2008. november 24. 17:59 - Reckl_Amál

Urambocsá'!

1966-ban John Lennon azt mondta, a Beatles népszerűbb Jézus Krisztusnál. Volt is nagy felháborodás. Most a Vatikán úgy döntött, megbocsájtja ezt a ballépést.

Ezért jó, hogy a Vatikán malmai szépen lassan őrölnek, így a fiatal blogger is írhat az esetről, pedig már 42 év eltelt azóta.

De mi is történt? John Lennon egy nyilatkozatában hangzott el az ominózus mondat. És rögvest be is indult a bigott gépezet. Égtek a Beatles-lemezek, fényképek; tüntetések voltak Lennon a Sátán! feliratú transzparensekkel, Amerika szerte követelték a Beatles betiltását stb.
És mit értek el vele? A Beatles karrierjének zenitjén menetelt egyre feljebb és feljebb, most már komoly műsorokban is foglalkoztak velük igazán komoly emberek. A még zsenge, de erős popkultúra viszont megmosolyogta a vallásos emberek reakcióját. Az okosabbak -közöttünk nyilván Lennon is - még talán megelégedéssel nyugtázták magukban, a konzervatívok most jót hörögnek és nevetségessé teszik magukat.

Itt érdemes magát a kijelentést körbejárni, nem titkolom, az ilyen ügyesen kétértelmű, hatásos megnyilvánulásokért tudok többek között fölnézni Lennonra.
Mert, ugye, mi történt? Egy popsztár tett egy nyegle nyilatkozatot. Nagyon sokan voltak a Beatles-rajongók, de azért a keresztények nyilván többen. Mit számít az, ha egy beképzelt kölyök (26 éves volt ekkor John) arrogánsan beszél? Vagyis, aki ezzel foglalkozik, az a bolhából csinál elefántot. És ha már bolha, hát hadd köhögjön!

Vagy vehetjük a másik változatot is. Azt, ha az ember komolyan elkezdi számolni a Beatles-faneket és Jézus híveit... (Már ez méltatlan, és főleg buta.) És arra jön rá, hogy nem biztos Jézus nyerné ezt az összevetést. Mert a Beatles tényleg a lehető legnagyobb sztár volt. A lányok elájultak, ha csak messziről meglátták őket a repülőről kiszállván, még meg sem jelent a lemezük, de máris a slágerlista csúcsán volt, a királynő is kitüntette őket... Ez az ő évtizedük volt, tagadhatatlanul.
A józanabb bírálók arra figyelmeztettek, hogy a fiúk nagyon nagy hatással vannak a kor fiataljaira, ezért felelősség terheli őket.

John Lennon bűne nem a tiszteletlenség volt. Hanem az, hogy rátapintott egy nagyon kényes kérdésre, talán elsőként. A popsztárok mint szellemi vezetők ijesztő vízióként lebegett a társadalomért aggódók előtt. Ha Lennon olyat merészel mondani, ami a nyugati kultúrában abszolút tabu, akkor legközelebb mit fog mondani? (Ugye, érezzük, ez a paranoia indukálta később az olyan hisztériákat, mint az, hogy a KISS számait visszafelé hallgatva a sátán üzenete hallható?)
De a fő kérdés: elveszíti kizárólagos befolyását a szülői generáció a gyermeki fölött? És az, hogy ezt egy Lennon féle nyikhaj jejejezéssel meg a feje rázásával el tudja érni, pláne érthetetlen volt.

Jézus nevének említése ebben a mondatban nem blaszfémia, Jézus itt a hagyományos értékek szimbóluma. Lennon hetyke mondata azt mutatta meg, nemcsak hogy vannak ilyen gondolatok, de még ki is lehet mondani őket. A következmények pedig valószínűleg még ijesztőbbek voltak: nemcsak Beatles-ellenes tüntetések voltak, hanem olyanok is, amikor Lennont támogatták. Nyilván sokan ugyanolyan bigott elvakultságból (egy együttesért is lehet nagyon rajongani, ez ma már evidens, de akkor újdonság volt), de biztosan páran azért is kimentek demonstrálni, mert elegük lett abból, hogy folyton mások mondják meg, mit kell gondolniuk. Lennon azért volt a hősük, mert kvázi mert másképp gondolkodni és beszélni.

