2009. január 18. 19:22 - Reckl_Amál

Desszert csökkentett cukortartalommal

Halló, itt vagyunk! - Műsorkritika

Az ATV Tét című elemzőműsorának csütörtök esti helyét vette át Szilágyi János új műsora. (A Tét sem szűnt meg, szerdán látható.) Kicsit olyan, mintha az ATV versenyezni szeretne az m1 Á la carte-jával. Ám míg utóbbi unalmas okoskodossá vált, addig Szilágyiék jól kezdtek.

A műsor nem túl eredeti címe Szilágyi klasszikusnak számító rádiós műsorára utal, ám benne van a lényeg is. Ebben a műsorban ugyanis Szilágyi nem a betelefonálókkal beszélget, hanem általa meghívott híres embrerekkel.

Az első adás vendégei Stahl Judit tv-s szakácsnő, Fiala János rádiós és Gianni Annoni olasz-magyar médiaszemélyiség voltak. Stahl jó választás, nem túlhasznált arc, mégis mindenki ismeri. Személyisége hangjához hasonlóan érdes, kissé rideg, ez ritkaság a sok műkedves, önmagát megjátszó beszélő fej között. Fiala általában bejön, mert nagyon másképp látja a dolgokat, és nem fél a tabuktól. Gianni pedig minden sajátos fellépését javítottam nálam, mióta a keservesen megbukott Bár 2.0 egyetlen színvonalas résztvevője volt, aki jól megmutatta a sok mihaszna magamutogatónak, mi is a munka valójában. (L.: http://recklamal.blog.hu/2008/10/25/megvan_a_bar_2_0_gyoztese ).

A műsor nagy előnye - és ezért fogok visszatérni jövő héten is - hogy úgy tűnik laza, spontán beszélgetésnek, hogy közben Szilágyi végig a kezében tartja a diskurzust. De nem úgy, mint a másik csatornán Szombathy Pál, nem erőlteti a társaságra az előre kitalált témákat, és nem is moderátorkodik, hanem egyszerűen domináns jelenléte erőlködés nélkül. Vezeti a többieket, de nem irányítja. Ez mindenképp dicséretes.

Jó ötlet, hogy csak három vendég van, így mindenki szóhoz jut. Négy emberre könnyű odafigyelnie a nézőnek is.

Bár a beszélgetés sajnos a második felében kicsit ellaposodott. Nem jó jel, ha rögtön az első adásban fölteszik az olasz vendégnek (a messziről jött embernek) a kérdést, milyenek vagyunk mi magyarok. Ez nem túl ötletes. Gianni próbált őszintén válaszolni, de csak közhelyekre futotta. Mást nem is várhattunk.

Szilágyi mesélt egy emlékezetes történetet. Egyszer belógott egy külföldi luxusszálló medencéjének bárjába, ahol a kitalált 101-es szoba kontójára berúgott. A társaságon látszott, kicsit meghökkentek ezen a dolgon, de azért igyekeztek a tett vagányságát dicsérni. Főleg Giannin és Stahlon látszott a megrökönyödés. Szilágyi vette a lapot, és rákérdezett, be szokták-e a szabályokat tartani. De csak annyi derült ki, Stahl igen. Gianninak meg újabb adaléka van ahhoz, hogy csóválja a fejét a magyar virtus láttán.

Nem nagy megállapítás, hogy a műsor színvonala sokban múlik majd a vendégeken. Ha Szilágyi hasonlóan jól választ, mint most, akkor a műsor jó lesz. Szilágyi egyedül is sokra képes, de ha az ATV ráerőlteti saját sztárjait, akkor Szilágyinak lavíroznia kell a cikizés és a lojalitás között. Dehát nem véletlenül legendás a veterán riporter. Régi vágyam ugyanis az ilyen beszélgetős műsorokkal, hogy egy Postás Józsi féle alakkal egyszer komolyan beszélgessen a nyilvánosság előtt valaki. Mert vagy jól ki lehetne figurázni az illetőt, ha tényleg olyan egyszerű, mint a faék; vagy - és ennek lenne csak tanulsága - kiderülne, hogy értelmes ember létére égeti magát a gagyi produktumával. Míg az asztal körül beszélgetős műsorok klasszikusában, a Kepes féle Desszertben a műsorvezető jólneveltsége nem tette volna lehetővé ezt, a Halló, itt vagyunk! Szilágyival az élen magában hordozza ezt is. Ez nagy szó!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr69885873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2009.01.18. 22:42:27

Szeretem az ilyen műsorokat, ez jól hangzott. Majd márciusban.... :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.23. 13:32:28

Tegnap sem volt rossz, csak Koós Jánost ne hívták volna meg! Ha önfényező, kivénhedt alkoholistát akarok látni, akkor elmegyek a legközelebbi kocsmába. De nem akarok, úgyhogy nem megyek.

A többiek - Stahl, Geszti, Szilágyi - szinte tudomást sem vettek róla.
süti beállítások módosítása