig pofoznának, 10 perc múlva már rend lenne. szegénységi bizonyítvány. ennél még a BRFK is jobb volt 2006-ban.

Prof. Dr. Simon Templar 2011.08.10. 14:06:23

@KZsoci: Nem multikulti probléma, mert akkor tömegesen lennének felnőtt korú randalírozók is és csak elvétve kiskorúak. Már a neveléssel elront a rendszer mindent. A kiskorút nem szabad fenyíteni, mert az erőszak. Nem szabad rákiabálni, mert az pszichológiai erőszak. Akármelyiket alkalmazod, többet emberekkel nem lesz szabad dolgozzál, mert fennakadsz a CRB Check-en. Rendetlenkedő gyereket nem küldhetsz haza sem az iskolából, sem a templomból, mert felelős vagy értük, nem engedheted egyedül fél órás-órás busz-útra, főleg gettó kellős közepén és ha ezt megszeged, akkor bilincs van. Szép fényes. Aztán, amint látjuk, a rendőrség sem mer hozzájuk nyúlni, mert félnek a törvényes következményektől. Erre mondta Cameron, hogy aki elég idős a randalírozáshoz, az elég idős a gumibothoz is.

Prof. Dr. Simon Templar 2011.08.10. 14:09:27

@James Onedin (aka Zöld Ember): Police CRB Checks: An Idea to Make Crime Free Society

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.08.10. 22:39:10

Nem akarom lebecsülni a zavargások jelentőségét, de ilyenek voltak régebben is. Angliában, Franciaországban és Amerikában is. Volt az antivi8lágban, aztán volt a kilencvenes években és volt a kétezres évtizedben is.

padmasambhava 2011.08.13. 10:02:32

Eltem egy darabig Londonban, es annak ellenere, hogy az nem volt egy könnyü idöszaka eletemnek, azota is anglophile vagyok. Nagyon elszomoritott ez a het.
Sok mindent elrontottak ott, felnött 1-2 korosztaly, aminek se iskolai kepzese, se munkaja, se perspektivaja - es sajnos lathatolag azze sincs. Nagy reszüknek nincs mit veszteniük sem...
(csak en erzem ugy, hogy az internet egyre inkabb a palackbol elszabadult ginnhez hasonlit ?)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.14. 14:05:58

@padmasambhava:
Engem pont ezen az interneten már többször keresztben lenyeltek, amikor arról beszéltem, hogy a mai gyerekeket (és tényleg kicsikről beszéltem) egész egyszerűen nem nevelik. Amikor én voltam gyerek huszonéve pont fordítva volt az arány: hülye, neveletlen gyerekből volt kevesebb. Ezt az anyám - aki akkor miattunk is többet volt kisgyerekes társaságban, pl. óvoda - megerősíti.

Mert ma már bizonyosság, hogy nem csak bűnözők, nem csak bevándorlók, nem csak kisebbségiek vettek részt a zavargásokban, hanem egy generáció számos képviselője.

Ezek szerint Angliában is ritkaságszámba megy a nevelés.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.15. 12:21:06

youtu.be/n1IReGYKsyM
Több Adrian Mole-t olvastam, mint Agatha Christie-t; sajnos ez a fajta Anglia-kép bennem ab ovo nem tudott kialakulni.
Erre egyébként igazán szépen rímel a Bertram Szálló című filmes dolgozat: itt az válik égbekiáltóan gyanússá Miss Marple számára, hogy minden változatlanul ugyanolyan, mint ifjú lányka korában. Ami nem lehet normális.
Vicces adalék: a film minden szempontból jobb, mint az eredeti (nem különösebben átütő) kisregény.
Ja: Trainspotting (és az Acid House).

Vannak egyébként esetek, mikor nem feltétlen örülök annak, ha igazam van.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.15. 13:06:09

@stivanleroy:
A gin-tonicos rész iróniáján túl azért Angliában mégiscsak megvan minden, hogy jól működjék a társadalom. Vagy maradjunk annyiban: több rá az esély.

Ha például Magyarországgal hasonlítjuk össze, akkor nekik nem kellett magukat átverekedniük egy nehéz és hervasztó rendszerváltáson a közelmúltban; az államcsőd sem fenyegette őket már jópár éve, mert az adósságaik kezelhetőek.

És, ha már fiatalokról van szó, visszatérnék a rendszerváltáshoz még egy gondolat erejéig. Angliában semmi sem törte derékba a hétköznapi emberek életét. Ott sincsenek már nyugdíjas állások, és nem is mindenki jár 600 éves, patinás iskolákba, de a közösségek ezerszer jobban működnek, mint nálunk. Például azért, mert vannak.

A társadalomelleneség gyökere, hogy a szabályokat nem tartják be. Az Adrian Mole történetekben sem mindig (illetve inkább nem :) ), de legalább tisztában vannak a létükkel. Ami nyomasztja őket némileg egyrészt, de Pandorát sosem látnád viszont csuklyával a fején, amint egy plazmatévével oson ki a felgyújtott boltból.

És nemcsak azért, mert azért minden határt nem lép át, hanem mert intelligens is. Arról eddig nem beszéltünk itt, hogy ezek a kölykök mindenekelőtt hülyék. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.15. 13:34:08

@Reckl_Amál: Az nemzetközi :-) .
Az Adrian Mole inkább az őszintesége miatt érdekes: bemutatja a valódi, hétköznapi angolokat. Amilyennek belülről látják magukat/egymást. Mint a Trainspotting, ami a nem fővárosi lét kilátástalanságáról (is) beszél. Tizenöt évvel ezelőtt.
Pandora Braithwaite egyébként halászati főfelelős (minimum államtitkár, ha jól emlékszem) lett az első Blair-kormányban, míg ki nem szivárgott egy hangfelvétel a halászati sztrájk idején, amin épp valamelyik kagylófajtát ócsárolja. Adrian Mole adósságspirálba került, majd végül könyvesbolti eladóként dolgozott, miközben valahol a lápvidéken élt a családjával (az egyik idősebb fia katona volt - Afganisztánban, a másik hazament az anyjához Afrikába).
Meglepően hasonló gondjai voltak, mint a mieink.
Na jó, valószínűleg az ő fizetésével jobban ki lehet az ilyesmit számolni.
süti beállítások módosítása