2009. április 20. 13:43 - Reckl_Amál

The Croatian Connection

Azt hiszem, hogy ilyen szövevényes és abszurd ügy még olyan banánköztársaságokban is ritkaság, mint ami most Bolíviában történt. A Sakál napja ehhez képest mesekönyv egy kiskutyáról...

Az ilyen történetek általában nem igazán izgatnak, még akkor sem nagyon, ha magyarok is valahogy belegubancolódnak. Engem onnantól villanyozott föl, amikor egy indián kinézetű indián nyilatkozott. Ő volt a bolíviai börtönügyi miniszter. Ebben a pozícióban benne van minden sűrítve, amit mi innen, Közép-Európából gondolni szoktunk ezekről a sajátos belügyekkel rendelkező egzotikus országokról. A hatalmi ágak szét nem választása, érdekes hátterű politikusok és persze sok-sok letartóztatás, ill. az, hogy külön tárcát szánnak a börtönöknek, még a ki - kitörő börtönlázadások szilaj képeit is felidézik.

Az ügy középpontjában az elnök áll, akit folyton le akar lőni valaki. Hol a CIA, hol egy nem is annyira kicsi kiskirály emberei, mint valószínűleg ebben az esetben is. A hivatalos bolívai hírek szerint ugyanis egy a dél-amerikai országban élő horvát üzletember áll a merénylet mögött.

Hogy hogy kerülnek horvát üzletemberek Bolíviába, és ott hogyan képesek úgy beépülni az alvilágba, hogy alaposan gyanúsíthatóak az államfő elleni merénylettel, újabb előítéleteket gerjesztenek, amelyek a II. világháború utáni náci bűnösök elmeneküléséből táplálkoznak. Nem is olyan régen, déli szomszédainknál is volt egy kegyetlen háború, amelynek főalakjai majdnem mind emberiség elleni bűnöket követtek el. A háború leginkább üzleti vállalkozás, melyből az ilyen "üzletemberek" jól éldegéltek. Aztán a számonkérés elől elszöktek, mint régen. Valószínűleg emiatt van ott a merénylet megbízója is.

Jellemzi a történetet, hogy azt nem tudni, miért akarta lelövetni az elnököt. Persze Moralest sem kell félteni. Sokak szerint a vérfürdőnek is beillő rajtaütést azért kezdeményezte, mert imponálni akart a közelgő választások előtt a lakosságnak. Jó kis politikai kultúra lehet, ahol három ember - mégha esetleg terroristák is legyen szó - lemészárlása kedvező fényben tünteti föl a hatalmat birtoklókat.

A történet kellemetlen része, hogy persze magyarok is érintve vannak. A szabadcsapatok élén az egy időben fölkapott magyar - bolíviai - horvát veterán, Eduardo Rózsa - Flores (aki virágot ennyire szereti, ugye). Szárnysegédei a holtában sem túl fontos Magyarosi Árpád (a holttestéért még nem jelentkeztek), az ír Michael Dwyer és a jelenleg előzetesben lévő Tóásó Előd. Szép kis csapat, csak tudnám, mit keresnek odaát, és főleg, miért keveredtek ilyesmibe. Nem zörög a haraszt...

Szóval szép kis csapat! Valaki romantikus katona - ábrándjai miatt (szerencsétlen Magyarosi), van, aki pénzért (Tóásó) csatlakozott a bandához. Flores pedig simán őrült volt. Baka barátomnál kissé elragadtattam magam vele kapcsolatban, pedig valószínűleg csak nem tudta kiheverni a háborút. Azért voltak tévképzetei (l. a blogját), azért vonzódott a fegyverekhez és azért kellett folyton kockára tenni az életét. A délszláv háborúban többször megsérült, látott minden szörnyűséget, ami ezen a világon előfordulhat, hát persze, hogy megőrült. Teljesen igaza van Dysonnak, tényleg nincs igazságos háború.

