2009. február 10. 15:56 - Reckl_Amál

Gasztronómiai tévhitek

Idén talán még nem is beszéltünk gasztronómiáról, pedig mindig érdemes vele foglalkozni. Most a Süddeutsche Zeitung által összeszedett klasszikus konyhai tévhiteket adom közre a saját megjegyzéseimmel.

A modernség és az egészséges életmód kedvelői már bő egy évtizede Magyarországon is favorizálják a tengeri sót a konyhasóval szemben, pedig mindkettő nátriumklorid. Csak a konyhasó tisztább koncentráltabb, a körülrajongott, rusztikusan nagy szemű tengeri sóban viszont egyéb anyagok is vannak. A sótartalma a konyhasónak nagyobb, az árkülönbség tíz-, de akár húszszoros is lehet. Ilyen az, amikor valaminek a hírnevéért kell fizetni. Engem minden esetre aprócska kárörömmel tölt el, mert sosem értettem a különbséget. És láss csodát: az én földhöz ragadtságom a helyes.

Hogyan kell spagettit főzni? Vizet forral az ember, okosabbak a sót és az olajat csak a forrás közben teszik bele, mert a tiszta víz hamarabb forr. Aztán zutty, jöhet a tészta. A még okosabbak nem várnak a kis buborékokra, mert a mai száraztészták, különösen a tojás nélkül készültek, már 60 - 70 °C -on is megpuhulnak is megfőnek. Én a hétvégén ki is próbáltam, és tényleg így van. Energiát és időt lehet spórolni. Egyébként ez nem is tévhit, csak éppen korszerűtlen. Régen, amikor a tésztát magát is otthon készítették, még valóban szükség volt a forralásra, ha másért nem a tojások miatt. De ma ez már fölösleges.

Pár gondolat a húsról. Nekem is úgy tanították, hogy a húst mindig rostiránynak megfelelően kell vágni, különben... Mi is lesz különben? Igazából semmi. A hús sejtjei ugyanis kerekek, teljesen mindegy hogyan vágja az ember. Lehet, hogy csak a megszokás miatt, de nekem a szép hússzelet az rostirányú. De a dolgot bárki beláthatja, aki aprított föl már hús, olyankor mindkét irányban dolgozik a kés. És mégsem lesz száraz a hús. Bár a rostirányú vágás indokát nem ismertem, vagyis hogy akkor elfolyik a hús nedvessége, de nem is tűnt föl, hogy a pörkölt vagy a kínai száraz lenne.
Ha már húslé! Úgy néz ki, pénteken steaket fogok enni a törzshelyünkön. A steaknél meg szokták kérdezni, hogy jól átsütve, közepesen átsütve vagy véresen kéri-e az ember. Én közepes-véres - párti vagyok. A marhahús textúrája rózsaszínen az igazi. De amikor vérről beszélünk, nem vagyunk pontosak. Az a piros folyadék ugyanis nem a marha vére, hanem a hús sejtjeiben lévő folyadék. Ennek szerepe a hús színezése. Ha nyers a hús, akkor pirossas, közepesen rózsaszín, és ha megsütik szürkés-barnás. A vágóhídon az állatok vérét még a feldolgozás előtt lecsapolják, így a konyhakész húsáruban nincs vér. Ez nekem is meglepetés volt.

Minden főzőműsorban elmondják, hogy amennyiben alkoholt öntenek egy ételbe mintegy ízesítőként, pár perc múlva csak az íze marad ott, az alkohol tartalma elpárolog. És ez igaz is volna, ha 100%-os, orvosi alkoholt töltenénk bele, de általában bort, sört vagy ritkábban brandyt használunk. Az előbbieknek több, mint a 80%-a víz, az el is párolog elég gyorsan, de a többi még sokáig ott marad. Egy kísérlet szerint egy húsz percig készülő szószban lévő bor alkohol tartalmának 85%-a még benne volt az ételben, és még egy két és fél órán keresztül fővő krémlevesben is 5% alkoholtartalom lelhető föl. Ez nem baj persze, de nem árt számolni vele.

Ha már bor, bár én nem nagyon iszom alkoholt, mert nem igazán szeretem, és nem is tesz túl jót. (Ahogy a Ki főz le kit? c. nyári, gasztro-vetélkedőnk estéin újra és újra tapasztaltam.) De azt írják, nem kell félni a műanyag dugóktól. A parafa ugyanis nem mindig megbízható. Ha ugyanis nem nedvesedik át, nem tágul ki, és az üvegbe jutó oxigéntől megromlik a bor. A műanyag viszont mindig zár.

A németeknél közmondásosan a halrudacskákat a gyerekek eszik elsősorban. Én is szeretem, csak sajnos ritkán jutok hozzá. Sajnos kevés halat eszünk.
A higiénia- és egészségmániára amúgy is hajlamos német szülők amiatt aggódnak, hogy a nagyon mesterségesnek tűnő, halra nem nagyon emlékeztető panírozott finomság halipari hulladékból készül, amolyan Fradi-kolbász stílusban (Mindent bele!). Nagyon tévednek, a halrudacskák a legnemesebb halak filéjéből készülnek. Ezt én is megmondhattam volna. Elég csak ketté vágni egy halrudit, és látszik a gyönyörű, omlós, hófehér halhús.
Van azonban egy másik elég drága termék, ami tényleg abból készül, ami sehova máshova nem jó. Ez a surimi nevezetű mű-rák. Sosem kóstoltam, de nem is vágyom rá. A rákot egyébként szeretem, de a surimi nekem gusztustalan. Megint jó volt a szimatom.

Maradjunk a tengeri állatoknál. Nálunk gazdagabb országokban még népi bölcsesség is van a kagylóevésről. Eszerint: csak olyan hónapokban szabad kagylót (osztrigát) enni, aminek a nevében van r betű. Magyarán májusban és nyáron nem. De ez is megdőlt már. Régebben valóban óvatosan kellett bánni a melegebb hónapokban a kényes kagylóval, mert nagyon könnyen romlik, és szörnyű dolgokat tud művelni az emberrel.
Rajtam ez nem segít. Én legfeljebb x-es hónapokban ehetek kagylót. Hiába szeretem, mindig hányás lett a vége sajnos. Valamiért az egyébként sokat bíró gyomrom a puhatestűvel nem tud megbírkozni. (Pedig isteni!)

