2009. január 07. 12:04 - Reckl_Amál

Vigyázzunk a különbségre!

Megnyugodtam.

Az ún. civilizált világ hivatalos megmondóemberei ilyenkor mindig mondanak pár okos közhelyet a közel-keleti helyzetről úgy általában, aztán a vége úgyis az szokott lenni, hogy Izrael jogosan lőtt.

De most ez nem jellemző! A szakértők a Hámászról szinte nem is beszélnek, mert a mostani offenzíva nem is róluk szól. Hanem a nemsokára megtartandó izraeli választásokról. A mostani kormány és annak feje meg akarja mutatni, hogy képes keménykézzel rendezni a terroristák ügyét. (Mert azt senki sem vitatja, hogy a Hámász terrorszervezet, sokszor még maga a Hámász sem.)

Az ENSZ és az Európai Unió békét, ill. ennek kevésbé pátoszos változatát, fegyverszünetet kíván elérni. De látszik rajtuk, hogy ők maguk sem hisznek abban, hogy akármelyik felet jobb belátásra tudják majd bírni.
Az ENSZ-ben azért működnek a régi reflexek: az arab országok elítélik Izraelt, de az egész ENSZ nem tud adni még egy körmöst sem, mert az amerikaiak vétóznak.

Mégis érződik valamiféle visszafogottság Izrael tevékenységét illetően. Óvatos, nem egyértelmű nyilatkozatokat hallani. Még a háborús tudósítások is igyekeznek nem állást foglalni.

De a Fehét Házban már más szelek fújnak... Barack Obama, pontos meghatározás szerint megválasztott elnök (mert pár napig még a nagy formátumú Bush van hatalmon), ehhez egész egyszerűen nem szól hozzá. Csak annyit mondott, figyelemmel kísérik az eseményeket...
Nyilván tudja Obama, hogy ez a durva támadás nem csak egy elszánt nemzet honvédő háborúja, hogy nem az izraeliek védelméről van szó csupán, hanem sokkal inkább izraeli belpolitikáról. Ebben a kampányban nem riadnak vissza semmitől.

Szóval Obamát jól felkészült tanácsadói tájékoztatták erről is, azt pedig nyilvánvalóan tudta már eddig is, hogy Amerika legjobb barátja Izrael. Rosszat mondani róla nyilvánosan nem lehet, nem illik, de azért az új elnökben még van annyi erő, hogy ne álljon ki emellett a gyilkolás mellett. Elvégre - többek között - azzal győzte le riválisait Obama, hogy egyértelműen békepárti volt. A fene sem gondolta, hogy komolyan így érez, de az embert lépten-nyomon érik meglepetések.
De persze az amerikai közvéleményt is ki kell szolgálni, egy amerikai elnök nem ellenezhet egy terrorellenes háborút 9/11 után.

Szóval megnyugodtam. Mert így nem érzem magam rohadt antiszemitának, amiért nem tetszenek ezek a hadműveletek, ill. akkor az új amerikai elnök és sok európai állam - és kormányfő is az. A fene sem védi a Hámászt, de az izraeli támadások túlzóak, és embertelenek. Köztudott például, hogy a Hámász aljas taktikája civil lakóházakba beköltözni, ezáltal ún. élőpajzs mögé bújni. Az én szemléletem szerint inkább ússza meg három terrorista is, ha egyúttal a házban élő száz másik, ártatlan ember is életben marad. De egy izraeli nyilatkozat szerint: sajnos elkerülhetetlen volt szétbombázni egy lakóházat, mert erős volt a gyanú, hogy ott terroristák is lehetnek... Ez az érvelés számomra elfogadhatatlan.

A háború jogosságán (ti. hogy a Hámász és elvbarátai miatt Izrael örökös terrorfenyegetettségben él) lehet vitatkozni, de az offenzíva módja inkább hasonlít a terrortámadásokra. A Hámász működését el kell ítélni, ez nem lehet kérdés. Viszont - éppen azért, hogy Izraelnek mint államnak legyen továbbra is joga megvédenie magát - nem kell a Hámász szintjére süllyednie.

A téma iránt érdeklődők számára ajánlom Sasika61 írását: http://sasika61mondja.blog.hu/2009/01/03/szabad_e_biralni_izraelt

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr82863184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2009.01.07. 15:24:02

Antipalesztinita lehet az ember?

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.01.07. 15:26:17

a muzulmán embereknek a vérében van a terror és a szabad,nyugati keresztény-zsidó világ elpusztításának igénye és szándéka.nem kell tehát őket sajnálni.jól tudjuk,mennyire sajnálkoztak new yorkban,londonban,beszlánban,stb..a hamász pedig mostmár a kórházakban bújik el..az a legbiztosabb menedék számukra.izrael pedig a bombázások előtt mindíg felszólítja a lakosságot(tájékoztatja,röplap,sziréna,hangágyú,stb..maga a hamász áldozza fel a saját népét önös politikai érdekből..

phaidros 2009.01.07. 15:31:31

Ja, vérében, mint a ruszkiknak a vodka, mi? :)

Amál, egyetlen kérdésem van: zavart-e akkor, amikor rakétázgattak, iskolabuszt robbantgattak? Meg úgy általában a világot? Úgyértem, az ejnyebejnyén kívül. Nem helyes, de nem tudok jobbat, mint hogy felszámolni a terrorszervezetet. Ennek meg ez a módja.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.08. 09:56:57

Én meg azt gondolom, hogy az erőszak erőszakot szül.

Egyébként zavar, de tény, hogy semmit sem tudok ellene tenni.

phaidros 2009.01.09. 13:52:31

Ha abból a szempontból nézem, hogy nekem kéne tennem olyanokkal szemben, akik az én létjogosultságomat kérdőjelezik meg, én sem tudok mást, csak az erőszakot - abban a helyzetben a semmittevés is erőszakot szül, tehát max. a másik felet tudom eliminálni, mielőtt ő engem.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.10. 20:09:55

Háát, tipikus melyik volt előbb esete...
Nemrég olvastam Herman Wouk két könyvét, ami Izrael első negyven évéről szól (Remény, Dicsőség), nyilván nem tekinthető abszolút hitelesnek, de a kb. ezer oldal nagyjából arról szól, hogy az arabok amikor tehették támadták Izraelt... Namost ilyen közegben azért nehéz "talpig úriembernek" maradni... Ez pl. a legendás "usarmy"-nak sem jött össze Irakban...
süti beállítások módosítása