2011. május 16. 16:27 - Reckl_Amál

Gazdátlanul

Az anyám egyik kolléganője a koraszülésen lamentált múltkor. Na, nem a saját gyereke vagy unokája született túl korán, hanem saját maga születése foglalkoztatta. Ha hat héttel korábban jön a világra, kedvezőbb nyugdíjszabályok vonatkoznának rá.

Azért ezek igen érdekes gondolatok egy hatvan éves nőtől. Tudjuk, a vonalat mindig meg kell persze húzni, de tősgyökeres magyarként hiszek a jóhiszemű kiskapukban. Ez az ország egészen elképesztű méretű dolgokat képes átszuszakolni a kiskapukon, miért ne lehetne negyven végigdolgozott év után attól a hat vacak kis héttől eltekinteni?
Nem az államnak, a szabályok csak legyenek meg, hanem a munkáltatónak. Valamilyen méltányossági alapon a munkaadó megkereshetné a törvényes módját - mert nyilvánvalóan van - hogy ezzel a késedelmes születéssel ne járjon rosszul alkalmazottjuk.

Pláne, hogy az illetőt nem valami gonosz multi sanyargatja, ugyanis köztisztviselő, kvázi az állam a munkaadója.

Nyugdíjba menni nem nagy buli. Nemcsak azért, mert az ember életének lezárul addigi leghosszabb szakasza, hanem mert szűkösebb napok következnek.

Persze nem mindenki lesz azonnal öreg és szegény, amint nyugdíjba megy. Magyarországon például a korkedvezményes nyugdíjasok már viszonylag fiatalon biztosítják maguknak az állandó állami apanázst. Különösen elterjedt ez az ún. rendészeti dolgozók között. A rendőrök vagy a tűzoltók például - megfelelő indokok folytán persze - már negyvenes éveikben visszavonulhatnak akár. Bizonyos esetekben a nyugdíj összege sem alacsony.

Az idő előtti lebzselésnek hamarosan vége. A kormány ugyanis meg akarja szüntetni ezt a kiváltságot. Felül akarják vizsgálni a jogosultságokat, különösen a rokkantnyugdíjasok esetében. Az ellenőrzés a szabályok módosítása nélkül is jogos: attól, aki ma úgy vesz igénybe állami kifizetést, hogy egyébként nem kellene teljesen leszázalékolni, most is megvonható a pénz.
Azok pedig korengedménnyel hagytak föl tevékenységükkel, de munkaképesek, vissza lesznek terelve a munkaerőpiacra.

A csalók kiszűrése ellen nem is lehet kifogása az embernek, ezért nem jár külön taps az államnak, ez a hatóságok mindenkori feladata. A kezdeményezés ezen túl viszont természetesen tetszik az irigykedő magyar népléleknek, meg is érdemlik a csillagos ötöst populizmusból, akik kitalálták.

A bökkenő azonban az, hogy még azok sem nagyon találnak munkát, akik dolgozni akarnak. A túlburjánzó leszázalékolás annak idején nagy össztársadalmi összekacsintással történt - visszautalnék ezzel a kiskapukra - az ügyetlenül lefolytatott privatizáció következtében fellángoló tömeges munkanélküliség miatt történt. Ha a sok szélnek eresztett, a szerencséjét sehogy sem találó embernek nem biztosít valamilyen megélhetést az állam, kis túlzással egész régiók álla kopott volna föl. Arról persze lehet vitatkozni, mennyire volt ez jó megoldás. Húsz évvel később viszont még illendő lenne emlékezni arra, miért kerültek sokan ebbe a helyzetbe.

Sokan közülük még ma is aktív korban vannak, de már évek óta nem dolgoznak, sőt arra az életformára rendezkedtek be, hogy nem is fognak már többet dolgozni. Megismétlem, lehet ennek igazságosságán morfondírozni (azért volt, aki az elmúlt húsz évet végigdolgozta), attól még ez egy adottság. Ezeket az embereket visszaküldeni a munka világába, barbárság. Főleg egy varázsütésre, előkészítés nélkül.

Az állami alkalmazottakra visszatérve pedig még inkább sérelmesnek tartom, hogy a már megszerzett jogok visszavételére készülnek. Jogos a felháborodás.