Végül egy egyszerűségében csodálatos étek: a tojás. Mi is lehűtjük a főtt tojást, mielőtt bármi is történne vele. Mert állítólag a szauna-feeling sokat segít a hámozásban, és a tojás is tovább marad friss. Most kiderült, hogy ez nem igaz. Sőt, a szép lassan lehűlő tojások tovább álltak el, mint hidegsokkolt társaik.
Annyi praktikumot még hadd csempésszek ide! A lehűtés például azért is kell, mert így hámozás közben nem szenved az ember égési sérüléseket. Egyébként pedig a legegyszerűbb pucolási mód az, ha az ember a tojás mindkét csúcsát picit az asztalhoz üti, utána pedig lágyan végiggörgeti a tojást. Szinte magától lejön a héjja. (Jól írtam?)

Na, meg is éheztem. Elég volt a mai munkanapból, megyek haza. Otthon először csirkebecsinált leves vár, utána pedig mi illene jobban ehhez a farsangi, hóeséses délutánhoz, mint egy jó kis csöröge- vagy forgácsfánk.

Jó étvágyat! 

66 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr17934886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2009.02.10. 16:57:22

Remek kis bejegyzés :)

Én is sima konyhasót használok, ha valamelyik országban pl. nincs elég jód az alap táplálékban akkor jódozzák, stb...jól ki van ez találva. Nem beszélve arról hogy annyi szemetet beleöntünk a tengerbe, hogy nem is biztos hogy olyan jót tesznek azok a plusz ásványi anyagok.

Spagetti: köszi, utálok ott állni és figyelni mikor kezd el felforrni a víz :)

Husi: ebben nem értünk egyet. Egyszerűen azért mert az izomsejtek hosszújkásak. Nem mondanám, ha nem vizsgáztam volna szövettanból és anatómiából párszor :) Ettől függetlenül el tudom képzelni hogy van olyan húsfajta ahol mindegy, de én azért tartom magam ahhoz amit megtanultam :)

Hmm..ezt az alkoholos dolgot nem tudtam, jó info :) Tekintve hogy nem iszom alkoholt, de úgy tűnik azért egy vörösboros vaddisznó pörkölt megdönti a no alkohol elveimet :D

Halacskát imádom, főleg halrudakat :) Rákkal egyszer próbálkoztunk, nagyon csúnya vége lett... :) Aztán egyszer még megkóstoltam egy thai étteremben, az nem votl rossz, csak kár belém. Osztriga..na neeeeee...nekem kicsit fura hogy tudom mi van benne (le kellett tudnunk rajzolni a kagyló minden részét anatómia órán) ...

Tojás: imádom, éppen ezért kb mindegy meddig áll el, max másnap megesszük :)

Nálunk: pulykaraguleves, tarhonya vegyes pörkölttel :)

Jó étvágyat :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.10. 17:05:15

A rostok ügyében csak másoltam, fogalmam sincs róla, de hiszek Neked.

Osztriga - azt még nem próbáltam. Egyszerre undorodom tőle, és izgat is. Mi minden van benne?

Örülök, ha tetszett!

Ziebi 2009.02.10. 17:27:14

:D
Hát kb. ugyanaz a bajom vele mint a kis rákokkal. Minden belső szerve. Én is undorítónak találom. Maradok a halnál :) az finom :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.10. 17:32:24

Szerintem biztosan hülyeség, illetve önáltatás, hogy a kivéreztetett húsban nem marad semmi vér.

Aki látta már (mondjuk a Bodies kiállításon) :-) az ember testét belülről, az tudhatja, hogy az egész test belül csupa vér. Az izmokat millió ponton járják át a pirinyó vérerek.

Dehát Ziebi ezt biztosan jobban tudja nálam. ;-)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.10. 17:39:52

nyam-nyam.ezt mindet szeretem.csütörtökön bolognai spagettit csinálok négy napra..

Ziebi 2009.02.10. 18:21:28

CSöncsön :D

Jaja :D Bár a Bodies-t kihagytam, de így van :D

borpancsoló 2009.02.10. 21:46:02

Hát, ha megengeded, egy kicsit kijavítanálak a parafa és a szilikondugóval kapcsolatban. Amit írsz, akkor érdekes, amikor évekig te tárolod a bort és a parafa beleszárad. Ez sem teljesen helytálló, mert parafából kb ötszáz fajta van, szóval azért a jó parafával ez nem reális veszély mondjuk 2-3 év távlatában, de addig meg nem is szabad tartogatni! :)))
A baj inkább az, ha gyenge minőségű parafa egyszerűen nem "PASSZOL" és nem szorul úgy bele az üveg nyakába.

A műanyag meg a sima kb ugyan azt tudja, annyi különbséggel hogy a műanyagnál a dugóíz vagy akár a dugó "berohadása" nem jeélentkezik.

Nem kell félni szilikondugótól, meg tulajdonképp egyiktől sem (állítólag pl a söröknél látható koronazár engedi be a legkevesebb oxigént - nem tudom) ez inkább esztétikai kérdés. én jobb szeretem a parafát, az jobban illik a bor "szellemiségéhez".

Amúgy remek poszt, már amennyit értek ehhez a kérdéskörhöz. :)))

páva vagyok hagyjatok repülni 2009.02.10. 21:52:29

Hepa C-t lehet kapni a kagylótól, nem? Nem azért, mert a tengerfenéken élnek, és a lehulló szemetet, fekáliát meg ilyeneket esznek? vagy ez urban legend? Legalábbis egészségügyis rokonaim eltiltottak az ilyenektől. Mindegy, úgyis fúj, puhatestű.

