2009. február 04. 13:50 - Reckl_Amál

Kommunikáció haladóknak

Tisztelt tiszt urak! Kedves kapitányok!

A mai gyorstalpaló képzésen szeretnénk Önöket bevezetni a médiában nyilatkozás helyes, euro-konform módjának rejtelmeibe.

Nagyon fontos a testbeszéd, kezdjük is itt. Amennyiben tv-kamera közelében kell nyilatkoznunk, bármiről is beszélünk, mindig mosolyogjunk! Egy kedves, lágy arc a legszörnyűbb események hatását is tompítja. Elvégre a rendőrség feladata eme válságos időkben nem az, hogy kemény gesztusokkal tovább sokkolja a lakosságot. A rendőrség azért van, hogy kommunikációs eszközökkel is az emberek nyugalomérzetét fokozza. A rendőrség vezetői és a felettük álló kormányzat szerint ugyanis többet hoz a konyhára a szépen fogalmazó rendőr, mint a túl sok benzint fogyasztó,  magát fölöslgesen veszélyeztető járőr.
A hagyományos, de úgy is fogalmazhatnánk elavult, rendőri munkában megőszült, megráncosodott kollégák számára lehetőséget biztosítunk szépségápolási és sminkelési kurzusunkon való részvételen. Ne feledjék: nem elég jó kondiban lenni, úgy is kell kinézni!

Fontos továbbá, hogy felismerjük a kommunikációs helyzetet! Ez nem könnyű feladat, hiszen mi profi kommunikátorok is nehezen találjuk a helyünket néha. Természetesen nem elvárás, hogy egy rendőr gyorsan kapcsoljon! Nálunk ez is elsajátítható. Életszerű szituációs játékokon keresztül profi színészmesterség- és beszédtechnika-tanárok vezetésével a leglassabb felfogású rendőrkapitány is azonnal tudni fogja, mit kell csinálni, ha amerikai turisták szólítják meg az utcán útbaigazítást kérve, vagy hogyan illik viselkedni az Operabálon. Érdkelődőknek öltözködési tanácsokat is adunk. Ennek költségét természetesen a helyi rendőrkapitányság ifjúságvédelmi alapjából finanszírozzuk. Hiszen a rendőrség imidzse fiatalos, lendületes kell, hogy legyen!

 

A leglényegesebb dolog azonban a helyes szóválasztás. Egy rendőrnek tisztában kell lennie azzal, hogy  nem kell az igazság minden részletét kibontania.  A rendőrkapitány közszereplő, ezért nem javasoljuk a bántóan egyértelmű, már-már őszinte fogalmazásmódot. Hová jutna a világ, ha az emberek köntörfalazás nélkül hallanák vissza a tévéből azt, amit személyesen is tapasztalnak? Hogy akarják így a csendet és a rendet fenntartani ebben az országban?

Éppen ezért, kérem, tanulják meg a flip chartra fölírt negyven tiltott szót kívülről, aztán nagyon gyorsan felejtsék el! A korszerű, jogállami rendőr ezeket a szavakat semmilyen körülmények között nem használhatja. Jobb viszont ismernie, mert amennyiben egy tanú használná ezeket, úgy az általunk javasolt, a Miniszter Úr által beterjesztett és a Parlament által nemsokára elfogadott törvény szerint, hamarosan eljárást kell hivatalból kezdeményezni az ilyen antiszociális állampolgár ellen.

Ha már a szóhasználatnál tartunk! Kéretik a bűn szót, ill. minden szókapcsolatát és minden olyan összetett szót nyilvános beszédben mellőzni, amelyben szerepel. Magyarországon javul a közbiztonság, de az Önökre is vadászó média sajnos ezt az érzetet folyton lerombolja azzal, hogy tudosít ezekről az esetekről. Melyekről mindannyian tudjuk, hogy olyan ritkán fordulnak elő, mint a fehér holló, és felemlegetésük kizárólag a köznyugalom megzavarására alkalmas. Vagyis rendőrileg föl kell lépni az ilyen híresztelések terjesztése ellen.

