2008. május 20. 15:13 - Reckl_Amál

Az időjárás továbbra is várható

Időjósok összehasonlítása

...mondta Maksa Zoltán jó 15 évvel ezelőtt. Akkor még csak a közszolgálati televízión volt időjárásjelentés, tekintve nem voltak más tv-csatornák. A műfaj, bár a hír-kategóriába tartozik, mindig is különálló volt. Persze a rádióban is bemondták a prognózist, és a lapok is közöltek kis maszatos Magyarország-képeket, mégis az időjárásjelentő a tv-s megjelenéssel vált sokak kedvencévé. Jelen írás a mai kínálatból szemezget és értékel.

A meteorológusok

Hagyományosan az időjárásról csak szakemberek beszélhettek a tv-ben. (Cipőt a cipőboltból, ugyebár.) Nem tudom, ki volt az első, de a sztárstátuszt az én kb. két évtizeddel ezelőtti gyermekkoromban Aigner Szilárd töltötte be.

Sármos, kellemes hangú ember volt akkoriban, aki lazaságával kitűnt a többi szakember közül. Ma - lányával fölváltva - az ATV időjósa. Továbbra is nagy vonzódással a színes öltözkedéshez és cool fellépéshez.
Érdekesség: saját meteorológiai vállalkozása van, feleséges is tv-s meteorológus (róla majd később!)
Híres mondása: Derűs napot! (Néha este is.)
Szimpátia: 5 (kicsit túl laza)
Hitelesség: 6 (a Metnet amatőr meteósai nagyon nem hisznek benne + ATV)
Megjelenés: 7 (jó adottságok, egyediség, nem mindig jön össze)

Visy Károly szintén régi motoros. Ő volt a rossz-idő felelős az Ablakban: egyszerűen minden pénteken, amikor ő mutatta be az előrejelzést, esős hétvége következett.
Hagyományosabb ízlésű, mint Aigner. Leginkább barna öltönyökben mutatkozik, jellegzetes szakálla is. Továbbra is az m1 csapatát erősíti. Ritkán látni manapság.
Érdekesség: írt könyvet a meteorológiáról laikusoknak. Állítólag elég jó.
Szimpátia: 9 (Kedves embernek tűnik.)
Hitelesség: 9 (Mégsem esett minden szombat - vasárnap az eső.)
Megjelenés: 5 (Semleges, unalmas.)

Pártai Lucia Aigner Szilárd volt felesége. Azt hiszem, nem mozdult a Nap TV-ből, amióta feltűnt a képernyőn. Egyébként az ő mai szereplése indítatta ezt az írást. Szegény elég mostoha körülmények között kénytelen dolgozni. Valamiért az az ember benyomása, szegény Luciát nem szeretik a Napkelténél, és csak megtűrik. Ez az érzésem azért van, mert az időjárás-jelentés alatt mindig beszűrődik valami krákogás, ajtócsapódás, egyszer még Aczél Endre röhögését is hallani véltem. Érezhetőne ez a műsorszám napkeltés körökben a pisiszünet. Ez Luciát láthatóan nagyon frusztrálja, idegesen, levegő után kapkodva néz jobbról balra, közben pedig a felhők csak vonulnak mögötte. Ma talán még a szokásosnál is megalázóbb volt, az ma reggel történt. A szokásos frontátvonulós képek rendezői jobb oldalán álló Lucia helyett, lentről, alulról mutatták, mögötte a puszta fal a bluebox technika miatt. Jaj!
Érdkesség: L. A.Sz., MMS-eket gyűjt
Szimpátia: 6 (A frusztráltság nem mutat jól a képernyőn.)
Hitelesség: 6 (Ő is eumetes.)
Megjelenés: 4 (Nem túl előnyösen öltözködik, és a frizurája is legalább 20 éves.)

Bóna Márta a Hír TV-hez igazolt pár éve. Illik is a csatorna nőről kialakított képébe, igazi vidéki jóasszony. (Mielőtt félreértené valaki, nem parasztoztam le, sőt egyáltalán nem is pejoratívan értettem.) A frizuráját mindig bírtam, nagyon illett hozzá. Egyszer olvastam vele egy interjút, kellemes embernek tűnik
Szimpátia: 8 (Kellemesnek, de szigorúnak!)
Hitelesség: 9
Megjelenés: 7 (Tanítónő egy vidéki városban. A frizuráért plusz pont jár!)

