2009. augusztus 02. 12:05 - Reckl_Amál

Újabb elpuskázott lehetőség

1986-ban történelmet írt Budapest: a vasfüggöny mögött akkor lépett föl nyugati rockegyüttes először. Az a Queen koncert azóta is legendás, ami nem utolsósorban köszönhető Zsombolyai János kiváló filmjének, a Live in Budapestnek. Ősrégi Queen-fórumosként rendszeresen tapasztalom, hogy sok ma tizenéves amerikai/ ausztrál vagy japán rajongó innen ismeri a fővárost, és mivel ez egy kiváló este volt, egyúttal látatlanban is szereti, Budapest számára kedvesen csengő hangsor. (Mint nekünk Knebworth Angliában, amiről én valószínűleg sosem hallottam volna, ha két héttel később nem ott tartják meg az együttes utolsó fellépését.) Sőt, én is mint budapesti, gyakran élvezem a kitüntetett figyelmet, amit emiatt néha kapok aranyosan izgatott emberek aranyosan izgatott kérdései formájában.

Most már nem akkora szenzáció, ha egy valódi világsztár eljön Pestre, hiszen már benne vagyunk a koncertszervezés nemzetközi vérkeringésében. De Madonna, úgy látszik, túl nagy falat.

Bár Madonna zenéjét mindig bírtam (a személyét kevésbé, erőszakos vega, erőszakos kabbalista, és azt sem szeretem, ha valaki nincs tisztában a korával), erre a koncertre nem vágytam. Az ilyen koncert nem az én világom: túl sok az ember, ráadásul meleg is lesz, és elég (túl) drága is a jegy. Ellenben vagyok akkora sznob, hogy örülök a városom miatt, hogy elég fontos ahhoz, hogy Madonnáék rátegyék a térképükre.

De szegény Madonna mikor megérkezik (ha egyátalán), helyet kell keressen magának, ugyanis pillanatnyilag nincs hol föllépnie.

Mielőtt elküldeném azt a gazember Kistelekit, ahova való, fontos leszögezni, a főbűnös a szervező. Evidens, hogy ha három embernek szervezek bulit, akkor is először azt tisztázom, hol legyen. És persze itt már megvolt a Kincsem Park, ami elég sajátos helyszín, és a lovasok is tiltakoztak ellene, de az biztosnak látszott. Aztán gondoltak egyet és fejben át is vitték a Puskásba a showt. Ott is le volt papírozva már minden, amikor ez a senkiházi alak jelentkezett. Gondolom, aki legalább fél füllel, mint én, figyeli a magyar focit, tudja, Kisteleki nem más, mint egy piti bűnöző, aki a hozzá hasonlók jóvoltából évek óta üldögél az MLSZ élén. A problémája: a feltüzelt Madonna-hívek tönkreteszik a füvet. Márpedig augusztus legvégén világbajnoki csoportmérközés lesz. Ha jól tudom a svédek ellen, úgyhogy nagy esélyeink vannak. Szóval a focisták főnöke kitiltotta Madonnát.

Mióta ez a ma már rozzant stadion áll, mindig is ott tartották a legnagyobb szabású koncerteket. (A '86-os Queent is.) Eddig miért élte túl a stadion a Rolling Stones-t vagy George Michaelt? Akkor miért nem volt gond?

Lehet itt persze hivatkozni mindenféle dologra, én pontosan tudom, miről szól ez az egész. A Kisteleki féle mentalitásról. Arról, hogy van egy kis hatalma és keresztbe tesz, megmutatja, ki az úr a háznál. (A magam részéről meg teszek a VB-selejtezőre, úgysem jutunk ki. És talán jobb is: legalább nem égetjük magunkat ezzel a mai színvonaltalansággal.)

Ha a dolog nem rendeződik hamarosan, a Madonna koncert elmaradhat. Ezzel örökre szerte is foszolhat a hard core Madonna-rajongók álma, hogy egyszer itt is föllép az énekesnő. Mert ezután a fiaskó után nem jön többet ebbe a gagyi országba.

Pedig újra poptörténelmet lehetett volna írni, ha jól alakulnak a dolgok. Ebben az agyonmarketingozott világban ugyanis az a minimum, hogy a koncertturnéról DVD-t adnak ki. Itt két választás lehetséges: vagy a legjobban sikerült koncertet emelik kézzel fogható legendává vagy a legjobban sikerült dalokból állítanak össze egy csokorra valót. Ennek bármelyikét megcsípni nagy fegyvertény volna (különösen az elsőt), de ebből a koncertből arra fogunk a leginkább emlékezni, hogy pár alkalmatlan szervező és egy kiskirály hajlamú gengszter veszélyeztette. Persze csak, ha tényleg megtartják.

10 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr151282894

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hol lesz a Madonna-koncert? 2009.08.03. 13:39:47

Bonyodalom az van. Mindenki idegesen szemléli az eseményeket, hiszen nem lehet tudni, hogy akkor most hol is lesz az oly' régóta várt Madonna-koncert. A mindenes blog informátorokon keresztül hozzájutott a rendezvényszervezők ötletlistájához, amely azo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.02. 12:21:40

Kistelekiről semmi jót nem feltételezek, de az én számomra kb. százszor fontosabb, hogy jó legyen a Puskás gyepe a svédek ellen, mint egy Madonna-koncert.

A hibás tehát ezúttal szerintem nem ő, hanem a szervező.

