2008. december 30. 04:00 - Reckl_Amál

2 0 0 8 - magyar közélet

Szűk két napig tart még ez az év, eljött a számvetés ideje.

A blog összes bejegyzését végignézve most már nyilvánvaló, hogy alapvetően közéleti (politikai), tv-s, filmes, blog.hu-s és néha privát témákkal foglalkozunk leginkább. Így - az utóbbit leszámítva ezekről készítettem egy kis összeállítást. Ebben a posztban a magyar közéletről lesz szó.

Minden témakörnél alkalom nyílik szavazásra is. De ezúttal minden szavazónak lehetősége van további válaszlehetőségekkel bővíteni a kérdést. A szavazás lezárása 2008. utolsó perce. Utána meg majd jön az értékelés.

Kommentben - igény szerint - mindenki írhat privát élete fontosabb történésről is.

Közélet

A blog első címlapját is rögtön közéleti témával tudta megszerezni. Legtöbbször emiatt is kerültünk reflektorfénybe. Nézzük, mi is történt idén, aztán, kérem, szavazzatok arra a jelenségre, eseményre, amelyet 2008-ban a legjellemzőbbnek éreztetek. Amelyik elsőként az eszetekbe jut majd, ha visszagondoltok az évre.

Náci - cigányveszély
Az országban kétségkívül megerősödtek a szélsőségesek, de azért minden bokorban nácit látni enyhén szólva túlzás, mégis sokan így érzékelték idén a magyar valóságot. Mások meg minden cigányban vélnek bűnözőt, vagy ami még rosszabb, ingyenélőt felfedezni Volt itt minden: a meleg fölvonulás megdobálásától a Magyar Gárda még nem jogerős feloszlatásáig.

Sztrájk
A magyar szakszervetek erejét jól jellemzi, hogy az igazi magáncégeknél nincs hír sztrájkról. Csak az állami pénzen fenntartott, és sajnos minden ember életét befolyásolni tudók képesek sztrájkolni. Ez is két véglet között zajlik: a BKV buszvezetői előtt le a kalappal, főleg nekik köszönhetjük, hogy megúsztuk a paraméterkönyvet; Gaskót és mávos partizánjait viszont jogos közutálat övezi.
Az objektivitás kedvéért elmondom, ha Gaskó nem lenne ennyire magamutogató, akkor az emberek a MÁV tehetlen vezetését is vádolnák, dehát akinek politikai ábrándjai vannak, annak már korán kell kezdeni az pofátlanság gyakorlását.

A kis pártok balhéi
Az állítólagos ellenzéki kis pártok, az SZDSZ és az MDF is ugyanazért küzd, az életben maradásért. De sajnos nem túl jók az esélyeik, mert az egyediséghez szükséges bátorság helyett arcpirító vakmerőség jellemzi őket, továbbá még az a pár maradék ember sem képes egymással zöld ágra vergődni a párton belül.
Az SZDSZ kénytelen volt újra összehívni a kongresszust, mert Kóka 2007-es megválasztása nem tiszta körülmények között zajlott.
Az MDF-nél pedig Dávid Ibolya képtelen volt a maga oldalára állítani a párt friss arcait, ezért inkább elérte, hogy kizárják őket. Ezzel a frakció gyakorlatilag megszűnt, és bár formailag mégis működik, a volt fideszes Lengyel Zoltán megjelenése nem sokat segít rajta.

Politikai bűnözés
Két kiemelkedő ügyről van szó. Egyik gusztustalanabb, mint a másik.
Helmeczy László ügyvéd körül azért forrt a víz, mert a Veres Jánosékkal szenvedélyesen kegyetlenkedő Hír tv-s riportereket próbálta lejáratni.
Az MDF környékén pedig az UD ZRt. megfigyelési ügye bonyolódott.
Mindkettőről meglepően keveset hallani manapság.

A monoki modell
A település polgármester egyfajta politikai sztárrá nőtte ki magát, mert végre mert valamit kitalálni a rossz koncepciójú segélyezési rendszer orvoslására. De csak a jobboldalon. A baloldal először fújt rá, majd ellopta az ötletét, azóta főleg csak nyilatkozik.
Elképzelés felvet néhány aggályt, de a jelenség, hogy változás kell, önmagában figyelemreméltó.

Tanárverés
A bulvárban sokáig vezető hírként szerepelt az a néhány eset, amikor képletesen szólva a nádpálca gazdát cserélt. Sok kérdés merült föl ennek kapcsán.
A legfontosabb ezek közül, hogy működőképes-e a magyar közoktatás mint rendszer.

A szociális népszavazás és a kisebbségi kormány
A vizitdíj, kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről tartott referendum eredménye teljesen egyértelmű volt. És ugyan a koalíció szakadt - jellemzően egy személyi ügy miatt - a kormány, úgymond, a helyén maradt. Azóta trükkök százaival lavírozik, igaz ebben profi.
Azóta nem egészen világos még elméletileg sem, milyen program alapján dolgozik a kormány.

Világválság, IMF hitel
Az év utolsó harmadának fő eseménye az Egyesült Államokból indult hitelválság, mely az egész világot megrázza.
Magyarországot ez a dolog készületlenül érte. Először próbálták bagatellizálni, aztán pár hét múlva már Nemzeti csúcs néven országos válságtanácskozást hívtak össze - teljesen eredménytelenül, a látszat kedvéért.
A háttérben ugyanis már folytak a tárgyalások a Nemzetközi Valutalappal egy történelmi nagyságú hitelről. Még kormánykörök sem cáfolták, enélkül a külső segítség nélkül összeomlott volna a magyar gazdaság.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr36848036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2008.12.30. 07:18:18

Sok sikert 2009-re is. fasza a blog.


(tudtad.blog.hu)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.30. 21:22:21

Nagyon köszönöm. Viszont kívánom a legjobbakat!
süti beállítások módosítása