2009. március 12. 10:55 - Reckl_Amál

A kibicnek semmi sem drága

Segítség! Gyerekeim vannak! - műsorkritika (Viasat 3, h - p 17:05)

Überszülők, übertévénézők, figyelem! Olyan műsorra bukkantam, hogy csak na! Különösen nektek ajánlom figyelmetekbe.

Kezdjük ott, hogy a műsor maga rettenetes. Ócska, mesterkélt, buta. Valóságshowként határozza meg saját műfaját, de ebben szinte semmi valóságos nincs. Ebben a műsorban a csecsemők is szerepet játszanak, annyira mű.

Az alapkoncepció szerint van egy problémás család. Általában magas életszínvonalon élnek, csak éppen "túl" sok gyerekük született, akikkel egész egyszerűen nem bírnak. Mi a logikus döntés? Fölhívják a tv-t, nem küldene-e Angliából egy szigorú dadust, akit az ABC profi kamerateamje mindenhova elkísér.
A Mary Poppinsnak beöltöztett nevelőnő megjelenik és egyetlen hét alatt rendet tesz a családban, ahol soha sem volt rend.

A műsornak mindig ugyanaz a koreográfiája. Először égetni való, ill. annál is rosszabb gyerekek táncolnak a tehetlen szülők fején. A dadus megérkezik, és öt perc után már érti a helyzetet, de azért még komoly arccal jegyzetel egy napig.
Este beszél a szülőkkel a problémákról, akik bár rettenetesen szenvednek a gyerekeik miatt (ez valódinak tűnik), de mégis vérig vannak sértve, amikor a dadus mindenki számára világos dolgokat közöl velük.
Másnap reggelre összeül a kupaktanács, hogy az éjszaka elkészített házirendet megismerhessék. Az mindenesetre tanulságos, hogy a gyerekek - legalábbis első hallásra - szinte lelkesednek a szabályokért. A szülőkben viszont újra fölbugyog a sértettség. Hát, igen, ha valakinek a szülői kvalitásait kritizálják, azt általában nehezen viseli, ahogy én is tapasztaltam. Többnyire el sem tudják képzelni, hogy másképp is lehet. Pedig ha van igazság, ebben a műanyagban, akkor az pont ez. Ha valaki hagyja a gyerekeit így elkanászodni, akkor nemcsak hogy lehet máshogy, hanem kifejezetten kell!
Eztuán jön a tehetetlen, többnyire síkhülye szülő alázása. Általában ugyanis olyan szabályokat kellene megértetni, elfogadtatni és végrehajtatni a nagy szülői lustálkodásban nevelés-rezisztens gyerekekben (ráadásul egyszerre négyben vagy annál többen), amelyek a kedves anyuka/ apuka sem ért. A fölfogás hiányát a tisztelt szülő általában ellenállással, a gyerekeitől újratanult durcáskodással lelplezi. Vagyis semmit sem alkalmaz a nevelőnő által javasoltakból. A hülyékre jellemző következetességgel követi el újra és újra ugyanazokat a hibákat. A fordulópont mindig az, amikor a nevelőnővel szemben a szülő végre nem dacos kölyökként viselkedik, hanem végre - valahára felnőttként. A nevelőnő nem is a gyerekekeket neveli, hanem elsősorban a szülőket.
Ezután mintegy varázsütésre sikerül megregulázni a rosszcsontokat. Pár nap alatt rend és jó viselkedés váltja föl az őrjöngést.

