2009. május 14. 10:20 - Reckl_Amál

Élcesedik a kampány

Az SZDSZ féle Tito Ortiz lejárató kampány már megkapta a magáét pár napja, de érdemes az MDF plakátjait is szemügyre venni.

Az MDF - bár évek óta a kampánypénzek rendezését szorgalmazza - a párt állítólagos szegényes pénzügyi helyzetéhez képest elég bőségesen ellátja az utca emberét információval. Már jóval a kampány megkezdése előtt kiplakátolta három fő arcát: Dávid Ibolyát, Bokros Lajost és Habsburg Györgyöt. A meglehetősen béna fotókon három nem éppen mosolygós ember próbál kényszeredetten mosolyogni. Talán felnőtt-pelenka reklámnak elmenne, de mint kompetens, européer politikusok bemutatása eléggé nem sikerült.

A kampány utolsó heteire újabb képek árasztották el az utcákat. A jól bevált képi világot (fehér, steril háttér zöld MDF-logóval) benépesítették idomított emberekkel (akik mind azt csinálják, amit mondanak nekik. Dávid Iboly álma!) és már csak egy-egy alak uralja a képet a lista éléről. Más-más üzenetet hordoznak.

Ezek a képek is remekül sikerültek, megint nagy dicséret annak, aki ilyen viccesen minimalista, mégis sokat mondó képi üzenetekkel akarja megszerezni választói bizalmát.

The ultimate King Kong moment

Bokros Lajos mumusi karrierje töretlen, és úgy látszik, kicsit hízeleg is neki, hogy ő afféle magyar Darth Vader, a főgonosz, akit titokban sokan szeretnek. Azért akármit ő sem vállal, pl. az SZDSZ jelölését kikérte magának, amit meg is tudunk érteni. A Bokros, szörny dologra rá is játszanak most, és például a metróban minden megállóban kint van ez a plakát. Elég vicces és kicsit rémisztő (nem nagyon), amikor a metró megáll, és az alagút fala felől Bokros Lajos hatalmas feje mosolyog be az ajtón vagy az ablakon.

 

 

 

 

2 in 1

Ez talán minden idők legzavarosabb politikai plakátján Habsburg György a főszereplő. Habsburg Györgyöt egy időben mindenki szerette ebben az országban, melyet édesapja jogos népszerűségének köszönhetett. A magyart enyhe akcentussal, de tiszta szívvel beszélő európai politikusnak azért már a múltban volt egy-két sajátos médiaszereplése (szakszóval: publicity stunt-ja). Egyrészt az esküvője, amely egy kicsit a magyaroknak is teremtett egy olyan élményt, mint amilyen az angoloknak (briteknek) a Diana - Charles frigy volt. Persze kicsiben. Emlékszem, szombaton volt, és egy olyan pap adta őket össze, aki sajnos németül nem beszélt. Ezért apámmal jókat hahotáztunk, amikor a 2 folyamatosan zvejnek olvasta. Minden tisztelet ellenére, kit érdekel két vadidegen ember esküvője? Miért kellett ezt a tévében élőben leadni?
Aztán jött valami, amit még nehezebb megmagyarázni. A trónörökös örököse a TV2 nevében fogadta a Vad Angyalt játszó dél-amerikai színésznőt (nevezzük így az egyszerűség kedvéért).

Most meg az MDF színeiben az EP-lista 2. helyezettje? És ráadásul ezzel a plakáttal?!

Mit látunk? Habsburg György széles mosolyra húzza a száját, a háttérben a pantomim-csoport boldog. És a felirat: Új kiegyezést!

Próbáljuk értelmezni az üzenetet!

A kiegyezés - Habsburg párosítás elsődleges asszociációja nem az, hogy de jó fejek voltak ezek a Habsburgok! A régi kiegyezés megkötésekor a Habsburgok kvázi ellenfeleink voltak. Ha jól értem ezt a korszakot, azért kellett megkötni ezt paktumot, mert a két fél között - finoman szólva - nem volt éppen békés a viszony. De szerencsére mindkét félben volt annyi józanság, hogy belássa, nem lehetséges örökös ellenségességben élni.
De az MDF tudhatná - elvileg ez a humánértelmiségiek pártja sok-sok történésszel - hogy a magyar történelmi néplélekben a kiegyezés legjobb esetben is csak valami színtelen - szagtalan, unalmas epizód; vérmesebbek egyenesen a Habsburgoknak történő behódolást látnak benne, ami persze hülyeség, mégis sok ember ezt vallja.

