2009. január 09. 10:31 - Reckl_Amál

A csörgés pszichológiája

A brittudósok fékezhetetlen fantáziájáról már sokat hallottunk, jelesül, hogy újabb és újabb fontosnak nem nevezhető, de annál hangzatosabb kutatási témát találnak ki maguknak.

Most a németek mutatták meg, ők sem mennek a szomszédba, ha lélegzetelállítóan releváns kérdéseket kell boncolgatni.

Így a kölni Rheingold Intézet megállapította, hogy az emberek jellemének egy fontos szegmense azon is megvizsgálható, hogy milyen csengőhangot állítottak be a mobiljukon.
Ennek hátterében az van, hogy a globalizálódó világban az emberek egyre egyformábbak, és sokakban felébred az igény az egyediségük kifejezésére.

A felmérésnek azonban prózaibb oka volt, mint a kor emberének lelki világát firtatni. A csengőhangokkal való kereskedelem ugyanis virágzik, de ez egyúttal azt is jelenti a szolgáltatók számára, hogy folyamatosan kell fejleszteniük, folyamatosan kell ráhangolódni az újabb és újabb igényekre.

Az ő szempontjukból a legkezelhetetlenebb kategória a közömbösöké. Nekik mindegy, hogy milyen hangon szólal meg a telefon. Ezért megelégszenek azzal a kínálattal, amely a készülékben eleve benne van.
Azért nem túl körültekintő, de nyilván a megrendelő, vagyis a marketing szempontjából kedvező, hogy kihagynak egy fontos dolgot.
Mert itt nem biztos, hogy csupán egyéniség nélküli, érdektelen emberek csoportjáról van szó. Sokan vagyunk, akiknek egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a csengőhangunk, de úgy véljük, csengőhangért fizetni badarság.
Mindkét telefonomnál igyekeztem a legkevésbé zavaró, legkevésbé feltűnő, lehetőleg bármilyen szituációban elfogadható csengőhangot kiválasztani. Ez is elmond valamit az én és a hozzámhasonlók személyiségéről. Bár szerény megfigyelésem szerint a marketingeseknek nem a józanság a legjobb barátja.

Következő csoportba tartoznak a trendkövetők. Ők azok, akik képesek rengeteg pénzért hetente letölteni a legeslegújabb slágereket. Ennek megfelelően - és ezt már én teszem hozzá - a telefonjuk is drágább típus, hiszen ezeket a real tone dolgokat igazán szépen csak egy fejlettebb mobil tudja lejátszani.
Az ilyen emberek lényeglátásával gond van: a mobil használati tárgy, nem érdemes a szívünkhöz növeszteni.

Az eredetieskedők csoportját arról lehet fölismerni, hogy kifejezetten a szokatlan csengőhangokra utaznak. Első hallásra nem is gondolná az ember, hogy ez az effektus nem egy szuperszonikus repülőgép, sőt nem is egy elszabadult ménes szabadságtól ittas nyerítése, csak Ilonka néni jelentkezik, hogy a nagyon originál Pistike vigyen neki túrót is.

Az önjelölt VIP a kutatás szerint nagyon hangosra állítja a csengőhangját, hogy mindenki lássa, őt fontos ember, őt állandóan hívogatják, mi lenne nélküle... Szóval, ha buszmegállóban állva egyszer csak drámaianfelcsendül az Eorica, akkor lesz ott a közelben egy öltönyös frusztrált is.

Főleg a fiatalokra jellemző, hogy már a csengőhangjukkal is a határokat tesztelik, ők a provokátorok. Szerintem nevezhetnénk őket kis fábrysanyiknak is, mert a polgárpukkasztás csak az út fele. A lényeg, hogy a világ legnagyobb vicce, amikor a karateedző fölhívja a maximum 12 éves, és valószínűleg hímnemű delikvenst, és a szigorú Géza bácsi neve mellett hangos szellentés hallható. Be jó poén!
Ennek az elvetemültebb alfaja, amikor valaki emberi hangon mondott, de leginkább ordított szövegeket tesz be csengőhangnak. Annak a személyiségnek az épségét még a kutatás vezetője is "kérdésesnek" nevezi, aki a mobilján magára kiabáltat, hogy vegye már a föl azt a kurva telefont.

Én azért hozzátenném, elég szegényes fantáziára vall, ha valaki attól képzeli magát egyedinek, hogy milyen hangra csörög a mobilja, de ettől még nem teljesen alaptalanok a megállapítások, én persze vizsgálat nélkül is le tudtam volna ezeket a dolgokat vezetni, mert elég kézenfekvőek.

Hosszú idő után újra lehet szavazni a Reckl Amálon. Csak őszintén, kedves olvasók!

Forrás: http://de.news.yahoo.com/12/20090108/ttc-was-handy-klingeltoene-ueber-uns-aus-a8a9a5f.html

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr3867036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okina76 2009.01.09. 12:48:22

A hét mesterlövész zenéje a csengőhangom, egyrészt nagyon szeretem, másrészt két pittyenéssel kezdődik igy a környezetem még nem is veszi észre, hogy csörög, amikor én már felveszem. Hosszabb csengés csak otthon fordul elő velem, de ott nem is zavar senkit.
Mivel a szavazásnál nem szerepelt más kitétel és a klasszikusok közé soroltam. :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.09. 13:09:46

Köszönöm a szavazatot.
Nincs feltétlen kapcsolat a kölni tudósok és a csengőhangok között.

Egyébként az szép zene, a pittyegős megoldás meg civilizált.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.09. 16:09:32

Az tök jó, hogy újra lehet szavazni, de...

hol vannak a zászlók? ;-)

Ziebi 2009.01.09. 16:24:59

Nekem a leghangosabbra van állítva, mert egyszerűen így is van hogy nem hallom meg. Ha olyan helyre megyek rezgőre rakom.

És bevallom, én fizettem 1, azaz 1 db csengőhangért, az új mobilomra, mert összesen kb. 5 db csengőhang volt rajta gyárilag, de egyszerűen egyik sem tetszett. Ja és amiért fizettem az a Star Wars főcímzenéje, szeretem na :)

Ziebi 2009.01.09. 16:26:32

Ja, és nekem is pittyegéssel kezd, hogyha kéznél van gyorsan fel tudom venni. :)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.01.09. 17:47:51

a gyáriakkal az a baj, hogy ha csörög sosem tudom hogy az enyém-e.

két handym van - egyforma, bekellene alltani, hogy ne egyforman csörögjön, de mar igy is keptelen vagyok megjegyezni a csengöhangokrol, hogy melyiken ki hiv, de igyekeztem eddig is nem zenet valsztani, mert kinek mi köze hozza, hogy milyen a zenei izlesem.

egy regi telon evekig a teve maci a gyerekeimhez volt hozzarendelve- nem minden celzas nelkül - de ez mar a mult

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.10. 01:09:58

@Dyson:
Az szépen rákattint a kérdésre, és bővíti ezzel a válaszlehetőséggel a körkérdést.

Az idézett jellemzésben nincs róla szó. Még gondolkodom rajta, milyen személyiségre utal.

@Csöncsön:
Visszatehetem, csak akkor rálóg majd a szövegre.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.10. 20:22:13

Én már feladtam...
Ezek a ..arok úgysem bírják egy évnél tovább, ezért nem éri meg megtanulni a beállításokat, meg "konfigurálni" őket...
süti beállítások módosítása