2010. március 23. 16:23 - Reckl_Amál

Ki kopog?

Végre vége a kopogtatócédula-gyűjtésnek! Ha valaki lusta elolvasni hosszú és mindenre kiterjedő politikai elemzéseket, elég, ha tanulmányozza, melyik párt hogyan viselkedett a választások 0. fordulóján. Mindennél többet elmond róluk.

Az MSZP ismét bevetette a 2008-as szociális szavazásnál remekül bevált minimálkampányát. Semmilyen mondanivalója nincs a pártnak, egyúttal követik a gyurcsányi hagyományokat. Most nem a kormányzást kell eljátszani, hanem a kampányolást. Úgyhogy a szocialisták rendre úgy tesznek, mintha lenne programjuk, mintha lenne jelöltjük, mintha ebben az országban rendben mennének a dolgok.

A rettenetes színvonalú álkormányzás után, melynek csontvázai már most szépen hullnak ki abból a bizonyos szekrényből, gond nélkül össze tudták szedni minden választókerületben a kellő mennyiségű ajánlószelvényt. Úgy látszik, hogy az MSZP keménymagja elpusztíthatatlan; nem tudnak olyat csinálni, ami miatt tényleg elfordulnának tőlük. Ez is bizonyítja, bár a jelenlegi kormánypárt akkorát zakózik, mint még soha, nem jutnak a lengyel elvtársak sorsára.

A Fideszt Orbán természetesen saját képére formálta. Így a párt is mohó, telhetetlen. Az a törekvés, hogy nem csak annyi cédulát gyűjtenek, amennyi kell, hanem durván a tízszeresét, erre utal. Persze nem jogtalan, nem is erkölcstelen, csak azt nem értem, annak idején miért vették annyira zokon az egész pályás letámadás folyamatos felemlegetését. Mi ez, ha nem a pálya lesöprése, lehetőleg minden bekebelezése? Elvileg ugyan tényleg annak adja a választó a cetlijét, akinek akarja. De ez tudatos választókat, szilárd állapotokat feltételez. Cinikus, amikor egy százszínű néppárt tudatos választókra hivatkozik, a választói akarat ugyanis rendkívül képlékeny. Másrészt pedig ez a kampány engem sokban emlékeztet a húsz évvel ezelőtti időszakra. Bebetonozottságról szó sincs! Igenis el tudok képzelni sok olyan választót, aki annak adja a kopogtatócéduláját, aki először megy érte. A Fidesz valóságos hadsereget toborzott a gyűjtésre; százezer ember, aki ingyen végzi ezt a nem mindig kellemes feladatot! Félelmetesen hangzik, nemde? Főleg, ha az ember kispárt. Mert ez az offenzíva - hiába takaróznak a szabad akarattal - arra kellett, hogy a sok kisebb - nagyobb rivális lehetőleg el se jusson a rajtkockáig. Mert Orbán fejében az Egy a tábor, egy a zászló! filozófia kb. olyan erős rögeszme, mint a túloldalon Havas Szófiának az Internacionálé mint szalonképes dal...

Az MDF a kopogtatócédulák körül is eljátszotta a maga klimaxos hisztisorozatát. De végül mégis lesz országos és budapesti listájuk is, majdnem száz helyen egyéniben is indulnak nem túl esélyes jelöltjeik. A szokásos történt: a Dávid Ibolya - Herényi Károly páros valahogy véghezvitte a tervét. Közben persze hullottak fejek, valószínűleg a hűséges, és még a jobboldali időkben is kimondottan szalonképes Csapody Miklós is hátat fordít a politikának. A világ leghülyébb, legelbaltázottabb pártszövetségénke a kedvéért olyan helyzetbe hozták az ős-mdf-est, amelyből jól senki sem jöhetett ki.

És mindennek ellenére nem lehetetlen, hogy ott lesznek újabb négy évig a parlamentben.

Hirtelen jött szövetségesük, az régi nagy ellenség, az SZDSZ néven ismert bolhacirkusz. A párt semmi egyebet sem csinált, csak azt nézte, kinek a hátára csimpaszkodhatna föl, hátha pár embere beslisszol valahogy a következő Országgyűlésbe. Programmal, listával nem rendelkezik, még ezek látszatával sem fárasztja magát. Még annyit sem tett meg, hogy besegített volna szövetségese, az MDF, gyűjtésébe. Csak ül és vár, hátha valakik véletlenül bejuttatják a nagy házba. Nagyon reméljük, hogy nem.

