2008. november 27. 10:03 - Reckl_Amál

Egy alkoholista halála

Kedden éjszaka meghalt Jeszenszky Béla Tibor. Élt 46 évet.

Halálát súlyos alkoholproblémái okozták. Az utóbbi heteket már kómaközeli állapotban töltötte a székesfehérvári kórház intenzív osztályán.

Alig húsz éves, amikor már a kor egyik legnépszerűbb együttesének, a Hungáriának legifjabb tagja . Fenyő Miklós legendás együttesének feloszlása után rövid ideig a Dolly Roll, aztán a STEP énekese. Kis kihagyás után szóló produkcióval jelentkezett 1991-ben, melynek címe Homokot szór a szemembe, melynek címadó dalát még e sorok akkortájt meglehetősen fiatal szerzője is fel tudja idézni.

Jeszenszky a nyolcvanas években a lányok bálványa, ígéretes sztárocska. Az akkori ízlésnek és divatnak, no meg a jampec életérzésnek mintapéldánya, ideális címlaparc a lassan öregedő Fenyőék mellett. Ráadásul zenésztársai is kedvelik, legalábbis ma ezt állítják. Annyira azért viszont mégsem, hogy a kreativitásában, zenei tehetségében korlátozott énekest bárki is igazán fölkarolta volna. De sajnos a menedzsere sem végezte a munkáját túl jól. Jeszenkszky Béla Tibornak ugyanis nem működött a hungáriás imidzse a kilencvenes években. Az az évtized nem kimondottan a nosztalgiáról szólt. Így Jeszenszky Béla Tibor csillaga leáldozott a popszakmában.

Nem lett volna persze ez törvényszerű, hiszen még egy sztárnak sem ártott meg az imidzsváltás, de sajnos erre szóban forgó művészünk nem volt képes, valószínűleg hiányzott az igazi ötlet és az elhatározás.

De ha már ezek nem voltak meg, akkor be kellett volna látni, nemcsak sztárként lehet megélni. Az ember akár választhat valamilyen "civil" foglalkozást is. De egy ilyen váltáshoz (mint minden nagy váltáshoz) erő és kitartás kellett volna. És persze a büszkeség szép dolog egészen addig, amíg az embernek van mire büszkének lennie.

Szegény Jeszenszky nem véletlenül szokott rá az italra. A valóság már évek óta bűzölgő hátsóját mutatta felé; a megszokott dolce vitának már rég vége volt. Az alkohol tompítja ezeket a fájdalmakat, aztán már mindent tompít, az ember elveszik.

Amikor már tagadhatatlanul nagy volt a baj, a zenészbarátok próbáltak segíteni Jeszenszkyn: szerveztek neki egy stúdiófelvételt (közel tíz év után, lehet, hogy mégis szerették?). De nem jelent meg. A tv-stáb, amelyik riportja kedvéért elintézte a felvételt, végül Jeszenszky Béla Tibor törzskocsmájában talált rá a művészre, vagyis ex-művészre, akkortájt főállású alkoholistára.

Azóta sokan élcelődtek Jeszenszkyről, voltak, akik sajnálták, és néhány címlapot így is sikerült besöpörnie még végül. Aztán tegnapelőtt végzett vele az alkohol.

Igazi magyar történet ez. Mert persze az amerikai sztárok is piálnak, drogoznak, mint az őrült, csak éppen jódolgukban. Jeszenszky Béla Tibor kínjában tette, lecsúszott szerencsétlen volt, aki egyértelműen kibírta volna a nyilvánosság indiszkrét kiváncsiskodása nélküli is. Halála csak azért foglalkoztatja a népeket és főleg a sajtót, mert valaha sztár volt. Flipper Öcsinek hívták fénykorában egyébként.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr97790913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.11.27. 12:12:50

Én még emlékszem rá...
Szomorú. Nyugodjék békében.

nyelv-ész 2008.12.01. 08:07:10

Na persze.. a körülmények.

Nemrég patkolt el egy másik alkoholista is, szintén a körülmények szerencsétlen összjátéka miatt:

nyelvesz.blog.hu/2008/10/03/egy_hp_halalara
süti beállítások módosítása