16 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr191075973

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.21. 12:18:41

Rózsa Flores végrendelete Valószínőleg soha nem fogjuk megtudni, hogy mit kerestek Bolíviában a lelőtt és letartóztatott magyarok - írta Bede Márton az Indexen, de ez nem biztos, hogy így van, sőt, ma este jó eséllyel a legilletékesebbtől tudunk meg hát…

Trackback: Konzervatórium 2009.04.20. 19:35:01

Eduardó, avagy a radikalizmus kifutása Rózsa György Eduardó élete kezdetétől végéig annak a vörösbarna tengelynek a tagja maradt, mely a kommunistáktól a radikális jobboldalig és az iszlamistákig terjed.        Az írás a Konzervatórium…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.20. 15:21:19

Semmi gond.Igazad volt.Téged amúgy sem moderálnálak ki sohasem.Persze az már az én elmebajom,hogy átkozom azt a nyomorultat,miközben a fiatalkori fényképét megnézve..szóval nem dobtam volna ki az ágyamból..

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.20. 17:38:57

Én egyszer találkoztam vele. Nagyon zavaros embernek tűnt.

Biztosan lehetett szeretni, és biztosan sok jóság is volt benne; de nekem belőle egyes-egyedül a zavarosság maradt meg.

ottla 2009.04.22. 13:06:29

Edu nem volt őrült. Voltak szélsőséges megnyilvánulásai, nehezen volt bárhova is besorolható, de szerethető ember volt.
Egy jóbarátom által ismerem, néhányszor találkoztam&beszéltem vele. Olyan emberek barátja volt, akiket nagyra tartok és szeretek!!! Ők most nagyon meg vannak rendülve&nem értik, a média miért hord össze hetet-havat.
A ringmagazin.hu-n olvasható Kati nevű ismerősöm beszámolója az életéről. Kepes András tegnapi műsorából sem az derül ki, h. el lett volna borulva!
Az biztos, h. nem egy hétköznapi ember volt, én se értettem gondolkodásában mindenben egyet, de ilyen jelzőket semmiképpen nem használnék rá. Nem lehet túl elhamarkodottan ítélkezni!
Gyuri barátom azt írta az iwiw üzenőfalára, h. "Edu, testvérem, ugye nem temettük el veled együtt a szabadságot?"
Valóban, ez+a barátok nagyon fontosak voltak számára!!!
Nyugodj békében, Edu!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.22. 14:58:43

Én nem ismertem, nem találkoztam vele, és egyébként a Kepes féle műsorból hallottam róla már régebben. Már akkor sem volt szimpatikus, mert számomra érthetetlen, miért vesz részt valaki egy háborúban, ha semmi köze hozzá. Azt sem, hogy miért kell a fegyvereket gyűjteni, és miért kell úgy élni, mintha folyamatosan háborúban élnénk. Szerencsére azért nem ez a helyzet.

A médiát ki tudom kapcsolni, a blogját viszont láttam, azok a saját szavai, a saját gondolatai voltak. Ha őrültnek nevezem (de kissé óvatosabban írhattam volna, hogy poszttraumás stressz-szindrómát is), azzal valamelyest föl is mentem. Mert van a dolgoknak olyan olvasata is, hogy "Edu" bérgyilkos volt.

Nekem ez a che guevarás hősködés hamis, de legalábbis nevetséges. Mindenesetre most sem vezetett sehová. Azt sajnálom, hogy másokat is behülyített a saját kis háborújába.

qwertzky · http://www.youtube.com/qwertzky6 2009.04.23. 01:59:06



"Szar" vagy!
Ha törlöd,attól még az maradsz!

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.23. 05:34:45

@qwertzky: Tünj már innen,te szarházi mocskos fasiszta disznó!ha megtalállak,az lesz életed leghosszabb napja,te nyomorult szemétláda!
Amál:kérlek rakd már be ezt a tetvest a tiltott kommentezők listájára!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.23. 08:28:43

Baka!

