2011. július 14. 00:36 - Reckl_Amál

Ön-fegyelmezés

Kirúgtak nagyjából hatszáz embert a közszolgálati médiából. Sokan azt gyanítják, a költséghatékonyság álcája alatt politikai tisztogatás folyik.

Mára hirdették meg azt a tüntetést, amely útján tiltakoznak az érintettek és szimpatizánsaik (ill. a kirúgók utálói; a barátaink az ellenségeink ellenségei, ugyebár). Kb. százan mentek el az eseményre. Pár újságíró mellett feltűnt Szanyi Tibor és a rendvédelmisek néhány képviselője is. (L. a fenti Voltaire-mondást.)

Ezt azért talán még Rákay főintendáns úr sem tekintené elsöprő tömegnek (még, ha megfizetnék sem). Mondhatni, a közszolgálati tévék saját halottaira a kutya sem kíváncsi.

Persze ezt csak a hőség fokozta legyintős cinizmus mondatja velem. Valójában más okok is lehetnek a háttérben.

A szervezők azt mondják, sokan félelemből nem jöttek el. Akit már kirúgtak - 600 emberből Szanyistól, szakszervezetistől százan jelentek meg - fél, hogy nem kap majd végkielégítést.
Aki még bent van, az meg fél, ha a Híradóban feltűnik a képe a tüntetők tömegében, ne adj' Isten azt mutatják, hogy köszön Szanyinak, akkor a következő hatszázat már nem éli túl.
Állítólag ősszel is lesz egy forduló. Ami azért kellemes, ha arra gondolunk, hogy most ABC-s sorrendben mindenkivel elbeszélgettek, és így közölték a felmondást az első kör áldozataival. Akiket most nem küldtek el, az csak időt nyert, életet nem biztos. Finom lehet olyan helyen dolgozni, ahol két-három havonta életveszélyes rapportokra kell járni.

A hangulat pillanatképe az, ha megfordul az emberek fejében, hogy nem mertek eljönni a kollégák. Mert, hogy a még-bentlévők óvatosak, megértem. Azért az elég naiv elképzelés lenne, hogy az ember nyugodtan tüntethet a munkaadója ellen, és ez egy cseppnyi rossz vért sem szül.
Persze jó lenne csupa lelkiismeretes grállovag között élni, a történet éppenséggel nagyon is anyagias, merthogy hatszáz egzisztenciáról szól.
Különösen most, amikor még szinte meleg, olyan friss a sötétben bújkáló munkanélkülieket végre megregulázó, új szabályozás. Kilencven napot lehet lébecolni, aztán épülhet az autobahn, immáron ez a módi.

Apropó lébecolók! Azért abba érdekes belegondolni, hogy még az sem ment el erre a demonstrációra, akinek elvileg már mindegy, mert a közszolgálatis karrierjének vége. Előfordulhat ugyanis, hogy nem kap végkielégítést. Holott az nem szabadna, hogy az egykori dolgozó kirúgás utáni magaviseletétől (amely ráadásul semmilyen törvénybe nem ütközik, sőt demokratikus alapjog) függjön. A végkielégítés ugyanis az elvégzett munka elismerése, a kölcsönös lojalitás gesztusa. És egyelőre bizonyos esetekben még jár.
Persze nem vagyok bejáratos az m1 meg a Kossuth Rádió folyósóira, nem tudom, mennyire ijesztgetik csupán ezzel egymást a (volt) kollégák, mennyire valós ez a fenyegetettség. Mindenesetre a levegőben van, és ez éppen elég.
A Fidesz nagy, jogi truvája, a visszamenőleges hatály él és virul, de mindenekelőtt működik.

Ugyanis bőven elképzelhető, hogy csak egy kissé paranoiásak, akik ezzel magyarázzák az érdektelenséget rendezvényük miatt. Lehet, hogy nem mindenki érzi a politikai indokokat elküldése hátterében. Talán nem mindenki érezte küldetésnek, nemzeti ügynek, hogy pont ő a közszolgálati televízió vagy rádió munkatársa. Vagy egyszerűen csak nem akarnak politizálni.

