2009. szeptember 22. 12:35 - Reckl_Amál

Arccal a magyar Obama felé

(Ezt a posztot Reckl Amál írta, csupán technikai okok miatt jelenik meg az én nevem alatt.)

A legújabb kampányfogás, ill. elnézést, politikai döntés szerint 200 megpályázható állás vár diplomás cigány fiatalokra a magyar közigazgatásban. A felzárkóztatási program lényege, hogy helyzetbe hozza a cigány értelmiséget. Ahogy Bajnai mondta egy meglehetősen giccses mondatában a magyar klu klux klán elfogása után eljött a magya Obama ideje. (A beszéd írója lehetőleg menjen vissza a reklámszakma mosópor és toalettkacsa részlegébe, ott többre megy az ilyen frappánsságokkal.)
 
Miért lenne ez jó? Mert tényleg munkalehetőséget jelent. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint októberre nyilvánosak lesznek a pályázatok, vagyis pusztán a diploma és a származás nem jelent szabadjegyet a közszférába, versengeni kell a helyekért. Ez is támogatandó. Igenis kelljen a pozícióért küzdeni!
 
Azért is jó lehetne az elképzelés, mert így végre látszódna a roma értelmiség. Jelenleg ugyanis nagy részük rejtőzködik, mint mondják. Sok olyan ember van, aki saját vélt vagy valós érdekében nem vallja magát cigánynak, mert úgy érzi, ezzel azonnal elpárologna sok-sok szimpátia irányában.
 
Apropó származás! Ha jól tudom, Magyarországon az számít cigánynak, aki annak mondja magát. Le lehet ellenőrizni? Nem hiszem. Akkor mi alapján szűrik, hogy valaki jogosult-e a kedvezményre? Amúgy olyanról sem tudok, hogy a közigazgatás kapui zárva lennének egyébként a cigányok előtt. Én jópár szervnél felvételiztem, és sosem kérdeztek rá a származásomra. Eddig nem számított.
 
Akik nem „szégyellik” a származásukat, azok többnyire nem olyan végzettséggel rendelkeznek, amely a közszolgálatban azonnal alkalmazható. A bölcsészek (tanárok, néprajzosok stb.) viszont nem is szorulnak különösebb segítségre. Ők többnyire nem maguknak akarnak egy-egy ún. zsíros állást*, hanem annak az ügynek kunyerálnának pénzt, amelynek dolgoznak. (Illetve akiket vonzanak a pozíciók, szintén megtalálják a számításukat. Így működnek a romaszervezetek ma Magyarországon.) Ezeket az embereket nem kell helyzetbe hozni, mert nem szorulnak rá. És igazság szerint nem is alkalmasok köztisztviselőnek. (*Kezdő tisztviselőnek lenni nem akkora szám. Nem fizetik túl az embert, és meg sem becsülik. Azt viszont a köztisztviselői törvény nem teszi lehetővé, hogy valaki ne a létra alján kezdjen, hanem mondjuk címzetes tanácsosként. De lehet, hogy ebben az esetben ettől a szabálytól is nagyvonalúan eltekintenek.)
 
Mert minden látszat ellenére, a közszolgálat is szakma. Egy bölcsész is bele tud tanulni rutinfeladatokba, de akkor meg minek képeznek az e téren otthonosabban mozgó közgazdászokat, jogászokat és persze igazgatásszervezőket? Vajon az hiányzik-e a nem túl rózsás megítélésű közigazgatásnak, hogy olyanokkal bővítsék a létszámukat, akik deklaráltan nem értenek hozzá? És továbbmenve, kit érdekel a közvélemény; teljesen normális állampolgári elvárás, hogy egy közhivatalba belépve ott szakszerű ügyintézésben lesz része. Engem ügyfélként egyátalán nem érdekel, hogy a bejutott kérelmemet azért nem bírálták el jól, mert most éppen a magyar Obama program (alcím: De jó fejek vagyunk!) egyik kiválasztottja próbálkozik.
 
Szóval melegen ajánlom, hogy a szakmaiság legyen a legfontosabb szempont! Ezen áll vagy bukik az egész program sikere. Mert azon túl, hogy valóban kétszáz munkahelyet teremtenek, nyilvánvaló a társadalmi üzenet. A cigányok minden lehetséges szinten történő integrációja van a háttérben, amely egyébként támogatandó elgondolás.
De ha ez egy PR-fogás csupán, akkor sokkal többet árt, mint használ. Ha most itt beültetnek mindenféle embereket mindenféle székekbe, és ettől rettenetesen jó embernek érzik magukat, akkor tévednek. Szakmaiság nélkül a program hiteltelen, csak rossz mellékízű pozitív diszkrimináció. (Amelynek másik felén rögtön ott a többszörös negatív diszkrimináció a nem-cigány, szakmai diplomával rendelkezőkkel szemben.)
 
