2010. március 04. 12:03 - Reckl_Amál

Példakép bilincsben

A drogtermesztő lebukik. A nyomozást követően a bíróság elítéli. A drogtermesztő a büntetés elől külföldre szökik, és ott hosszú hónapokig bujkál. Aztán elkapják, és hazahozzák. A repülőtéren a komplett sajtó és számos éljenző várja, akikre ő nagyképűen és diadalittasan mosolyog. Az egyik rajongó elkurjantja magát: „Te vagy a legjobb!”
 
Ugye, milyen abszurd ez a jelenet? Pedig pár napja Ferihegyen történt. A jogerősen elítélt drogtermesztő nem más, mint Farkas Péter, aki száz éve aranyérmet nyert az olimpián. Ez egyesek számára elegendő a felmentéshez, sőt a bűnözőt meg kell tapsolni.
 
Szerintem egyenesen fegyvereket kellene osztogatni az olimpikonoknak, hiszen ők fölötte állnak a normáknak. Amúgy is szomorú a sorsuk: csak pár vacak pluszpontot kapnak az egyetemi felvételin (a pécsi most úgyis a pisztolyhőseiről híres; ma már a fölösleges diákrektor – választásra is terroristának maszkírozva kampányolnak; megsúgjuk nekik, hogy elvileg tanulni járnak oda?). Alamizsnaként hajít nekik az állam valami százezres nagyságrendű életjáradékot havonta, továbbá akármikor beülhetnek szakérteni szenvedni a lassan megszámolhatatlan sportcsatorna egyikébe vagy edzősködhetnek valami noname kompánia mellett bagóért, esetleg akár egy teljes napon át kell reklámot forgatni szaros kis milliócskákért. Ez tényleg nagyon kemény! Jogos, ha az ember picikét letéved a helyes útról. Sőt! Az igazi magyar hős túljár a hatóságok csökött agyán is. Hej mekkorát csavarinhatott Ruzsa Sándor a bajszán büszkeségében a Hadak Útjáról letekintve, amikor Farkas a kendert locsolgatta!
 
Javaslom, hogy más szórakoztatóipari zsenikre is terjesszük ki a bűnözés jogát! Akinek aranylemeze van, az mostantól például ciprusi szabályok szerint adózik. Akinek Oscar-díja, az a közlekedésben kap teljesen szabad kezet. Írok is a Viktornak, hogy intézze el, Szabó Istvánnak holnaptól ne kelljen sehol a világon parkolási díjat fizetnie.
 
Amíg ez a jó és igazságos világ eljön, addig is üzenem F. Péternek (a híradóban nevezték így, nehogy valaki fölismerje), hogy jobban járt volna, ha marad a sportnál. Ki is néztem neki a számára különösen ábrándos hangzású lucha librét. A mexikói birkózásban a küzdő felek maszkot viselnek, ez nagyon praktikus lett volna az álcázáshoz. De még nem késő! Talán nem minden versenytárs üdvözli ilyen kitörő örömmel azt a bajnokot, aki miatt az olimpikonoknak járó juttatás feltételeit szigorították…

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr121808316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.04. 21:31:40

A történetnek az a tanulsága, hogy a siker (bármilyen nagy siker) nemcsak örömmel, de felelősséggel is jár. Ha a több száz magyar olimpiai bajnok között van olyan, aki elzüllik, arról mindig elmondják (és tudjuk is), hogy olimpiai bajnok volt, azonosítjuk a sikerével, amelynek élete végéig meg kell felelnie. És lehetséges olyan ember, aki nem tud megfelelni neki.

KZsoci 2010.03.05. 15:15:31

@Csöncsön: vagy az is lehet, hogy nem kéne sztárolni annyira az olimpiai bajnokokat, mert ugyanolyan emberek, mint bárki más, csak épp gyorsabban futnak, vagy nagyobbat ugranak (amik egyébként nagyon praktikusak manapság); ennyi erővel meg mindenki benne lehetne a tévében, ha jó a saját szakmájában, minek kivételezni a sportolókkal.

Dr. No 2010.03.05. 15:15:59

Nagyon jó a kép, honnan van?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.05. 15:40:44

@KZsoci:

Nem tudom, mit nevezel "sztárolásnak". Aki valamiben különlegesen jó, netán mindenkinél jobb a világon, azt elismerjük, megjutalmazzuk, dicsőítjük. Szerintem ez így van jól.