Sajnos ez már csak úgy van, hogy a hülyék szeretnek ordítozni. De kérlek, hogy legalább Te ne veszítsd el a méltóságodat. Az ilyen senkik imádják, ha foglalkoznak velük. Ha jót akarsz nekünk, akkor ne állj szóba az ilyen csőcselékkel, légy szíves. Hadd minősítse magát!

Szóval, Baka, légy szíves, Te se beszélj itt így! Ketten is vagyunk Dysonnal, tudjuk kezelni a helyzetet.

Amúgy a Flores témát lezártam. Ez az önjelölt forradalmár halálában is csak bonyodalmat okoz.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.23. 09:19:42

Megelőztelek kicsit. Egyébként pedig egyetértünk.

(Csak azt bánom, hogy ez a hülye ekkora figyelmet kap.)

Akinek még van további hozzászólása ehhez a népi hős bandához, azt szívesen látjuk!

qwertzky · http://www.youtube.com/qwertzky6 2009.04.25. 12:24:33

Értem.Itt szépek vagytok,jók,meg okosak...máshol meg lehet egy halottat "laszarozni".
És még én vagyok a mocskolódó...
Ti (még) tudtok védekezni...ő már nem.

A nyomorék,közgyógyellátásos,ruszkik bakancsát nyalogató buzeránstól pedig nagyon félek.
De tényleg...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.25. 12:59:29

@qwertzky:
Na figyelj, Trollovics!

Egy könnycseppet sem ejtek azért a zsoldosért. Flores vállalta a kockázatot, senki sem kérte, hogy a hagymázos hülyeségei nevében játssza a nagy forradalmárt, és ebbe még belerángasson más befolyásolható szerencsétleneket, akiknek még annyi közük se volt a mai Bolíviához, mint neki. Szerencsétlen hülye Magyarosy ugyanúgy meghalt, pedig Erdélyből mit izgatja őt Santa Cruz függetlensége? Tóásó meg még spanyolul se tud, de ő megy és felszabadítja Santa Cruzt. Az ilyenek megérdemlik a sorsukat.

Flores egy nyíltan antiszemita, szélsőjobboldali fantaszta volt, jobb esetben őrült, rosszabb esetben gátlástalan bérgyilkos.

Hogy meghalt, azt magának köszönheti. A poszt is azzal kezdődik, hogy elnézést kérek a durva fogalmazásért. Ezt Ruszkibaka blogján is megtettem később. Dyson ilyet eleve nem tett, ezért nem jogos a többesszám. Amúgy reméljük, nem jössz ide többet. A másik kommentedet törlöm természetesen, annál a topicnál az csak magamutogató trollkodás, semmi egyéb. Szép napot, máshol!

qwertzky · http://www.youtube.com/qwertzky6 2009.04.26. 02:05:45

Na figyelj,Droidowitzky!

E.R.F. volt már kiszes,gárda-közeli,jobbikos,fideszes,náci,terrorista,bérgyilkos,kádárista,CIA,KGB,moszad-ügynök,buzi,horvát...
Legalábbis én ezekről olvastam.
Gondolom te nem...ált. azok írnak blogot,akik v. nem tudnak,v lusták olvasni...
Persze egyszerűbb a beskatulyázni-kinyilatkoztatni-halottat szarozni-kommentet törölni módszer...

Még annyit:valamikor majd mi mondjuk,h.:"az ilyenek megérdemlik a sorsukat".

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.04.27. 14:14:39

@Reckl_Amál: hogy lehet valaki antiszemita, ha egyszer apai ágon zsidó? Jó mondjuk az apja kommunista is volt, (ez a szidóknál általában párban jár)de azt kinövi az ember.

Én ugy vettem ki a híradásokból, hogy egy eléggé hanyatott sorsú (gondolok itt a chilei gyerekkorra) aztán svédország igaz, magyarország se volt soha a béke szigete.

