2012. július 19. 08:49 - Reckl_Amál

Ki ez a gyerek?

gidácska 1.jpg gidácska 2.jpgNem én vagyok annak a könyvnek a legnagyobb rajongója, amelynek a képen látható alakok a főszereplői, mégis meghatott egy pillanatra ez a fotó. Ha valakinek nem lenne világos, kiket lát, nézze meg a második képet is, és akkor már biztos egyértelmű lesz.

 

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr814665633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.07.19. 14:14:00

A rajzfilm rengeteget ártott neki, de kevés ennyire szép búcsút olvastam a gyerekkortól, mint ennek a vége:
mek.oszk.hu/00400/00450/00450.htm#10

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2012.07.19. 21:36:16

@stivanleroy:

Szerencsére a rajzfilmet nem láttam sose, a könyv viszont egyszerűen zseniális.

Az utolsó fejezet viszont pont nem tetszik. Olyan szomorú, hogy vége mindennek.

Úgyhogy inkább ideidézem kedvenc részeim közül az egyiket én is:

ZSEBIBABA ELFOGATÁSÁNAK ÁLTALÁNOS TERVRAJZA

1. Általános megjegyzések. Kanga gyorsabban fut mindnyájunknál, még nálam is.

2. További általános megjegyzések. Kanga nem veszi le a szemét Zsebibabáról, kivéve, amikor a zsebében tartja, és rágombolja a hajtóját.

3. Ennélfogva. Ha el akarjuk rabolni Zsebibabát, nagy svungot kell venni, mivel Kanga gyorsabban fut nálunk, még nálam is. (Lásd 1. pontot.)

4. Egy ötlet. Ha Zsebibaba kiugrott Kanga zsebéből, Malacka beugorhat, és Kanga nem veszi észre a cserét. Mivel Malacka SZINTÉN NAGYON KICSINY ÁLLAT.

5. Akkora, mint Zsebibaba.

6. De ehhez szükséges, hogy Kanga másfelé nézzen, s így ne vegye észre, amint Malacka beugrik a zsebébe.

7. Lásd második pontot.

8. További ötlet, illetve nyolclet, mert nyolcadik pont. De ha Micimackó izgatottan és nagy lendülettel beszél hozzá, akkor esetleg arrafelé néz, és nem vesz észre semmit.

9. Mire én elszaladok Zsebibabával.

10. Gyorsan.

11. És Kanga csak később eszmélne rá a cserére.

Mindezt Nyuszi nagyon büszkén olvasta fel, s miután befejezte, percekig csend volt. Akkor Malacka, aki közben többször kinyitotta és becsukta a száját, hirtelen kibökte:

- És azután?

- Hogyhogy azután?

- És ha Kanga felfedezte a cserét?

- Akkor mind azt mondjuk: "Ehe".

- Mind a hárman?

- Igen, mind a hárman. Mi az, ami nem tetszik, Malacka?

- Semmi - mondta Malacka. - Feltéve, ha sikerül egyszerre mondani. Nem azért - tette hozzá gyorsan -, és magam külön is mondanám, hogy "ehe". De az távolról sem volna olyan hatásos. Mellékesen kérdem csak, egész biztosak vagytok benne, amit a téli hónapokról mondtatok?

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.07.20. 08:07:51

@Csöncsön: Szerintem a legutolsó mondat pont nem az elmúlásról szól (lásd még Pierrot közel húsz éves közlését, miszerint "a babaház kortalan, ha portalan"). Ellenben szinte torokszorító.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.07.20. 08:11:25

@Csöncsön: @stivanleroy: Kicsit talán Békés Pál Félőlényének végére emlékeztet. Csak ott kicsit hosszabban kapargatja valami az ember torkát-szemét.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.07.20. 09:43:58

@stivanleroy:
Érdekes, hogy pont ezt idézted a könyvből.

Azon gondolkodtam, vajon mi történt Róbert Gidával, miután felnőtt. Azt tudtam, hogy később finoman szólva nem örült a népszerűségnek, melyet a könynek köszönhetett, de ennél többre voltam kíváncsi, úgyhogy olvasgattam róla kicsit. Szegényt egész életében kísértette a mese, melynek akaratlanul is főhőse lett, amúgy nekem meg a kedvenc karakterem ez a komoly és érzékeny kisfiú.
Gyerekként nem bánta, hogy ő a csacsi, öreg medve gazdája, sőt, olyan büszke volt rá, hogy egyes jeleneteket még el is játszott utólag a szüleinek és az ő barátaiknak az állatsereglet élén. :) Micsoda skizofrén állapot amúgy! Édes, de skizofrén.

Egyébként ő is író lett, de a legolvasottabb munkája persze nem szépprózai, hanem az önéletrajza, melynek középpontjában ez a küzdelem a fiktív énjével áll.

@Csöncsön: -nel abban értek egyet, hogy ez a lezárás valahogy nem passzol az egész könyvhöz. Nem is tudom... Mintha az lett volna, a mottó, hogy valahogy le kell zárni a könyvet. Mégha reális egy ilyen befejezés.
Ráadásul a valóságtól pont amiatt, hogy C. R. Milne sosem szabadult ki a Százholdas Pagonyból, merőben eltér.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.07.20. 11:19:55

@Reckl_Amál: Annyira nem is: lám, tényleg élete végéig ott maradt neki a mackója.
Ha akarta, ha nem.
De nyilván sosem egyszerű nagy ember (pláne ismertté lett) gyerekének lenni. lásd még az Ördöggörcsöt és a Karinthy famíliát (akik persze Fricistől-Micistől kapcsolódnak is az eredeti témához).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2012.07.21. 22:55:54

@stivanleroy:

Az egész utolsó fejezet, már a maga elvont hangvételével is, mely idegen a könyv többi részétől (annak ellenére, hogy az egész könyv nagyon is filozofikus), valahogy az elmúlást idézi. Az persze igaz, hogy ez valahol torokszorító; én nagyon szomorú voltam, amikor először olvastam. Kicsit mintha kirabolták volna a gyerekszobát, és eltűntek volna a macik.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.07.23. 12:24:33

@Csöncsön: Én változatlanul ennek az ellenkezőjét látom benne: noha a változás elkerülhetetlen, a Százholdas Pagony örökre ottmarad. Pont azt mondja, hogy a macik sosem tűnnek el.

Biztos másik kiadást olvastunk ;-)
süti beállítások módosítása