Most szünet következik. Amikor visszatérnek belekezdünk az első leckébe. A címe: Az egészséges bűnüldözői szemlélet - Avagy 10 indok, amiért egész nap az irodában maradunk.

Azt hiszitek, ez vicc? Dehogy: http://index.hu/politika/belhirek/375582

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr5922277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.04. 15:59:01

Az, hogy te így képzeled el, még nem törvényszerű, hogy ezt is takrja ez a tréning....

mnmnbkhj 2009.02.04. 16:01:54

Akkor a rendősrésg egyes osztályai megelőzési csoportokká válnak, nem bűnmegelőzésiek a továbbiakban. megelőzhetőek, autóval, gyalog, ésszel, ahogy akarod.

nick_007 2009.02.04. 16:12:17

Hát igen, nevetséges, hogy volt egy rendőrkapitány, aki tényeket mondott el bűncselekményekkel kapcsolatban. Erre leváltják, visszahelyezik, de azért megfedik és elküldik kommunikációs tréningre. Ahelyett, hogy a közbiztonsági és társadalmi problémára keresnének megoldást.

Szavazás:
wita.hu/index.php?show=wita&wita=102
Ön szerint hibát követett el Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, amikor nyilvánosan kimondta, hogy az elkövetők mind cigányok voltak?

Jelenlegi állás: 7% igen 93% nem

Izomor Lánya 2009.02.04. 17:09:53

Két hiba van a témában. Az egyik, hogy a liberális oldal tele van doktrínerekkel, akik rögvest farkast kiáltanak, ha meghallják a cigány szót. A másik, hogy nem tudják elmondani, mi a valós baj azzal, amit Pásztor Albert mondott. Valójában pedig maga P.A. világított rá arra, mi is volt a hiba: elmondta, hogy ő nem rasszista, csak olyan értelemben közölt egy tényt, ahogy pl. a benzinkútrablók mind magyarok voltak. Ez szép, szép, na de kedves P.A. úr, amikor bármikor régebben a benzinkútrablásokról beszélt, akkor meg sem fordult a fejében, hogy ezt a fontos tényt közölje, ugye? Ugyanez történik sokunk fejében: ha halljuk, hogy egy faluban a rokonság összegyűlve, kiabálva fenyegette a tanárnőt, rögtön átvillan az agyunkok, hogy ugye, nyilván, és persze. Amikor azonban mondjuk azt halljuk, hogy megint bankot raboltak, vagy hogy a rajztanár molesztálta a diákokat, akkor *nem* villan át az agyunkon, hogy most viszont nyilván nem, legfeljebb ha explicit felmerül a kérdés: sem az, hogy ezt eltegyük a fejünkbe egy újabb kis skatulyába a magyarokról, hogy azok olyan bankrabló- vagy molesztálófélék.

Ami a meglévő előítéleteinket -- amiknek vannak valós társadalmi-kriminalisztikai alapjai -- megerősíti, azt észrevesszük, eltároljuk, ami nem, azt nem. Amikor azt látjuk, hogy csatornát ásnak az út mellett, és a csákányozók zöme roma, nem vonjuk le azt a következtetést, hogy a romák a legdolgosabb nép, de még azt sem, hogy azért itt vannak jópáran romák, sokan, nagyon sokan, akik nem fát lopnak, hanem kurva nehéz, és alig fizetett napi kétkezi munkából akarnak megélni; legfeljebb azt szoktuk leszűrni, hogy "ezek csak erre képesek". Van sapka, nincs sapka...