A Jobbikra nincs egyelőre orvosság. Sikerüket mindenki készpénznek veszi, nem is nagyon hallottunk semmit a kopogtatócédulák gyűjtéséről. Egyszerűen, gond nélkül összeszedték. A www.valasztas.hu -n látszik, hogy sok választókerületben a Jobbik jelöltjét regisztrálták elsőként. Nagyon kell velük vigyázni! Az már most is látszik ugyanis, hogy a magyar demokrácia történetének eddigi legügyesebb populistáiról van szó, akikre a többi párt csak kígyót - békát kiabál, a sajtó nagy része is csak a szemét forgatja.

Az LMP derekasan megdolgozott a sikeréért. A szimpatikus kispártnak annak ellenére sikerült országos és budapesti listát állítania, hogy sosem vitte túlzásba a hagyományos értelemben vett kampányolást. Az is magyarázza, hogyan sikerült a szándékosan arc nélküli pártnak előretörnie, hogy választói a Fidesz által hivatkozott tudatos választók, nem sok párt mondhatja ezt el magáról. Az LMP ezen kívül méretéhez képest sok önkéntessel dolgozott. Kérdés az, hogy mihez kezdenek a lehetőséggel.

Az idei választások ízléstelen kísérőjelensége, hogy mindenféle bűnözők felfedezték maguknak a mentelmi jogban rejlő megúszási lehetőségeket. A sort a Magyarok Nyilait irányító Budaházy György kezdte. Szerencsére túl sok volt az érvénytelen ajánlószelvény, így ő mégsem jöhet ki az előzetesből, nem lehet független jelölt Újbudán. Az ő esete azért is kifejezetten undorító, mert Budaházy közismerten elveti a demokráciát. A mentelmi jog, ill. a választhatóság általános joga pont a demokrácia miatt illet meg mindenkit, de ha valaki azt csak arra használja, hogy kiszabaduljon a börtönből, az szégyen és gyalázat. Budaházy bűne még az is, hogy mások is rájöttek, naiv jogrendünk egérutat biztosít bárkinek.

Régebben a maffiózók gyakran hivatkoztak elmebajra, hogy megússzak a büntetést. (Erre a közelmúltban magyar példa is volt.) De a XXI. századi bűnöző inkább jelölteti magát képviselőnek. Ha megválasztják, akár négy évre is kicsusszanhat üldöző karmai közül teljesen legálisan; ha nem, akkor is nyer annyi időt, amíg a választások körüli herce-hurca zajlik. Hónapokig érinthetetlen, kisétálhat az előzetesből, aki időt nyer, életet nyer. Így járt el a BKV botránytól egy paraszthajszálnyira működő Magyarok Egymásért Szövetség elnöke, Földesi-Szabó László is. A gorillái nyilván seperc alatt összegereblyézték a vacak 750+ ajánlószelvényt Pakson. Kár - ahogy erre a Házon kívül is rámutatott - a helyiek még csak nem is hallottak az üstökösszerűen feltörő új formációról, sem annak vezetőjéről.
Ennek a politikusi változata Hatvani Csaba. Az mszp-s képviselő ismét jelöltette magát, de újrázni valószínűleg nem fog. Azért ilyen szervezett bűnbanda nem áll mögötte.

És végül itt van az új magyar hős, Barna bácsi is. Ő volt az a parasztbácsi, aki megelégelve az örökös lopásokat áramot vezetett az uborkaágyása köré, és sajnos halálos baleset lett a dolog vége. Barna bácsit előzetesbe vették, de monoki polgármester, Szepessy Zsolt a hóna alá nyúlt. Az önbíráskodó öregember azóta nemcsak szabadlábon védekezhet, új házba költözhetett (eredeti falujában nem volt biztonságban), de bizony össze is gyűjtött annyi kopogtatót, hogy indulhat a választásokon. A hírek szerint van esélye a győzelemre, mert vidéken ő a jogos önvédelem szimbóluma. Csúnya, populista dolog, tisztelt Szepessy úr!

