2009. október 28. 15:05 - Reckl_Amál

Fenséges produkció

Mesterszakács, Viasat 3, h - cs, 19:40

A Viasat saját gyártású műsoraiba mindig érdemes belenézni, mert annak ellenére, hogy legtöbbször nyugati mintára, mi több licenszre készülnek, mégis valahogy érdekesek és egyediek. Pár bukás (Bár 2.0) mellett számos olyan volt, amelyre a legtöbb néző örömmel emlékszik vissza. Valószínűleg ilyen lesz a Mesterszakács is.

A főzőversenyek korát éljük, minden csatornán van valamilyen. Egyesek ragaszkodnak a profikhoz (az ATV-n például, rosszul tették), másoknál celebek (és köztörvényesek), ebben az esetben pedig vegyesen bárki. A Mesterszakács napi fordulóiban tizenketten - két hatos csoportra osztva - mérik össze a tudásukat. Minden nap más feladattal kell szembenézniük, és aki a nap legjobbja, az már biztos továbbjutó. Ennek később még nagyobb jelentősége lesz.

Egyelőre két feladattípuson vagyunk túl: hétfőn a meglepetésdobozban lévő alapanyagokból kell egy óra alatt ízletes ételt rittyenteni. Tegnap pedig mindenki a kedvenc ételét kellett megcsinálja, csak éppen egy alapvető összetevő nélkül kellett boldogulnia, ez most a citrom volt. Ma külső helyszínen főznek majd a szakácsjelöltek, a csütörtök pedig a kiszavazás napja. Az első három napon leggyengébben muzsikálók alapanyag-felismerésből vizsgáznak ekkor. Aki a legkevesebb ízt tudta azonosítani, az távozik.

Végre egy valóságshow, amelyben nem ordenáré szereplők vannak, ahol végre tudni kell valamit a boldoguláshoz! A Mesterszakács egyelőre méltó utódja a BBC remek műsorának (melyet ezen a blogon is ajnároztunk régebben). A díszletek, a környezet kellemes, semleges. Az alapanyagok, az eszközök gusztusosak, de nem túl puccosak. A játékosokat - egyelőre úgy tűnik - jó érzékkel válogatták ki. Sokfélék, és többnyire tudnak főzni. Ezért is jó ez a válogatás: kit érdekelne 12 egyéniség nélküli szakbarbár? A Megasztárnak is nagy előnye volt, hogy kezdetben nem voltak egyforma szinten a versenyzők. Aztán, mit tesz Isten, néha ez volt jobb, néha az. Az ATV szakácsvetélkedője azért fulladt már az első öt percben unalomba, mert a szakácsoknak nem engedték meg, hogy egyéniségüket is megmutassák, inkább az ismeretlen vagy a sajnos ismert (Hajdu Sztív és Magyar Attila) zsűrit jópofiztatták. De ebben a műsorban hagyják, hogy kicsit kibontakozzanak, de azért nem kényszerítik őket arra a bénáskodásra, hogy maguknak kelljen magukat bemutatni. Ebből sosem sül ki semmi jó. Kellemesen fésülik össze a profin, jól szerkesztett rövid bemutatásokat (Ki ő? Hány éves? Mi a kedvenc étele? Mit nem szeret?) néhány apró személyes vallomással, melyek kapcsolódnak a narrátor által elmondottakhoz.

A versenyzőket igyekeznek a kezdetekben amatőrként, civilként feltüntetni. És ahogy egyre haladnak a döntő felé, annál inkább kapja majd meg az indulók krémje a szakmai megbecsülést. Ez így van rendjén. A legfőbb döntő egyébként szilveszterkor lesz, aminek igen örülök, mert ez azt jelenti, legalább egy nézhető program lesz aznap. Ez nagy szó!

Két műsorvezető - zsűritag hozza meg az ítéletet. Egyrészt a Viasat házi gasztronómusa, Gianni Annoni, másrészt Bíró Lajos, a Múzeum étterem és a Bock Bisztró séfje. Mindketten a magyar gasztronómia felvirágoztatásáért, és az ez iránti igények megteremtésén dolgoznak, nyilvánvalóan azért is vállalták ezt a feladatot. Ebben is jól választottak a műsor készítői. Gianninak ez már a sokadik műsora, a gasztronómia témakörében is. többszörösen bizonyította, hogy van érzéke ehhez a műfajhoz. A tavalyi Bár 2.0 kizárólag miatta volt nézhető. Öröm volt látni, ahogy a sok lusta, semmirekellő, wannabe libát és ökröt rendszeresen keményen letolta. A Viasat tavaszi vállalkozása, a Nagy étteremalakítás Giannival c. műsor miatt szintén nem kell szégyenkeznie, teljesen rendben volt, még ha nem is hozta a kellő nézettség, és abbahagyták. Gianni szimpatikus, normális és hozzáértő.

A másik ítész egészen más karakter, mint Gianni, de ez nem jelenti azt, hogy Bíró Lajos ne volna szimpatikus. Egyelőre jól teljesíti feladatát, pont megfelelő mennyiségű szigorral. Nem szemétkedik, ami nagyon visszatetsző is lenne a verseny elején (nekem meg már egyébként is csömöröm van a Ramsay féle terrortól, pedig eleinte élveztem), de nem is ájul el, mert eddig azért akkora mutatványokat valóban nem láttunk. Bíró kevésbé hangos személyiség, de egyátalán nem látszik rajta, hogy a kameráktól megszeppent volna. Nagyon jó tanár lehet, mert jól értékel (nem bántóan, inkább kedvesen csipkelődően), és használható, egyértelmű tanácsokat is ad mindenkinek. Emellett a humora is tetszik.

Felhívnám a figyelmet a műsor honlapjára is, amely szintén elég jól sikerült. Minden szükséges információ megvan rajta, de nem terjengős, nincs túlbonyolítva. Az összes szereplőt meg lehet nézni alaposan, részleteket láthatunk a műsorból is, sőt a legjobbnak ítélt receptek is fölkerült megalkotójuk tolmácsolásában. Ez utóbbiért pluszpont jár. Így kell egy műsort online megtámogatni. Akit érdekel, kattintson ide: http://www.viasat3.hu/mesterszakacs/!

Összefoglalva a Mesterszakács kimondottan jó műsor, ki van találva, végig van gondolva; a castingok is jól sikerültek, a látvány is megfelelő. Kivételesen az időzítést sem rontották el, mert a 19:40-es időpont nincs se túl későn, se túl korán, az emberek többségénél ilyenkor be van kapcsolva a tévé, és a vacsorának is vége. Egyetlen konkurense a hasonló tematikájú Vacsoracsata, de az már egy elfáradt formátum.

Tény viszont, hogy ez a műsor nem büszkélkedhet mindazzal, amit a kereskedelmi tévék állandóan ránktukmálnak: se erőszak, se szex, se celebek, se botrányok sincsenek benne. Szerencsére.

Értékelés: 10/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr581481603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása