2011. április 12. 15:55 - Reckl_Amál

A kapitány visszatér

Szentimentális leszek ma. Másképpen nem megy. Mert egy tizenegy éve a szívemet nyomó kő esett le tegnap este.

Az ősrégi olvasók már ismerhetik egykori irodalomtanárom történetét, mert nem is egyszer beszéltem itt már róla. Ami a régmúltat, a gimnáziumi éveket illeti, nem változott a véleményem a három évvel ezelőtti cikkhez képest. Sőt, talán az a megdöbbentő, hogy tegnap, amikor egy bő évtized után újra rendesen, kiadósan és személyesebben, mint valaha, beszélgethettem vele, mennyire ugyanazok voltak a benyomásaim, mint régen.

Mert tegnap bizony végre meglátogathattam. Amikor közvetlenül érettségi után megsértődtem, sokáig nem is kívánkoztam hozzá. Aztán pár évvel később, amikor a büszkeségemet félretéve magam érdeklődtem, elmehetnék-e, ismét barátságtalan volt, és ez eltántorított.

A nyári osztálytalálkozón viszont ő hívott meg. Bízva abban, hogy a szavak azt jelentik, amit, elfogadtam a meghívását. Csak sajnos egy rosszullét közbeszólt, és inkább nem kockáztattam, hogy túl hatásos legyen visszatérésem.

Most pótoltuk. Nagyon féltem. Nagyon fontos ember volt életem nagyon fontos időszakában. És a személyiségének része - ettől is volt akkora kihívás diákként - hogy nem köntörfalaz, és egy jól irányzott mondatért az ördöggel is lepaktál akár. Ha még ráadaásul van benne némi tüske amiatt, hogy belőlem nem lett bölcsész, akkor aztán kínozni fog.

Mégis megérte belevágni, ebbe csak most, utólag gondoltam bele.

Háromnegyed nyolckor találkoztunk Csöncsönnel a buszmegállóban. Ha lassan mentünk is volna, akkor is tíz perccel korábban érkezünk, ami csak minket zavart, őt biztos nem. Nincs is óra a szobájában, illetve van egy, de az már valószínűleg két-három éve fél hármat mutat.
Szóval elsétáltunk az utcája másik végéig, álltunk ott két percet. 19:57-kor nehéz lábbal elindultunk a ház felé. Csöngetés, kulcscsörgés, a szokásos szoba (kicsit átrendezve), a szokásos manírok.

Meglepően rövid ideig volt csak gombóc a torkomban. Pedig még olyan dőreségek is eszembe ötlöttek múlt héten, hogy utánanézek kicsit jobban annak 4-5 könyvnek, amelyet legutóbb olvastam. Régi, de meghamisított beidegződések. Ugyanis szinte sosem foglalkoztunk azzal magyarórákon, hogy mások mit mondtak. Nagyjából azért, amiért én sem tettem meg végül: fárasztó lett volna utánajárni.

A feszültséget nem is ő oldotta föl. Ő olyan volt, mint mindig. Ez nagyobb szó, mint amit e közhely sejtetni enged. Én ezzel az emberrel tizenegy éve nem találkoztam. Éppen ezért elhatároztam, nem feszengek egy percet sem. Előre megbeszéltük Csöncsönnel, ha kellemetlenkedik, vagy csak morcos kedvében van, hamar eljövünk.
Ehhez képest éjfélig maradtunk.

Valamit azért észrevett zavaromból, mert megnyugtatott, most már tét nélkül mondhatok neki ellent. Erre én is megnyugtattam, régen sem fogtam magam vissza. Tudta.

Az imidzs központi témája volt a beszélgetésnek. Petőfitől Csöncsönig megtárgyaltuk, hogyan kell(ene) egy irodalmárnak karriert építenie. Lamentáltunk, hogy nincs rendes, sőt semmilyen irodalmi közélet; vagy, ha lenne is, azt is szétszabdalja a politika.