Parajka 2009.02.10. 22:03:27

@RUSZKIBAKA:

Tésztát négy napra? Bátor ember vagy. Ha frigóban tárolod, akkor is.
Mi igyekszünk mindig annyit főzni, amennyit aznap megeszünk. Biztonságosabb is, meg nem is olyan unalmas.
Ma este roston hal volt párolt zöldbabbal. Finom és hamar megvan.

Üdv.

Luigicar 2009.02.10. 22:09:50

Most olvastam végig a posztot, és rögtön a brit tudósok jutottak róla eszembe. Most fáradt vagyok, hogy minden tételre írjak valamit, de sok tévedés és félre magyarázás van a megállapításokban. Már a tengeri só vs "konyha só" megállapítás is khm. hazugág, (javaslom elolvasni a következőt:buvosszakacs.blog.hu/2007/08/29/sok#more152097 ), tésztát sem úgy főz az ember, hogy a vízbe önti az olajat, és nem zúbog a víz a főzés során, a halrudacskás megállapítás meg magát minősíti. Hogy lehet az, hogy a 100% halfilé (frosta és társai) a saját, (csomagoláson feltüntetett összetevők alapján) 50-60% halat tartalmaznak. Ezt is 2-3 fajta halból. A többi keményítő, állományjavító, élesztő (sicc!) stb. A hús témakörhöz meg végképp nem tudok mit hozzáfűzni. A hétvégén volt szerencsém a Cora-ban egy bemutatón részt venni, ahol egy francia hentes mutatta meg, hogyan kell egy marhát szakszerűen bontani, hogy melyik hús mire használható, stb. Az erről készült videó hamarosan felkerül a "bűvös szakács" blogra, lehet ámuldozni a dolgon. Szóval óvatosan a "brit tudosókkal"!

Luigicar 2009.02.10. 22:11:50

Bocs, a helyesírási vétségekért, tényleg nagyon fáradt vagyok ... :)

baliquez 2009.02.10. 22:15:49

"Az a piros folyadék ugyanis nem a marha vére, hanem a hús sejtjeiben lévo folyadék. Ennek szerepe a hús színezése."

Hogynepeti, fontos az állatnak hogy milyen színû a hûsa, kell a túléléséhez meg a fajfenntartásáshoz. Nettó baromság.

100%-os alkohol konkrétan NINCS, forgalomban mégúgyse, komoly technikai akadályai vannak az elõállításának, ezért szinte csak elméletben létezik. Ha volna sem "orvosi alkohol"-nak hívnák hanem pl. tisztaszesznek.

A mûanyagdugóval lezárt bor nem érik tovább a palackban. Parafával lezárt igen, mert a parafán keresztül minimális légcsere történik. Ezért a lassan érõ, minõségi borokat (pl. jobb syrah-k, nagyburgundik, német rizlingek) igenis parafával ledugaszolt palackba érdemes tenni, még akkor is ha a dugó természetes anyaga bizonyos hibaszázalékban árthat a bornak. Friss boroknál amik belátható időn belül felbontatnak simán bevállalható a csavaroskupakos, a habdugós.

A surimi tele van cseszve szójával meg msg-vel. Az osztriga finom, a kagyló dettó. Frissen. Gusztustalan élőlények amúgy. Fagyasztva nem venném meg egyiket sem. Osztrigát max füstölve, kagylót meg konzervben.

Áldásos lenne ha nem csak okoskodnál hanem valóban okos dolgokat írnál, Dunát lehet rekeszteni a bántóan negyedművelt félinformációkkal régről, jóétvágyat.

Szabadság Kapitány 2009.02.10. 22:33:11

Amál, Amál, ismét nagyot durrant az agyad. Ennyi sületlenség egy rakáson már tényleg csak ínyenceknek való.
A kedvencem:"A hús sejtjei ugyanis kerekek"
Szóval úgy érted kétdimenziós kör alakúak? Gondolom sem a matematika, sem a biológia nem tartozott az erősségeid közé. Na, vegyük úgy, hogy gömbre gondoltál. De hát úgyse jó. A harántcsíkolt izom rostokból áll Amálkám, aminek a keresztmetszete (nemtom érted-e mire célzok) kör alakú.
Legutóbb ilyen szinvonalas blődségekkel Bolgár Gyuri bátyám örvendeztetett meg, de hát mikor volt az már!!
Valaki mondja már meg mit akart Amál ezzel a bloggal...

xfm 2009.02.10. 22:38:14

forgácsfánk \o/ \o/

marvin 2009.02.10. 22:41:20

Hát ha a Süddeutsche Zeitung azt mondta, akkor biztosan úgy is van. Ez kb. olyan, mint ha a Blikk írna gasztronómiai témában.

Egy két pontosítás:

Só:
Pont abban rejlik a finomítatlan tengeri só titka, hogy nem csupán NaCl, hanem vannak benne egyéb ásványi anyagok is. azok adják a különböző területekről nyert sók jelegét és ízét. Persze itt pár százalékról van szó, nem nagy mennyiségről.
Ez kb. olyan, mint ha megvetnéd a 4-6 %-os bor és gyümölcseceteket, hiszen a sima 20%-os sokkal töményebb és olcsóbb is.

Alkohol:
Elég nagy blődséget írt az újságot. Az etanol forráspontja 78 °C, a vízé 100 °C. Ha egy pörköltbe vörösbort önt az embert, amit utána még forral egy jó darabig, akkor bizony az összes alkohol elpárolog belőle.
Amit az újság írt, hogy csak akkor párolog el ha tisztaszesz öntünk bele, azért baromság, mert a beleöntés után az ugyan úgy felhigúl, mint ha a már alapban híg (alkoholra nézve) bort öntünk bele. Nagyon ostoba eszmefuttatás! Leülhetsz, egyes!
Még egy hasonlat. Ha ez így volna, akkor nyugodtal lehetne forralni a bort forraltbor készítés közben. Úgy is benne maradna az alkohol.
Na még egy. A pálinkafőzésnek pont ez az alapelve. Az alkoholra nézve híg cefréből az illékony komponenseket párologtatjuk el (alkohol és aromák). az hogy miért nem tisztaszeszt kapunk, hanem 55-65 %-os pálinkát már más kérdés. ahhoz mélyebbre kellene menni a fizikai kámiában.

