2008. március 09. 23:59 - Reckl_Amál

"Siessünk, Kóka úr, mert mindjárt jön Orbán Viktor!"

A szociális népszavazás estéje - a képernyő előtt

A fenti mondat D. Tóth Kriszta száját hagyta el a Kóka Jánossal készítendő interjú elején. Ez egyúttal a mai este mottója lehetne. Hiába próbálnak mindenféle még tőlük is gyenge magyarázattal előállni a kormánypártiak, ezt a népszavazást elbukták. Ilyen mennyiségű szavazatot sem népszavazási kérdés, sem politikai párt nem kapott a magyar rendszerváltás óta eltelt lassan két évtizedben. Erről talán nincs is értelme posztot írni.

Viszont a választási este a legtöbb érdeklődő számára a valóságban egy sajátos, ritkán látható, élő tv-adás. Ennek természetesen megvan a maga varázsa, pozitív és negatív értelemben.

A nagy klasszikus az m1-en látható. A Királyi már az első szabad választást is végigcsinálta. Éppen ezért meglepő az a sok tévedés, baki és amatőrség, amely végig átszőtte a mai estét.

Szinte sosem sikerült elcsípni az akciót. Mindenről lemaradtak egy kicsit, és amikor felocsúdtak, durván félbeszakították az éppen beszélőt, hogy legalább a végére odaérjenek a történésnek.
Az est műsorvezetője Baló György volt, aki - a rendező "ügyességének" köszönhetően véletlenül fel-feltűnő - sajátos grimaszaival dobta föl a nem túl izgalmas elemzéseket.

És ha már itt tartunk. A sok a szokásosat nyújtó "szakértő" közül feltétlenül ki kell emelni kettőt, akik mindketten ma kezdhették karrierjüket. Elemzéseik színvonala legalább is a minden kezdet nehéz mottó alá szorult, mélyen.
Tóth Csaba az SZDSZ-től, Magyar Kornélia az MSZP-től jelentkezett be. Az aranyos fiatalok "véletlenül" pont a helyükre kerültek (Micsoda szerkesztői bravúr!), mert kicsit sután, de legalább teljes meggyőződéssel mondták föl a Jani és Feri bácsi által tanított mesét. Komolyra fordítva a szót: nem baj, ha megszólaltatnak szimpatizánsokat, de akkor ne írják alájuk, hogy elemző! Az mást jelent.

Pozitív értelemben kell megemlékeznem D. Bányász Gergőről, aki Az Este c. műsorban többnyire nem eredetiségével tűnik föl, most viszont az egész műsor két legtökösebb kérdését vetette föl. Egyrészt nem engedte Hillernek a mellébeszélést. (Azért egyenes válasz nem született, de legalább megszorongatta.) A másik jogos felvetése az volt, amikor "furcsának" nevezte Daróczy Dávid kormányszóvivő jelenlétét az MSZP pártbázisán. Daróczy béna válaszát csupán az kendőzi, hogy főnökei még szerencsétlenebbül nyilatkoztak. Gyurcsánytól annyira tellett, hogy megállapítsa, a választók közül 4,5 millió a kérdések ellen volt. Erre még Kéri László is azt mondta az ATV-n, hogy ezt inkább nem minősíti, Gyurcsány nyilván fáradt. Kínos.

A közszolgálati csatorná műsorához még egy szerény javaslatom lenne: ha Baló és Süveges Gergő ennyire utálják egymást, ne kelljen együtt dolgozniuk! Szinte már azt várta az ember, mikor küldi el egyik a másikat valahova. Több profizmust, plíz!

A kisebb, közéleti csatornák is a szavazásra koncentráltak. Az Echo műsora volt talán a legszakszerűbb. Náluk az eredményeké volt a főszerep, melyeket folyamatosan teljes képernyőn mutattak. Kár, hogy a stúdióbeszélgetés nem sikeredett túl érdekesre.

A Hír TV - számomra nem megfejthető okokból - szerényen "ünnepelte" a szerkesztőség szívéhez közelebb álló párt és eszmerendszer elsöprő győzelmét. A stúdióban két politológussal beszélgetett a műsorvezetőhölgy. Ugyan kapcsolásaik pontosak voltak, de valahogy nem adták meg a módját annak, amire a jobboldal 1998 óta vár: Orbán Viktor elsöprő győzelmére. (Természetesen a 2006-os helyhatósági választás is nagy siker volt, de az kevésbé Orbán diadala, mint pártjáé.)