Nyilvánvaló, hogy pofátlanságok is történtek. Jó pár olyan rendőr vagy tűzoltó is elment idejekorán nyugdíjba, aki egy ugyanolyan íróasztalnál szolgált, mint amilyennél én is ülök, vagyis semmiben sem különbüzik bármilyen más irodistától. De azért azt sosem szabad elfelejteni, az egyenruhások többnyire olyan munkát végeznek, amelyre mi, civilek, semmi pénzért sem vállalkoznánk. Horrorisztikus belegondolni, mi történne, ha nem lenne rendőrség vagy tűzoltóság például. Akik legyintenek a rossz közbiztonságra gondolva, ne is gondoljanak inkább bele igazán!

Ezt az áldozatot, amelyet az országért, vagy, ha úgy jobban tetszik, a hazáért, hoznak ezek az emberek, honorálni kell. Sokan vannak, őrületes fizetésemelésekre nincs lehetőség. A munkakörülmények is olyanok maradnak, amilyenek. De a rendvédelmisek speciális társadalmi szerződésében eddig benne foglaltatott a lehetőség: ha valaki már belefáradt a veszélybe, a stresszbe, annak valamivel korábban joga van pihenni.

Az az érvelés pedig hipokrita, mely szerint sok rendőr azért választotta ezt a hivatást, hogy már negyven évesen nyugállományra cserélhesse az egyenruhát. Legalább húsz évig olyan szolgálatot teljesített, amelyet többségünk nem vállalna.
Lehet, hogy egy könyvtáros dupla annyit dolgozik, csak éppen az alatt a negyven év alatt kevesebb bankrablót tartóztat le vagy kevesebb részegen furikázótól veszi el a jogosítványát.

Még mondás is van erről: a háborúban töltött évek duplán számítanak.
Húsz évig nem lehet csak azért kivonulni égő házakhoz, mert pár évvel rövidebb ideig kell dolgozni. A tűzoltók többsége nem így dolgozik. Szerencsére. Ezt a munkát csupán önös érdekből nem lehet végezni.

Értem én, hogy az országnak sok pénzre van szüksége. Azt is, hogy a mostani kormánypárt szépen profitált abból a hisztériából, melyet a 2006-os zavargások során magáról elfeledkezett, brutálisan viselkedő rendőr köré fölépített. (NB: Balsai István nem először rúg bele a rendőrökbe; a rendőrséget diszkreditáló, jogi non sense-ektől hemzsegő törvény is az ő nevéhez fűződik, melyben a rendőri vallomásokra épülő ítéleteket semmisnek kell tekinteni.)

De vajon hosszabb távon jót tesz-e az az országnak, ha az állam ezen kiemelten fontos állami feladatok elvégzőivel ilyen mostohául bánik? Nem vezet-e ez majd mind az állomány, mind az elvégzett munka színvonalának csökkenéséhez? Milyen emberek állnak majd ilyen feltételek mellett az állam szolgálatába? Kevés pénz, megaláztatás és alapvető jogok megnyirbálása.
A legvadabb őskapitalista is rájött egyszer, hogy a végtelenségig nem lehet visszaélni az erőfölénnyel, mert - ha a humanizmust zárójelbe tesszük - visszaüt. Úgy látszik viszont, nemcsak szimbolikus kérdésekben réved vissza a múltba a kormány. Ha csak jelképekről van szó, ízlés dolga, tetszik-e. Ez viszont annál lényegesebb kérdés. Ha az állam elveszíti őrkutyái bizalmát, el fognak azok bizony kóborolni, és Isten mentsem meg minket attól, hogy harapjanak is.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr292908522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.05.16. 17:10:46

Én nem is értem ezt az egészet. Nyugodtan ide lehet sorolni azt is, hogy az orvosok, tanárok fizetését sem sikerült még normális szintre hozni.

Azért nem értem, mert ugye maga Mikola bácsi által bevallottan is legalább 8-12-16 évre kívánnak most berendezkedni Fideszék. Ha percemberek lennének, fognák a pénzt, s futnának, még jobban érteném, hogy minden olyan malacperselyt feltörnek, amit már nem lehet még egyszer összeragasztani, de így nem bírom felfogni. Magánnyugdíjakat még egyszer ellopni nem lehet! A lenullázott moráljú rendőrséget szintén majdnem lehetetlen vállalkozás lesz újra felhozni. És így tovább.

Nem értem, hogy mi a cél. Illetve sejtem: felhalmozni hatalmas pénzeket, amelyeket majd 2014-ben ki lehet osztani a lakosságnak mindenféle címeken a választások előtt. De azt nem veszik észre, hogy olyan jóvátehetetlen károkat okozhatnak az országban, hogy még úgy se szavaznának rájuk. Vagy mégis...?

