2011. augusztus 27. 02:36 - Reckl_Amál

Félre-írás

A női lapokban a nőkről alkotott kép a legbosszantóbb. Az első Cosmopolitanemet Németországban vettem (nálunk még nem volt), de ebben a híres, a menő nőiességet szimbolizáló lapban csak baromságokat találtam.

Időnként manapság is nézegetek ilyen lapokat. Főleg a divatot szoktam tanulmányozni a jólesően színes oldalakon.
A nagymamám az újonnan megnyitott Skálába járt munka után nézelődni. Persze sosem vásárolt semmit. Ahogy én is mindig kinézek apróságokat, sőt még néha az ilyen újságok végén található boltregisztert is megvizsgálom. De sosem mentem még el ezekre a helyekre végül.

Nekem az ilyen újság a kirakatokat helyettesíti. Az egyéb cikkjei érdektelenül silányok. A szexuális praktikák általában gyermetegek, a kulturális ajánlók a Közhely szótár film, színház, muzsika passzusai kikörmölgetve, a sztárinterjúk általában arról szólnak, hogy valami betegesen sovány, egy-filmes nőci mennyire békében él magával, és a hidratálója mindig vele van.

A párkapcsolati okoskodásokat is csak átfutom. Most viszont végre nem langyos lábvíz helyett belecsaptak a lecsóba. A Joy félrelépésről szóló riportjában nyíltan a partner megcsalására buzdítják a tisztelt olvasó hölgyet.

A cikk főleg azzal foglalkozik, hogyan lehet rájönni, ha megcsalják az embert. Nem vagyok a téma szakértője, és nem is akartam azzá válni, de elolvastam, épp csak az nem volt leírva, hogy a vörös rúzsfolt a fehér inggalléron bizony égető jel. (Kicsit sok Emanuelle-t nézett a szerző. Ebben a világban meg kell, hogy szólaljon a nőben a félrelépés-radar, ha az imádott férfi "dizájnja" hirtelen megváltozik. Édeseim, láttatok már magyar férfit? A farmer-pólós világban igen gyakori a dizájnváltás.) Szóval igen informatív és hasznos az egész.

A kamu történetekkel (Tina (31) még a tévében látott színésznőkre is féltékeny például. Na, ja.) megtűzdelt iromány végére azonban arra is találunk útmutatót, mi a teendő, ha lebukik a pasi.

Három megoldást kínál a cikk.
Vagy ki kell rúgni.
Vagy franciás nagyvonalúsággal rá kell érezni, hogy ez csak egy kis botlás volt-e, vagy komoly vetélytárs bukkant-e föl a horizonton. Nekem már ez egy kicsit zavaros. Ha jól értem, akkor eleve csak félrelépésről van szó, semmi végzetesről. Tehát az utóbbi ebben az esetben nem is merül föl.

Az utolsó, egészen hajmeresztő ötlet két fogást is tanácsol. Az első az, hogy amikor a felszarvazott nőszemély sejti, hogy épp a tiltott málnásba készül az medvécskéje, rántsa be az ágyba. Így a férfi igényei is ki lesznek elégítve, és ha mégis elmenne a találkára utána, akkor úgyis ezen az előírás szerint vad szexen jár az esze. Amit a másik nő majd megérez - merthogy ez a hadjárat természetesen ellene irányul - és neki már így nem lesz kedve. És mivel a megcsalásnak egyetlen mozgatórúgója a szex, a liaison értelmét veszti. (Igen, a férfiak percepciója is igen igényes, sokrétű és mindenek előtt hízelgő.)

Az utolsó gondolat viszont a bosszúé. Szó szerint idézem:

"Tedd féltékennyé hűtlen párodat. Bújj ágyba a legjobb barátjával vagy bárki mással."

Mielőtt az üzenet valós tartalmát megvizsgálnám, még van egy apró szemantikai problémám.
Ez azért egy kicsit több, mint féltékennyé tenni valakit. Talán én vagyok kissé régimódi, de nekem a féltékenység gerjesztése nem jelent egyet a tényleges megcsalással. Egy kis flörtölés bőven elég.

Ha jól értem, a talio-elv alkalmazására buzdít a cikk szerzője. Akkor is félre kell lépnie a megcsalt nőnek, ha neki éppen senki más nem is tetszik. Teljesen mindegy, hogy kivel. Hogy a másik ember nem csupán körítés a nemiszerv körül, nyilván föl sem merül. Rigócsőr királyfi 2011.

Azért az ötletért pedig, hogy egyenes a gaz férfi legjobb barátja legyen a bosszú eszköze, egy évnyi fodrászmegvonás járna a szörnyű banyának, aki ezt írta.

Komolyan azt tanácsolják az olvasóiknak, hogy ilyen messzire menjenek?! Ez volna a helyes út az öntudatos nő számára, ha ne adj Isten, félrelépésen kapja a párját? Micsoda önző szukának képzeli el az olvasóját a firkász (aki a nevével persze nem vállalja a cikket, az ilyen kiváló írásoknak valahogy sosincs szerzőjük)?

Elvileg mentség, hogy valószínűleg nincs is tisztában azzal ez a magát trendinek képzelő, buta liba, hogy mire is veszi rá azokat a szerencsétlen nőket, akiket megcsaltak. Csak sem a tudatlanság, sem a felelősség helytelen felmérése nem elfogadható egy tanácsadó jellegű cikkben.