Szóval talán el van túlozva kissé a rettegés. Ami nem jó, mert a legkevésbé hisztériára van szükség jelenleg.

Ennél csak az a nagyobb baj, hogy teljesen elképzelhető, komolyan megfélemlítették ezeken a kirúgós villámrandikon a munkavállalókat.

Akárhogy is, a mai tüntetés befulladt, az érdeklődés hiánya pedig súlytalannak és erőtlennek mutatta ezt a szolidaritási mozgalmat. A következőn talán ennyien sem lesznek. Az ellenvélemény elhalkul. Akár volt fenyegetés, akár csak elképzelték.

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr393064689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.14. 07:33:20

Szerintem az ellenvélők alapvetően heterogén és nem különösebben mozgalmár alkatok. (És ismerve a Nemzeti Hírkobinát vezetőit nem csodálom, hogy tartanak tőlük - de ez más lapra tartozik).
Viszont szerintem ha október 23-ára a Milla (ezt a hülye nevet, istenkém...) megint szervez valami happeninget (plusz beszállnak az ilyen-olyan, egyelőre külön kiálló szakszervezetek, újságírók, tanárok, bohócok, egyetemisták, satöbbi), az egészen érdekes eredménnyel járhatna. Nagyon nem szeretem az ilyen utcai marháskodásokat, de mondjuk ősszel én is kimennék egy ilyen rendezvényre. Márciusban is kellemes volt. És valahogy úgy sejtem, hogy az én gondolkodásom valahogy nem rendkívüli. A jelenlegi reakciósok általában is ilyen viszonylag nyugis figurák.

KZsoci 2011.07.14. 08:43:12

Lehet, hogy Szanyi Tibor & co.-nak kellett volna nem elmennie, hiszen neki semmi köze nincs ehhez, viszont az biztos, hogy én sem adnám semmihez a nevemet/arcomat, amely hozzá is köthető. Nem azért, mert félek, hanem mert féreg. :D

Ők lesznek a legnagyobb gátjai annak, hogy Orbánék kikerüljenek a hatalomból - ha egy iciri-piciri szándék is lenne bennük a hatalom- és pénzhajhászat közepette, hogy netán az országnak is jobb legyen, legalább is nagyon nagy kussban lennének már egy éve, ha nem egyáltalán visszavonult státuszban. Persze jól tudják ezt fideszék is, ezért örülnek, ha van egy kis mszp. :) Gyurcsány Ferenc újra és újra felbukkanása mindig visszahódít jópár csalódott szavazót. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.14. 09:06:51

@stivanleroy:
A Béla nem olyan. Ezt a konklúziót vontuk le egyszer kolléganőmmel, amikor már visszavonhatatlannak tűnt a nyugdíjpénzeink ellopása. Azt kérdezte ugyanis akkor, hogy most miért nincsenek olyan tüntetések, mint Öszöd után. Csak azt tudtam neki mondani, hogy mi nem vagyunk olyanok.

Én csak egy május elseje erejéig voltam mozgalmár típus. Igaz, akkor is a gyávább fajta. A Vasas szakszervezet által osztogatott lufik mögé bújtam, ha kamerát érzékeltem. Végülis az nem volt rossz.

@KZsoci:
Tudod, az itt a fő baj, hogy Szanyi pártkötődése semmi ahhoz képest, hogy idióta. Nem tartottam sosem sokra, de a múltkori hosszabb megnyilvánulása óta világos, teljesen el van tájolva.

Legközelebb akkor akarok róla hallani, amikor egy "Világ proletárjai, bocsássatok meg!" transzparenssel vonul végig Budapesten.

