2010. november 18. 16:08 - Reckl_Amál

Robi kirúgatja magát

A jobboldali sajtó és média visszhangzik ettől a valóban kissé visszás ötlettől: a Román Nagykövetség kibérelték a Nemzeti Színházat, hogy az elegáns épületben ünnepeljék december 1-ét, a Román Nemzeti Tanács létrejöttének emléknapját, ami a magyaroknak gyásznap, hiszen ez gyakorlatilag Erdély beolvasztását jelentette a Román Királyságba. Ez mindenképpen ízléstelen gesztus. Talán azzal magyarázható ez a diplomatáktól különösen nagy tapintatlanság, hogy Romániának - érthető okokból - már nem fáj annyira a múlt, náluk ez a nap már csak egy nemzeti ünnep, csupán protokoll. Magyarellenességet, pláne rossz szándékot a party helyszínének kiválasztása mögött nem feltételezek.

Reflex-szerűen azonnal bűnösöket kell keresni, hiába van szó egyszerűen valószínűleg egy faux-pas-ról. A jobberek szerint a románoktól ez simán kitelik, rajtuk ezt már nem is érdemes számon kérni. Na, de ki adott engedélyt erre a pokoli, hazaáruló murira? Természetesen a románoknál is rosszabb Alföldi Róbert. Vagy Roberta, ahogy ezekben a körökben nevezni szeretik, mert viccesek nagyon. A nemzeti érzésekről csak apró gyászkönnyel a szemünkben beszélünk, de egy másik ember állítólagos nemi irányultságát nyugodtan ki lehet figurázni a nyilvánosság előtt...

Alföldi Róbert neve, aki egyébként kiválóan igazgatja a Nemzetit lassan három éve, eddig nem merült föl az új kormány halállistáján. A Nemzeti XXI. századi műhely, kiváló a társulata, sokszínű a repertoárja és annak a belsőépítészetileg sok sebből vérző épületnek mára külön atmoszférája lett. Utóbbi nem csupán Alföldi érdeme, egy idő után minden háznak lesz lelke.
Ha színházba akarok menni, a Nemzeti műsorát is mindig megnézem, mert csalódottan még nem nagyon távoztam onnan. (Ez Jordán Tamás igazgatóságára is igaz persze.)

Rövidre zárva: a Nemzeti Színház jó.

Persze nem mindenkinek. Önmagában persze nem baj, ha vannak kritikus hangok. Csak az a fájó, hogy a legtöbbször valahogy mindig büdösliberálisozásba torkollnak ezek a művészeti viták. Alföldi Róbert pedig régi és nagy szálka a nem-liberálisok szemében. Egyszer, jó régen már kifejtettem, hogy a sok hagyományos szitokszó mögött (vérjobb-oldalon szalonképtelen feltételezett vallási, szexuális, politikai hovatartozás) emberileg érthető érzések vannak: Alföldire van miért irigynek lenni.

Főleg, mert amiben benne van a nemzeti szó, attól ezek a "kritikusok" megvadulnak. Az nem lehet, hogy egy ilyen ember diszponáljon a Nemzet Színháza fölött! És persze Alföldi Róbert nem feltétlenül jár külföldre is dolgozni, szemlélete összecseng az európai trendekkel, míg a magyarosch ízlésvilágtól valamiért idegen.

Sokan most Alföldi fejét kívánják, és ez mindenképpen jó ürügy. Látjuk, mennyire mohón habzsol be mindent a Fidesz, ami csak megtetszik neki. És nemcsak mellőzött művészek ülnek a szimpatizánsok soraiban, hanem a feladatra alkalmasok is. (Ugye, az első igazgató, Schwajda György volt.) Alföldi hiába dolgozik jól, azzal nem vonta magára ellenlábasai figyelmét. Székére jelentkező bőven akad. Ez a szerencsétlen eset pedig - őszintén remélem azért azt is, a Nemzeti vezetéséről is jogosan feltételezem a figyelmetlenséget, és nincs a háttérben valami eltúlzott szabadelvűség - Alföldire irányította a reflektort. Látjuk, a média, sőt még a tudomány világa sem ússza meg a nagytakarítást.
Vágó Istvánt új vetélkedőjéből egyszerűen kitették anélkül, hogy a TV2-nek fogalma lenne arról, ki lesz helyette. Vágó bár az egyik legnépszerűbb tévés, túl vehemens védelmezője Gyurcsányéknak. Én sem utóbbi tevékenységéért szeretem, de már szívesen látnék egy értelmes vetélkedőt, olyan vágósat. De a TV2 nem meri őt főműsoridőben képernyőre tenni. Fiatalításról beszél, közben Havas Henrikkel tárgyal...
Azt is múlt héten olvastuk, hogy Tamás Gáspár Miklósnak fölajánlották a nyugdíjat, mert nyelvvizsga híján veszélybe került egyetemi tanári állása. Miért is kellene egy TGM-nek bizniszinglisül csevegnie? Ne már!

