2012. január 18. 11:07 - Reckl_Amál

Bukás

Schmitt Pál most bukott meg. Ma reggel. Az utolsó szalmaszál, amelybe vacak kis renoméjának végső morzsáit menthette volna, a mai rádióinterjú lett volna.

Ma ki lehetett volna állni. Sőt, ma föl lehetett volna állni. Nem vérezne Schmittért persze a szívünk, meg attól még csalás a csalás, ha valaki beismeri. Mégis az egyetlen valóban jó döntés lehetett volna.

Schmitt ezzel frappáns, tőle eleddig szokatlan lépéssel mehetne nyugdíjba. Kivételesen gerincesen, egyenesen és őszintén.

Azonban nem minden hernyóból lesz pillangó. Aki meg fideszes csúszómászónak áll, pláne az is marad végleg.

Pár hónapja, mikor még csak főleg az ízlésemnek nem felelt meg a kormányzás, azt írtam, a Fideszt és táborát a (vak)hit tartja össze. Az utóbbi hónapok nyílt ámokfutása után viszont erősebb és általánosabb kapocsnak gondolom a valóság kizárására való hajlamot.

Ennek régen is voltak nyomai - Orbán már tíz éve is elképzelhetőnek tartotta az EU-n kívüli életet, pedig a belépés akkor még közös vágya volt az ország lakóinak - de a fülkeforradalom győzelme óta folyamatosan gyorsul a téboly üteme.

Talán az EU-nak nincs mindenben igaza, viszont az a makacsság, amellyel szembeszegülünk a saját szövetségünkkel, nem dicsérendő karakánság, hanem hibás helyzetértékelés.

Ugyanilyen a két bérnáci által szervezett ún. békemenet e hét szombatján. Az ellenzék ellen tüntető kormány önmagában is groteszk. De ha az ember hozzáveszi, hogy itt egy 2/3-os többségről van szó, amely gátlástalanul él túlhatalmával, pláne látjuk ennek valóságellenes természetét.

Schmitt Pál ma nem ismerte el a csalás tényét. Mellébeszélt. A pártállami seggnyalás óta tanult valamit, mert ilyen pofátlanul mostanában hazudnak a politikusok.

Azt állította, a meglopott sporttörténész még örült is annak, hogy egy olimpiai bajnok az ő könyvét "használta föl" doktori disszertációjában.
Lánya pedig azért nem emlékszik a közös munkára, mert a riporter rosszul tette föl a kérdést.

Hogy sporthasonlattal éljek: az a hülye akác!
Pont, mint a klasszikus, fideszes médiafelfogás. A sajtó szolga, akit Orbán szerint ellenőrizni kell. Hát, még kérdezni sem tudnak!

A valóságban viszont épp fordítva van: a sajtó ellenőrzi a hatalmat.

Egyébként az egész ellentmondásos. Ha tényleg olyan jól ismerték egymást, akkor hogyhogy nagyon örült, hogy egy olimpiai bajnok alapozott az ő könyvére tudományos munkájában. Ha valaki a haverom, aki történetesen olimpiai bajnok is, azért elsősorban a haverom, és nem úgy utalok rá, hogy egy olimpiai bajnok.
Hacsak nem akarok vele persze fölvágni mások előtt. Schmitt esete azonban minősített. Ő ön-felvág. Inkább fényezi magát az ezer éve megszerzett olimpiai arannyal, minthogy ne bukjon le a kamu sztorija.