Mindezzel együtt igenis van ilyen jelenség, nyilván vannak bűnelkövetési módozatok, amik bizonyos szociális, etnikai, kulturális közeghez köthetőek, és baj, ha ezt tabuként kezeljük. Viszont hajlamosak vagyunk túldimenzionálni, logikailag rossz következtetéseket levonni: ha a fatolvajok mindegyike roma, abból nem következik, hogy minden roma fatolvaj. Doktríner liberális azt mondja, hogy nem szabad ilyet mondani, hogy (szinte) minden fatolvaj roma. Hülyeség. Szabad. De azért már érdemes szólni, hogy ezt ne keverjük össze a fordítottal, meg azért is, hogy rendben, ezt mind tudjuk, ahogy szinte minden benzinkútrabló magyar, az áfacsaló is zömmel inkább magyar, esetleg szlovák, zsidó, stb. Mindezeket figyelembevéve, akkor most mit csináljunk? Mondjuk az is igaz, hogy ha a liberálisok értenék a problémát és nem csak nyomnák a "jaj ilyet nem szabad mondani" mantrát, akkor nem is lenne olyan izgalmas kérdés kimondani ezeket a dolgokat, és akkor tényleg beszélhetnénk arról, hogy akkor tényleg, mi legyen?

Érdekes módon a benzinkút- és bankrablónál ezt a logikai séma (jelesül hogy a minden A B állításból nem következik a minden B A) már evidencia, és így hát P.A. úr sem tartotta említésreméltónak ezen bűncselekmények etnikai hovatartozását felemlegetni -- csak utólag, a nem is vagyok én rasszista mantra igazolásakor... Egyébként el is hiszem, hogy tényleg nem az, csak hasonlóan működnek a kognitív előítéletes folyamatok az agyában, mint sokunknak.

borpancsoló 2009.02.04. 17:34:01

Az a nevetséges egyébként ebben, hogy a rendőr nem kérdezheti meg a kihalgatáson a kihallgatott etnikumát, a rendőrkapitány nem utalhat az elkövető etnikumára, de amikor én pályáztam év elején egy EU-s forrásokon alapuló programban, akkor a személyi kompetenciák (ami a 100 pontos rendszerben NEGYVEN pontot jelentett), az ötödik opció az volt, hogy roma etnikumhoz tartozom-e!!!

És nem az a legviccesebb, hogy ezt egy állami pályázatban megkérdezik, hanem az, hogy plusszpontot jelent. És nem ám elhanyagolható mennyiségüt. 2-őt.

Pontosan annyit, amennyit a szakirányú tchnikumi végzettségem.

(egyébként, ha valaki nő, az is ugyanennyit ért.)

Szóval állítsa már le magát a világ, hogy a rendőr meg még csak nem is mondhatja ki a nevét a gyereknek!!!

borpancsoló 2009.02.04. 17:34:35

jah, és fele annyit, mint egy szakirányú diploma. szép nem?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.02.04. 17:43:53

Mindig mondtam, hogy EU-s pályázatot csak terhes, egyedülálló, fogyatékkal élő roma nőknek szabadna beadniuk.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.02.04. 17:49:00

tiltakozom az ombuccmannal, mert a kapitany kiljelentette, hogy a magyarok benzinkutakat es bankokat rabolnak ki,

ez szamomra sertö es kirekesztö, mert pl en meg egy bankot sem raboltam ki, eddig benzinkutrol meg nem is szolva

kövtelem hogy valtsak le a magyarozo rendört

Izomor Lánya 2009.02.04. 19:48:17

@borpancsoló >>: a pozitív diszkriminációt az USA-ban már kezdik tiltani, alkotmánysértő ugyanis...

@Prinzessin Erbsen: Nagyjából igazad van, csak azt is figyelembe szokás venni, hogy alkalmas-e gyűlöletkeltésre az, pláne az adott kontextusban, hogy valaki kijelenti, hogy a bankrablók mind magyarok. Egyrészt az adott kontextusban ez a "nem is vagyok rasszista" magyarázataként jelentkezett, ill. a fentebb megírt kisebb esszémből az következik, hogy ebből ma Magyarországon senkinek eszébe nem jutna leszűrni azt a hibás következtetést, hogy akkor minden magyar, így Te is biztos hajlamos vagy a bankrablásra, míg a romákkal kapcsolatban ez sajnos nem állítható, hogy ilyen hamis következtetéseket ne erősítene egy-egy ilyen kijelentés, és erről azért a közgondolkodás tehet főleg, és nem a liberálisok, de még csak nem is a romák.... És gyorsan hozzáteszem, hogy szó sincs róla, hogy mindenkiben ilyen hamis következtetéseket generál, de vannak szép számmal, akiknél igen.