Az Egyház mindig szívesen asszisztál az ilyen dolgokhoz, szenvedélyesen szeret időnként politizálni, és itt ráadásul érintette is a kijelentés. (Tegyük hozzá a Beatles már korábban is szálka volt a szemükben.) A politikának meg mindig jól jön a szakrális támogatás. De 1966-ban még együtt sem voltak képesek John Lennont, ezt a "nagyképű, munkás származású fiatalembert" eltiporni, megsemmisíteni. (Egyébként az előbbi idézet nem '66-ból való, hanem tegnapelőttről. Ilyen elegánsan bocsájt meg a Vatikán.)

John Lennon történelem, mindenki ismeri. Ki is volt 1966-ban a pápa?

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr14785848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.24. 18:13:04

Az Egyház ilyen típusú reakcióit én mindig gyengeségnek érzem. Jézus soha nem háborodott volna föl egy kijelentésen, mert benne volt IGAZI szellemi erő.

Mint ahogy maga a kijelentés is az IGAZI erő hiányára vall. Még akkor is, ha a Beatles persze népszerű volt, és voltaképpen ma is.

De szellemi hatása össze sem vethető Jézuséval.

(Furcsa, hogy ebben épp az egyházi vezetők oly bizonytalanok.)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.11.24. 21:31:34

hasonlitotta volna magat inkabb Mohamed profetahoz, na azok nem zacskoztak volna ennyit, meg masnap lelövik

az vatikannak meg ez a dolga, csak halkan merem megjegyezni, hogy nekünk katolikusoknak is ez lenne - barmelyik imakönyvet ha kinyitod, ott van midjart az elejen a lekitükör - de mi annyit vetkezük napra nap, hogy kisebb büneinket mar meggyonni sincs idönk, fel sem tünik
az egyhaz meg hivatalbol ra er az ilyesmire, ne vessetek meg öket erte ha csak azt teszik ami a dolguk

Jim Raynor 2008.11.25. 00:06:19

hát ez lol.

1. ez csak egy hülye benyögés volt Lennontól

2. ettől függetlenül igaza volt :)

3. bírom ezt a kaotikus egyházat, hogy ilyen piszlicsáré faszságokon duzzognak 40 évig, fontos dolgokban meg hallgatnak.....pl. a II. vh alatt, miközben zsidók millióit ölték le, mit csinált a katolikus egyház? bátran kussolt.

(csak zárójelben: a Vatikán mikor néz már magába, és kér bocsánatot évszázados bűneiért?)

sleeping dancer · http://sleepingdancer.freeblog.hu 2008.11.25. 09:09:01


ponti: te má' megint provokálsz :-) A jóisten mentsen meg a saját fiától :-), ha az igazi szellemi erő az, hogy nem háborodunk fel semmilyen kijelentésen. Én a magam részéről maradnék igazi szellemi erő nélkül való ember, akiben megvan a képesség bizonyos kijelentések fölötti fölháborodásra. Ha netalán úgy értetted volna, hogy "Jézus soha nem háborodott volna föl egy ILYEN kijelentésen", akkor elnézést a szószaporításért

Jim Raynor 2008.11.25. 10:14:11

CLS Dyson 2008.11.25. 08:48:54

1. a szavát azért felemelhette volna, ha Hitler nem is szarta volna össze magát.....tudod, elvek, meg ilyenek...

2. én nem duzzogok, pont leszarom a kaotikus egyházat, csak szerintem szánalmas, hogy miközben ők kinyírtak több millió embert, Lennont tekintik a sátánnak. ostoba, képmutató bagázs, és ezt a post is igen faszán igazolja.....

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.25. 12:06:15

@sleeping dancer

:-))

Véletlen elírás volt, kihagytam az "ilyen"-t. Észre is vettem, csak aztán, gondoltam, ezért már nem írok egy külön kommentet, biztosan nem érti félre senki.

És mégis. :-)

Ámbátor az is igaz, hogy alapjában bármiféle kijelentésen is csak ritkán háborodott föl Jézus. Inkább szelíden megcáfolta, ha valami nem tetszett neki.

Jim Raynor 2008.11.25. 14:12:06

CLS Dyson 2008.11.25. 13:48:09

1. nem is a katolikusokkal van a bajom, csak az egyházukkal.

2. hu.wikipedia.org/wiki/Boszork%C3%A1ny%C3%BCld%C3%B6z%C3%A9s

csak egy mondat belőle: "A 15–18. század közötti boszorkányüldözések kivégzett áldozatainak száma durva becslések szerint megközelíti a kilencmilliót! Ez a hihetetlen szám egyaránt tartalmaz nőket, férfiakat és gyermekeket." fasza, és ez csak a boszorkányüldözés, thank you, Vatikán. Túlzás, ugyan már.....