KZsoci 2011.07.14. 09:14:59

@Reckl_Amál: hát nyilván összefüggnek ezek, a pártját járatták le a hozzá hasonló idióták és gazemberek (és ami az mszp-ben igen gyakori: a kettő egyszerre), de ez vissza is hat.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.14. 14:28:23

@KZsoci: Pontosítsunk: "(és ami A POLITIKÁBAN igen gyakori: a kettő egyszerre)".
@Reckl_Amál: Mozgalmárságod mértékével kapcsolatosan még akadnak emlékeim :-)
Szanyiról pedig rettenetesen hiányzik a fekete műbőr-surdasapka mellé tűzött pléhkanál.
Többet ártott ő és a hozzá hasonló kerékkötő régi jó elvtárs-bagázs a pártjuk reputációjának, mint Gyurcsány.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.14. 15:12:22

@stivanleroy:
Viszont nagyon büszke forradalmárnak éreztem magam később, amikor Paplanné azon berzenkedett, hogy micsoda emberek vonultak föl. Igazi megtiszteltetés volt.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.14. 15:37:18

@Reckl_Amál: Vagy amikor Paripaphéniszné lemunkáspártizott...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.15. 08:21:38

@stivanleroy:
"Paripaphéniszné" XD

Ezt eltesszük emlékbe.

A hátad mögött zsidó is voltál. St. Ivan Gál Leroy. (Vö. Molnár Gál Péter. Egyébként ez tényleg megtiszteltetés.)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.15. 13:51:34

@Reckl_Amál: Ajvé. Ahhoz képest, hogy a nagyapámat még Vitéz Endre László protezsálta (örömömre senki sem tudja, miért), nem semmi...
Bár tőlük fokozottan hízelgő :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.15. 14:05:38

@stivanleroy:
Akkor már ő is az álcázás nagymestere volt. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.15. 14:07:16

@stivanleroy:
Egyébként erre mindig irigykedtem kicsit. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.15. 15:14:38

@Reckl_Amál: Jut eszembe, mint mond Vona Gábor a kínai piacon?
Ne hunyorogj büdös zsidó, így is felismerlek!

;-)

totosy 2011.07.19. 16:11:37

@stivanleroy: udvozlettel! egy korabbi blogban egy paplan csaladrol irtal es erre vonatkozolag irok (tulajdonkeppen egy lehetetlenhulye kerdesem van): megkerhetnelek-e arra, hogy tovabbitanad kerdesemet az emlitett paplan-oknak (a lehetetlen gyerekek szuleinek...): a sziranyi csalad csaladfajan van egy paplan feleseg es azt szeretnem kerdezni, hogy az emlitett paplan-ok tudnanak-e errol a sziranyi rokonsagrol? kerlek, hogy email cimemet totosysteven@mac.com tovabbitanad nekik; a sziranyi-paplan csaladtorteneti adat itt van: docs.lib.purdue.edu/clcweblibrary/totosyrecords

elore is koszonettel,
steven totosy de zepetnek phd professor
docs.lib.purdue.edu/clcweblibrary/totosycv
8 sunset road, winchester, massachusetts 01890 usa
totosysteven@mac.com 781-729-1680

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.20. 11:05:30

@totosy: Kedves Ptrofesszor úr,

Attól tartok, több okból sem tudok Önnek segíteni. Egyrészt nemigen vagyok kapcsolatban az illető családdal (bár ez a probléma valahogyan még áthidalható lenne), másrészt pedig sajnos a Paplan nem a valódi nevük. Afféle kód csupán, egy régesrégi játékos hagyomány továbbviteleként. Aki ismeri őket, így is beazonosítja, aki nem, az nem gyanakszik (legfeljebb félrevezetődik, aminek viszont nem örülök, mert ez nem volt cél). A család egy másik ágyneműről kapta a nevét.
Megértését köszönöm, a félreértésért elnézését kérem.

Ha összehoz a sors valódi Paplan nevűekkel, gondolni fogok Önre.
süti beállítások módosítása