Izomor Lánya 2009.02.04. 20:13:43

De persze, az utcai rablás, fémlopás, falopás sokkal gyakoribb, ha úgy tetszik mindennaposabb, mint a bankrablás (bár az elmúlt hetek alapján ez már elég relatív) de ez nem teszi a logikai megfordítást igazzá. Veheted az adócsalást is, az sajnos elég mindennapos, jóval jellemzőbb Magyarországra, mint Ausztriára, de eléggé megmérgesednék, de gondolom Te is, ha mondjuk nem engednének be az USÁba azzal, hogy maga magyar, akkor biztos adót is fog csalni.

saphancs 2009.02.05. 06:58:27

Biztos hülye vagyok, de én ezt nem értem?!? Pásztor Albert hazudott-e vagy sem? Mert szerintem ez itt a kérdés! Mivel fel sem merült senkiben, hogy a kapitány kamuzna, akkor tényeket közölt! Ha ez így a 'nagyjainknak' nem megfelelő, akkor két lehetősége adódik minden Pásztor Albertnek, vagy hazudik, vagy elhallgatja a tényeket!!!

És erről szól Reckl Amál posztja is, ami jó, és szép! :-P

@Izomor Lánya: én csak azt mondom (kijelentve -és már az is szörnyű, hogy egyáltalán ki kell ezt jelenteni- nem vagyok rasszista), sajnos az általánosítás jogos... És tudod mit? Ha egyszer eljutunk odáig, hogy egyetlen városba, egy hónap alatt 100 magyar rabol bankot, vagy benzinkutat, akkor igenis jogosnak fogom tartani azt a rasszista (?) nézetet, hogy minden magyar bankrabló. És mindent meg fogok tenni, hogy azokat az elemeket, akik rossz hírem keltik kiközösítsem... Ahogy ezt tette a BAZ megye vajdája is, ha már itt tartunk!!

saphancs 2009.02.05. 08:43:28

Nah, ez viszont gáz: index.hu/politika/belfold/mgy090205/ És nem(!) érdekes, hogy milyen politikai beállítottságú az elkövetője!!! Legalábbis számomra... csak simán egy nagy MAGYAR bunkó!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.05. 09:08:29

@saphancs:

A stílus az ember, mint mondják.

Egy mszp-snek meg nem kellene manapság ennyire nyeregben éreznie magát. Az elbízakodottság még politikusoknak sem áll jól.

saphancs 2009.02.05. 10:00:11

@Reckl_Amál: Stimmt!! Mondjuk én direkt kihangsúlyoztam, hogy számomra teljesen egál, hogy fidesz, vagy mszp, vagy jobbik, ballik, aki ilyet mondd/nyilatkozik/böfög az egy paraszt..., és ekkora elbizakodottság a földön senkinek nem áll jól.. Szerintem!!!
De amúgy egy oldalon állunk ám mi... én azt gondolom!

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.02.05. 13:51:47

Baratnöm egyszer meselte, hogy borzaszto hülyek ezek a ciganyok, fenyes nappal kepesek a terfigyelö elött elszedeni a parasztoktol a cuccaikat - jaj bocsass meg, nem akartalak meg bantani! hagyd csak , modnom ti igy hivtok bennünket, nem modhatod, hogy magyar, mert ti is magyarok vagytok.

A baratnöm cigany.

Egy baratom megkerdezte egyszer, hogy jo e a konditerem ahova jarok, jo mondom csak sajnos nincs szolarium.

En azt nem igenylem - modja, o basszus, elfelejtettem hogy cigany vagy, bocs.

Hol van itt cigany kerdes? Van egy bünözöi reteg, akinek a nagyobb resze cigany(be veszenek ezek parasztot is meguk köze,nalunk nincs diszkriminacio)

Nos ezekkel kellene leszamolni, es akkor jo lenne a ciganyoknak (is)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.05. 14:26:02

@saphancs:
Szerintem is. A parasztság nem válogat pártok között sem.