Rossz előjelek már most is vannak. Először is a létszámstop figyelmen kívül hagyása. 2003 óta, amikor Draskovics éppen a pénzügyekhez értett miniszteri szinten, folyamatosan ezzel terrorizálják a köztisztviselőket, igaz, nem nagyon tartják be. Ezt sem az észszerűség indukálta egyébként. Csak a folyton letagadott, de vígan alkalmazott fűnyíróelv. Hivatalosan viszont azt kommunikálják saját embereik (az állam valódi működtetői) felé, hogy húzzák össze magukat, mert a létszámstop csak befelé érvényes, kifelé mehet bárki. Újra elhelyezkedni már nem fog tudni.
Erre most arcon köpik őket ezzel: létszámstop ide vagy oda, mostantól évente valahogy csinálunk helyet kétszáz cigány munkavállalónak.
 
Szóval ezekre a bérekre van pénz a válság ellenére is, gondolja mindenki, még szegény IQ light Demcsák Zsuzsa is. Erre kiderül, hogy ezt nem a normál költségvetés szponzorálja, hanem uniós források. Így már mindjárt más! Vagyis arra kérünk, és talán kapunk pénzt az Uniótól, hogy egyébként nem szükséges bürokratáknak legyen plusz hely a különböző szerveknél. Miközben a deklarált cél az, hogy szépen folyamatosan kicsinyítsék az államot.
Hát ezzel aztán jól előkészítik pártfogoltjaik szívélyes fogadtatását!
 
Amúgy a kormány a szokásosnál előrelátóbb volt, mert tisztában van a feszültségekkel. Ezért azokhoz az intézményekhez, ahol a pályázatok nyertesei elfoglalják helyüket, ún. mentorokat küldenek. Ezek a mediátorok majd elsimiítják a konfliktusokat. Gondolom, jó pénzért és persze csak látszólag. A konfliktus ugyanis nem azon a helyen keletkezett, és nem is az az ember generálta, aki – érthető módon egyébként – jelentkezett a programba, és elnyerte az állást. Hanem az a helyzet, amelybe a közigazgatáshoz teljesen dilettáns kormányzat keverte saját embereit és kedvenc pártfogoltjait.
 
És a legszomorúbb, hogy még a kormányzat sem lesz ettől „jobb fej”. Mert a burjánzó cigányellenes hangulatban ez csak olaj a tűzre. Mert a cigány társadalom legnagyobb problémája most nem ez, így a nyomorgó, analfabéta cigányoknak ez nem lesz érv az MSZP mellett. Mert a bujkáló roma értelmiség nem jön elő rejtekéből tömegesen egy ilyen mézesmadzagra. (Tudják jól, hogy a kormányváltás után úgyis vége.)
 
Amúgy felhúznia magát szintén nem érdemes senkinek, mert ebből sem lesz semmi sem.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr971399191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2009.09.22. 15:00:40

Tipikusan szocialista megoldás, "munkahelyet teremteni" az állam pénzén. Milyen jóságos és igazságos az állam!
Sajnos az állam pénze nem más, mint amit az adófizetők befizetnek.
Jelenleg kb. 2 millió ember tartja el magát és a másik 8 milliót. Nem kell további munkahelyteremtés.
Volt egy rendszer korábban amelyik így működött, de az elbukott.

Jó kérdés, hogy akkor mit lehet tenni a cigányokért. Sajnos a lehetőségek korlátozottak, tekintve hogy elsősorban a cigányoknak maguknak kell tennie valamit sajátmagukért.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.09.22. 17:04:06

(Most már elhárult a technikai ok, így már a saját nevem alatt publikálhatok. Dysonnak köszönöm a segítséget.)

Anselmo 2009.09.23. 09:44:43

Most jut eszembe, a rossznyelvek szerint volt már cigány miniszterelnöke Magyarországnak, szóval volt magyar Obama. Nem értem, a szocik ennek miért nem örülnek.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.09.23. 10:59:36

@Reckl_Amál: Én viszont helyesnek tartom a roma integrációt és a telepfelszámolásokat.És nem csak azért,mert megrögzött antifasiszta vagyok és cigány fiú a kedvesem.Az országban soha nem fog megszünni a feszültség,ha a cigányokat nem zárkóztatják fel.Kerül amibe kerül.Sokkal több pénzt ellopnak a fehérgalléros bűnözők.Politikusok,vállalatvezetők,adócsalók és folytathatnám..

Dr. No 2009.09.28. 00:17:36

"Obama is a graduate of Columbia University and Harvard Law School, where he was the president of the Harvard Law Review. He was a community organizer in Chicago before earning his law degree. He worked as a civil rights attorney in Chicago and taught constitutional law at the University of Chicago Law School from 1992 to 2004." Amint ezt az élettörténetet reprodukálni tudja valaki - különös tekintettel a Harvard Law School-ra - előállt a magyar (cigány) Obama csodája!

A cikk azon részével viszont nem értek egyet, hogy a közigazgatásba nem jók a bölcsészek. Ez tipikus kontinentális hülyeség. Pl. a brit közigazgatás eszménye tudtommal, hogy a brit köztisztviselő az angol úriembert reprezentálja (munkáspárti uralomban az angol munkást). Erre ők a maguk részéről az Oxbridge-ben végzett bölcsészeket tartják a legmegfelelőbbnek.
süti beállítások módosítása