Még fájóbb hiányosság, hogy sehol sincs Deák Ferenc. (Ha jobban belegondolunk, ez XX - XXI. századi történetünk égető hiányossága.) Ha jóhiszeműek vagyunk, gondolhatjuk azt, hogy Habsburg György korunk Deák Ference. De akkor meg kivel akar kiegyezni? Vannak nekünk most olyan ellenfeleink, mint annak idején a jelölt úr ősei? Szerintem nem, tekintve, hogy Magyarország jogilag független állam, nem pedig a Habsburg Birodalom (a kiegyezés után Osztrák-Magyar Monarchia) egyik tartománya. (Mondom, hogy zavaros.). Bár az EU tagja, tehát bizonyos kérdésekben az EU-val összhangban kell működnie. Érdekes lenne összehasonlítani az akkori, monarchiabeli és a mostani, eu-s szuverenitásunkat. (Ha valaki kedvet érez, ne kíméljen! Akár vendégposzt formájában is jöhet a nagy mű.)
Szóval vannak hasonlóságok, és a Habsburg márkanevet sem véletlenül használják (hátha vannak még royalisták az országban, nem megfeledkezve az antalli MDF arisztratikus voltáról sem).

De sajnos ebből nem derül ki, mit is takar az Új kiegyezés. Persze aki figyel, talán érti, mit akarnak. A kiegyezésnek Magyarországon belül kell megtörténnie. Ha ez így van, akkor viszont elég hiteltelen dolog ez az MDF belső viszonyainak fényében. Legalábbis érdekes az új kiegyezést, egyfajta nemzeti békét óhajtani egy olyan pártban, ahonnan mindenkit kirúgnak, aki nem úgy táncol, ahogy a porondmesternéni fütyül.

De legalább itt van ez a veszettül abszurd plakát! Olyan időket élünk, amikor már az is népjóléti (vagy ahogy a Horn-kormány nevezte, hangulatjavító) intézkedés, ha röhögni lehet a plakátokon.

17 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr41120879

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.05.14. 11:54:58

Megvan az SZDSZ új plakátarca!A Szabad Demokraták gőzerővel keresték az új plakátarcot, miután a múlt héten felmerült a vád, miszerint egy ismert utcai harcos látható hirdetéseiken, Jobbikos szimpatizánsá maszkírozva. Ezt a Szabad Demokraták határozottan…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.14. 11:27:38

Na igen, a kiegyezést kezdhetnék házon belül (az mdf pártházán belül).

Viszont ha párhuzamot teszünk az mdf és szdsz között, az mdf plakátjai jövőbemutatóak, pozitív üzenetet hordoznak. Az szdsz poszterei pedig éppen ellenkezőleg, ellentétet szítanak, a meglévő ellentétekre apellálnak.

Ezek ellenére, szerintem ha jósolni kéne szerintem az szdsz-nek nagyobb esélye van a parlamentbe jutásra mint a mdf-nek.

azallamenvagyok 2009.05.14. 11:57:25

az mdf jó párt lenne, ha nem kellene attól félni, hogy amennyiben ibi hatalma gyengül, akkor odacsapódnak a viktorhoz az egyéb bekebelezett jobboldali pártok közé...

W Joe 2009.05.14. 12:05:56

United Colors of Beavis és Butthead

Anselmo 2009.05.14. 12:07:19

Akármit is gondolunk az MDF-ről, a Bokros szerepeltetése szerintem zseniális húzás volt. Azt sugallja, hogy populista szociális ígéterek helyett vissza kell térni a valóságba. Különösen Bokros népszerűtlensége miatt üt nagyot. Ahogy most politizálnak, az - szerény véleményem szerint - biztosítja azoknak a szavazatait, akik nem szeretik a nagy pártokat, ráadásul ezeken a szavazatokon már nem kell az SZDSZ-el osztozniuk.

sprenczl 2009.05.14. 12:21:24

Sikeresen nullázák le magukat, a plakátjaik remekül szolgálják e célt, különösen a "Habzigyuri-háttérben feltartott kezű, mikrofonhajú lotyacsávóval" című alkotásuk. Nagy grat!!!