@Prinzessin Erbsen:
Nagyon igaz!

Izomor Lánya 2009.02.05. 15:40:38

@Dyson: "És tudod, ha valaki adót csal, amiatt senki nem került se kórházba, se hullaházba."

Hát, ezzel nem értek egyet... Ha az iskola korlátját, vagy a veszélyes útszakaszt nem újítják fel, mert nincs forrás (adócsalás, ugye, nincs közpénz), vagy nincs defibrillátor, meg nincs lélegeztetőgép, sőt, nincs orvos, hát attól is kórházba kerülnek, meg bele is halnak. A különbség csak annyi, hogy nem olyan látványos az ok-okozat, ezért is alszik jól az adócsaló. Meg racionalizál, hogy nem is miatta nincs, hanem mert a Gyucsányorbán és haveri köre ellopja. Ami lehet részben igaz, de a másik gyilkossága nem menti fel az enyémet.

Izomor Lánya 2009.02.05. 15:42:15

@saphancs: akkor gondolom a bliccelőket, adócsalókat, rendőrnek fű alatt fizetőket, zöldkártyát csókos helyen intézőket mind-mind kiközösíted, és nem kacsintasz velük össze, ugye?

Izomor Lánya 2009.02.05. 16:11:51

@saphancs: Melyik általánosítás jogos? Hogy a fémtolvajok jellemzően cigányok, vagy hogy a cigányok jellemzően fémtolvajok?

Az első ugyanis jogos általánosítás, és önmagában semmi baj nincs a kimondásával (azzal már igen, ha ezt valaki mindig richtig észreveszi, de a bankrabló, adócsaló etnicitásánál fel sem merül benne a kérdés), és nem liberális az (csak a liberális imákat mormolja), aki ezt a kijelentést élből elfogadhatatlannak tartja.

A második, a következtetés megfordítása viszont egy teljesen rossz általánosítás, és sajnos nem véletlenül hangsúlyozom, mert ez nem mindenkinek nyilvánvaló ma Magyarországon...

Ha Pásztor úr számára világos, hogy a megfordított következtetés hamis, de világos az is, hogy nem mindenkinek nyilvánvaló (szemben a magyar/bankrabló vagy magyar/áfacsaló történettel), akkor azt is illett volna tudnia, hogy egy ilyen kijelentéssel óvatosan kell bánni, akkor is, ha tényszerűen igaza van.

saphancs 2009.02.05. 16:25:33

@Izomor Lánya: Nem, nyilván nem kacsintok velük össze... És mielőtt lecsapnád a magasan szálló labdát bevallom nem is teszek semmit! Persze gondolom te igen..., napjába lököd ki a zötykölödő BKV-ról a társadalmunk melléktermékeit, éjszakánként meg pókruhába bújva keresed az adócsalókat! Ugye??? Mert ha nem akkor, az amit írtál szín tiszta demagógia..., vagy álszentesség ha az jobban fekszik!
Nem beszélve arról, hogy az általad felsorolt dolgokat mondhatjuk úgy is, hogy a spanyol/román/francia/lengyel/cseh/szlovák/amerikai/stb adócsaló/bliccelő stb... Erre, amit írtál maximum egy UFO mondhatná egy nagy rasszista karkörzéssel, hogy emberek...
Nyilván nem csak cigány rabol, verekszik, stb..., és még csak azt se mondom, hogy jól van, hogy egyből mindenki rájuk gondol, ha azt mondják valahol, hogy utcai verekedés..., de sajnos oka van ennek! Nem csak bennük, bennünk is keresendő ez az ok nyilván!(Az meg talán intelligencia kérdése, hogy valaki ilyen esetben általánosít-e vagy sem!!!) Kell(ene) is tenni ez ellen valamit, és van igazság abban is, amit te mondasz, de nem hinném, hogy feltétlenül az a megoldás, hogy a fejünket a homokba dugjuk, nehogy megsérüljön valakinek, valamilyen joga! Illetve talán abban még te is egyetértesz velem, hogy ha rákényszerítjük a Pásztor Albert féle embereket, hogy vagy hazudjanak, vagy hallgassák el a tényeket, az a cigányokon egyáltalán nem segít, sőt!!!