Alföldi Róbert most megkönnyíti azok dolgát, akik egy ilyen malőr nélkül sem szívesen látták abban a székben. Hiába csinált olyat, ami ritkaság, visszamondta a rendezvényt ezzel belátva döntése helytelenségét. Ha emiatt távoznia kell, még azt sem lehet mondani, hogy alaptalan. Akár azzal is meg lehet vádolni, hogy szándéka - a román és a magyar nép közeledésének elősegítése - a visszájára fordult. Az eset fölkorbácsolja az ellentéteket, a tanulság pedig az lesz, hogy már megint valami békétlenség van a két nép között, pedig valójában nincs is.

Ha viszont Alföldit kirúgják, akkor kérdéses, fennmarad-e az a szellem, amely most a Nemzeti Színházat jellemzi. Valószínűleg nem. És én ezt eléggé sajnálnám.

13 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr222457391

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alföldinek mennie kell 2010.11.18. 16:46:24

Nem is lehet kérdéses, hogy Erdély Romániához csatolását nem lehet a magyar Nemzeti Színházban megünnepelni. Egy kiemelten fontos közintézmény vezetőjének Alföldi alkalmatlan. (Fotó: Wiki) Felháborodást váltott ki, hogy Alföldi Róbert hozzájárult ahh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2010.11.18. 16:25:39

Egy biztos: tényleg nagyon hülye ötlet volt az egész, akár jóindulatúan, akár rosszindulatúan találták ki az illetékesek. Ez a rendezvény nem lett volna alkalmas a nemzetek közötti rokonszenv _kölcsönös_ növelésére - Romániában bizonyára értékelték volna a gesztust, de a magyar közvélemény, ahogy láthatjuk is, egyértelműen negatív élmény lett volna.

Összeesküvés-elmélet (ráadásul főleg csak te érted úgyis :D ): kicsit úgy érzem, mintha Alföldi úgy járt volna, mint Smaci, amikor elment szerepelni a náci bemutatóra ("De nekem fogalmam se volt, hogy az egy náci gyűlés!!!" "Azért a hétméteres horogkereszt láttán gyanakodhatott volna..." :DDD ).

De nem tartom valószínűnek, egyszerűen túl hülyék voltak azok a szürke eminenciások, akik ezt az ügyet intézték mindkét részről, és így persze azon csattan az ostor, aki képviseli az egész színházat. Meg rajtunk, ha valami népiesch, nemzetiesch gyaládét csinálnak abból a modern színházból, ami most van. El is kéne menni oda, amíg még lehet. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.11.18. 21:03:35

Külsőépítészetileg is vannak ott gondok, de ettől függetlenül is: Alföldi mindenképpen rajta van a listán. Csak még nem jutottak odáig. Ez a dolog ugyanis a Duna partján szimbóleuma az első polgári kormánynak. Átnézve az egész történetet igazuk is van, csak erre a helyükben nem vágnék fel.
Hogy emiatt a pohár vízben csapott vihar miatt, vagy másért: mindegy. Előbb-utóbb mennie kell.
Valószínűleg Kerényi és Koltay még nem egyezett meg a koncon. Türelem.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.11.19. 12:52:52

@KZsoci:
Vegyél jegyet!

@stivanleroy:
Az a vicc, Kerényi attól őrült meg, hogy nem lehetett színházigazgató. Amikor közéleti tényezőként nyilvánul meg, siralmas. Rendkívül szánom a butaságáért, a rosszul játszott gúnyért. Viszont múltkor mint rendező nyilatkozott - régen szerettem a munkáit, egy ideje meg nem látom - és megint emberszerűnek tűnt. Bármennyire is őrült, inkább ő legyen, mint mondjuk Balázs Péter, hogy aztán a Nemzetiben operetteket adjanak elő!