Németh Lajos évek óta a TV2-nél teljesít szolgálatot. Ebből kifolyólag mindenféle egyéb médiaszereplést is a háta mögött tudhat. Például a magyar televíziózás egyik legsötétebb pillanatát jelentő Csáó Darvinban (sic!) is. Ujj Péter mondta is neki, két gatyában ugrálós szám között, hogy egyetemista korában, a 100 ismeretlenes egyenletek megoldása közben eszébe sem jutott, hogy egyszer majd ilyen sokra viszi...
Azóta már főzött is más celebeknek. Kár volt. Az egyébként rokonszenves tv-sről kiderült, mennyire szervilis és, hogy nem veti meg az italt. (Nem azt írtam, hogy alkoholista!)
Szimpátia: Ennek ellenére minimum 7.
Hitelesség: 7
Megjelenés: 8
(Elnézést, hogy Farkasházy is a képen van.)

 

A nem-meteorológusok

A kereskedelmi televíziózás sztárokat gyárt. Minden lehetőséget megragad, hogy ráüsse brandjét mindenre, amire csak lehet. Az időjárás-jelentés elég jó ahhoz, hogy házisztárokat nevezzen ki: sokan látják, sokakat érdekel, főműsoridőben van.
Amerikai példaképeket követve többet számít az illető küseje, mint szakértelme, hiszen azt, hogy holnap szórványos záporok lesznek, 15 - 20 fok, egy jó külsejű laikus is el tudja mondani.

Az RTL Klub stréber-gyanús munkatársa, Pataki Zita még nem döntötte el, hogy jó nő lesz-e, vagy inkább okos. Merthogy nagyon szeret plázacica öltözékekben fotózkodni, viszont köztudott, hogy három diplomával rendelkezik.
Kedves, meleg hangszíne sem tudja ellensúlyozni az ürességét. Nem gondolom, hogy felszínes vagy buta volna, mégis valahogy hiányzik belőle a spiritusz. Szóval az űr inkább a kisugárzás hiányát jelenti.
Már egy évtizede szerepel, és mégis valahogy idegen neki a tv-s környezet.
Szimpátia: 5
Hitelesség: 5
Megjelenés: 9

Véber István Pataki Zita párja az RTL-en, már ami az időjárást illeti. Valamilyen nyugaton biztos nagyon jól bejött recept miatt lehet időjós: a jó nő mellé kell egy jó pasi is. Hogy tényleg az-e, azt mindenki ízlésére bízom. Mindenesetre nagyon HMCS fazonra veszi a figurát. Nem csoda, Aigner Szilárd a példaképe.
Szimpátia: 3
Hitelesség: 3
Megjelenés: 7

Onyutha Judit kedves és szép. Valószínűleg a nem-meteorológus gárda legjobb és legprofibb tagja. Rendkívül csinos és természetes, jó az ízlése.
Valahogy el tudja hitetni, hogy érti is, amiről beszél. Ennek a szakmának ez a csúcsa!
Szimpátia: 10
Hitelesség: 8
Megjelenés: 10

Érdekes, hogy az időjósság mélypontja szintén a TV2-nél dolgozik. Gaál Noémiben megvan mindaz, amit a mai nőben (Mit nőben? Szingliben!) nem szeretünk. Rettenetesen el van ájulva szakmai sikereitől, pedig valljuk be, szeretjük az időjárás-jelentést, de Pulitzer-díjat nem osztanak érte. De az mindegy is! Noéminak nem kell semmit sem csinálnia, és mégis a tv-ben van. Beszélnek róla, sőt pletykalapban is szerepelt már, a lakásába is "bekukkanthatott" az ez iránt érdeklődő.
Szegény Noéminak semmi ízlése sincs. Az alapvetően előnyös külsejű nő elvileg sok mindent fölvehetne, ám akik ezt a nőt öltöztetik, idióták!
Affektáló hangon, mesterkélt finomkodással beszél. Látszik rajta, hogy nem is érdekli ez az egész. Még lehet belőle riporter a Koffeinmentes Mokkába; Tornóczky Anitából kiindulva, bárki lehet.
Szimpátia: 0
Hitelesség: 1
Megjelenés: 2