Hús:
A húsok igényes elkészítésének titka pont abban rejlik, hogy miképp tudjuk annak saját nedveit benne tartani és abban párolni. Ezért szokás a húskockákat előszőt megpörkölni és csak utána párolni tovább. Ugyan ez a helyzet a sztékkel.
Az izmok rostjai "hosszúkásak". a hosszanti vágás pont ezeket a sejteket tartja épségben, azaz a húsnedvek kevésbé tudnak távozni.
Ja és hiába van az a marha kivéreztetve. A kapillárisjelenség miatt elég sok vér tud maradni a húsban.

Tészta:
Ha jó a tészta, frissen van fogyaszta, akkor fölösleges az olaj.
Van is a mondás, hogy a jó olasz háziasszony akkor dobja a forró vízbe a tésztát, mikor a vendégek leűlnek az asztalhoz. Nem kell szarrá főzni és szűrés után magára hagyni.

rainy_day_coffee 2009.02.10. 22:42:37

Tenyleg baromsagokat beszelsz, mart bocs. A tengeri so nem csak attol tengeri, hogy hanem a NaCl mellett levo anyagoktol. A husban rostirany igenis van. Az steakben az valoban nem ver, de nem is festek, hanem myoglobin, zommel. Osztrigat leginkabb csak frissen eszel megiscsak, es hat az altalad emlitett honapokban altalaban tilos oket fogni, illetve nagyon nem jo az izuk. A tesztafozo vizbe soha nem rak tisztesseges ember olajat, a sot meg mindegy mikor rakod bele, amit ertenel, ha tanultal volna egy legalabb egy egeszen kicsi termodinamikat. Ugyanugy, nem mindegy, hogy 60 C-on aszalod a tesztadat, vagy valoban fozod. A pirosas egy s. Az alkohol parolgasaval kapcsolatban, hat, tenyleg nezd meg azt a termodinamika KOnyvet. Atkins, melelsleg, mindjart az elso kotet, es akkor nem egeted magad ennyi suletlenseggel. Hogy lejon-e a tojas heja, az nem elsosorban a hutes-fuitestol fugg, hanem a frissessegetol. mellekszalon, az egeszen frissrol nehezebben jon le.
Miert irsz te blogot egyaltalan?

halby 2009.02.10. 22:43:04

Az alkohollal kapcsoltban irottak nem igazak!
Az alkohol a szintén ottlevő vizzel _együtt_ fog elpárologni; a maradék folyadék kb 5% alkohol tartalmú (ez kb a közönséges világos sörökével egyezik meg; még 0,5 liternyi sem okoz "bódulat"-ot).
Igenis _létezik_ 100%-os alkohol, bár nem egyszerű megcsinálni. Forgalmazni azért nem szokás, mert olyan _borzasztó_ mértékben "szivja" magába a vizet, hogy hamarosan már úgysem lesz 100%-os.
Az "orvosi alkohol" létezik és 70%-os, azért orvosi, mert (érdekes módon) ennek a legnagyobb a fertőtlenitő hatása.

marvin 2009.02.10. 22:49:26

@baliquez:

Nagyon rosszúl tudod! Van 100%-os alkohol. Ja és úgy hívják abszolutizált alkohol. De a néven fölösleges vitatkozni. Kinek krumpli a burgonya, kinek kolompér, kinek csicsóka, stb... Naponta használom a laborban, mert sok reakciónál zavar a víz.

A tévhit onnan van, hogy ugye az alkohol azeotrópos elegyet képez a vízzel (változatlan koncentrációban párolog).
Viszont vannak eljárások, amivel azt a pár százalékot el lehet tüntetni. Garantálom neked, hogy amit én frissen abszolutizálok, az bizony 100% Etanol.

Ja és tőled idézve:

"Áldásos lenne ha nem csak okoskodnál hanem valóban okos dolgokat írnál, Dunát lehet rekeszteni a bántóan negyedművelt félinformációkkal régről, jóétvágyat."

Bambano 2009.02.10. 23:02:49

Igazán nem értem, mi a bajotok ezzel a bejegyzéssel. Az a címe, hogy gasztronómiai *tévhitek*.

Vannak benne tévhitek? Vannak. Megkaptátok, amit a cím ígér:)

Van benne fizikai tévhit is meg helyesírási tévhit is, úgyhogy még túl is teljesült a címben tett ígéret.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.10. 23:24:33

Az viszont biztos, hogy csúcsot döntött a blog.

Ennyi bunkó egy rakáson eddig még nem volt itt.

Én sem értek egyet néhány állítással, de nem kell csontbunkónak lennem, hogy ezt kifejezzem.

doktor.dikhed 2009.02.10. 23:33:20

Én inkább a halrúdon akadtam fent... Még nem találkoztam olyannal, ami halra emlékeztetett volna.

marvin 2009.02.10. 23:33:37

@Csöncsön:

Mindenki azt ír le, amit akar a saját blogjában. Akár pontatlan, akár félinformációkon alapuló, akár demagóg, akár, akár...

Ennek a szabadságnak az az ára, hogy lesznek vélemények.

A vélemények pedig azért szükségesek, hogy az informácókat kicsit terelgesse a valóság felé. Ez pedig azért jó, mert ha egy iskolás olvassa, akkor kisebb a lehetősége, hogy másnap egyest kapjon a kémia/biológia/matematika órán csak azért, mert nem a tankönyvnek hitt, hanem egy blognak.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.10. 23:56:23

@marvin:

Nem az ellenvéleményekkel van a baj, azok nagyon is helyesek.

A stílussal van a baj.