Közben én a saját imidzsemen is gondolkodtam. Mert persze előkerült az a tüske. Csak végre kérdés formájában, nem pedig ítéletként, mint korábban. Miért nem az ELTÉ-re mentem? Megijedtem, hogy nem vagyok elég tehetséges. Sokszor megfogalmaztam magamnak ezt már korábban. De sosem mondtam ki.
És ahogy régen is, most is kipiszkálta belőlem az udvariasságokon túli igazságot. Még azt is hozzátettem, középszerű tanár nem szerettem volna lenni.

Aztán valamiféle súlytalan győzködésbe kezdett a tanári pálya szépségeiről. Súlytalan volt, hiszen az érettségink óta ő sem tanított. Súlytalan volt, mert 30 évesen már késő lett volna engem erről meggyőzni.
Egyúttal beavatott egy kulisszatitokba is. Erre korábban tényleg nem lett volna esély, hiszen tanárként nem mondhatja el, mit miért és hogyan csinál; a bűvész sem leplezheti le a trükkjeit.
Számára a legfontosabb kérdés a hitelesség a katedrán állva. A gyerekek sok mindent elviselnek (valószínűleg a tolerálnak szó helyesebb lenne, de mindegy); ha látják valakin az erőfeszítést, megbocsájtják a kisebb-nagyobb hibáit.

Amivel meghökkentett, hogy sokkal magabiztosabbnak gondolt, mint amilyen voltam. Most értette meg talán, hogy nem azért nem lett belőlem bölcsész, mert lenézem a nyelvekben és irodalomban való elmélyedést, hanem mert éppenséggel nagyon tisztelem a művészet és a tudomány ezen érdekes elegyét, amit a bölcsészet jelent.

Korábbi lenézése és megvetése más irányú tanulmányaim iránt nem nekem szólt, hanem annak a vélt attitűdnek, melyre ő tévesen következtetett az érettségi után. Kicsinyes volt és bosszúálló. Nem gondolkodott, csak ítélkezett, és csak némi cinizmussal jelenthetjük ki, hogy értem haragudott, nem ellenem.

Nem tudom, mi változtatta meg a hozzáállását. Szószátyársága, átlátszó pózőrködései ellenére nagyon ritkán tudom, valójában mit gondol.

Számos másfél évtizedes kérdésről beszéltünk. Olyanokról, amelyek beépültek a barátaimmal a kollektív tudatunkba, és végtelenül izgalmas helyzet volt, hogy vele, ezek főszereplőjével, végre meg lehetett ezeket vitatni. Nem tudom, mennyire érezte jól magát tegnap, sosem fog kiderülni, de az biztos, hogy nemcsak mi hallottunk érdekes dolgokat.

A lényegben - már ami a régmúltat illeti - egyetértettünk: jó volt. A jelenben pedig az a jó, hogy ezt minden további nélkül kimondtuk.

 

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr772820414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.12. 16:05:06

Volt egy pont, amikor Csöncsönnel foglalkozott, ami különösen megérintett.

Nem kell ahhoz a katedrán állni, hogy vlaki tanítson. Nem gondoltam volna, hogy én ezt még egyszer "élőben" látom...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.04.12. 20:35:48

Nagyon kellemes este volt valóban, és kicsit "megrendítő" (...) is.

És milyen mélyértelmű, hogy a Költészet Napján.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.12. 20:51:41

@Csöncsön:
Lehetett volna méltóbban megünnepelni a Költészet Napját?

Hogy érted, hogy "megrendítő"?

lindalee 2011.04.12. 22:42:09

Nagyon érdekes este lehetett! Mondjuk nekem mindig is rosszul esett tőle, hogy minden mást lenézett a bölcsészeten kívül és ezt szerette éreztetni is az emberekkel. Az első osztálytalálkozón körbement beszélgetni az emberekkel, emlékszem, hogy elidőzött sokaknál. Hozzám azt volt az egyetlen kérdése, hogy "Azért olvasol?"