Egy valami mégis tetszik. A kevés őszinte pillanatok egyik az, amikor a gyerekek nem mint probléma szerepelnek, hanem mint ember. Ilyenkor sokszor kiderül, hogy a gyerekek sokkal gyorsabban fölfogták a szabályokat, és leginkább azért nem tartják be, mert bár tetszik, hogy végre rend van, még mindig jobban bíznak egyelőre alkalmatlan szüleikben, mint az idegen, angol néniben. A szülőkön a szkepszis látszik, vagyis a gyerekek - akik általában intelligensebben állnak a dologhoz, mint szüleik - mindaddig kitartanak a régi káosz mellett, amíg anyu és apu nem kezdi alkalmazni a szabályokat.
Sokat elmond ez az ún. liberális nevelésről. Sokan azt hiszik, a vasszigor egyetlen alternatívája a száz százalékos nemtörödömség. Egy gyerek nem véletlenül nem cselekvőképes a jogban sem. Iránymutatásra, korlátozásra van szüksége. Ezt a legegyszerűbben következetesen betartott és betartatott, de észszerű szabályrendszeren keresztül lehet elérni.
Az öröm a gyerekek arcán, hogy végre van viszonyítási alap, végre egyértelmű, mit is kell tenniük, szintén őszinte.

De sajnos mindne más hiteltelen. Szerintem erre a munkára egy hét nem lehet elegendő. A nevelés nem kapány! Hanem éveken át tartó folyamat. Lehet, hogy a műsor utolsó tíz perce kedvéért lecsillapodnak a kedélyek. Sokkal érdekesebb volna találomra visszatérni pár héttel később, vajon tartja-e még magát a család a szabályokhoz, fenn tudják-e tartani a jó viselkedést. De erre sajnos nem derül fény.

A műsor nyilvánvalóan azoknak az amerikaiaknak készült, akik még enni is tankönyvből tanulnak meg. Valószínű a népnevelő motívum is. Mindenesetre az elgondolkodtató, hogy minden általam látott részben újdonságkétn bukkant föl a gondolat, a gyerekeket nevelni kell, máskülönben ez a káosz a vége. A nevelés pedig nem az, hogy a tisztelt szülő semmit sem csinál mindaddig, amíg el nem veszíti a türelmét, akkor viszont ordít. Persze ez hatástalan, sőt.
Az ember azt hinné, a nevelés az emberek természetes készsége, nem kell külön megtanítani, de úgy látszik nem mindenkinél.

Akit érdekel, egy adást azért ki fog bírni. Többet amúgy sem érdemes megnéznie, mert aki egyet látott, az látta a többit is.

Értékelés: 2/10

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr5997500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.12. 11:48:15

Minden csatornán megy egy ilyen műsor, de sztem nem az a célja, hogy az adott családot segítsék, hanem mint egy állatorvosi lovon megpróbálják nevelni tanítani a szülőket - ami hidd el nem olyan könnyű, mint ahogy azt gyermektelen korunkban elképzeltük.

Mert mi a lényeg: adva van egy ember, aki egyenlőre rád van szorulva a szükségletei kielégítésében,de egy más személyiség, sokszor egészen más mentalitás mint te vagy, más igényekkel, amit a te igényeid rovására is szertne kielégíteni. Konfiltusok egész sora napról napra, és a szülő sincs mindig topon, neki is vannak bajai, amíg csecsemő nincs túl sok gond, de amikor kibontakozik a gyerek egyénisége...
Mert ugye a párodat már imerted felnőtt, de ez a kisember majd hogy nem idegen, időbe tart mire meismered, és elfogadtatod vele magad, mert a szeretetért sok mindenre hajlandó az ember, akit szeret azért sok mindent hajlandó megcsinálni.

A gyereknek szüksége van a figyelemre (a szülőnek is, nem véletlen, hogy sikeresek a főzős műsorok, hogy a háziasszonyok különféle kunsztokat tanulhassanak) igyekszik is a figyelmet magára irányítani, de álatalában a jógyerek kevéssé érdekes, a "rossz" gyerek próbálgatja magát, valyon szeret-e a mami, meddig mehetek el?

A nevelés nem természetes készség, ha mindeki alapból jó szülő lenne, nem lenne ennyi fusztrált a világon.

