2010. szeptember 08. 01:22 - Reckl_Amál

Az első száz nap

A kétharmad a forradalma már majdnem fél éve lezajlott, de a második Orbán kormány még csak a 100. napján van túl. Orbán Viktor ennek örömére értékelte saját munkáját.

A Fidesz nyolc évet várt, mire visszakerült a hatalomba, és Orbán Viktor nagyvonalúan lemondott az ilyenkor szokásos türelmi időről, ez pedig a magyar parlamentarizmus legtermékenyebb időszakát eredményezte.

A mennyiség és a minőség viszont nem jár egy cipőben feltétlenül. A kormány a kezdeti látványpolitizálás (pl. kettős állampolgárságról szóló törvény) és a Kósa-féle szerencsétlen elszólás után hamar elő kellett rukkolni valamivel. Így Orbán bemutatta a 29 pontot, melynek értékét nehéz pontosan meghatározni. Olyan komolytalanságok mellett, mint a pálinkafőzés előremutató dolgokkal is készültek, ilyen például a bankadó.

Az új kormány legnagyobb pofonját nem belpolitikai téren kapta, hanem Barossótól. Így Orbánék terve a deficit-kitolással meghiúsult. Ezért is leptek meg mindenkit, amikor megszakították a tárgyalásokat az IMF-fel.

A magyar gazdaság nem omlott össze, de a devizahitelesek helyzete folyamatosan romlik.

A helyhatósági választások közeledtével halkulnak a konkrétumok, a jogilag legnagyobb ellenzéki párt október 3. utánra várja a feketelevest. Az viszont biztos, hogy az új költségvetés miatt kiderül, mekkora iramban folytatódik a nagy menetelés.

Érdekes, hogy a látszatra mennyire fittyet hány a Fidesz, ill. mennyire nem törődik a saját hívein kívüli emberek véleményével. A Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozat már mindig magánhordozza majd a diktatorikus mellékízt. És Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök és érdemérem-alapító sem lesz hiteles államfő mindenki szemében.

Egyelőre azonban álljunk meg mi is egy percre Orbán Viktorhoz hasonlóan az eddig látottakat elemzendő.

 

 

 

1 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr832279369

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Drága mellébeszélés 2010.09.08. 11:56:02

Én tökre megértő vagyok, de tényleg. Megértem, hogy ilyen a nemzetközi hangulat, hogy alapvetően az eurót nem szeretik a népek - mármint a kizsákmányoló és nemzetünket rabigába döntő nemzetközi tőkét szolgáló brókernépség -, meg hogy a hangulatromlás k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2010.09.08. 10:43:33

Rám nehezen lehetne azt mondani, hogy Fidesz- vagy Orbán-rajongó lennék. Mégis alapvetően elégedett vagyok, hiszen azt az ígéretet, hogy az értelmetlenül bezárt vasútvonalakat újraindítják, valóban beváltották (pontosabban elkezdték beváltani, a tendencia jó), ráadásul a nyári vicc-menetrend után most egész használható (ha nem is még tökéletes) menetrendet léptettek életbe. Valamint elkezdődött a festői szépségű Szilvásvárad - Putnok vasútvonal helyreállítása is (egy-két méter vastag sárlavina omlott a tavaly december óta használatlan sínekre), ami talán azt jelzi, hogy azt is újraindítják hamarosan - remélhetőleg több másik vasúttal együtt.

A szokásos és újszerű negatívumokat nem kell emlegetni, azt úgyis tudjuk, de ennek ellenére a fentiek, mint számomra legfontosabb ügy, miatt számomra inkább pozitív, mint negatív az új idő. Kár, hogy ebben a kérdésben okosabbak, mint Bajnai és Kóka bácsi volt...
süti beállítások módosítása