Olyan kalandos élete volt, amilyenre legtöbbönk még csak vágyakozni sem mer.
Nem tudom, hogy végül is terrorista volt-e, vagy mi a jó fenét keresett Boliviában. (ahol mindig van éppen valmi forradalom, vagy egy éppen soros diktátor, de igazi demokrácia szinte soha).

Meghalt, fiatal volt, kár érte.

Ha megtudjuk az okot, akkor jó, ha hamar kiderül akkor lehet hogy nem lesz belőle legenda mint Che, hogy aztan kiderüljön évek múlva, hogy egy közönséges kalandor és gyilkos.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.27. 14:51:07

Che legenda is és gyilkos is egyben. Valamiért a nyugat-európai hippi-világ beleszeretett a fickóba, és most mindenütt ott a képe, mint Micky egérnek. Pedig több ezer ember élete szárad a lelkén. Csak ezt már nem menő tudni. Számomra a Che - mánia is felfoghatatlan. Hol van itt a józan ész?

Miért antiszemita? Olvasd el a blogját, megérted. Persze Flores nem ragadt le a magyar neonácik szintjén, hanem a "legmodernebb" antiszemita szlogenekkel operál. Van ebben Izrael-ellenességtől kezdve mindenféle nyalánkság.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.04.27. 15:34:02

Bűnöző hősökért nekünk sem kell messzire menni: Rózsa Sándor, Vidróczki, hogy a szomszédból Jánosikot is hagy említsem, de az amerikai vadnyugat legendája teli van hasonlókkal.

Antiszemitizmus az, ha az ember nem ismer el minden zsidót bűnnélkül valónak és hiba nélkülinek? Én nem szeretek minden zsidót, sőt Izrael politikájában is találok kivetni valót, akkor most én is náci vagyok. Nem szeretek minden cigányt, csak mert cigány, de minden magyart sem. Akkor most fajgyűlöllő vagy magyar ellenes vagyok?
A zsidók nem felsőbb rendű lények, akiket nem érhet bírálat, ezt soha nem fogom elismerni, nekem hiába tarják magukat Isten kiválasztott népének.
Igaz alacsonyabb rendűnek sem tartom őket, és ez magunkra nézve tőlük is elvárom.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.27. 16:32:30

Nekem ugyan ezek nem kimondottan hőseim, de az analógia jó. A betyárok esetében is fontosabb, hogy odapörköltek egyet az ellenség orra alá, minthogy valójában tényleg bűnözők voltak.

Robin Hood a legenda szerint a gazdagoktól rabolt, és a szegényeknek adta. Csak azt felejtik el, hogy saját magát tartotta a legszegényebbnek. Magának rabolt elsősorban. De Földnélküli János, a közutálatnak "örvendő" angol király egyik fő helytartóját is rendszeresen legyőzte, ezért hősnek tartották, pedig rablóvezért volt.

Flores kritikátlanul átvette a szélsőséges iszlámra jellemző antiszemitizmust. Ma ezt (is) nevezzük antiszemitizmusnak. Természetesen a megkülönböztetés joga mindenkit megillet, már úgy értve, hogy az egyes embereket hibáik/ érdemeik alapján igenis jogunk van megítélni, bárki bármit is mondjon. Hogy valaki milyen származású, az nem ez a kategória.

Az izraeli politika pedig szintén agresszor, mint ellenfeleié. De egyrészt elvileg szövetségesek vagyunk, másrészt az izraeliek nem követnek el terrortámadásokat. De nekem sem tetszik, hogy nem lehet őket kritizálni. Többek között azért sem, mert ez a struccpolitika - élen az USÁ-val - bátorítja föl az ilyen Flores féléket az antiszemitizmusra.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.28. 08:17:30

De közelebb áll a NATÓ-hoz, mint mondjuk Irán. És Amerika - akik a NATÓ-t kitalálták és működtetik - fő szövetségese.
süti beállítások módosítása