A szülök többsége átveszi az otthon tanult mintát, és még ha az rossz akkor is jónak érzi, mert nem ismer mást, ha nála bevált miért nem válna be a gyerekénél is, csak azt felejti el, hogy a gyereke nem ő, az egy teljesen más ember.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.12. 12:08:06

@Prinzessin Erbsen:
Egy percig sem gondolom, hogy szülőnek lenni könnyű volna. Szerintem az emberi élet legnagyobb, legnemesebb feladata.

Végtelenül tisztelem azokat az embereket, akik jól csinálják. Róluk sem gondolom, hogy hibátlanul.

Eredetileg én ennek a műsornak a kevésbé vattacukor változatát a német RTL-en láttam. Supernanny volt a címe szerintem. Szegény nő havonta járt a Stern TV-ba (beszélgetős háttérműsor szintén az RTL-en), hogy a nézők indulatos vádaskodásaira reagálhasson.

Tévesen azt gondoltam, beismerem, hogy a nevelés azért alapvetően magától megy, mégha erőfeszítéseket kell is tenni, mégha életre szóló, kemény szolgálat is. De akkor miért nem tanítják? Miért nincs egy szó sem róla soha az iskolában?

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.12. 14:28:56

Szerintem nem nevelni kell, hanem elfogadni egymást olyannak amilyenek vagyunk.
Vannak persze fontos dolgok, amit a szülő feltétlenül meg szeretne tanítani a gyerekének, de alapjában véve a gyerek csak hasonlítani akar a szüleire. Ha a szavak nincsenek szinkronban a tettekkel, úgy nagyon nehéz.

Én sok szakirodalmat olvastam, de ezzel együtt nem voltam tökéletes szülő, de a nem tökéletes gyerekeim ezzel együtt szeretnek. Van amit átvettek tőlem, mást meg elutasítanak.

Hidd el nem lehet ezt tanítani. Menj rá mondjuk a porotyra, meglátod hogy értelmes nők milyen kőkorszaki nézeteket képviselnek ("amig az én házamban él..."). A gyeket "vállalják" mint egy bankkölcsönt, "tervezik" mint egy házat, szinte egy beruházásnak tekintik, e szerint költenek is rá.

de nem akarom ezt tovább ragozni...

Legalább az ilyen műsorok tanítanak valamelyest, a helyzet legalább rosszabb nem lesz tőle, még ha a műsor olyan is amilyen.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.12. 15:35:55

Az én apám is azt mondta, hogy neki a legfontosabb alapelv az jó példa volt. Vagyis hogy mindig igyekezett úgy élni, úgy viselkedni, hogy mi a jót utánozzuk. Ez egybecseng azzal, amit te is írsz.

Szigorúan csak, mint gyerek mondom, mindig hiányzott kicsit a fegyelem a családunkból. Lehet, hogy eleve kissé szétszórtnak születtem (szüleim is kicsit olyanok, szóval...), de néha olyan jó lenne, ha jobban tudnék koncentrálni, ha több lenne bennem a kitartás.

A túlzott elfogadás miatt nekem elég fájdalmas volt találkozni a nagyvilággal, amikor kiderült, hogy azért nem vagyok olyan fantasztikus, mint ahogy szüleim láttak. Nem rovom ezt föl nekik, mert az elsődleges parancs szülőként a szeretet. Ebben is egyetértünk.

Lehet, hogy csak az én esetemre értelmes a dolog, de egy kicsit több szigorúság valószínűleg hasznomra vált volna. Persze ez egy elkényeztetett gyerek nyavajgása, mert egyébként nem nagyon ismerek jobb szülőket a sajátjaimnál, és ezt nemcsak az elfogultság mondatja velem. Ha feltételezném magamról, hogy megközelítően olyan jól csinálnám, mint ők, akkor nem félnék annyira az anyaságtól, hogy lemondok róla önként.

Ziebi 2009.03.12. 16:21:24

Anno a pszichológus barátnőm mesélt erről a műsorról, valami külföldi csatornán nézte, neki tetszett, mondjuk nem tudom mi a különbség a kinti és otthoni műsor között...