Látszik, Schmitt annyira nem buta, hogy ne érezné, teljesen méltatlanul lebzsel az ország államfői székében. Ezért - alternatív disszertáció-védés gyanánt - még hozzátette: a tényanyagon kívüli elgondolásai "előrevisznek".
A pofátlanság és az idiotizmus marakodnak egymással döntetlent ebben a kijelentésben.
A nem-lopott részeket Georgiev is átvette valahonnan. De azok csak száraz tények! Bezzeg, amit az elnök úr személyesen tett hozzá a tényanyaghoz, az fáklyaként világít az éjszakában. (Doktorit még nem írtam, de valami azt súgja, a sima szakdolgozathoz hasonlóan nem a megírás jelenti az igazi munkát, hanem a Schmitt által creative commonsnak tekintett, és kicsit lenézett kutatási eredmények. A doktori címért néha évekig kell kutatómunkát végezn, amit Schmitt még saját bevallása szerint sem tett meg. Hiszen - szintén önmaga fontosságát túlhangsúlyozva - a barceloniai olimpiára való feszített készülődés mellett szorított időt a mű megírására.)

Ezután kellemesebb vizekre eveztek a beszélgetők. A gagyi Alaptörvényről jött néhány propagandisztikus mondat. Aztán Schmitt Pál iskolai haknijáról. Végül arról, amiért mégis buli köztársaság nélküli elnöknek lenni: a külföldi utak. Kár, hogy Schmitt azt már nem érti, miért kell aktív alkotmányvédelmet gyakorolnia saját szövetségeseink színe előtt. De legalább Rióba is eljut idén...

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr43573278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.01.18. 12:00:34

Igen, én is nagyon jól szórakoztam azon az interjún (mármint persze az indexes kivonatán, nem hallgattam).

Ez most már tényleg a végjáték. Menthetetlenül süllyed a kormány hajója, bár a kapitány nyilván végig ki fog tartani (ellentétben az olasz luxushajóéval). Nagyon találó a cím, mert tényleg nem tudok azon a véleményen változtatni, hogy nagyon hasonlatos a helyzet Hitler és sleppjének utolsó napjaihoz.

Megkezdődött a jobboldal megtisztulási folyamata. Járai Zsigmond jár élen, és sokan fogják követni, akik rájöttek arra, hogy ez így folytathatatlan. A véleményvezéren nagyon jól írják, hogy elmúlt Orbán varázsa, többé nem fogja elhitetni a komolyabb emberekkel, hogy ő a megváltójuk. Könnyen lehet, hogy az ország kifejezetten jól fog kijönni ebből - hiszen ahogy eddig csak arról volt szó, hogy szükség van hiteles baloldali meg liberális pártokra, az már ritkábban hangzott el, hogy a mérsékelt jobboldali piacon monopólium van, és bár a mennyiség nagy, a minőség viszont igen szerény.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.01.18. 13:18:45

@KZsoci:
Remélem, igazad lesz, és Járait még követik páran. Viktor hatalma fiktív, ezek a bólogatójánosok tartják fenn a vezér illuzióját.

A baj csak az, hogy az Orbán alatt állók még olyanabbak, mint ő. Csak még ez a mára kétes értékű karizma sem jut nekik. Csupa frusztrált kis hülye, akik láthatóan nem tudnak mit kezdeni a jelenlegi helyzettel. De olyan mély bennük a tagadás, hogy egyelőre nem a józan ész felé tendálnak.

Nézd meg a Mandíner aktuális cikkét! Elképesztő, hogy még mindig védik Schmitt Pált.

mandiner.blog.hu/2012/01/18/negy_pontban_a_schmitt_ugyrol

Ellenkultúráról beszél a szerző, amikor a köztársasági elnök plágiumügybe keveredik. De nem Schmitt a kultúra-ellenes, hanem az a mezei facebookozó, aki azóta doktornak nevezi magát.
Meg az olimpiai bajnokságra hivatkoznak. Kit érdekel ez a mai helyzetben? Ha Schmitt 387 éve kivívott magának egy aranyérmet, akkor most csalt a dolgozatával vagy sem?

Szóval attól tartok Járai esete kivételes. Ő azért nem értéktelen fidesznyik csupán. De egy Lázár vagy egy Szíjjártó vagy egy Selmeczi? Hát mire mennének ők Viktor nélkül? Még szar politikusok se lehetnének. Nem véletlenül landoltak egy populista, seggnyalás alapú pártban. Ha színvonalas emberek lennének, tisztességes munkájuk is lehetne. A szar embert meg nem is zavarja, ami most megy. Selmeczi talán föl sem fogja...