Ha ugyanis tudná ez a nőszemély, hogy mit beszél, akkor legalább egy-két sort kellene írnia a következményekről.
Persze, ha minimális jóérzés lenne benne, nem bátorítaná arra nőtársait, hogy csináljanak magukból egy csalfa férfi kedvéért ócska kapcarongyot, aki bárkivel ágyba bújik érzelmek vagy valódi vonzalom nélkül, csupán a bosszú kedvéért.
Esetleg alacsonyodj le arra a szintre, hogy még másik két ember barátságába is belepiszkítson.

El lehet persze hitetni a nőkkel, hogy ez a hozzáállás célravezető. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a Micsoda nő foglalkozása valójában mi volt.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr913183093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ginlemon 2011.08.27. 14:37:46

Hirtelen nem tudom eldöntenni, hogy nevessek-e, vagy bosszankodjak. Az a baj, hogy még ezek a hülye női lapok is formálják valamennyire a befolyásolható fiatalok véleményét. Tény, hogy nem mindenkiét, vannak olyanok, akik otthonról magukkal hozták a már kialakított és megváltoztathatatlan erkölcsi értékrendjüket, de ettől még gusztustalan dolog arra bíztatni bárkit, hogy a szexet eszközként, sőt, fegyverként használja. Kíváncsian várom a következő havi életvezetési-párkapcsolati cikkek témáját, szerintem legyen valami ilyesmi: Legyél nős-többgyerekes férfi szeretője!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.27. 18:51:51

@ginlemon:
Nem is a teljesen neveletlen, primitív embereket féltem. Hanem az olyanokat, akiknek azért vannak aggályaik, csak épp egy ilyen cikk adja majd meg azt a megerősítést, hogy ilyet lehet csinálni.

A Glamournak most az őszi/téli divatmelléklete sikerült túlontúl bugyutára. A külföldi lapokból lopott divatfotókhoz kis szövegbuborékokat biggyesztett a leleményes szerkesztő. Határozottan szellemtelen.

ginlemon 2011.08.27. 20:53:01

Egyetértek. De ha már divat: tetszik a fenti képen az a Burberry sapka :)

ljosecska 2011.08.27. 22:24:29

És akkor ez az írás felveti az alábbi kérdést: Barátnak nevezhető-e az az illető, aki képes lefeküdni a párommal?

(Az is könnyen lehet, hogy nem olyan egyértelmű a válasz.)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.27. 22:40:34

@ljosecska:
Ez bennem is fölmerült. De nem kell semminek sem történnie valójában ahhoz, hogy baj legyen a dologból. Ha a megcsalt barátnő megkörnyékezi a legjobb barátot, mindenképp lehetetlen helyzetbe sodorja. Elvárható, hogy nemet mondjon. De mit csináljon ezután? El kéne mondania a barátjának, hogy a nő próbálkozott nála. Ha hisz neki, akkor a nő mindenképp rosszul jár. De mindenképp lesz benne gyanakvás, hogy a barátja miért állít ilyet, ha korábban semmi vonzalom sem volt a két ember között. A dolog odáig fajulhat, hogy hazugságnak véli az ártatlan barát őszinteségét.

Ha viszont nem mondja el, akkor nyomni fogja a szívét.

Szóval az ágyig el sem kell jutni a bonyodalmakig.

ljosecska 2011.08.27. 22:49:55

@Reckl_Amál: Ha előáll egy ilyen helyzet, akkor már tényleg csak az egyéni értékítéletek számítanak és hogy ezek alapján ki miként tudja kezelni a helyzetet. Vannak olyan barátságok, amikben fel sem merül, hogy hazudna a másik, mások egyéb módon értelmezik ezt a fogalmat.

Nálam a barátság mindig elsőbbséget élvezet mindenféle kapcsolattal szemben. Illetve inkább úgy mondanám, hogy a számomra legfontosabb és legszimpatikusabb embereket próbálom a tisztán baráti kategóriában megtartani, szerintem ennél jobban nem járhatok el.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.27. 23:31:32

@ljosecska:
Elvnek ez jó persze. De ahogy korábban elhangzott, nem az elvekkel rendelkező embereket "veszélyezteti" elsősorban a cikk, hanem az olyanokat, akiknek nincs szilárd, kialakult értékrendjük.
Azokon, akik el tudnak képzelni akár egy ilyen "megoldást" is.

Mondhatjuk persze, hogy aki a Joyból tanul élni, annak nyilván nincsenek rendes barátai sem, lévén a fogalmat nem is értheti.
Ennél súlyosabb azonban, hogy sok embernek egyáltalán nincsenek barátai. Gyanítom, a kiváló cikk szerzője is olyan felszínes, hogy csak haverjai vannak. Ezért nem érti, milyen kemény dolgot fogalmaz meg.

ljosecska 2011.08.27. 23:50:42

@Reckl_Amál: Én is "elvtelen" embernek tartom magamat, bár nem a szó megátalkodott értelmében, de tény, hogy az értékrendem sok helyütt eléggé lyukas és képlékeny. Ennek ellenére nem érzékelem fenyegetésnek a hasonló magazinban megjelenő irományokat. (Pedig még határozott barátságfogalmam sincsen, van, akiről nem tudom eldönteni, hogy inkább haver-a vagy barát.)

Szerintem a hiba itt máshol lehet, ez inkább a realitásérzéket nélkülöző emberek problémája, akik számára esetleg nincs különbség mondjuk a Joy vagy A tiszta ész kritikája között.
süti beállítások módosítása