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr581862761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilts 2010.03.23. 21:09:30

,,sok választókerületben a Jobbik jelöltjét regisztrálták elsőként. Nagyon kell velük vigyázni!"

Féltek,mi?:)

patye 2010.03.23. 21:31:42

"Régebben a maffiózók gyakran hivatkoztak _elmebajra_, hogy megússzak a büntetést... De a XXI. századi bűnöző inkább jelölteti magát _képviselőnek_."

Ööööö...mi is a különbség :))

appa68 2010.03.23. 21:35:49

Sajnos a szerzőnek fogalma nincs a mai vidékről, és a vidék valóságáról. A fűtött szobából, a vodka-narancs szakos diplomával a zsebbel k. könnyű.
Utazni, világot látni, és tanulni, tanulni, tanulni...
Az LMP-vel meg kéretik nem fárasztani. Köszi...

Dr_utcai_arcos 2010.03.23. 21:36:17

"Érdekérvényesítési potenciálját növelte, hogy visszalépése esetén nem lett volna a pártnak elegendő képviselőjelöltje ahhoz, hogy budapesti listát állíthasson. Csapody a végsőkig lebegtette esetleges visszalépését, ám végül nem akadályozta meg a listaállítást." + "Csapody Miklós kilép a Magyar Demokrata Fórumból, és egyelőre nem akar közreműködni a magyar politikai életben." + a választási törvény miatt amelyik párt leadta a listáját, már akár mi történjen, azt nem veszti el. Mit mondana erre megboldogult nagyapám? A kurva anyátokat...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.03.23. 21:52:32

szóval a poszt röviden: az lmp egy nagyon kedves, aranyos párt az összes többi a sátán műve.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.23. 21:55:46

@appa68:

Beleolvasva a kommentjeidbe: hálát adhat mindenki, akinek az általad ismert "vidéki Magyarországról" fogalma sincs. Lehet, hogy a tébolydát keverted össze vele?

Rich.mond 2010.03.23. 21:57:43

A Civil Mozgalmat is megemlíthették volna. Az LMP egy vicc.

bozoa 2010.03.23. 21:58:08

Undorító, gyomorforgató az a párt amelyik már több választás óta pénzért veszi az ajánlószelvényeket, pusztán azért hogy parlamenti képviselő bűnözőit újabb négy évre garantáltan szabadlábon tartsa. Igen, az MDF-re gondoltam.
Ha van egy kis esze a Fidesznek akkor támogatni fogja a Jobbikot azon nemes törekvésében, hogy a mentelmi jog sokszor meggyalázott rendszerét ne önmaga ellen fordítva használják fel a továbbiakban. Nem mellékesen, a dupla büntetési tétel is igen szimpatikus dolog mifelénk...

futas · http://www.futas.net 2010.03.23. 22:04:30

LMP-t és a Jobbikot dicsőíted?!
Ezzel az erővel az MSZMP utódpártját is dicsőíthetnéd, de az nem trendi!

Mindegyik ellenzéki szerepre törekszik és egyik pártról sem tudjuk, hogy kik állnak mögötte, kik pénzelik őket milliókkal?

Persze ha más lett volna a véleményed, akkor a blog nem került volna az ballibes index.hu főoldalára.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.23. 22:09:25

@futas:

Hol dicsőítette a posztíró a Jobbikot?

Egyébként mind a Jobbikról, mind az LMP-ről elég sok mindent lehet tudni.

ZX 2010.03.23. 22:37:16

@futas: Mondj még egy pártot, aki nyilvánossá tette a kampányszámláját. Hmmm..

@Hilts: Annyira unalmas már ez a "féltek?" szöveg. :P

fedélzeti kompót 2010.03.23. 22:37:20

Volt itt az egyik blogon egy szép statisztika, hogy a Jobbik jelöltjei korábban milyen színekben futottak. Örülnék ha egy ráérő független politikai elmező ezt összeírná az LMP-re meg a Civil Mozgalomra is. Tudom, bili, kezem.