KZsoci 2012.01.18. 13:58:49

@Reckl_Amál: nem rájuk gondoltam, hanem inkább egy Navrasicsra például. Vagy Girosz-Ász is jobb sorsra lett volna érdemes, de ő már értéktelenné vált.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.01.18. 18:08:27

Itteni teccik tudni nekem az a probléma, hogy az én vidéki főiskolai sima szakdolgozatomhoz is kell legalább 30 hivatkozott forrás, de annyi csak a ketteshez. Ezek után értelemszerűen nem tudok komolyan venni egy olyan munkát, amiben 21 elég a summa cum laude-hez, és így már az sem igazán érdekel, ha történetesen nem lopta.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2012.01.18. 22:33:50

Én nem látom, hogy szó lenne bármiféle végnapokról.

Épp most olvastam a legújabb közvélemény-kutatásokban, hogy a Fidesz szavazótábora nagyjából megegyezik a két évvel ezelőttivel: mno.hu/belfold/cselekveskeptelen-az-ellenzek-tarolna-a-fidesz-1044407

A pénzügyi instabilitásról szóló hetek pedig véget értek: mno.hu/gazdasag/magyarorszag-volt-a-nap-legjobbja-1044572

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.01.19. 12:54:15

@Csöncsön: mínusz egymillió, uszkve. Nézőpont Intézet? MNO? 2012-ben? Na de kérem...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.01.19. 13:02:25

@KZsoci: Egyet felejt mindenki következetesen el: a Fidesz alapszabályában rögzített módon kontraszelektív, hűbéri rendszerre épülő valami. Aki ott valaki, az azért az, mert gerincét vígan cserélte még hosszabb nyelvre.
Navracsicsnak a miniszterséghez szerinted mennyire kellett beállni valaki tomporába (hogy az a Kedves Vezetőé, mint Matolcsy esetében, vagy Simicska, mint Lászlónénál, tulajdonképp mindegy is)?
Girnyó Szász nevét pedig akkor hallottam először, amikor valaki felfedezte, hogy egy Heti Válaszban bötüről bötüre úgyanúgy látott mindent, mint Stumpf, a magyar köz és jog svájcibicskája öt oldallal arrébb (jó, ettől még lehet álamfő).
Csak azért, mert a Hír TV-n nekik dorombolt mindenki, még nem kell őket komolyan venni (ahogy az sem izgat, mit kérdez Kálmán Olga Szanyitól - csak rühellem, hogy kérdeznie kell őt is. Pártorgánumnak a saját oldalról semmit sem hiszünk el, és a másikról is csak óvatosan. Nem pártorgánum nincs. Ennyi az egész.).

KZsoci 2012.01.19. 16:56:22

@stivanleroy: attól, hogy valaki jellemtelen, még lehetne jó szakember. Jelen kormány esetében a fő baj az, hogy a gonoszság, a butaság és a szorgalom egyaránt erősen jellemzi a munkájukat.

Szerintem máshonnét egyelőre nem nagyon lehet várni egy új jobboldalt, mint a Fidesz értelmesebb részéből. Nekünk is szükségünk lenne rá, mégha az elveiket nem osztanánk.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.01.19. 18:23:29

@KZsoci: Ez a probléma: a Fidesz értelmesebb része nincs helyzetbe hozva. Legfeljebb a túlélési ösztönükben bízhatunk (lásd még a süllyedő hajó rágcsálópopulációját), de ez még nem lesz jobb. Sok kicsi Lázár Jánostól még nem lép előbbre a teljességgel a Fidesz alá gyűrt jobboldal (ne feledd: a teljes jobbos médiában csak az szólalhat meg, akit a holdudvar által üzemeltetett szerkesztőségek megszólalni engednek). Reménykedni lehet, de nem érdemes.
Remélem, tévedek.
süti beállítások módosítása