Én is azt hittem ám, hogy nagyon magabiztos vagy. Mindig is az egyik legmagabiztosabb embernek láttalak kívülállóként (Most esik le: lehet, hogy azért is nem mertem közeledni hozzád soha? A túl magabiztos emberek mindig is zavarba ejtetőek voltak számomra). Amikor a munkahelyes dodzsemezésről írtál, akkor esett le, hogy egy csomó mindenben nem dacból nem vettél részt annak idején, hanem talán mert nem voltál elég magabiztos hozzá. Furcsa volt akkor magamra ismerni a leírásodban (ez az inkább csak nézem, pedig iszonyatosan vágyom rá, hogy részt vegyek benne, de valamiért mégsem merem).

tritonus 2011.04.12. 22:42:41

@Reckl_Amál: Ma rájöttem, hogy igen. Pedig eddig is tudtam, de ma láttam is.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 08:29:09

@lindalee: Érdekes. Úgy tűnik, a magabiztosságot könnyű összetéveszteni a határozottsággal. Már ha.
Vannak bizonyos körülmények, amik hosszú távon alakíthatják az ember stratégiáit. Például a sebezhetőségek álcázásával. A mi baráti körünk is afféle Vesztesek Klubja (vagy Kriplikommandó, hangulattól és irodalmi ízléstől függően) volt. Ami ott valóban magabiztosság lehetett, szerintem annak szólt leginkább, hogy valahogy kölcsönösen megbíztunk egymásban annyira, hogy merjük önmagunkat adni, legalább egy szűk körben. Azt hiszem, erőt adtunk egymásnak azzal, hogy kölcsönösségi alapon nem támadtunk egymásra.
Legalábbis az alap valami ilyesmi is lehetett akár.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 08:33:49

@Reckl_Amál: nemdoktorI.keresztnév@, keresztnév.nemdoktorI@, vagy pont nélkül? Mindig megígérteti velem is, hogy jelentkezem, aztán mindig ez a vége. Kíváncsi a blogomra (szerintem csak addig, míg nem olvassa), és engem is meg akar téríteni.
Ha tényleg kezd benőni a feje lágya, ám legyen.
A nemtanári pályafutásom mián nekem is vannak félelmeim :-)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 08:35:02

@stivanleroy: A legutóbb a teknőcök közt arról próbált meggyőzni, hogy mekkora deal írónak lenni.

Muhaha.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.13. 09:32:06

@lindalee:
Nagyon hasonlóan gondolom, mint @stivanleroy: . Nekem előtte még nem volt szerencsém sehova sem tartozni.
Ezt a hallgatólagos meg nem támadási paktumot nekem a fejemre is olvasták egyszer. Könnyű úgy X vagy Y (sőt, 2 Y) barátjának lenni, ha téged nem bánt, mondták.

Egyébként én legfeljebb nagyképű voltam, nem magabiztos. Azóta sokszor gondoltam, hogy nagyon hülyén viselkedtem akkoriban (is). Viszont jól éreztem magam, és az is valami. :)

Említett úrnak nagy szerepe volt abban, hogy összejöttünk. Lehetne élcelődni a közös ellenség dologgal, de nem erről volt szó. Hanem arról, hogy ő elég hasonló játékot játszott, mint amit te magabiztosságnak nevezel. Most mesélte, milyen jókat szólt be Paplannénak meg az igazgatónak. Nagyon imponált egyrészt, másrészt meg ma már azt is gondolom, egy munkahelyen nem okos így viselkedni.

A nagy trükkje a provokáció és az inspiráció volt. Aki csak a provokációt látta, nem szerette. Hozzán nem is közel álló emberektől hallottam, hogy kifejezetten utálták.
Aki viszont nem hagyta magát bedőlni a túltengő, ledorongoló önbizalmának, azt akár inspirálta is. Ahogy engem nagyon sokszor. És rá is igaz, hogy nekünk könnyű volt, mert minket szeretett. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.13. 09:36:55

@stivanleroy:
Mailben küldtem az e-mail-címét.

A csengőhangja alapján akár még tetszhet is neki a blogod.