ZX 2010.03.23. 22:40:05

@fedélzeti kompót: Indexen fent volt. CM esetében Seres márián kívül egyik jelölt sem ismert, LMP esetében nem emlékszem, talán max. 10% volt más párt tagja korábban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.23. 22:40:57

@futas: Az LMP-nél lehet tudni, ki pénzeli. Egy üzletember adott közel 5 millió forintot, erről volt is cikk az indexen. A többi (nem túl sok) pénz meg a különböző privát támogatóktól jött. A lehetmas.hu oldalon (ha nem is névvel) ki van írva minden. Ennyi. Több pénz nincs. Csak vagyunk sokszázan, akik kb. minden szabadidőnket a gyűjtésre áldoztuk több mint egy hónapon keresztül, meg még pár ezer ember, aki ennél kisebb mértékben ugyan, de szintén segített. És ez az elinduláshoz elég.

goom 2010.03.23. 22:42:30

@horvister: ha elfogadsz egyfajta javaslatot: képzeld azt, hogy egy menzán vagy, és négy-öt féle ebéd közül választhatsz. Egyik sem bélszín vagy homár, de te éhes vagy...
Mert azért remélem, hogy "éhes" vagy. A kérdésedból is ezt érzem.

Rántott máj (törölt) 2010.03.23. 22:43:13

"Persze nem jogtalan, nem is erkölcstelen, csak azt nem értem, annak idején miért vették annyira zokon az egész pályás letámadás folyamatos felemlegetését."
Azért vették zokon, mert húsz éve minden párt erre törekszik, és most, hogy a többiek úgy kicsinálták magukat, hogy a hatszázötvenet is alig tudják összegyűjteni, nekiugranak a Fidesznek.
De más kérdésem lenne: a kopogtatócédulát a választó saját akaratából adja oda annak a pártnak, amelyiknek akarja. Normális esetben ezt nem befolyásolná az, kinek az aktivistája jut el hozzá először. Abból, ha egy Fidesz szavazó nem adja oda a kopogtatócéduláját a Fidesznek, miért is kellene annak következnie, hogy másnak odaadja? Legfeljebb azt mondja, hogy rendben, az enyémeimnek már megvan a hatszázötven, én nem adom oda senkinek (ahogy egyébként én is tettem :).

CSÉ 2010.03.23. 22:53:42

Az MDF-hez megjött "Vér néni".

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.23. 23:00:49

Ne szavazz parlamenti pártra, ellopták a rendszerváltást!

fouché 2010.03.23. 23:00:51

megkérdezhetem, hogy milyen az a "szociális" szavazás?

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.03.23. 23:03:50

@bozoa: Most komolyan, senkit nem zavar az a kis ellentmondás, hogy míg ez a kis populista nácipárt a mentelmi jog ellen kampányol, addig a támogatásával akarták kihozni a rács mögül az egyik legundorítóbb alakot, aki az utóbbi pár évben feltünt a közéletben? Számomra elképesztő, hogy ezután még van aki bekajál bármit amit a Jobbik állít.

mingyá beszólok! 2010.03.23. 23:44:53

@Case: Ja, hogy az RTL KLUB Híradó meg a Blikk szerint terrorista?

Ezen kívül mit tudsz még róla?

Orwellia... :(

zsoltix 2010.03.23. 23:53:30

Az elempe sosem vitte tulzasba a kampanyolast? Akkor azt minek nevezed, ha elalljak az ember utjat az utcan, es kezedbe nyomjak a kiadvanyukat ha kell, ha nem? Multkor nekem is adtak egyet, csak a part nevet olvastam el rajta, mielott bedobtam a legkozelebbi kukaba.

pdjames 2010.03.23. 23:55:30

Sajnos, el kell, hogy panaszkodjam magamat, az egyik tanítványom mondta, (14 éves), hogy diákmunkaként kopogtatócédulát gyűjtött az LMP-nek 3000 forintért. Nem kérdeztem rá a részletekre, hogy szerződéssel dolgozott-e vagy zsebbe (szerintetek?),de azért elég undorítónak tartom, hogy kiskorú gyermekeket használnak fel és lehetséges veszélynek is kiteszik őket és itt a verbális abúzus a legkisebb gond, mi van, ha ráeresztik a kutyát, vagy valami elmebeteggel fut össze. A gyermek elég sztoikusan mesélte, hogy egyszer kétszer elküldték őt a p-..,-ba. Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy jó dolog, ha egy fiatalnak az az első tapasztalata a politikáról, hogy megveszik őt kilóra, szerintem fogalma sincs, hogy kinek kampányol. És mindezt a lehet más a politika nevében, ez azért elég cinikus. (Mielőtt valaki elkezdeni szidni a szülőket, ez a gyermek magánakciója volt, azóta le lett állítva). Nagyon nincs pozitív jövőképem.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.03.24. 01:52:28