saphancs 2009.02.05. 16:32:56

@Izomor Lánya: rendben! Az tény, hogy én általában hajlamos vagyok nem számolni az emberi hülyeséggel!!! Ezzel, amit most írtál tökéletesen egyet értek! Bár azt gondolom, hogy én mivel nem vagyok antiszemita/rasszista/cigánygyűlölő automatikusan az első variációra gondoltam! Még akkor is, ha a másikat hallottam! Mint ahogy egy postás a levél szó hallatán még akkor is a borítékos formájára gondol a dolognak, ha az asszony a háttérben ott áll a gereblyével a kertben!
De abból az álláspontomból továbbra sem engedek, hogy ez elmismásolás nem lehet megoldás a kérdésre! Ha nem beszélünk róla, az nem jó a cigányoknak se!!!!

Izomor Lánya 2009.02.05. 17:08:29

@saphancs:

1) "mondhatjuk úgy is, hogy a spanyol/román/francia/lengyel/cseh/szlovák/amerikai/stb adócsaló/bliccelő stb"

igen, és idetehetjük a fatolvajt meg a fémtolvajt is, akit nevezzünk fatolvajnak és fémtolvajnak, mert konkrétan azért nem szeretjük.

2) "Persze gondolom te igen..., "
Nem. Annyi tellik tőlem, hogy legalább nem gondolom valami mai kori Robin Hoodnak a bliccelőt, hanem olyannak, aki közvetve drágítja a jegyet, és így közvetve a zsebemből, meg a nyugdíjas néni zsebéből lopja a pénzt. És ha *röhögve meséli egy bulin, hogy milyen faszán szokott bliccelni, akkor nem nézek rá elismerően és összekacsintóan, hanem közlöm vele, hogy gyökér (ideértve az adócsalót, diákigazolvány-hamisítót, buszsávban "ügyeskedőt" stb.). Természetesen semmi aktív önbíráskodó kommandót nem szervezek a "magyarság" rossz hírét keltők "kiközösítésére", és ezt a cigányságtól sem várom el. Lehet, hogy félreértettem, de mintha te valami ilyesmit vártál volna el a "cigányságtól". Azért nem várom el, mert erre egy jogállamban a rendőrség van felkenve (attól viszont elvárnám) -- konkrétan nem a cigányok meg a magyarok, hanem a bűnözők üldözését, legyen az éppen kék szemű, magas, alacsony, cigány, magyar vagy zsidó.

3) "mindenki rájuk gondol"
Még az sem baj önmagában, hogy "mindenki egyből rájuk gondol", bizonyos bűncselekmények esetén. De az már jelez valami bajt, hogy nem villan ugyanúgy át az agyakon ugyanez más esetben, vagyis nincs az, hogy "mindenki egyből *nem* rájuk gondol" más bűncselekmények esetén. Tedd a szívedre a kezed: hányszor jutott konkrétan eszedbe, anélkül, hogy explicite szóltak volna, mondjuk egy olyan esetben, hogy egy Trabantos lelőtte az elé bevágó kamionost, hogy "na, ez biztos *nem* cigány". Tudom, ez ritka, de mondjuk "korrupt rendőr bukott le", ez azért sajnos ölég gyakori és kurva nagy az össztársadalmi romboló hatása (már a lebukás nem feltétlenül gyakori, de a korrupt rendőr igen). Felmerült egyáltalán benned *magadtól* explicite megfogalmazódva, hogy "na, ez nyilván nem cigány"? Miért csak akkor merül fel, és fogalmazódik meg a fejünkben a gondolat, amikor cigányokra jellemző bűncselekményről hallunk? Azért mondom tsz. első személyben, mert bevallom, bennem is, és nagyon kívülről kell magamat néznem, hogy ilyeneket észrevegyek magamon...

4) "vagy hallgassák el a tényeket, az a cigányokon egyáltalán nem segít, sőt!!!"

