2008. március 30. 13:48 - Reckl_Amál

Bimágus kupa

Tegnap mágikus estéje volt a magyar tv-nézőnek. Az RTL Klub Harry Potter és az Azkabani fogoly ment, a TV2 pedig A kiválasztott.

A film persze jó, talán a legjobb a HP megfilmesítések közül. A kiválasztott viszont elkalauzolta a nézőt a magyar televíziózás legmélyebb bugyraiba, ahol talán csak Szenes Andrea egyes interjúi, a Váncsa István által fémjelzett, rögtön megbukott (második adását meg sem érő) Szellemvasút vagy a teljesen értelmetlen Gesztiméter tanyázott.

A műsor olyan tehetségkutató, ahol a természetfölötti képességekkel rendelkezők mérhetik össze mentális erejüket. Számaik bemutatását Uri Geller, a magyar származású, de izraeli mentalista értékeli, de a nézők szavazata dönti el, ki jut tovább. Mert a séma ugyanaz, mint eddig mindig. Hetente fogyatkoznak a versenyzők, és végül lesz egy győztes, aki nem tudom, pontosan  mit kap. De ez mindegy is.

Öt fiatal férfi felsorakozott, és a sztárvendégek (róluk majd később) segítségével bemutatták tudásukat. Volt itt gondolatolvasás, akarat-irányítás, sőt a végére még egy kígyós számra is futotta.

A versenyzőket be kellett mutatni, erre a szokásos kisfilmek el is készültek. A műsornak ez volt a legszórakoztatóbb része. Nem tudom, milyen erők birtokában vannak ezek az emberek, de a TV2-nek sikerült hiteltelen idiótaként ábrázolni őket. Csak úgy röpködtek a meghajlított kanalak! Tényleg ennyire hülyének nézik a nézőt?

Ezután a versenyző odaállt Geller mester elé elő-raportra, aki tört magyarsággal atyai jószókat intézett az ifjú titánoknak. Ők meg alázattal válaszoltak neki. Így röpke húsz perc után el is kezdődhetett a szám maga.

Szereptévesztés ez a javából! A mentalista-jelölt ugyanis ecseteli a feladat lényegét, nehézségét és a nézőkre tartozó szabályait. Ilyet egy bűvész vagy illuzionista, rosszabb esetben egy vásári mutatványos csinál. Ha valakinek vannak emberfeletti képességei, akkor haszálja azokat, és kész. Nem kell elterelnie a publikum figyelmét, arra csak a "csalóknak" van szükségük. Nem tudom, mennyi része van ebben a tévedésben a műsor készítőinek, de ezzel a maradék hitelét is elveszik a versenyzőnek. Ha valaki csak odaállna a színpadra, és minden nélkül lebegni kezdenének a székek a színpadon, az többet mondana minden szónál. Kár, hogy ezt a TV2 "tehetséges szakértői" nem tudják.

Az agyonmagyarázott és agyonfontoskodott szám után újra Geller jön, aki immár angolul mondja el a véleményét. (Ennek mi az értelme?) Általában elég semmitmondóan.

A sztárvendégnek nevezett figurákat is nagy elismerés illeti. Karsai Zita és öreg változata, Medveczky Ilona szerepeltetése nem meglepetés. Mindketten abból élnek, hogy a kereskedelmi csatornákon jártatják a szájukat a semmiről. De Csányi Sándor? Ő valamikor színész volt, ma meg már csak a TV2 szerinti legjobb színész, aki bárkit be tud csapni játékával, leszámítva persze a gondolatolvasót. Jaj! Az elején elmondta, nem hisz benne. Azt viszont már nem tudta eljátszani, hogy a végére meggyőzték a merlini utódok. Végig látszott az arcán, hogy "Szorítsd össze a fogad, szombat este te vagy a tv-ben és nem a Fenyő Iván, meghát lóvé lesz belőle."

Szintén nem lehet elmenni a műsorvezetők mellett. Három van belőlük ugyanis. Egyikük, egy számomra teljesen ismeretlen fickó. Jellegtelen arc, kellemetelenül színtelen hang, ötlettelen konferanszok - övé a stúdió. Néha átkapcsolnak a kommunikációs központba, ahol Demcsák Majdnemkormányszóvivő Zsuzsa azok telefonjait továbbítja, akiknél "csoda" történt a tv-ből áradó hatalmas mentális erő-koncentráció folytán. A kígyós szám miatt be kellett kapcsolni a stúdiónál álló rohamkocsit, ahol az ellenszérumot őrzik, ehhez is külön riporter kellett. Ennyi erőltetett embert egy rakáson!

A műsor unalmas, és ijesztően amatőr, mégha nyilván sok pénzbe került is. A versenyzők többnyire exhibicionista idióták, Uri Geller pedig maga a Bazári Majom. A műsorvezetés és a híres emberek a szokásos alacsony nívót hozzák.

Két kérdésem maradt a végére. Egyrészt: Hogy van Vágó István? (Megőrjíti az ilyesmi, még külön műsora is volt a tudománytalansággal szemben.) Ezután a vásári mutatványozás után borogatni kellett, az fix.

Másrészt: Mi abban az izgalmas, hogy ki jut tovább? A jós nem tudtam már péntek este előre, mi lesz?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr35403149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolimoni 2008.03.31. 11:54:26

Az egész műsor - bár csak egy rövid részt láttam a végéből, de őszintén én sajnálom azt a kevés időt is, amit erre pazarolt(unk)am - sz@r volt, és színvonaltalan, de nem nagyon lepődtem meg, tekintve, hogy a tv2-nek mostanában csak ilyenekre tellik (ld Az Igazság ára).

A legszomorúbb mégis az a sok szerencsétlen idióta, aki betelefonált, beesemesezett, hogy elindult az órája, elrepült a kanala, meg ilyesmik.

De lehet, hogy én tévedek.

Ha ez valóban működik, akkor az én ötletem, hogy használjuk a tv-s gyógyítás nagy öregjét, hogy javítsunk az ország lakosságának egészségügyi állapotán! Képzeljük magunk elé az illető urat, lecsukott szemmel erősen koncentrálva, és mindenki gondoljon arra, hogy már nem is sajog eze-aza, és hogy már érzi-e a bizsergést, melegséget a tagjaiban vagy még nem koncentrál rá elég erősen, és akkor sajnos a mester sem tud segíteni.....
Legyen ez magyarország eü reformjának alappillére!

Csak egy dolgot mondhatok: Emberek! Mehr Licht!

nemkellmárnick 2008.03.31. 21:50:02

Hát igen! Azért ez nem volt semmi!

Nekem egy dolog ütött szöget a fejembe. Tudni szeretném, mi játszódik le annak az embernek a fejében, aki bekapcsolta a már évek óta rossz hajszárítót az adás alatt. (Hozzáteszem, az esemese szerint "az újra elindult"...)

Jaj!

Nekem meg az eszem állt meg! (Bocs...)

Ez borzalmas!!! Nem hiszem el, hogy ilyen van!!!! (Még mindig nem!)
süti beállítások módosítása