2008. október 07. 17:52 - Reckl_Amál

A pecsenyekacsa és a misszionárius

Gyerekkoromban mindig nagyot nevettem azon a hasonlaton, amikor a kacsa kinyitja a sütő ajtaját és elégedetten kiszól: De jó illatom van!

Most láttam is egy ilyen esetet. A nagy sikerűnek nem mondható, viszont felszínes és buta Joshi Bharat műsor mai vendége Albert Györgyi majdnem-férje, állítólagos utolsó nagy szerelme volt. (A neve nem érdekes.)

Az illető nagy gyászában már szombaton, vagyis Albert halálának másnapján elment a jógihoz, hogy könnyes-dühös beszélgetés során még egyszer elmondhassa azt, amit gondol.

Esetében azonban még véletlenül sem feltételezem a gyurcsányi mély megrendülést, amelynek nyomát a szemfüles néző tegnap láthatta is, az ő bánata teljesen hiteles volt. Éppen ezért érthetetlen, miért megy be a bulvársajtót ennyire gyülölő és közvetve Györgyi haláláért okoló ember a bulvársajtó egyik alsó bugyrába, a délutáni talk show-ba. Hiába álcázták indiai bölccsel a dolgot, ezt egy újságírónak azért illene felismerni.

Szóval a majdnem-férj ezt "szörnyeteg országot" tette felelőssé Albert Györgyi haláláért. És persze sokan sokszor tényleg rosszul érezzük magunkat ebben az országban, de az még eszembe sem jutott, hogy a szemét magyarok miatt fogok meghalni.

Aztán a bulvársajtó is felelős. Az, amelyiket Györgyivel még életében, és úgy tűnik, utána is szívesen ellát anyaggal ez a személy. Lehet diszkréten élni Magyarországon, ha valaki sztár, akkor is. De pláne akkor, ha már rég nem az. Fájdalom, de AGy már rég csak abból élt, hogy beszólt fűnek-fának.

Aztán jött Joshi, aki "érezte" Albert Györgyi jelenlétét a stúdióban. Természetesen, ha ebben hisz, az az ő dolga. De egy láthatóan gyászoló, ám erre nem fogékony emberre ráerőltetni ezt, pláne a szörnyű, amerikai tv-s prédikátorok ájtatoskodó modorában, még az ilyen típusú műsorok legendásan alacsony színvonala alatt van.

Miért néztem mégis végig? Mert nem hittem el az egész szituációt. Nem értettem, ha valaki ennyire megveti ezt a csatornát (a Hal tortánban történtekre többször is utalt az úr), miért szolgálja ki a leggusztustalanabb műsorpolitika állítólagos érdekeit. Másrészt negatív értelemben lenyűgözött, hogy az ún. indiai bölcs a legsekélyesebb közhelyekkel tudott csak dobálózni. Groteszk mellékzönge csupán, hogy a majdnem-férj is érezte ezt, s bár semmit sem mondott, látszott, nem a palástolás mestere.

Ha az az Albert Györgyi, akinek én őt jópár éve megismertem, látta volna ezt a műsort, szétcikizte volna őket. Igyekszem erre az emberre emlékezni, és nem arra, akiről én is írtam pár hete rosszallóan. Ahogy egyébként blogokat látom, a többség szintén ezt az utat választotta.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr69701503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.10.08. 18:10:16

"És persze sokan sokszor tényleg rosszul érezzük magunkat ebben az országban, de az még eszembe sem jutott, hogy a szemét magyarok miatt fogok meghalni."

Itt a lényeg.

Közhelyeket értelmes embertől: délutánra csak ez telik.

váj mí 2008.10.11. 18:17:22

Meghalt egy ember. Ez tragikus. Idejekorán ment el, nem 90 éves korában végelgyengülésben. Ez még tragikusabb. Részvét minden hozzátartozójának, baratjának, ismerősének a halála miatt.
Ami viszont kiveri a bisztosítékot, az a felhajtás. Egy újságíró volt (és most jóindulatú vagyok, hogy nem "médiaszemélyiségezem" le). Szóval egy a sok közül, aki kiégése után a bulvárból próbált megélni. Még csak nem is újságíróként, hanem a bulvár szereplőjeként, 12 egy tucat kategóriában. Számos hozzá hasonló ember dolgozik és dolgozott a magyar sajtóban, megyei napilapoknál. Nem bírták a stresszt, a feszültséget, az újságírói léttel járó életformát, kiégtek, alkohol, depresszió ésatöbbi. Miért pont AGy? Miért nem mondjuk a Kelet-Magyarországtól a Szabó János? (fiktív név) Ugyanolyan tehetséges volt, mint AGy, csak nem Budapesten nyomta. Kíváncsi vagyok, ha az ugyanannyira tehetséges Kelet-Magyarrországos Szabó Jánosunk hal meg ugyanuiklyen körülmények között, ki ugatja meg?
Undorító.
süti beállítások módosítása