Az ATV-n a két állandó műsorvezető, Kálmán Olga és Kéri László, újabb és újabb - általában a kormányhoz közel álló - vendéget fogadott. Egy átlagosan sikerült Pont 7 adást láthatott a néző.

A két nagy kereskedelmi csatorna pedig úgy döntött, két B kategóriás film levetítése méltó lezárása lenne az elmúlt évek legjelentősebb demokratikus eseményének. Sokat kritikát kapott a közszolgálati csatorna, de a legnagyobb ennek a két részben állami pénzből is fenntartott teleshopnak jár. Témaérzékenységben, szakértelemben és társadalmi felelősségvállalásban is bemutatkoztak. Különösen szép megkoronázása volt a mai estnek a teljesen aktualitását vesztett Heti Hetes adás. Ha minimális vér lenne a pucájukban, akkor tíztől élő adásban ültetik be a "humor nagyágyúit" a stúdióba, hogy azon frissibe' reagáljanak a történtekre. Csak nehogy valami kreatívat kelljen már kitalálni!
Ez persze nem menti föl a TV2-t, aki még ennyire sem vállalkozott, a Naplóban az éjjeli gyerekbox-meccsekről sugároztak riportot...

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr30373497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.10. 00:32:44

Igen, nekem ez a "de négy és fél millióan nem szavaztak igennel" volt az a pillanat, amikor megállapítottam: kész, vége, ez az ember tényleg megőrült...

KZsoci 2008.03.10. 08:38:41

"Az est műsorvezetője Baló György volt, aki - a rendező "ügyességének" köszönhetően véletlenül fel-feltűnő - sajátos grimaszaival dobta föl a nem túl izgalmas elemzéseket."

:DDD Az biztos, hogy sokkal szórakoztatóbb volt az m1 műsora, mint a 7i7es. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.10. 13:51:45

Igaza van Dysonnak (és Amálnak). Döbbentesek voltak a reakciók. A saját első benyomásaimról egyébként írtam a blogomban:

pontilyen.blog.hu

Ide még csak annyit: az MTV-n az "MSZP színeiben szakértő" (már ez is így maga a közröhej) valami Kornélia (Magyar Kornélia, ez az), hát, ez tényleg a közszolgálati televíziózás mélypontja volt. Egyszerűen érthetetlen, mit keresett ott.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.03.10. 15:30:43

És ez az állat reggel úgy pöffeszkedett a NapTv-ben, mintha ő lenne a miniszterelnök a tegnapi szavazás után.

Micsoda barom!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.13. 22:55:30

Tóth Csabáról azt mondani, hogy "Jani által betanított mesét mondta fel" elég vicces. Nem mondom, aki nem ismeri szakmai munkásságát, gondolhatja ezt, mert a közvetítés alatt nem igazán volt formában, de hogy "szimpatizáns és nem elemző" azt aki ismeri a munkásságát, egyöntetűen cáfolja. Ajánlom ezt az oldalt: www.mptt.hu/tothcv.htm

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.03.13. 23:26:07

Én nem ismertem előtte TCS-t. Ezek szerint a tv nem az ő színtere. És az is igaz, a csaj sokkal gázabb volt.

Netuddki. 2008.03.13. 23:38:42

Akkor idézek valakit, valamelyik fórumról:

A 6 millió munkaképes állampolgárból 2 millióan fizetnek adót. Ebből most 3 millióan úgy döntöttek, hogy továbbra sem szeretnének fizetni. 1 millió pedig még arra is lusta volt, hogy felemelje a seggét.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.13. 23:51:32

Magyarországon fizetik az EU-ban (Belgium után, de az más tészta, hiszen ott az itteninek négyszerese az átlagbér) a legtöbb adót. Ez tény.

Az más kérdés, hogy az adó túlnyomó többsége az államadósság kamatainak törlesztésére megy el. Ezért nem jut semmi másra, ezért ez az agónia.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.14. 00:23:40

Reckl_Amál 2008.03.13. 23:26:07

Ezért is gondoltam korrektnek a linket, mert a tv-ben valóban fura volt, de a szakmai munkássága igen csak kiemelkedő:)
süti beállítások módosítása