Ha nem hiszed, fülelj az utcán a gyerekek párbeszédeire! Mindent elárulnak felnőtt világunkról.

Ziebi 2009.02.11. 00:00:05

Na szépen neked ugrottak :(

Tiv 2009.02.11. 00:40:11

Illetve, a vízforralással kapcsolatban is jó nagy az öngól :) mert bár valóban, a sós víz forráspontja magasabban van, viszont ha úgysem várja meg az illető, hanem 60 fokon belerakja a tésztát, akkor teljesen mindegy - hisz adott hőmérsékletet sóval és anélkül is ugyanannyi idő és energia befeketésével éri el a víz. :)

baliquez 2009.02.11. 00:40:25

Marvin, abszolút etanol a tököm. Bár lehet hogy etalon, ezt a kettőt mindig összekeverem. :)

hamham 2009.02.11. 01:38:22

Öcsém, azé' egy-két ember tényleg utánanézhetne a dolgoknak, mielőtt posztol, vagy kommentel. Mer' ezerötös Lada sincsen akkó'.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.02.11. 02:13:57

a csirkefarhátról nem is volt szó? :)

nekemtenemmutogatol 2009.02.11. 04:45:39

A sok hülyeség ellenére (halrudak!, só!)
örülök, hogy legalább a kommentekben látható az, hogy a népszerű, középkori babonák ellen csak küzd a nép.

köszönet a civilizált olvtársaknak.

A blog szerzőjét nem értem. Biztos csak unatkozott vagy lecsökkent az olvasottság...

Ronald 2009.02.11. 05:32:52

A tésztáknál, az olaj-hozzáadás helyett - amit tényleg csak a legpancserebb háziasszonyok csinálnak, akiknek fogalmuk sincs a főzésről - inkább arra buzdított volna a derék német szerző, hogy EL KELLENE OLVASNI A FŐZÉSI IDŐT A CSOMAGOLÁSON.

Én döbbenten tapasztaltam, hogy 5 megkérdezett emberből - 1 tudta, hogy egyáltalán ilyet ír a zacsin...de az se figyelt rá.

Ha valakinek volt már Barilla (vagy más, valóban márkás) tészta a kezében, az láthatta, hogy 2 doboz (kinézetre egyforma) tésztából az egyiknek 7 perc a másiknak 11 perc a főzési ideje. Vajon miért? Nem inkább azt kellene betartani?

De, ezt szigorúan be kell tartani (pl egy konyha-órával) - és garantáltan nem kell sem olaj, sem szilikonzsír ahhoz, hogy ne ragadjon.

OLYAN TÉSZTÁT, AMELYIKEN NINCS FELTÜNTETVE A FŐZÉSI IDŐ - OLYAT NEM SZABAD MEGVENNI.

Miért nem? Mert azokat pancserek gyártják, garázs-üzemekben - nem szakemberek.
Komoly cégnek teszt-konyhája van - ott állapítják meg rendkívüli gondossággal a ráírt időt. Azért.

Jaaa...és a főzés - az valódi főzést jelent - vagyis lobogó, bő vízbe kell betenni a tésztát.
Nem ugyanaz 1 órán át 20 fokos szobában lenni...mint 2 órán át 10 fokosban.

Ennél már érdekesebb lett volna azt leírni, hogy hogyan kell főzni a tésztát úgy, hogy ne hízlaljon - mert lehet.
Csak érteni kell hozzá - és nem a német Kiskegyedből kimásolni a félművelt marhaságokat - amiket többnyire újságíró-gyakornok kislányoknak adnak ki összeollózni.

ALKOHOL: simán félművelt marhaság. Az alkohol forráspontja 78 °C. E felett a hőmérséklet felett tökmindegy, hogy borban, serben, brandy-ben vagy konykmegyben van az az alkohol - mert úgy elillan belőle, hogy nyoma sem marad.

szemet 2009.02.11. 07:19:38

Só ügyben a kedvencem:

Az egyik magyar "fitnesszguru" termékén az összetevők között olvastam: "őstengeri só"

Azaz sima bányászott só, amit egyszerű "só" névvel jelölnek az átlagos terméken... :)

Arra emlékeztet amikor régebben észrevettem (nem tudom így van-e még), hogy amíg a kőbányai sör egyszerű "kukoricagríz"-t tartalmazott, addig a Stellában "tengeridara" volt. (Na a tengeridarán amikor először láttam már gondolkodnom kellett vagy 5 percet, mi is lehet az...:)

Azhát 2009.02.11. 07:25:35

@marvin:
"Kinek krumpli a burgonya, kinek kolompér, kinek csicsóka, stb"

Szerintem tévedsz, a csicsóka egy teljesen más növény. Szerintem te a 'pityóka' szóra gondoltál, ami valóban a krumpli egy tájnyelvi neve.


Amál:
"Szinte magától lejön a héjja. (Jól írtam?)"
Nem. 'héja'

Ha már tévhitekről írsz, akkor írhatnál ezekről a 'hulladékból készült' ételekről is.

A hús feldolgozása során MINDIG keletkezik maradék, kis darab hús, nyesedék, amelyet természetesen nem dobnak ki. Ezért találták fel, a hurkát, kolbászt, disznósajtot, szalámit stb. stb. Ezek mind maradék húsból készülnek. Nincs olyan hülye hentes, aki egy szép darab színhúst megdarálna kolbásznak...

