2011. január 17. 10:13 - Reckl_Amál

Utópánik

A Westbalkán tragédiája után most természetesen keresik a felelősöket. Bár mindig azt gondoltam, mindenki elsősorban saját magáért felel, ebben az esetben talán pont az a lényeg, hogy ez a "saját maga" elveszett, és lett belőle "mindenki". Tömeghisztériának nevezik ezt, az ember - és ez független a korától vagy az intelligenciaszintjétől - ilyen helyzetben nem önmaga már, hanem egy sarokba szorított, sebzett vad, amely bármit megtesz a menekülésért. Amikor kitör, nagyon kevesen képesek észszerűen viselkedni.

Ezért tartom kissé meredeknek, sőt nem is igazán járható útnak, amikor azt kérdezik, miért mentek oda a klub vendégei. Nem vagyok járatos az éjszakai életben, de a Westbalkán neve nekem is ismerős. Jó hírű helynek számított régebben. Elsőre nekem sem negatív előítélek jutnának az eszembe, nem tűnt sosem veszélyes helynek. Miért ne menne oda bárki is?

Ennek ellenére egyre többfelől hallom a szórakozók felelősségének firtatását. Miért megy valaki egy buliba? Mert így akar szórakozni. Nem kell ebből szemforgató sorstragédiát csinálni.
Igazi otthonülő típus vagyok enyhe agorafóbiával, az ilyen helyek, helyzetek alig vonzanak, a piáló kölyköktől mentsen meg az Isten, mégis be tudom látni, van, akinek ez kell. Ezer évek óta megszokott, hogy a fiatalabb emberek zenés-táncos mulatságokon eresztik le a fáradt gőzt, ismerkednek vagy éppen csak jól érzik magukat. Most pedig erről a teljesen normális és elfogadott dologról úgy beszélnek, mintha eleve valami borzalom lenne.

Az a borzalom egyébként, hogy még mindig virágoznak olyan vadkapitalista szemléletű nyerészkedők, akik egy párszáz embert befogadni képes helyre eladnak háromezer jegyet. És tényleg meg kell halnia valakinek, hogy ezzel foglalkozni kelljen.

A Mokka ma reggel még egy lapáttal rátett a demagóg hülyeségekre. Azt kérdezték a nézőktől, hogy ezek után elengedik-e a gyerekeiket este szórakozni. Természetesen ezeket a reggeli kérdéseket nem kell komolyan venni. De biztos van, aki mégis elgondolkodik rajta.

Az egész felvetés értelmetlen. Sajnos ilyen - vagy más baj - bármikor megeshet. Talán, ha a kedves szülők, akik Liptai Claudiától értesültek arról, hogy egyáltalán létezik Westbalkán nevű hely (holott a szemük fénye másfél éve minden hétvégén ott táncol), arra nevelték volna a gyerekeiket, hogy ha látják, tízszer annyi ember furakszik be valahova, akkor ők már ne tegyék, nem történhet ilyen.

Nem utólag kell újabb pánikot kelteni a médiában, meg 17 év nemtörödömség után most két hétig szigorúskodni. És főleg nem az áldozatok között kell keresni a bűnbakot, mégha birkák voltak ezek a javából.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr612589683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicómicó 2011.01.17. 22:10:23

Sokmindent nem értek ezzel kapcsolatban. Ha látni, hogy már mozdulni sem lehet, miért akarnak bemenni? Teljesen igazad van a birka-effektusban, és én is rosszul vagyok a média által keltett indulatokra. (gyász, bűnbakkeresés, felhajtani a családtagokat, ismerősöket, tanárokat, stb.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 13:36:33

Na, ezért nem szabad hírműsorból tájékozódni (rágjuk meg jól a mondatot, sajátos világot ír le).
A három jobb sorsra érdemes pedig nyugodjék békében (róluk mintha nagyon kevés szó esne...).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.18. 15:12:41

@stivanleroy:
Nem is az baj, hogy keveset beszélnek róluk, hanem hogy hülyeséget.

Egyrészt említett reggeli műsorban Pachmann Péterből előtört a férfi, és nem bírta ki, hogy meg ne jegyezze, jócsajok voltak. Ezért még döbbenetesebb, ami történt...

A másik pedig, hogy az egyik lánynak volt amfetamin a vérében. Egy techno-partyn? Felettébb meglepő.

Ezek vagy mind tökkelütöttek, és semmit sem tudnak a saját gyerekeikről vagy extrém méretű, össznépi szemforgatást látunk.

Az Echo házivarangya (nem tudom a nevét, a Kiút c. betelefonálóst vezeti) már felfűzte az egészet a globalizmus - kábszer - AIDS (?) - nemzethalál vonalra.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 20:05:18

@Reckl_Amál: És a zsidókat (akik kötelezővé akarják tenni a drogokat) már ki is hagyta? Hát Bástya elvtárs szart ér?

És nem VAGY. Hanem ÉS.
süti beállítások módosítása