Azért az sem mindegy, milyen közhangulatban milyen kijelentés mivel jár. Amíg fel sem merül, hogy mondjuk Ausztria valamelyik tartományába ne engednének be magyar autóval, mert a "magyarok úgysem tartják be a KRESZt", addig teljesen más a súlya annak, ha egy osztrák főmufti esetleg kijelenti, hogy "a KRESZ szabályok betartásában a magyarok az egyik legrosszabbak Európában", mint ha ilyen precedensek lennének. Ha viszont ilyen esetek lennének, hogy egyes osztrák városok határáról a rendőrök visszaküldenének, akkor már nagyob súlya van egy ilyen kijelentésnek, bármennyire is igaz, és azért akkor magyarként igenis nehezményezném, mert alkalmas arra, hogy erősítse a magyarokkal szembeni rossz általánosítást (azaz az állítás hibás megfordítását, hogy akkor hát minden magyar szarik a KRESZre). Érted?

Gondolom még a következőket:

- A rendőr fogja el az utcai rablót, fatolvajt, fémtolvajt, bank- és benzinkútrablót, áfacsalót, buszsávban autózót, az ellenőt a bliccelőt, stb. azért, amit csinált, és ne foglalkozzon szociológiai kérdésekkel. Ne kommentálgassa, hogy jellemzően 70 év alattiak a bankrablók, vagy hogy a fatolvajok jellemzően cigányok, minkdkettő igaz is, meg az oka is megvan, de ez nem rendőrségi kérdés, NEM EZ A DOLGA, nem ezért fizetem az adómból (amit nem csalok el).

- Az egészben persze masszívan ludas a liberális köpönyegben óbégatók hada (most direkt nem mondom azt, hogy SZDSZ, mert azért vannak ott/maradtak igazi liberálisok is, és azon kívül is vannak ilyen idióták, világszerte is, én a jelenségről beszélek) akik eleve kitiltanák az olyan kijelentést, hogy "a fatolvajok zömmel cigányok", pedig nem ezzel van a baj, hanem ennek a csak ebben az esetben való tudatosodásával, és ennek a hibás kifordító általánosításával. Ha pedig nem ab ovo ezt támadnák, akkor kurvára eszébe sem jutott volna P.A.-nak ezt mondani, mert már rég lerágott és érdektelen téma lenne az egész.