Bár ma reggel Pálffy István a KDNP nevében beszélt. Érdekes volt, mert egy magyar kereszténydemokratához képest kifejezetten disztingvált. A művésszel semmi bajuk (gondolom...), de azért föl kellett jelenteni. KZsocival is, Pálffyval is egyetértve: ez egy nagy baklövés volt.

Most már nem csak mi sejtjük:
hetivalasz.hu/itthon/ez-lett-vago-istvan-veszte-33406

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.11.19. 14:58:38

@Reckl_Amál: Én meg életemben először értettem egyet Bede Mártonnal. Szégyellem is magam, de nem én tehetek róla, hanem ő. Románozás = NEM MENŐ.
Ha abból indulunk ki, hogy Kerényi mit csinált a nagyon másmilyen Madáchból, nem lennék nyugodt. Nem operett-, hanem musicalszínház lenne, az obligát Varga-Vikidál-Sasvári-Keresztes sztárteammel. Hát... Ilyenünk már van, több is. Bár Balázs Péternél tényleg csak jobb lehetne.
De remélem, hogy ennél nagyobb bajunk nem lesz.

Dr. No 2010.11.22. 15:43:31

Én azt nem értem a Vágó-sztoriban, hogy a TV2 mit nyer ezzel? Ha kirúgják Vágót, akkor nem lesznek többet az RTL Klub örök csicskái, az örök másodikok? Vagy ennyi sem fér bele a frekiengedélybe, már Szalai Cuncus lábtörlőjébe csavarodva kell aludniuk?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.11.22. 16:11:20

@Dr. No:

A TV2-nél az elmúlt évtizedben nem hoztak racionális döntést.

Amúgy meg természetesen Szalai kartársnőtől rettegnek. Szerintem is félelmetes - egy csepp humora sincs, még Fidesz viszonylatban sem.

KZsoci 2010.12.02. 09:43:28

@Reckl_Amál: ez olyan, mint amikor az interneten a legnagyobb magyaroknak a legrosszabb a helyesírása; abból is látszik, hogy mennyire tisztelik az anyanyelvüket, kultúrájukat.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.03. 12:03:20

@TC:

"Alföldi...volt az egyetlen magyar, aki a versaillesi kastély Királyi Színházában rendezhetett. Nekem ez elég jó ajánlólevél."

Mindenképpen.

Ez a döntés nem volt jó. Bizonyos fokú vezetői kompetenciákat megkérdőjelez.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.13. 09:47:23

Tudtam, éreztem, hogy egy határontúli kell a Nemzeti élére. :) Én azt hittem, ez után a faux pas után minimum erdélyi lesz az illető.

index.hu/kultur/pol/2010/12/13/vidnyanszky_attila_valthatja_alfoldi_robertet/

KZsoci 2010.12.13. 11:42:10

@Reckl_Amál: nekem is ez jutott eszembe, amikor olvastam. :D

Egyébként én nem nagyon ismerem az illetőt műveletlen lévén, ő még kétesélyes, lehet jó is, és rossz is. Az biztos, hogy van pár név, akiről eleve tudtuk volna, hogy rossz. :D

Kíváncsi vagyok, hogy mikor váltják le Alföldit, hogy mikor csinál segget a szájából a hatalom (ti. azt mondta még, amikor ez a "botrány" aktuális volt, hogy A.R. szerződése 2013-ig tart).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.13. 12:01:02

@KZsoci:
Egyáltalán nem biztos, hogy rossz választás Vidnyánszky Attila. Sőt, ha van egy csepp esze, akkor folytatja Alföldi munkáját. Természetesen a saját elképzelései szerint.

De én sem ismerem annyira, mint Alföldit. De tényleg nem egy Balázs Péter-féle bohóc, az biztos.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:58:03

@Reckl_Amál: Nem, annál bizonyos szempontból rosszabb.

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=21862

A MaNcs meg rúgja ki a vak webdesignert, és keressen legalább egy félszeműt. Botrány az oldal, még mindig.

www.google.hu/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=vidny%C3%A1nszky+attila+site:mancs.hu
süti beállítások módosítása