Az Echo tv érdekes döntést hozott, amikor a rádióból ismert Dénes Tamást kérte föl az időjárás-jelentéshez. A mélykonzervatív csatornán, ahol a női műsorvezetők kötelező jelleggel mentében ülnek a stúdióban, meglepő egy ilyen darálósan beszélő, dinamikus stílusú figura. Ettől függetlenül nem rossz az echós időjárás-jelentés. Egyrészt, mert ez a legrészletesebb, másrészt, mert Dénes nem akarja eljátszani, hogy ő meteorológus volna.
Szimpátia: 8
Hitelesség: 7
Megjelenés: 7

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr2478614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.20. 19:52:37

Nekem Vissy Károly volt a kedvencem. Mindig akkora beleéléssel tudta mondani, hogy "front vonul át, kérem, legyenek NAGYON óvatosak", hogy az tényleg szívhez szólt.
:-)

Zolimoni 2008.05.21. 08:40:58

Nekem is Onyutha Judit a kedvencem, szeretem a hangját.
Bár engem alapvetően nagyon idegesítenek a tv-s időjárásjelentések, szóval általában, ha tényleg érdekel az időjárás, mert megyek valahova, vagy csinálok valamit, akkor az országos meteorológiai szolgálat honlapját szoktam megnézni.

Egyszer egyébként olvastam egy statisztikát arról, hogy melyik időjárásjelentés mennyire hiteles, és ott a kereskedelmi rádiók voltak a legrosszabbak, utána a kereskedelmi tv-k, jobbak a netes hírportálok és az mtv.

Üdv!

Flankerr 2008.07.07. 22:44:42

Reisz András kimaradt az MTV-ről.. pedig amikor először megszólalt...:) Ma már az a legjobb, hogy jópár szót már jellegzetes (és általam kedvelt) tájszólása NÉLKÜL mond, néhányat viszont továbbra azzal. 1 mondatban többször váltva izgalmas kombinációkat kapunk..:)
Gyakran feltűnik az ELTe met. tanszékén, így ezzel gond nem lehet. Plusz pont jár, hogy ezzel a családnévvel férfiként kamera elé mert állni..:)

decoati 2008.07.08. 07:32:52

Gaál Noémi:
"A három napos előrejelzés alapján a legszárazabb napnak a vasárnap ígérkezik". Mondta ezt szerdán.
Nyehehe :)

Azhát 2008.07.08. 08:28:39

Szerintem a valódi meteósok közt Pártai Lúcsia nagyon gáz. Zavart, ideges, mintha folyamatosan lihegne, mindenfélét mond összevissza, mögötte a táblán még véletlenül sincsenek kiírva a hőmérsékletek stb.

A nemmeteósok közt viszont Bugyuta Judit a mélypont szerintem. Tipikusan a "helyezést értem el egy szépségversenyen, tehát nekem tévésnek kell mennem"-csajszi.

Viszont nálam Pataki Zita a csúcs, szerintem ő szép és okos egyben. A hangja se az a "csip-csip"...

Igen, Rejsz kimaradt, meg van egy kellemes vonalú nő még az m1-en...

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.09.16. 11:03:47

Jó kis összefoglaló.

Reisz valóban kimaradt. Állítólag az emberek szeretik a tájszólását. Nem beszédhibás (a tájszólás nem az), végülis jó helyen van.

Dénes Tamáson meglepődtem. Ő szerintem kicsit hadar, viszont a tempója nélkül unalmassá válhatna a részletes időjárás-jelentés.

Haverom egy időben gyűjtötte Aigner Szilárd legjobb elszólásait, melyek közül az egyikben a jó időre és a rossz időre való jóslat 1(!) mondatban szerepelt.

Pataki Zita bár értelmes, de szerintem a mondatszerkesztései miatt nem való időjósnak.
süti beállítások módosítása