VIKUNYA 2009.05.14. 12:43:18

az mdf bokros jelölésével nagy figyelemre tett szert, ügyüket segítette, hogy a szadeszosok is kuncsorogtak bokrosért, ráadásul a kormányválság során felértékelődött az úgynevezett szakértőség - óriási lépéselőnyre tehettek volna szert, hiszen begyűjthették volna a kiábrándult maszopos és szadeszos szavazókat, szinte biztos volt az eu parlamentbe való bejutásuk; aztán ez az újabb öndarabolódás végképp betett nekik, esélytelennekké váltak, még a maradéknak is nyilvánvalóvá vált, milyen demagóg és hiteltelen párt ez; a nagyon béna plakátkampány csak az utolsó koporsószög!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.05.14. 13:07:11

Ez egy nagyon jó kis párt lenne, ha nem futnának mindig bele kínos dolgokba.

Nehéz eldönteni, hogy mi a rosszabb: a Ibolya-féle nem túl elegáns, kicsit diktatorikus, de viszonylagos független lét vagy a teljes beleolvadás a Fideszbe, a KDNP szintjére való sorvadás.

Bokros jó húzás lett volna, én is örültem, hogy olyan emberben kezdenek bízni, aki már bizonyította, hogy tenni is mer. De a politika senkinek sem áll jól. Neki sem.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.05.14. 13:09:19

Szerintem nem annyira rossz húzás a kiegyezést emlegetni - feltételezem, hogy az MDF célközönsége a kiegyezést inkább pozitív eseményként értelmezi, és a kiegyezés felvállalása jól beleillik a "normálisság" és "józan ész" imázsába, amit nagyon próbálnak megőrizni.

Anselmo 2009.05.14. 14:15:46

Feltűnt, hogy az egyik plakáton szerepel a HAZA szó. Ez egy hatalmas áttörés. Egy ballib plakáton elképzelhetetlen, hogy ilyen szavakat használjanak. Nem is tudom, mikor hivatkozott politikus utoljára a hazára.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.05.14. 14:16:02

szerencsétlenebbek már nem is lehetnének a plakátok..A legszerencsétlenebb mégis az,hogy az Antall vezette MDF ide jutott..(köszönjük neked vekkkerviki!!!)

azallamenvagyok 2009.05.14. 16:04:00

a buszon jutott az eszembe, a jobbik meg kampányolhatna úgy, hogy "Új Honfoglalást! Szavazz a Hét Vezér leszármazottaira!"

KZsoci 2009.05.15. 08:35:45

@azallamenvagyok:

erre a plakátra jobban hasonlítana az "Új Honfoglalást! Szavazz Svätopluk ükunokájára!"-szlogen. :D

KZsoci 2009.05.15. 13:37:02

az új kiegyezés plakáton lévő háttérfigurák amúgy tök olyanok, mint amikor a Haszonlesők c. sorozatban előadást tartanak, és épp eljátsszák, hogy örvendeznek szüretkor a jó termésnek (ld. Peacock százados és Mr. Humphries). :D

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.05.15. 14:15:29

@Kzsoci:

Érted? Peacock százados! Ő az ellenzéki!.

Mr. Humphries meg a nőtagozat. ;)

(Egy újabb angol viccműsor, amit csak mi ketten láttunk.)

naxx · http://alhirek.blogter.hu/ 2009.05.16. 13:04:59

Az a baj ezekkel a plakátokkal (azon kívül, hogy pocsék az összes felvétel), hogy semmi nem derül ki abból, hogy mit is tenne az mdf (persze, megszüntettyük a korrupcijót, meg minden ilyesmi). Az szdsz plakátjai igaz, hogy csak ellentéteket szítanak, de legalább valahova pozicionálják magukat. Az meg tényleg érdekes, hogy mdf plakátból látni a legtöbbet... Azért valahonnan csak van zsozsó.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.05.19. 14:43:46

http://vastagbor.blog.hu/2009/05/15/az_mdf_csaszart_indit

Persze Kétfarkúék.
süti beállítások módosítása