Sokkal aggályosabbnak tartom, ha olyasvalakit "sztárolunk", aki egyáltalán nem különösen jó, nemhogy világviszonylatban, de saját kis közegében sem.

KZsoci 2010.03.06. 13:08:27

@Csöncsön: nem tudom, "a világ legjobb cnc-marósának" vagy "az országos főkönyvelő-bajnoknak" nem jár extra állami apanázs, köztisztelet vagy pl. az, hogy a proletárok megbocsátják neki, ha bűntettet követ el. pedig a fentiek ráadásul valami hasznosat csinálnak. ;)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.07. 12:51:01

@KZsoci:

A sport (egyik) varázsa az, hogy mérhető teljesítményről szól. Azt, hogy ki a világ legjobb főkönyvelője, nem lehet mérni. Azt, hogy ki a világ legjobb birkózója, lehet. Ez az, amit az illetőtől (akár szeretjük őt, akár nem) soha nem lehet elvenni. Én személy szerint nagyon helyeslem, hogy a mérhető teljesítménynek még mindig tisztelete van a világban. Mércét ad a hétköznapokra is, így közvetve nagyon is sok haszna van. (Meg lehet nézni azon országok fejlettségét, gazdaságát, egészségügyi mutatóit stb., amelyek kiemelkedőek az élsportban, és azokéit, amelyek nem azok; mindez sokat elmond a közvetett hasznosságról.)

KZsoci 2010.03.07. 14:54:46

@Csöncsön: az ötvenes évek Magyarországának válogatottja a világ legjobbjai közé tartozott - én azonban jobban szeretek a mostani viszonyok közepette élni, még úgy is, hogy elég kiábrándító figyelni a közéletet. Brazíliát csodáljuk focisikerei miatt, mégis élhetőség szempontjából elég visszataszító ország számomra, bár turistaként nyilván megnézném, ha volna rá módom. De még a foci, a vízilabda vagy a forma-1 oké, azok _játékok_, mindig van valami kézzelfogható cél, kell az agyat is használni, és nem csak arról van szó, hogy ki tud messzebre ugrani.

Kína kezd a világ legnagyobb sporthatalma lenni, gazdasága tényleg rohamléptekkel fejlődik, de tudtommal egyrészt a lakosság jóléte és szabadsága jócskán elmarad a nyugati világétól; másrészt a sportolókat is kb. a kijelölt célnak megfelelően tenyésztik és gondozzák, a hiedelmek szerint kevéssé tekintik őket embernek (persze ezt a helyén kell kezelni, de nem nehéz elképzelni)...

Ha már a lakosság egészségi állapotának javítása a cél, akkor a tömeg- és nem az élsportot kellene támogatni...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.07. 15:05:51

@KZsoci:

Utólag nézve csodaszerű, hogy Magyarország "túlélte" az ötvenes éveket. Hogy ebben mennyi volt a sportsikerek szerepe, az egy nagyon érdekes vizsgálatra váró kérdés. Szerintem elég nagy. Brazíliában hasonló szerepet tölthet be a futball. Hozzáteszem: Latin-Amerika számára a futball olyan mítoszt teremtett, amely közvetve a gazdasági fejlődés számára is utat nyitott. (Összehasonlíthatatlan Dél-Amerika fejlettsége, élhetősége pl. Afrikáéval vagy Közép-Ázsiáéval. Nem véletlen, hogy újabban Afrikában is hasonló szerepet kezdenek szánni a futballnak.)

Nagyon naiv elképzelés, hogy pl. egy atlétának, birkózónak, kajakozónak stb. ne kellene használnia az agyát versenyzés, illetve készülés közben. Kicsit olyan, mintha azt mondanánk, hogy egy zongoristának elegendő a jó hallás. Ezek mind bonyolult agyi műveletek, kifinomult mozgáskoordinációt igényelnek.

Kínáról egyszer talán a Reakció blogon jelent meg egy írás, amelyben rávilágítottak, hogy noha a mostani kínai rendszernek valóban vannak embertelen vonásai, de az előzmény/alternatíva kb. az éhhalál volt. Nyilván én sem élnék ott szívesen, de mindent a lehetséges állapotokhoz kell viszonyítani.
süti beállítások módosítása