2008. november 20. 09:59 - Reckl_Amál

Túlzott érzékenység

Ez már tényleg felháborító! Már bármi előfordulhat ebben az országban?! Mi az, hogy bedobnak egy kézigránátot egy kisebbségi család ablakán, és az nem rasszizmus? Micsoda előítéletes gondolkodás az, hogy a romáknak egyéb konfliktusuk is lehet, mint etnikai? Azt akarja ez a rasszista rendőrség sugallni, hogy a cigányok békétlen nép? ...

Körülbelül ez az üzenete annak a hiperérzékeny reakciónak, amelyre tegnap több cigányszervezet képviselője is elragadtatta magát. A kiváltó ok az volt, hogy a rendőrség a jogvédők és az ombudsman ízlésének túl hamar jelentette ki, a bűncselekmény hátterében nem rasszista indíték állt. A feltételezett elkövető ugyanis a családfő haragosa.

Tudom, hogy lassan úgy tűnhet, ez a fixa ideám, de újra felteszem a kérdést: tényleg azt hiszik a cigány politikusok, hogy ez előbbre viszi a cigányság elfogadásának ügyét? Tényleg az az egyetlen módja a rasszizmus visszaszorításának, ha kvázi rasszistának tekintünk mindenkit, akik cigányok kárára követnek el bűncselekményt.

Persze az egyátalán nem tárgyilagos ombudsman is beállt ebbe a sorba. Ma reggel a tv2-n Teleki László, akinek stílusát mellesleg sok politikus (cigány/ nem cigány, egyre megy) is nyugodtan átvehetné, már arról beszélt, hogy több lépcsős programra lenne szükség.

Egyrészt kellene egy külön egy telefonszámot létesíteni a rendőrségeken, amelyet a rasszista támadást elszenvedett cigányok ingyenesen fölhívhatnak. Így a rendőrség eleve ebből az irányból kezdhetné meg a nyomozást. Nagyon nem értek egyet. Egyrészt miért csak a cigányoknak állna rendelkezésére ez a szám? Ha engem a pirézek kupán vágnak, akkor én melyik számot hívhatom? Másrészt honnan tudom, hogy a pirézek nem azért vágtak kupán, mert kupánvágós hangulatban voltak, hanem azért, mert én nem piréz vagyok? És végül: a feljelentésekre amúgy is hajlamos néplélek nem fog ezzel is visszaélni? (Akár politikai szinten is.)
Állampolgárként azt várom el, hogy minden bűncselekményt tisztességesen vizsgáljanak ki, és mindenkit a tette alapján ítéljenek meg! Szerintem a valóságos rasszizmus egyre jobban feszülő vitorlájából ez jelentősen kivenné a szelet.

Teleki további elképzelése szerint létre kellene hozni a jogvédők hálózatát is, egy adatbankot azon szervezetekről és képviselőikről, akikhez fordulni lehet ilyen ügyben. Először bosszantott, hogy újabb bürokratikus szervezet keletkezik, a fene sem akar még egyet finanszírozni. De aztán Teleki szavaiból kibontakozott valami, amit mégis üdvözölni tudnék. Burkoltan, elegánsan (mondom, egy rendkívül jómodorú emberről van szó) utalt a megélhetési jogvédőség felesleges intézményére. Ahogy fogalmazott, azt szeretné, ha olyanok egyengetnék a roma ügyet, akik nemcsak akkor jogvédők, amikor a tv-nek kell nyilatkozni... Bárcsak ez a szemlélet lenne az uralkodó!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr36779084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.20. 10:26:20

Egyetértek.

Itt szeretnék igényelni egy ingyenes hívható számot, ahol bejelenthetem, ha rasszista bűncselekmény áldozata lettem.

Mondjuk magyarnak vallom magamat, de ha egy cigány követ el ellenem valamit, akkor annak lehet rasszista alapja, nem? Vagy csak ők mondhatnak ilyen lózungokat?

phaidros 2008.11.20. 10:55:17

Most olvastam az Euroastrán, hogy csúnyán megszúrták a Zöld Párt egyik aktivistáját. Akkor, amikor meglátták, hogy a plakáton Tomcat van.

Az elkövető etnikai mibenlétére a cigánybűnözés kategóriája/sztereotípiája alapján következtethetünk (nekünk is szabad, nem?) Kérdésem, ez most rasszista támadás volt, vagy politikai alapú, vagy politikai alapú rasszista támadás?

És miért nem volt ez a hírekben? (Megmondom - nem akarnak a Zöld Pártnak reklámot csinálni.)

phaidros 2008.11.20. 13:59:33

"Szerintem a c változat a befutó. :)"

Az említett mondat ráadásul többszörösen is igaz. :D

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.21. 12:59:14

Azóta Drazsé, a polihisztor meaculpázott, hogy nem vette észre az a botor rendőrség, hogy ezek a támadások egy láncolatot alkotnak. És egyébként sem szabad elhamarkodottan nyilatkozni az indítékról, pár óra alatt nem lehet a rasszizmust kizárni. Egy túróst a pofájába!
süti beállítások módosítása