2010. november 29. 03:07 - Reckl_Amál

A nagy klasszikus

Amikor a vb-nek vége lett, azt írtam, legfeljebb a clásicót, vagyis a Real Madrid - Barcelona meccset fogom megnézni. Mert az európai klubfoci nem köt le. Ez nem jött be végül, mert az egész idei spanyol bajnokságot végignéztem barcelonai szemszögből persze. Köszönhetően egyrészt a hirtelen felszabaduló kapacitásaimnak és a Csöncsön bloggerkolléga unszolásának is.

Ma ott tartunk - és ez egyben egyfajta leleplezés is - hogy focis blogot írunk Csöncsönnel a Nemzeti Sport tövében. Kicsit dicsekszem most: már ott is sikerült bevennünk a címlapot, ami nem rossz egy tornából szinte mindig felmentett embertől, már ami engem illet. Sok mindenről álmodoztam, de hogy egyszer a Nemzeti Sport címlapján leszek, még az én egyébként gazdag képzelőerőmnek is sok lett volna.

A két legjobb spanyol csapat találkozója majdnem akkora foci-esemény, mint egy vb-döntő. És csak azért majdnem, mert évente kétszer is sor kerül rá, míg világbajnokság csak négy évente van. Ezért is hívják el clásicónak. A spanyol foci kritikusai szerint elég lenne csak ezt a két meccset lejátszani, hiszen a többi csapat általában leszakad a két gigász mögött, a bajnokság úgyis kettejük között dől el végül. Ez egyébként idén is így lesz valószínűleg, de úgyis Barca-szurkolók vagyunk, úgyhogy nekünk megfelel ez így is.

Nemcsak a csapatok küzdelme ez, hanem két-két rivális is összecsap. Egyrészt egy régi, szintén klasszikus ellentét: Cristiano Ronaldo és Lionel Messi között. Előbbi a mai foci legellenszenvesebb játékosa, aki ha lehet még tovább fejlesztette a Beckham-féle önimádást. Hiú és öntelt, bár az is igaz, hogy Beckhamnél lényegesen tehetségesebb. Ez utóbbi Messire is igaz, csak ő még ráadásul mentes mindenféle műmájerkedéstől.

 

 

A két edző is két különböző karakter. Míg Cé és Leo tiszteli egymást (vagy legalábbis úgy tesz), a Real mestere, Mourinho szokásához híven provokálja az ellenfelet. Csakhogy Pep Guardiolában emberére akadt, mert ő aztán nem teszi meg a balhézós portugálnak azt a szívességet, hogy reagál a verbális ingerlésre.

Ahogy olvasgatom a szakértők véleményét, szinte lehetetlen megmondani, mi lesz a vége. A Real szezonkezdettől nagyon erős. A kezdeti botladozások után, mely elsősorban annak volt köszönhető, hogy a nyáron világbajnokká lett spanyol válogatott gerincét a Barca adta, alig volt idejük pihenni, mostanra régi fényében tündököl a csapat. A Barcelona képes transzban küzdeni, mintha a 11 játékos egy központi idegrendszerrel rendelkezne; a madridiak meg nem riadnak vissza semmitől sem. Nem beszélve arról a paradox sajátosságról, hogy a legjobb focijú országban a játékvezetés néha elég megdöbbentő színvonalú.

A Sport1 alaposan rákészül a játszmára, mert a kezdőrúgás előtt másfél órával már latolgatnak. A legvalószínűbb a Puhl Sándor - Nyilasi Tibor duó Faragó Richard vezényletével. Puhl igazi humorzsák, fejből képes fölmondani a teljes közhelyszótárt. Nagyon örülnénk Bognár Györgynek is, de sajnos az ő szerepeltetése nem túl valószínű.

Sajnos hétfőn rendezik a meccset, mert vasárnap választások vannak Katalóniában, és a két esemény egyszerre túl nagy randalírozási potenciállal bírna. De mint mindennek, ennek is van jó oldala. Emiatt ugyanis kénytelen voltam szabadságot kivenni mára. Estére pedig átjönnek a barátaim - a szokásos vb-csapat - és együtt nézzük, mert a foci közösségi élmény, ugyebár. Általában fönt vagyunk az MSN-en meccsek közben is, de azért a virtuális közösség még nem az igazi.
A szokásos vb-szendvics mellett most sörpereccel is felszerelkeztünk, és ha ilyen "szép" marad az idő, beüzemelem a teafőzőt is.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr372480266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2010.11.29. 08:13:04

"És a boldog nap végén... egy nagy késsel feláldozzuk!" :DDDD Valahogy ez jutott eszembe az utolsó bekezdésről, nem tudom, miért.