Én mondjuk azt sem értem, hogy egyrészt azt mondják, hogy a szója milyen tápláló, és nem kell annyi húst enni, másrészt mindenki lefitymálja az olcsó párizsikat, amelyekben "fujj" alig van hús, csak szója van benne...
Most akkor ez miért is baj?

zsüber 2009.02.11. 08:08:09

@Azhát: Ugyanolyan hulladékból készült étel a legtöbb halrudacska is. Ezt elfelejtetted megemlíteni.
Gondolom városi, esetleg pesti vagy. Ezt abból gondolom, hogy nem láttál még disznótort. Ha csak nyesedékből készülne a kolbász, akkor az elég szegényes lenne. A legtöbb esetben színhúsból van, és szalonna darabkákból. Mert a szalonnát formázni kell, úgy szép.
Egy jó példa NEM mócsingból készült szalámira: picasaweb.google.com/ikonstrukt/Mosolyalbum#5298158486530486354

A másik a hurka. Abban nem sok hús van, mert tele van belsőséggel, rizzsel, esetleg vérrel. Ezért sem készülhet nyesedékből. Olyan, hogy máj nyesedék nincs is pl. nincs mit lenyesni róla, ha meg mégis, az már tényleg a kutyának megy...

Azhát 2009.02.11. 08:17:48

@zsüber:

"Gondolom városi, esetleg pesti vagy. Ezt abból gondolom, hogy nem láttál még disznótort."
Aha. Most mondjam, hogy így legyen szerencséd az életben?

Nem, nem vagyok, városi, sőt láttam disznótort, sőt részt is vettem rajta, a vágásban is, darabolásban is, a kolbászkészítésben is.

"Ha csak nyesedékből készülne a kolbász, akkor az elég szegényes lenne."
Márpedig a kolbász eredeti funkciója ez: a nyesedék, a máshol nem felhasználható húsok felhasználása.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet a disznó összes húsát kolbásznak elkészíteni - de mi értelme lenne?

"A legtöbb esetben színhúsból van, és szalonna darabkákból. Mert a szalonnát formázni kell, úgy szép."
Nem érdekel a szalámi szépsége. Ha annyi pénzed van, akkor tőlem vehetsz "szinhúsból" készült "szép" szalámit is - már ha az valóban színhúsból készül, ahogy te azt elhiszed (mint a kutyaeledel :)

"A másik a hurka. Abban nem sok hús van, mert tele van belsőséggel, rizzsel, esetleg vérrel. Ezért sem készülhet nyesedékből. Olyan, hogy máj nyesedék nincs is"
Ez természetesen igaz. Itt arra céloztam, hogy a ezeket az ételféleségeket azért találták ki, hogy a levágott állat valamennyi részét feldolgozhassák. Így nem megy veszendőbe a nyelve, vagy éppenséggel a bele sem...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.11. 08:37:26

Hmmm. Szomorú látni, hogy a sok a címlap miatt idecsődült kémiaprofesszor nem érti, amit olvas.

Ugye, úgy kezdődik a poszt, hogy a Süddeutsche által leírtakat foglalom össze. Én nem tudományosan szoktam főzni, hanem érzés szerint, tekintve amatőr vagyok. Általában sikerül.

Miért írok blogot? Mert élvezem. Arról nem tehetek, hogy az Index néha kiteszi a címlapra - számomra így egy év után sem érthető logika alapján. Biztos azért ír az ember a konyhasóról, mert ez akkora szenzáció, hogy tuti százszorosára ugrik az olvasottság... Ugyan már! Hatásosabb lenne a szemétkedésetek, ha néha egy kicsit intelligensebben csinálnátok!

boszorsi 2009.02.11. 08:43:23

Tengeri só: pont azért egészsébesebb, mint a finomított, mert tartalmaz egyéb ásványi anyagokat, nemnátrium-sókat, és egyéb nyomelemeket, amik az emberi szervezetnek szükségesek. Túl nagy mennyiségben ez is rossz, hiszen nátriumsó van ebben is a legtöbb.
Hús: az egyben sütött pecsenyét rostirányra merőlegesen kell szeletelni, hogy szép, omlós szeletek legyenek, és ne a tányéron kelljen a rostok cincálásával bajlódni. Aki nem hiszi, hogy a húsban van ilyen, hogy rostirány, az fogjon egy grillcsirkét, oszt álljon neki szétcincálni egy életlen kés segítségével. Meglepő módon rostokra fogja szétszedni.
Nyesedék, "hulladék" hús: ha tényleg csak a nyesedék kerül bele, akkor jó, és finom lesz, hiszen tökmindegy, hogy egy nagy tömb húst darálok le, vagy sok kis cafatot, amit a csontokról bányászok össze. Akkor van baj, ha a kolbászba, egyéb effélébe belekerülnek olyan porcok, mócsingok, amik kellemetlen állagúak fogyasztás közben...

Azhát 2009.02.11. 08:50:21

@boszorsi:
"ha tényleg csak a nyesedék kerül bele, akkor jó, és finom lesz, hiszen tökmindegy, hogy egy nagy tömb húst darálok le, vagy sok kis cafatot, amit a csontokról bányászok össze. Akkor van baj, ha a kolbászba, egyéb effélébe belekerülnek olyan porcok, mócsingok, amik kellemetlen állagúak fogyasztás közben..."

Erről van szó :)

peter3374 2009.02.11. 08:50:51

ha már nyesedék, akkor meg kell különböztetni az ipari alapanyagokat a házi alapanyagoktól.
Falun disznóvágáskor a szemetet nem tették bele semmibe, míg ipari felhasználás esetén a nyesedék egy értékes hús, nem nagyon teszik bele se kolbászba se felvágottba.
Oda szeparátum, börkepép és hasonló dolgok mennek.
Rendes nyesedék csak a jobbfajta kolbászokban van, de azok is tele vannak olyan dolgokkal amit egy falusi ember még véletlenül sem enne meg. Az ilyenek mentek a kutyának.

Ronald 2009.02.11. 08:53:15

@boszorsi: Na de kéremszépen: ha mást is tartalmaz az a derék "tengerisó" - azt nem illene feltüntetni a csomagolásán?

Miből-mennyit, stb.?