Nem baj, legalább mától már Széll Kálmán teret mond be a Combino.

puszt 2011.05.16. 17:37:36

Hát. Védik, védik kiváltságukat, de száz szónak is egy a vége. Ezek az emberek elmennek nyugdíjba és nagy többségük tovább dolgozik máshol, sokszor hasonló körülmények között. Nem jó ez így. Talán valamiféle bértábla, vagy + juttatás igazságosabban megoldaná ezt. Ne érje meg nyugdíjba menni. Vagy ha igen adózzon alaposan az utána végzett munka. 98% (az úgyis megy a FIDESZ-nek)

puszt 2011.05.16. 18:05:55

folyt.: Az pedig nonszensz, hogy fizetést nem tudnak nekik adni, nyugdíjat meg igen(?)! Lehet ezt érteni?
Meg az újakat kiképezni, felszerelni stb. vicc!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.16. 21:57:22

@puszt:
Ez lenne a megoldás:
" Ne érje meg nyugdíjba menni."

De azt is el tudom képzelni, hogy akinek van munkája, és még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, annak addig ne folyósítsák a nyugdíjat, amíg a munkaviszonya fennáll. Így spórolni is lehetne, az az anomália is feloldódna, amelyet te is említesz, de azokat, akiket a szolgálat már fiatalon kikészített, nem büntetnék mégsem.

A pénz nem az egyetlen motiváció. Volt egy megállapodás, amit most utólag, erőszakkal nem tartanak be. Ez rengeteget árt a morálnak.

@KZsoci:
Most már finomítgatják a dolgot. A bányászokra és a vegyipari dolgozókra nem vonatkozik majd a szigorítás, mondta Lázár. Persze, alig lehet már pár aktív korú bányász. Az a párszáz/ párezer ember hivatkozási alapnak jó.
A vegyipari szakszervezet meg erőteljesen lép föl.

Lázár mondta, hogy a katonáknál is rezeg a léc, de a rendőrökre mindenképp vonatkozni fog.
Persze a pénz beszedése is fontos, de én attól tartok, ez tényleg egy már-már beteges szemléletmód gátlástalan megvalósításáról szól. Balsaynak mi köze van a nyugdíjakhoz? Ahhoz még annyira sem ért ez keserű pojáca, mint az igazságügyhöz.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.17. 08:56:19

@Reckl_Amál: Az első néhány bekezdést kéretik majd összevetni a nyugger-témakörrel ;-) .
Amúgy épp azon gondolkodtam, kinek NEM üzentek még hadat. De egy árva ötletem sincs. Ahogy arra sem, hogy lesz ebből 2014-ben nyertes választás (bár az új törvényt még mindig nem láttuk)...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.17. 12:26:13

@stivanleroy:
Ugye, nálam a "nyugger" kifejezés egy mentalitást jelent, nem általában a nyugdíjasokat. Ez a mentalitás nagyban felelős a jelenlegi helyzetért is, és azért, hogy a Fidesz 2014-es bukása sajnos nem egyértelmű.

De viselkedéstől függetlenül, ami jár, az jár. Ha valaki abban a hiszemben ment nyugdíjba, hogy ezt jogosan megtehette, azt non sense visszarendelni dolgozni.

Finomítgatják az új törvényt, mert nagyobb a felhördülés, mint várták. Most már főleg a rendőrökről van szó, ami azért elég komikus egy magát rendpártinak gondoló kormányzattól. Tragikomikus.

Ha ezek itt tényleg hosszabb távra akarnának berendezkedni, akkor a saját embereiket nem fordítanák maguk ellen. De emlékezzünk Selmeczi kifli-és nyugdíjtolvaj szenátor nagysasszony árulkodó mondatára: a nyugdíjrendszer nem omolhat össze, mert azt a törvény tiltja.
Ezért kellett volna talán egy napot dolgoznia a valódi világban a Fidesz korifeusainak, hogy lássák, az akarat sokat számít, de azért a természet törvényei akkor is érvényesek, ha a hódmezővásárhelyi izomtibor módosító indítványt nyújt be ellenük.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.17. 13:18:26

@Reckl_Amál: Jogvégzett embereknek (egy jogkezdettnek, ugye) is meg kell olykor magyarázni: az Alkotmány fölött is van törvény, az egyetlen, ami kikezdhetetlen és biztos.
Murphyé.
Már csak ezért is megpróbálhatták volna ésszel csinálni a dolgukat. De nem tudják, mi az.
süti beállítások módosítása