Egyébként én is nézni fogom. ;) :D Hajrá Barca! Remélem, sírni fog a céronáldó...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.11.29. 08:46:25

"a többi csapat általában leszakad a két gigász mögött, a bajnokság úgyis kettejük között dől el végül"

Igen, az utóbbi években ez valóban így van. És a közeljövőben is valószínűleg így lesz. Sokan azért is sírják vissza az ezredfordulót, mert akkor előfordult olyan, hogy a BL-ben a négy között három spanyol volt (Real, Barca, Valencia), a bajnokságot meg egy negyedik nyerte (Depor). De azért ez a páros harc is izgalmas. :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.11.30. 11:33:56

Na, el lehet olvasni, mi történt tegnap:

messianizmus.blog.nepsport.hu/archives/2010/11/30/El_Kalapl/

Jó volt a felvezető műsor is. Először egy madridista okostojás meg egy somolygó barcás blogger mondták a semmit. Aztán Komár és Szebeni István szakértettek - a végeredményhez Komár volt a legközelebb. Aztán a telitalálatom: Puhl és Nyilasi. Pont azért szeretem ezeket a szakkommentárokat, mert eszméletlen vicces közhelyeket mondanak. A Puhl-Nyilasi páros passzív agresszív feszültsége meg szinte Hacsek és Sajó.

Remek meccs volt! Jobb, mint a vb-döntő, annak ellenére, hogy itt is sok hirig keveredett a játékba. Szeretjük a sok gólt.

KZsoci 2010.11.30. 11:57:37

@Reckl_Amál:

nádzson jó volt!!! Bognár György még lehetett volna. Nagyon jól éreztem magam! :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.01. 21:01:05

@TC:

A dalnak az örvendete apropója, hogy a Barca győzött. A szomorú meg a mai nap. Pár napja volt Freddie halálának 19. évfordulója.

klasszikusok.blog.hu/2010/11/24/1991_ben_a_mai_napon_11_24_en_hunyt_el_freddie_mercury

Nagyon jó blog, egyre jobban tetszik. És hát Klasszikusokról szól. :) Mint ez a poszt.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.02. 15:20:13

Még mindig a hétfői meccs hatása alatt vagyok! :D Tényleg csodálatos volt. Még Xavi is azt mondta, hogy élete egyik legjobb meccse volt. Tekintettel arra, hogy lassan másfél évtizede van a Barca legfelsőbb köreiben, nagy szó.

Ez az egyik kedvenc képem:
29.media.tumblr.com/tumblr_lco4ffqwnO1qcjtfao1_500.jpg

És a legjobb, hogy nem manipulált, semmi Photoshop.

Kis késéssel megérkezett az FCB csuklószorítóm is tegnap. :) Nem baj, már szombaton folytatódik a bajnokság. Nézünk még meccset együtt, ugye, gyerekek? ;)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.03. 11:51:20

@TC:
Bevallom, én az európai spanyoloknál mindig jobban szerettem a latin-amerikaiakat. Azt hiszem, mivel ez a szakadárság főleg ilyen dolgokban nyilvánul meg, mint a foci vagy a költészet, nem zavar. Mégha alapvetően nem szeretem az ilyesmit. Pláne, hogy hiába tanultam spanyolul, a nyelvüket csak nehezen értem meg.

Láttad a meccset? Ha nem lennék Barca-rajongó, akkor a végére az lettem volna. Ég és föld volt a két csapat. Mindenem.

Mondhatnám, hogy ez nem szépségverseny, de azzal végülis neked adnék igazat. :) Szerintem Leo nagyon helyes és kedves. És nyugodtan keress csak róla egy félmeztelen képet, pozitívan csalódnál.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.03. 13:10:00

@TC:
"Bevallom, mindig is utáltam a dél-amerikaiakat, kivéve, ha olaszok játszák el őket. :)"

Lo sé. :) A Coimbra urakat mi is igen kultiváljuk.

Ma ismétlik a SportKlubon 15:45-től a meccset. Bevallom, én tegnap újranéztem.

A FIFA döntéséről inkább Fábry gondolata jutott eszembe: érdek az, ami sszép nélkül tetszik. Kant után nagyon szabadon. :)
süti beállítások módosítása