2009. január 17. 15:34 - Reckl_Amál

A lúzerek jogai

Ezeket a gondolatokat egy tegnapi beszélgetés ébresztette bennem.

Mielőtt tegnap hazaindultam volna, a folyósón még egy kis csevegésbe bonyolódtam a főnökömmel. Emberi kapcsolatok szempontjából hasonló a személyisége, mint az enyém. Alapvetően gyanakvó, távolságtartó és kritikus. De engem szerencsére kedvel. Nem pusztán a elismer. (Istenem, mennyire könnyű beleszokni a jóba! Mintha az elismerés mellékes volna.) Hanem úgy látom, emberileg is kedvel. Ez jól esik, mert nem túl hosszú karrierem során most fordul elő először, hogy nem kerülök hátrányba az egyéniségem miatt.

Egyikünk sem az a csevegős. Legalábbis ebben a szerepben nem. De valamiért úgy érezte, kell egy kis small talk a hétvége előtt. A gyerekeiről beszélt, ami azért furcsa, mert korban hozzájuk állok közelebb. Az idősebbik lánya igazán ambíciózus, célratörő, neki áll a világ. Most éppen külföldi ösztöndíjára készül. Persze az egész családot ez foglalkoztatja most.
Én sosem jártam külföldön iskolába, a fősikolán 5 féléven át ugyan kaptam ösztöndíjat, de az kb. arra volt elég, hogy ha moziba akartam menni, akkor nem anyukámtól kellett pénzért kuncsorogni. És legyen annyi elég, hogy azokban az években nem az volt cél, hogy egy külföldi egyetemen vendégeskedjem, hanem, hogy kibírjam egyik napot a másik után.

Szóval a főnököm szerint, aki ma menő akar lenni, ami nagyjából azt jelenti, hogy szép karriert kíván befutni, annak bizony külföldön is tapasztalatokat kell gyűjtenie.

Vagyis aki nem megy ki pár hónapra/ évre, az eláshatja magát, az ne is számítson semmi jóra.

Tudom, hogy nem rám célzott, biztos vagyok benne, hogy ez nem valamilyen burkolt célozgatás volt, mégis azóta is ezen morfondírozom. Ebben ugyanis benne van egyfajta mentalitás, amellyel egyszerűen nem tudok megbékélni.

Egyszerűen nem értem, miért kell mindenáron külföldre menni? Miért nem elég az, ha valaki Magyarországon jó? Nem feltétlenül magamra gondolok, de magamra is. Ebben a munkakörben, ami tényleg nem csilivili, viszont nehéz, felelősségteljes és pont azért tekintem kihívásnak, mert a székem nincs semmivel sem kipárnázva. (Értsd: nem vagyok senki főnöke, én aztán senkit sem hibáztathatok.)

Egyébként nem a külföldi tartózkodást irigylem tőlük. Ha annak idején anyagilag és lelkileg is képes lettem volna arra, hogy kimenjek, se mentem volna. Nem érdekel, sajnálom. Azt hiszem, aki megállja a helyét, az mindenütt megállja. Nem értem, miért jelent minőségi különbséget az, ha valaki külföldön volt erre képes. (Azért tegyük hozzá, a magyar felsőoktatás olyan, amilyen, de ahogy hallom, azért külföldön sem automatikusan jók a képzések. Inkább az számít, melyik egyetemet látogatta az illető. Azért az nem véletlen, hogy Németországban az egyetemisták átlagéletkora közelebb van a 30-hoz, mint a 20-hoz. Szóval ott is szép számmal élősködnek oda nem való emberek.)

Másrészt már régóta tudom, nem szeretnék főnök lenni. Minek? Persze tizenéves koromban még államelnök is szívesen lettem volna. (Akkori meggyőződésem szerint a magánéletben úgysem vár rám boldogság, ezért majd a hatalom kárpótol.) De aztán rájöttem, nem kell a dolgozást sem túlzásba vinni. A mostani állásom például ideális. (Lenne, ha a kedves vevők kicsit több megrendelést adnának.) Megvan a feladatköröm, elbíbelődöm vele, közepesen megfizetnek, cserébe viszont azzal is foglalkozhatom, ami tényleg érdekel. Mikor van egy topmenedzsernek ideje regényt vagy filozófiát olvasni? Sosem. Én meg még írok is.

Volt ősszel egy pályázat. Nemzetközi okoskákat kerestek, a főnököm javasolta, hogy induljak rajta (nyelvtudás és ilyenek). Végül nem adtam be, nem akarok váltani, akkor meg minek?

Szóval mindenkinek van helye, akkor meg miért kell lesajnálni azt, aki nem akar a csúcsra törni?