@mingyá beszólok!: Ha esetleg úgy ovasod el újra amit írtam, hogy fel is próbálod fogni a tartalmát, akkor észreveheted, hogy szó nincs arról, hogy emberünk terrorista és bűnöző-e vagy sem. Ezt majd a bíróság eldönti, az ő dolgok. Mindössze arról van szó, hogy a mentelmi jog eltörlése mellett kampányoló Jobbik pár prominens tagja, pont, hogy ezen mentelmi jog kihasználásával akrja egy haverját kihozni a rács mögül, mert az SZERINTÜK nem bűnös.
Vagyis:
1. A saját elveikkel mennek látványosan szembe.
2. A saját véleményüket a törvény felé akarják helyezni.
És az emberek ezeket akarják beszavazni a parlamentbe. Gondolj bele, hogy milyen sztálini módszerekkel vezetnék ezek az országot, ha hatalomra kerülnének. "Te haver vagy, neked mindent szabad, neked meg nem tetszik a pofád, szóval kaloda és fegyház."Középkor bazz. Kell a változás baromira, mert a jelenlegi politikai állapotok tarthatatlanok, de nem ilyen szar, gerinctelen, csak a saját (+haverjaik, üzletfeleik) érdekeiket néző nulláktól, mint amilyen ez a csürhe.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.24. 11:17:20

@Case: "Gondolj bele, hogy milyen sztálini módszerekkel vezetnék ezek az országot, ha hatalomra kerülnének. "Te haver vagy, neked mindent szabad, neked meg nem tetszik a pofád, szóval kaloda és fegyház.""

Ott a pont.

halbikvera 2010.03.24. 11:44:57

@Case: Van sajnos.
Bozoa ráadásul egy kimondottan értelmes, normális fickó máskülönben.
Korábban meg voltam győződve, hogy csak a hülyék eszik meg ezt a szart, de ő konkrét ellenpélda. Szomorú.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.03.24. 15:47:29

@Rich.mond: Utólag én is bánom, hogy Seres Máriáék kimaradtak. Jöhetek azzal a béna szöveggel, hogy az is jelent valamit, hogy eszembe se jutottak? Pedig egyáltalán nem ellenszenves alakulat. De csak a Duna tévén veszik őket emberszámba.

@d.z.: Nem lehetek LMP-fan? Miért nem? A többiekről talán annyira jó véleménnyel kellene lenni? Hát nem tudom… Hamarosan írok részletesebben az LMP-ről, akkor majd azt is elmondom, miért „kedves, aranyos párt”.

@horvister: Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. De nem csak most. Azt tanácsolnám, hogy nézd meg, kik a helyi jelöltek. Ha van köztük olyan, aki legalább a mérce közelében van, akkor fontold meg a támogatását.

@zsoltix: A belvárosban valóban kint áll a standjuk, de amerre én járok (budapesti vagyok pedig), nem találkoztam egy aktivistájukkal sem.

@pdjames: Ez elég elítélendő, ha igaz. A párt felelőssége mellett azért fölvetném a diákmunkát szervező cég felelősségét is. Elképesztő munkákra közvetítik ki a fiatal munkaerőt… Bár talán ennek a konkrét tanítványodnak nem a legszerencsésebb első élmény, ha pénzért gyűjt „előszavazatokat” (mármint őt fizetik meg). De másrészt lehet, hogy a politikáról lassan le kellene ezt a világmegváltó leplet rántani: bizony a politika az pénz, pénz, pénz és időnként meg meló. (Az LMP meg javítson a pénz – meló arányon, ha tud. Egyelőre annyit állít, hogy akarja ezt a változást.)
süti beállítások módosítása