Szerintem is "egyszerűen" példát kell mutatni, nyilván nem fogad el mindent a gyerek, hiszen külön egyénisége van, de azért iránymutatásnak nem utolsó a dolog.

Az hogy hogyan becézik a babázást a porontyon én egyrészt úgy gondolom sokszor nem is gondolnak bele hogy ezek a kifejezések mit jelentenek ha lefordítjuk őket, mint ahogy PE tette. Nem látok mögötte negatív gondolatokat, nem beszélve arról, hogy inkább legyen egy gyerek "tevezve" mint becsússzon és legyen vacak élete egy olyan helyen ahol nem is várták.

A szigorúság...tudnék mesélni, Amállal ellentétben kicsit sok jutott belőle, hugomnak kicscsit túl kevés, van különbség. A szigorúság helyett én inkább a következetesség híve vagyok, és hogy ne nézzük hülyének a gyereket. Persze tele vagyok elvekkel,elolvastam amit lehetett a témában, aztán majd meglátjuk.

Szerintem se rossz ha van ilyen műsor, ha már 5 ember ráébred ennek kapcsán hogy elbaltázott valamit, vagy lehet másképp is, akkor már megérte. Szerintem :)

azallamenvagyok 2009.03.16. 08:13:35

tessék south parkot is nézni néha! :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.16. 09:30:07

olvastam, hogy Stella feltűnik az egyik részben, hogy Cartmant gatyába rázza. Sajnos azonban nem nézem az említett műsort, mert nem szeretem, nem is érdekel.

azallamenvagyok 2009.03.16. 11:03:25

tessék nyitottnak lenni:) amúgy az említett részben végül a kutyaidomár teszi helyre cartmant, elég tragikusak azok a műsorok is...

Dr. No 2009.03.17. 13:43:44

Bár a műsort nem láttam, de a poszton nagyon jól szórakoztam...

Szerintem a legnagyobb baj - ami az enyém is -, hogy az emberek nem tudnak a gyerekükkel elég időt tölteni, legalábbis úgy, hogy hasznos legyen.

A fegyelmezés kérdése meg fájó pont, hiszen most nagyon sok dolog szól a fegyelmezés bármilyen formája ellen. A jogok alaposan és főleg formálisan is körül vannak bástyázva, a kötelességeket pedig rajtad kívül senki sem fogja egyértelműsíteni a gyerek előtt. Egy megfelelően eszes kamaszt például már sehogy sem tudsz nevelni, hiszen tisztában van vele, hogy neked, a szülőnek jogszabály írja elő a tartási kötelezettséget (plusz a családon belüli erőszak is törvényi tilalomba ütközik, és ki húzhatja meg az erőszak határát a szenvedő alanyon kívül?), míg neki hasonló ellen-kötelezettsége nincsen.

A saját 3 éves fiam is azonnal mondja, hogy mit nem szabad VELE csinálni, amikor meg visszakérdezek, hogy azt tudja-e, NEKI mit nem szabad csinálnia, akkor persze mély hallgatás a válasz. Tiltakozik a fegyelmezés ellen, de látom rajta, hogy akkor érzi a legrosszabbul magát, ha mindent ráhagyunk. A nevelés nekem leginkább egyensúlyozás ennek a paradoxonnak az oldalai között.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.17. 13:51:21

Az egyensúlyózás jó szó.

Mert a fegyelmezés sem ér semmit, ha kiképzőtisztekké változnak a szülők. Viszont a határokat tisztázni kell. A gyerek, ahogy egyre idősebb lesz, egyre nagyobb szabadságot kell kapjon. Mert dönteni is meg kell tanulni. Sokszor pedig a legfontosabb tudnivaló a határokkal kapcsolatban, hogy léteznek. Mert, ahogy látom, ma még ezt sem tudják sokan.
süti beállítások módosítása