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr95883626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.17. 21:42:06

Hát régen is divat volt, hogy a céhlegények kimentek külföldre, tapasztalatot szerezni... Szóval szerintem is hasznos, igaz nem érzem kötelezőnek... Másrészt itthon olyan képességeket, beidegződéseket kell elsajátítani, amit nem hiszem hogy külföldi tapasztalatokkal lehet pótolni...
Főnöknek lenni sem csupa öröm, időnként a beosztottak hülyesége is kegyetlenül meg tudja keseríteni az ember életét...

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.01.17. 22:15:50

próbáltam elküldeni a html-kódot,de nem engedte.ha rákattintol a zenére a blogon ki tudod a kódot másolni és berakhatod a blogodba.vagy regizel ott és rengeteg zene közül választhatsz..

Ziebi 2009.01.18. 01:44:23

Így külföldről nehéz elfogultság nélkül beszélnem... :)

Abban valahol egyetértek, hogy aki megállja a helyét az otthon is megállja.

Így kutatóként azt kell viszont mondanom hogy bizony vannak olyan szakmák, ilyen a miénk is ahol most már elengedhetetlen a külföldi tapasztalat. Már ha mondjuk az ember nem akar megragadni egy laborasszisztens szintjén. Egyszerűen azért mert külföldön mondjuk egy másik labornak megvannak azok az eszközei amik nekünk sosem lesznek, vagy felesleges is lenne megvenni őket, ha pár hónap kint töltött idő alatt megmérhető az amire kíváncsiak vagyunk.
Természetesen nem gondolom hogy a laborasszisztensek munkája lenézendő lenne, sőt! Szerethető, jó kis munka, de mikor beadtam a jelentkezésemet az egyetemre nem az akartam lenni. :)

Ártani meg sosem árt a tapasztalat, én nem bánom hogy egyre népszerűbb kint tölteni pár évet itt-ott. Úgy gondolom hogy ott lehet mást látni, olyan tapasztalatokat szerezni, amit aztán otthon lehet hasznosítani. Kicsit kiszakadni, látni hogy másképp is mehet, szerintem jó dolog. De hogy kötelező lenne? Nem tudom.

A lényeg talán hogy megtaláld azt helyet ahol jól érzed magad, ami téged kielégít.

Az meg már egy következő kérdés hogy miért ne lehetne elégedett azzal ami van? Én úgy érzem hogy nem ez most a trend, inkább az "akarj többet, mert megérdemled". Az hogy elégedett legyél azzal ami van, az nem divatos.

Hosszú lettem, elnézést :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.18. 11:43:00

Talán azért, mert én is "lúzernek" minősülhetek, talán más okból, mindenesetre egyetértek a poszt megállapításaival.

Az ember feladata szerintem elsősorban az, hogy a saját adott körülményei között tudjon boldogulni, és nem az, hogy ezeket a körülményeket mindenáron megváltoztassa. Van persze, amikor szükségessé válik a "megváltoztatás", de ez, mint mondom, szerintem egy másodlagos, kevéssé lényegi kérdés.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.01.18. 13:57:04

Es mi van azokkal akik otthon ugy mond nem alltak meg a helyüket, külföldön meg igen?

En itt erzem vegre, hogy szükseg van a munkamra, elismerik amit csinalok, es ez nem csak a penzben nyilvanul meg.

Mindenkinek javasolnam, hogy egyszer nezzen szet mashol is, de ne csak turistakent, lasson mast is, ne csak a sajat kis fatornyos falujat, hogy hogyan elnek masok, es mi az amit jobban csinalnak.

Kenyelmes megoldas otthon maradni a kenyelmesen ismerös közegben, az akol melegben.

En ahhoz a nemzedekhez tartozom, aki elött a hatarok zarva voltak, ha el is tudtunk menni csalni kellett, törvenyt szegni, mert mindenki tudta, hogy 3 evenkent 50$ nem eleg semmire.Ha kinnt akartal maradni akkor evekig nem jöhettel haza, ahhoz elöbb kint kellett alampolgarsagot szerezni.

Az elet hosszu, erdemes par evet arra aldozni, hogy egy kicsit körül nez a vilagban, en mindenit erre biztatnek.

De otthon sem erdemes megmaradni egy helyen, mert az az egy hely egyik naprol a masikra nincs többe, es addig kell valtani, amig ez nem kenyszer.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.18. 14:23:04

@kornelia: (de a többieknek is):

Egy nagyon szép vers jut az eszembe erről.

Hermann Hesse: Stufen

Ha az ember nagyon úgy érzi, hogy váltania kell, akkor váltani is fog. Nincs recept. Neked bejött a külföld, másnak meg az "akolmeleg". Lekezelő semmiképp se lennék.

phaidros 2009.01.22. 09:39:10

Néha ki kell törni az akolmelegből mindenkinek, szerintem, ez formálja az embert. De valóban, a külföld nem válasz valamire, csak egy másik hely, más lehetőségekkel.
süti beállítások módosítása