saphancs 2009.02.05. 20:43:33

@Izomor Lánya: Az utolsó bekezdéseddel le is írtad azt, ami végig a fejembe zakatolt, miközben olvastam azt, amit írtál... Szó szerint az járt a fejembe, hogy ez az egész, nem benned vagy bennem dől el! Hanem ezt úgy akarják, hogy értsük! PA. azt mondta, hogy a rablásokat cigányok követik el, aztán akkora feneket kerítettünk ennek, az egésznek, hogy mindenki úgy kezdte érteni, hogy a cigányok rabolnak. Talán mi ketten egyet is értünk valahol... Vagy talán csak én nem zártam ki annyira magam magamból, hogy úgy tudjam látni ezt az egészet, mint te!
De azért nézzük egyesével, mert van mit hozzáfűznöm:
1. ezt írtam fent, a szánkba adták, és most szajkózzuk...
2. remek! Ez is valami! És ennyit én is megteszek! Ahelyett, hogy kacsingatnék...
Viszont bűnösök közt vétkes, aki néma... Én semmi mást nem várok el a cigányoktól, mint azt, amit te, vagy én megteszünk a magunk mikro- és makrokörnyezetébe! Szó sincs arról (bár az ő esetükben talán még indokoltabb is lenne!!), hogy ujjal mutogassanak egymásra, de nekem például nagyon szimpatikus volt a vajda kijelentése, hogy ő, mint becsületes cigány, nem érzi ezt terhelőnek, magára nézve! És tudod mit, ha már említetted a rendőröket, igenis elvárom, hogy a becsületes rendőrök taszítsák ki maguk közül a korruptakat. Hurcolják meg őket, tegyék ki a nyilvánosságnak! Hogy miért is?? Pont azért, amit írtál, hogy helyre álljon a bizalmunk. Hogy higgyük, hogy a jók vannak többen (mint, ahogy ez igaz is), és csak azért hiszük soknak a rosszakat, mert annak van hírértéke, ha valaki rossz! De amíg ők maguk nem tesznek semmit, addig nem is lesz változás... Én hiába mondom neked, vagy te nekem, hogy ennyi meg annyi rendőrből mondjuk csak 10 a korrupt... Nekik kell páros lábbal seggberúgni az ilyen link lófaszsenkiket... pont a saját maguk érdekébe! Vagy, ha Ausztriába azt mondanák rólunk, hogy a magyarok mind megszegik a KRESZT, akkor szerinted mivel lehetne javítani az imázsunkon?? Azzal, hogy nem beszélünk róla, megideologizáljuk??? Vagy azzal, hogy kökemény intézkedésekkel kiirtanánk magunk közül a söpredéket, olyanokkal, hogy még a gondolatától is elmenjen a kedve az embereknek áthajtani a piroson. Hogy aztán hosszútávon megváltozzon rólunk a kép. (Vagy persze megtilthatjuk azt is, hogy holnaptól egy magyar is kitegye a lábát Ausztriába! Ez is megoldás..., mint ahogy tréninget tartani a rendőrkapitányoknak!) Nyilván a cigányok esetében ez nem ilyen egyszerű..., nem egy nemzedéknek kell meghalni és megszületni ahhoz, hogy megváltozzék a hangulat, de hiszem, még ha naivan is, hogy ez az egyetlen érdemi út! Először központilag, majd szépen lassan az agyakba!!
3. Ez számomra kicsit olyan, mintha a viszkető bal fülemet a fejemen átnyúlva a jobb kezemmel vakarnám meg. Tény, hogy soha az életbe nem gondoltam arra, hogy az úton trabis pisztoly állat, bizony nem cigány. Mint ahogy arra se, hogy például a nagyim egy villamos, vagy arra, hogy az előbb a munkahelyemre telefonáló nő, esetleg nem állatorvos e! Mért kéne erre gondolnom egyáltalán. Az emberek (köztük te is, pölö "...kacsintasz velük össze..." dolgokkal általánosít. Mint ahogy én is!) Ha az mondjuk 100 esetből 99-szer előfordulna, hogy a nagymamám csilingelne az előszobába, és bemondaná, hogy Moszkva tér, végállomás.., akkor igen is jogosan (illetve emberi természetemből adódóan) általánosítanám azt, hogy bizony a nagymamám egy villamos... Jó bocs, ez tényleg hülye példa volt. Nézzük a telefonost, ha minden 2. nő, aki idetelefonálna, állatorvos lenne, akkor abból adódóan, hogy ezt tapasztalom x-szer, általánosítva kijelenteném, hogy az ide telefonáló nők nagy része állatorvos!
4. Erre nagyjából válaszoltam a kettesnél.
Első -: ez igaz..., bár talán ez a szerencsétlen PA. már úgy el volt keseredve, hogy semmit, de semmit sem tud tenni, hogy javuljon a helyezet..., és egy fokozottan hátrányos helyzetű régióban kurvára de szarik mindenki a fejére... Nem sok más esélye lett volna felhívni a figyelmet, hogy basszameg segítsetek már! Bár ez nyilván már csak feltételezés, és mivel nem ismerem az embert, ezért annak is csak halovány...
Második -: ha most régóta ismernénk egymást vagy lenne közös ismerősünk, akkor tudnád, hogy ez itt a végén a liberálisokról az a téma, amivel a szívembe loptad magad! Régi vesszőparipám ugyanis az (és az összes beszélgetős, borozgatós partin elhangzó eszmefuttatásom egyike), hogy mit művelnek egyesek azzal az eszmével, hogy liberalizmus... Mert ez, ami itt liberalizmus (globál) néven folyik az a mosott hígfos lágy keveréke az őszi aszfalton lagymatagon elpárásodni készülő húgynak és egy tépett, kiforgatott, és lyukas kotonnak... De ez már egy másik poszt..
süti beállítások módosítása