Én az Obi-ban vett útszró-sóból olyan hófehér, kristálytiszta tengerisót fabrikálok neked - fél óra alatt - hogy ihaj.
Minek ez a parasztvakítás?

boszorsi 2009.02.11. 09:01:02

@Ronald: A valamire való tengeri són fel van tüntetve a lelőhely, és az összetétel is. Egyébként pedig van olyan hegyi só (bányászott), ami finomítás nélkül vetekszik a tengeri só jó összetételével. Az egyik ilyen az ún. "Himalája só", hogy pontosan hol is bányásszák, hirtelen nem tudom, de utána lehet olvasni, ha valakit érdekel. Mivel nem vagyok kémikus, és nincs semmilyen laborom, engem meg lehet vezetni bármi vásárolható termékkel rendesen, ha a gyártó hazudik a címkén... Éppen emiatt csak korlátozott mértékben váltam "összetevő-buzivá". :)

azallamenvagyok 2009.02.11. 09:03:18

erről is Gyurcsány tehet!

:PPPPPPPPPPPPPPPP

potrzebie 2009.02.11. 09:10:19

na kíváncsian várom a Bűvös Szakácson magukat verő sznobok véleményét
azoknak még az se mindegy, hogy a tengeri sót melyik japán sziget melyik csücskéről gyűjtik.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.11. 09:12:47

Nem nagyon látszik, hogy az állítások és magyarázatok melyik része a sajátod és melyik az ollózott, de úgy összességében az egész egy nagy zöldség.
Azon például majdnem hangosan felröhögtem, hogy "a halrudacskák a legnemesebb halak filéjéből készülnek". Elképzelhető, hogy Németországban létezik 1-2 prémiumtermék, ami tiszta filéből készül, de ezt a "legnemesebb halak" témát ott se erőltetném. A halrudacskák túlnyomó többsége szemét.
Az alkoholos rész megintcsak egetrengető. Már a fogalmazás se semmi "egy órákig fővő krémleves alkoholtartalma 5%". Eleve nem látom, miért főne egy krémleves órákig, másrészt azt sem, hogy kerül bele annyi alkohol, ami öt százalékos alkoholtartalmat indikálna, hacsak nem tiszta wishkey-vel önti fel valaki. Már leírták tudományos alapon, miért forr ki az alkohol minden egyébnél hamarabb, de erről empirikus módon is meggyőződhetünk, elég csak a borral felöntött étel fölé hajolni. Amint bugyogni kezd érezhető az alkohol agresszív gőze, ami 5-10 percen belül teljesen eltűnik, lévén az alkoholtartalma addigra gyakorlatilag tökéletesen elpárolog.
A sótlan víz nem forr hamarabb, mint a sós, inkább egy fordított tévképzet él az emberekben, hogy ha megsózzák a forrni feltett vizet, akkor hamarabb forr. Ez sem igaz, csak ha a forrásközelben lévő vízbe sót szórunk, az edény alján felszabadulnak a buborékok. 60-70 fokon vélhetőleg nem igazán fő meg a tészta, mivel a keményítők megfőzéséhez szükséges hőmérséklet 80 fok körül van. A tésztát azonban "hirtelen" kell főzni, hogy az állaga megfelelő legyen, ne szívja magát tele vízzel. Némely 1-2 perc alatt elkészülő "tészta" valóban létezik, valószínűleg valamilyen preprocesszált cuccot tartalmaz, élvezeti értéke pedig simán a nulla alatt van (=undorító). Olaj a vízbe... Na, innen látszik, mennyire komolytalan ez az egész.
Ha már só. A sónak is íze van, nem csak sózási képessége. A finomított "asztali" sónak például penetráns vegyszeríze. Én kb 10 éve egy görögországi nyaralás során fedeztem fel egy helyi sót, azonnali hatállyal beleszerelmesedtem, pedig addig csak sima sót használtam. Akkora minőségbeli különbség volt, hogy két kiló sóval jöttünk haza a nyaralásból. Szerencsére azóta itthon is lehet kapni.
A hús, meg az ő rostjai... Ez megint egy olyan téma, amivel szakkönyveket lehetne megtölteni, de vélhetőleg nem véletlen, hogy a bélszínt mondjuk nem hosszirányban, hanem keresztben szeletelik, csak úgy, mint minden egyéb húst. A rostirányban vágott hús szíjas lesz. A "véres" húslé valóban nem túl sok vért tartalmaz, bár kétséges, hogy a vágóhídon valóban teljesen kivéreztetik-e az állatokat. Ha valaki biztosra akar menni, vegyen kóser húst, az ki van véreztetve. Persze a különbség marginális.
A borhoz egyébként nem értek, de az tény, hogy a műanyag mindig zár. Légmentesen. A parafának pedig pont az a lényege, hogy minimális mértékben, de hagyja szellőzni a bort.

Jedlik 2009.02.11. 09:17:34

A hús nagyrészt izomból áll, az izom sejtjei nem kerekek. Nézd meg ezt:
celebrate.digitalbrain.com/celebrate/community/celebrate/resources/Hungary/biologia/A%20harantcsikolt%20izom/Izom/

"Egy izomrost tulajdonképpen egyetlen sokmagvú izomsejt, melynek hossza körülbelül egymilliószorosa a szélességének."

boszorsi 2009.02.11. 09:40:07

Ja és a tésztafőzés. Nagymamám mindig olajnélküli, lobógóan forró, enyhén sós vízben főzte a tésztát, és a szűrés után hideg(!) vízzel alaposan leöblítette, majd egy kanálnyi olvaszott zsíron jól átforrósította. Így nagyon finom ízt kapott, és garantáltan nem ragadt. Ha nagy ritkán valahol piacon igazi (soktojásos) házitésztát veszek, az mindig így a legfinomabb. Az "olaj a vízbe" a lusták módszere, és persze nem is igazán hatékony. Arról nem is beszélve, hogy a tojás nélküli tészták és az igazi soktojásos házitészták minősége összehasonlíthatalan. (Persze, aki nem eheti a tojást, annak nincs választása.)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.02.11. 09:50:15

@boszorsi: durumtésztát nem szabad leöblíteni, továbbá előzőleg kifejezetten a lobogó vízbe kell beletenni, különben nem lesz finom. az olaj (extraszűz olíva, az se baj, ha nem bertolli!) mehet rá ha kész van. tojásos száraztészta csak a magyaros tésztakajákba, turbóscsusza, húsleves, ilyenekbe kell. olasz kajába tilos tojásos száraztésztát használni.