3. a post alapvetően a vatikán hülyeségéről szól, hogy nem értették meg Lennon mondatának mögöttes jelentését.

a kaotikus egyház egyébként az évszázadokon át összeharácsolt/gyilkolt magának annyi vagyont, hogy igen, még jó darabig fenn fog állni. mert kihasználja azt, hogy az emberek többségének szüksége van hitre, és a hiten keresztül befolyásolhatóak.....valójában pedig a vatikáni fejeseket (tisztelet1-2 kivételnek) a világi hatalom megszerzésén kívül más nem nagyon érdekelte. erre mondom, hogy broáf.....

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.25. 14:58:21

Kicsit félrecsúszott a beszélgetés. Az egyház ebben a történetben mellékszereplő szerintem. (Egyébként nemcsak a Katolikus Egyház tiltakozott, hanem számos keresztény felekezet.)

Az egyházak itt csupán azzal vádolhatóak, hogy nem voltak elég bölcsek. Viszont egyértelmű, hogy valamit erre reagálni kellett. Engem leginkább az bosszantott, hogy nem elég okosan válaszoltak, hanem sértődésből. Annyira nem ismerem a Bibliát, de nem rémlik, hogy Jézus bármikor is elvonult volna duzzogni.

phaidros 2008.11.25. 16:41:15

Hát nem tabu, csak hülyeség. Aki hisz, annak hiába mondod, így erről csak nem-hívők szoktak vitatkozni. :) Nincs jelentősége.

Jézus Krisztus Szupersztár! Volt róla dokumentumfilm is. :)

Viccen kívül, nem hiszem, hogy a Beatlest emlegetni fogják, amikor Jézust még mindig...

Jim Raynor 2008.11.25. 16:48:53

CLS Dyson 2008.11.25. 16:07:46

maximálisan egyetértek, II. János Pált pedig magam is a XX. sz. egyik kegkiemelkedőbb személyiségének tartom (kicsit talán azért is, mert őrá nem volt jellemző az, ami az egyházára).

én csak a vatikán rugalmatlanságát nem értem. nem veszik észre, hogy a világ száguld előre, csak ragaszkodnak a betokosodott elveikhez (amiknek a nagyrésze nyilván helyénvaló, ugyanakkor bizonyos kérdésekről mint pl. fogamzásgátlás lehetne vitatkozni)

mennyivel elegánsabb lett volna, ha anno 66-ban valamelyik egyházi vezető egy frappáns benyögéssel riposztozott volna :)

(a szcientológusokat szerintem ne keverjük az egyházak közé, azok szimpla őrültek sztem :D)

nyelv-ész 2008.12.01. 08:05:02

No, ha már katolikus és boszorkányüldöző, akkor tessenek ezen is elgondolkodni:

hu.wikipedia.org/wiki/A_salemi_boszork%C3%A1nyperek

Mert hogy itt éppen nem katolikusok égetik a boszorkányokat.

Viszatérve a Beatlesre: John Lennon azt is nyilatkozta, hogy a Beatlesnek sikeresnek kell lennie, mert magával az ördöggel szövetkeztek a siker érdekében.

Persze ezt megint nem teológiai szemszögből kell értékelni, hanem tudni kell, hogy Lennon és csapata beállt azok közé, akik az 50-es évektől kezdve tudatosan vagy ösztönösen a régi, tekintélyelvű társadalom megváltoztatásán munkálkodtak. Innen nézve könnyebben megérthető, hogy a négy öltönyös gombafejűből miért lett szakállas és hosszúhajú hippi pár év múlva, akik buddhista filozófiát szívnak magukba az LSD mellé.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.01. 10:42:18

Régebben én is hajlamos voltam azt gondolni, hogy milyen filozofikus legények voltak ezek a beatlek. Ma már inkább azt hiszem, több volt ebben a keleti filozófia - békeharc vonulatban az ösztönösség és a pózolás. (L. Ringo nyilatkozatát az Indiába csempészett babkonzervekről.) Aztán később Lennon és George Harrison is már tudatosabban foglalkozott ezzel, de a Beatles másik felét - minden szeretetem ellenére - sosem láttam spirituálisan kiemelkedőnek.
süti beállítások módosítása