Mindenütt a világon rendeznek koncerteket stadionokban, de utána kicserélik a gyepet, vagy eleve olyan stadionokba viszik a koncertet, ahol ez könnyedén megoldható (értsd: multifunkcionális stadionba).

Szerintem ha Magyarország valami csoda folytán kijutna a jövő évi világbajnokságra, akkor szerte a világon jelentősen megugrana azon emberek száma, akik már hallottak Magyarországról, és jó szívvel gondolnak rá. (Emlékezzünk csak a Trinidad és Tobago-i válogatottra! Ki az, aki az angolok ellen nem nekik szurkolt három éve?...)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.08.02. 12:40:11

A magyar focinak ma már csak múltja van, sehol sem jegyzik.

Eszembe jutott nekem is Trinidad és Tobago, de az is, hogy komolyan senki sem vette őket. Azért a mi múltunk ennél többre predesztinál minket. A trinidadi foci sosem létezett.

A Beckhammel és Rooney-val fölálló angolok ellen meg ki nem szurkol?

KZsoci 2009.08.02. 13:46:56

A Madonna-koncert biztos (lett volna), míg a világbajnokságra való kijutásnak az esélye a nulla felé konvergál... :)

Ráadásul a Madonna-koncerten nem szokás zíghejlezni (valószínűleg maga a művésznő se nagyon hagyná ellentétben a csodás focistáinkkal), míg a focimeccseken ez elengedhetetlen. Még szerencse, hogy nagyon messze lesz a vébé, mert ha kijutnánk, akkor oda már csak nem utaznának a szurkolók égetni az országot.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.02. 14:53:18

@Csöncsön: így van.

A két utolsó hazai selejtező időpontja már kb. egy éve ismert, a tétje pedig legalább egy fél éve. Madonna a Népstadionban mint opció pár hete merült fel.

SZVSZ amíg van (matematikai) esélyünk, meg kell adni a csapatnak is a lehetőséget, hogy biztosított legyen minden a sikerhez. A teltház pedig garantált mindkét meccsen, hogy _divatos sportközhellyel éljek_.

bejgli 2009.08.02. 16:31:32

Tudtommal a Spencer Davis Group volt az első Magyarországon fellépő nyugati zenekar. 1967-ben. A következő 20 évben pedig, még a Queen előtt, megfordult Pesten pl.a Free, a Tremeloes, a Kraftwerk, a Boney M, az Osibisa stb.
Bizonyára Lengyelországban is volt ez-az. (Pl. a Rolling Stones... Szintén 67-ben.)

Azt viszont el tudom képzelni, hogy ez volt(?) az első Queen-koncert a KGST-n belül.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.02. 16:58:37

@Reckl_Amál: "A Beckhammel és Rooney-val fölálló angolok ellen meg ki nem szurkol?"

;-)

@KZsoci:

Egy teljesen hétköznapi NB1-es focimeccs még a magyar foci mai állapotában is több százezer embert érdekel. E között a több százezer ember között van mintegy 15-20 állat, akit valójában nem is érdekel a foci, ellenben a meccseken remek ürügyet talál a balhéra. Ezt a néhány tucat bűnözőt kellene örökre kitiltani a stadionokból, és valószínűleg jelentősen megugrana az átlagos magyar bajnokik nézőszáma is.

Tegnap különben a Fradi-ZTE meccsen vagy 13.000-en kint voltak, nem volt semmi balhé, ellenben - képernyőn is átjött - fantasztikus volt a hangulat. Számomra ebből az is következik, hogy nagyon kevés kellene a magyar foci újbóli felemelkedéséhez. Hiszen a Fradinál sem történt semmi más, csak az, hogy jött egy épeszű, koncepciózus tulajdonos.

@Modor Tibi: "amíg van (matematikai) esélyünk, meg kell adni a csapatnak is a lehetőséget, hogy biztosított legyen minden a sikerhez."

Így van, a sporttal teljesen ellentétes a föladás szelleme ("mi úgyis bénák vagyunk, úgyis kikapunk" stb.). Abból kell kiindulni, hogy van esély.

KZsoci 2009.08.02. 18:17:54

Szerintem a tizenegy (huszonkettő) játékosnak (én abbahagynám a játékot, ha náculni kezdenek pl.), a klub tulajdonosának, a több százezer nézőnek (és így tovább) képesnek kellene lenniük kényszeríteni a megfelelő illetékeseket arra, hogy azt a tíz-húsz embert kitiltsák, és a problémát megoldják. Mégis már legalább tíz éve csinálják a balhét _teljesen háborítatlanul_ ezek az emberek...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.02. 20:02:44

@KZsoci:

Nyilvánvalóan a magyar futballélet morális állapotát mutatja, hogy ezt a problémát nem tudta megoldani. De az is nyilvánvaló, hogy ez nem elsősorban a játékosok felelőssége. A játékos ez ügyben csak áldozat.

Asidotus 2009.08.02. 20:29:46

"1986-ban történelmet írt Budapest: a vasfüggöny mögött akkor lépett föl nyugati rockegyüttes először"
Ezzel annyiban vitatkoznék, hogy Lengyelország valamivel lazább volt, int mi, ott például az Iron Maiden is hamarabb játszott. Az meg azért, ha nem is Queen szint, de azért elég jelentős dolog.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.08.02. 20:59:09

Nem értem ezt az egészet... Ha le volt szerződve a Kincsem Park, akkor most miért akarják máshol? Ha meg nem, akkor miért a focisták a szemetek?
süti beállítások módosítása