Manyizga (törölt) 2009.02.11. 09:54:25

Az etil-alkohol 78 fokon forr. A víz 100 fokon (tengerszinten). Tehát a főzéskor az alkohol már régen forr és intenzíven párolog, amikor a víz még nem. Vagyis gyorsabban távozik az ételből, mint ahogy leírtad.

boszorsi 2009.02.11. 09:57:15

@efes: No igen, ez a különböző tészták sajátossága, de számomra valahogy a tojás nélküli tészták "üresek", akármilyen jó szósz van rajta - de ez az én egyéni ízlésem. :) Autentikus olasz kaját nem szoktam főzni, azt akkor eszem, ha odautazom - mostanában ez nem jellmző... sajnos... De olaszos jellgű ételeket teljes nyugalommal főzök tojásos tésztából. Ezúton is elnézést kérek ezért. :)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.11. 10:28:31

@Parajka: én hetente kétszer főzök.a hűtőben eláll..jól néznék ki minden nap főzni..hétfő és csütörtök..nincs semmi baja az ételnek a hűtőgépben..

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.11. 10:31:53

@RUSZKIBAKA: Azért más dolog egy adag húst, vagy főzeléket a hűtőben tartani, mint megfőtt tésztát. Ráadásul nem is tart többe, mint 10-15 percbe...

halby 2009.02.11. 11:23:47

@Manyizga:
erre azért ne vegyél mérget :-)
mert _nem_ így van.

Büdösgyökér 2009.02.11. 12:06:28

Kedves Amál!

Az evés szeretete önmagában még nem tesz szakértővé. Csakis olyat írj le, ami saját tapasztalatod. Az otthoni főzés egy olyan tevékenység, ami leginkább a tapasztalatra és kevésbé az elméletre épít. Persze szakácsoknál fontos az elmélet, de egy háziasszonynak csakis a tapasztalati úton megszerzett tudás a fontos.
Ezt a tapasztalatot add át a közösségnek, ne a máshonnan vett nyilvánvaló ostobaságokat!
Jó étvágyat!

dezso 2009.02.11. 12:15:43

@efes: ... csak akkor azt kéne még megmagyaráznod, miért is lehet kapni a legjobb olasz tésztamárkákból is tojásosakat (például a különféle metéltekről beszélek). Amik egyébként inkább frissen (nem szárítva) használatosak.

Balu02 2009.02.11. 12:51:58

Az olasz tészta lehet tojásos is (a friss házi tészták általában azok), viszont olajat tuti nem tesznek a főzővízbe. A sorrend a lényeg: ha előbb elkészül a szósz mint a tészta, akkor a tésztát csak le kell szűrni (isten ments, hogy hideg víz alá tegye az ember) és mehet bele egyenesen a szószba, amiben ugye, többnyire kell már lennie egyébként is olivaolajnak, de a friss meleg tészta gyönyörűen magába tud szívni bármilyen mártást, és ha jó minőségű, és nem főzték tökig, akkor biztos nem fog összeragadni.

flamer 2009.02.11. 13:12:47

@Reckl_Amál: Inkabb megkoszonhetned a sok hozzaszolonak, hogy vegso soron ezt a bejegyzest informativva teszik es nem marad az a nagy rakat faszsag, mint amit te sikeresen osszehoztal.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.11. 13:28:57

@flamer:
Annak köszönöm is, aki hozzátett, vagy érdemben javított.
Kár, hogy a hozzád hasonló bunkók miatt elromlott a poszt hangulata. De öröm látni, hogy az überszülők után megérkeztek az überszakácsok is a blogra, sőt olyan is van, aki mindkettő. Megtiszteltetés ennyi tévedhetetlen és főleg emiatt méltóságát megőrző olvasónak írni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.11. 13:39:58

@Reckl_Amál:

Szerintem az utolsó kommentek nagy többsége korrekt lett. Nem flamerére gondolok persze.
:-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.11. 13:59:52

@Csöncsön:
Nincs is velük bajom. Pár dolog kifejezetten érdekes. Köszönöm, hogy kiálltál mellettem. Egyébként meg nomen est omen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.11. 14:08:05

@Reckl_Amál:

Szívesen. Fölment az agyvizem a személyeskedések és lekezelő hangvételű kommentek láttán.

Ha van szerepem abban, hogy az utolsó kommentek nagy része már korrekt hangvételű lett, annak nagyon örülök.

Egyébként én is sokat tanultam.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.12. 08:20:26

Nem tőlem függ, mit tesznek ki. Továbbra sem értem, mi alapján választanak.

Egyébként meg muß nicht sein. Ha az emberek úgy általában tudnának viselkedni, és nem lennének ilyen frusztráltak, akkor a címlap öröm forrása lehetne. Pont azért, mert több szem többet lát.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.02.13. 10:36:42

@dezso: a frissen főzendő metéltek és hasonlók más tészta, igaz, van olyan is, de a durumtészták az autentikusak. vö. a tészták a szegények eledele, klasszikusan, így minél rusztikusabb, annál autentikusabb, a tojás pedig drága és luxus. azonkívül, gazdagabb vidéken nyilván esznek az olaszok tojással készült tésztát... de a már műmájerkedés, érted... :)

a tojásos olasz tészták exportra is készülnek.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.02.13. 10:40:00

@efes: lényeg, a lényeg: az olasz durumtésztát NEM ÖBLÍTJÜK LE, és nem teszünk a főzővízbe olajat, míg a tojásos olasz vagy nem olasz tésztát KÖTELEZŐ leöblíteni. Olajat vagy teszel hozzá vagy nem. :) Aztán különben mindenki úgy főzi, ahogy akarja, legfeljebb szart eszik, még akkor is, ha azt hiszi, az a jó. :) Csók.
süti beállítások módosítása