Azt hiszem egyébként, wassas kirándulás csupán önös érdekből történt. Kicsit meg is bánhatta, mert eléggé verte a mellét többször is, hogy ő semmilyen szekértáborhoz nem tartozik. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 09:47:32

@lindalee: Érdekes, beugrott néhány tüske nekem is. Nem csak a memoriteresdi. Az a lustaság találkozása volt az irodalom, mint magolandó tananyag abszurditása miatt érzettekkel.
De az, hogy sosem hagyta, hogy megtartsam a kiselőadásaimat (amiket pont ezért csak akkor vállaltam, ha tényleg szívemnek fontos témára nem volt senki más jelentkező), na, az így visszaderengve sem esik jól.
Annál inkább az, ahogy az utolsót megtarthattam. Az osztály egy emberként megszavazta, hogy akár a szünet rovására is mehet. Szerencsére előrelátó voltam, és egy A4-es lapra összeszedtem Varró Dani akkortájt tipikus verseit, és kiosztottam. Hogy valami akkor is legyen, ha megint egy mondat után elzavar.
A hitelességét pedig az egyik utolsó dolgozatnál ásta el nálam: amikor a Kiscelli Romtemplomról akkor sem hitte el, hogy így írják, amikor a kulturális intézmény plakátjait mutogattam neki. Mert akkor ötöst kellett volna adnia a helyesírásomra is.
Nem tudom, miért, de valahogy mindig volt benne valami V-effekt, ami miatt nem mertem útmutatást kérni tőle.

Ezzel együtt persze ne felejtsük el, hogy senki mással nem mertem volna eljátszani, hogy délután a lakására elviszem a dolgozat utolsó lapját, amit szünetekben fejezek be. Mert a dolog íve nagyobb volt, mint a rendelkezésre álló idő.

A kölcsönös meglepetésekről lehetne többet is :-) ...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 09:50:16

@Reckl_Amál: a szekér még hagyján, ez a magyar ugar egyetlen járműve (hínnye, ez de szép lett). De ilyen halottaskordé... ;-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.13. 10:03:19

@stivanleroy:
"A nemtanári pályafutásom mián nekem is vannak félelmeim :-)"

Lehetnek is. :) Tőlem megkérdezte, nem érzem-e úgy, hogy a mostani munkámtól "leépül az agyam".

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 10:30:48

@Reckl_Amál: Legkésőbb minden hónap másodikán hét körül kapok egy sms-t az OTP-től. Valamit valamiért.

A jelek szerint tényleg nem változott sokat, ez is megérne egy lájkot :-)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 10:33:31

@stivanleroy: És nem leépül, hanem más részeit használom. Jelzem, idővel valószínűleg a zabhegyezésbe is beleőrülnék. Ezért szerettem az újságírást.
De ez már egy másik történet.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.13. 10:52:57

@stivanleroy:
Szerintem csak fél a lebukástól, hogy az irodalmon túli világról viszonylag keveset tud. :) És mivel a beszélgetéseket uralni akarja - kizárólagosan - nem fér bele, hogy olyanról is szó legyen, amihez nem ért.

Azért én kifejtettem a véleményemet a kapitalizmusról egy termelő üzemben.

Egyébként meg önellentmondásba keveredett. Először azon sopánkodott, hogy a nyelvtantanítás életszerűtlen, amikor meg azt mondtam neki, hogy egy jó keretszerződés megírása (ráadásul idegen nyelveken is) igazi nyelvi feladat, csak fintorgott. De ezt már Csöncsöntől is ismerem. Neki is alantas feladat lenne.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 11:02:40

@Reckl_Amál: Mit tud ő a nyelvtantanításról? A legtöbbet erről a tárgyról a Balázs Géza érettségi/felvételi felkészítőjéből tudtam meg. Ja, és az még értelmesen is volt előadva. Lehet, hogy a nyelvőrködés az ő módján vitatható, de élő példája annak, hogy a nyelvtan tanítható is lehet.
Pfff.
És most elmegyek angolra, mert az agyzsibbasztók orvul még ezzel is kábítanak :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.13. 11:12:53

@stivanleroy:
"Mit tud ő a nyelvtantanításról?"

Rosszakat mondani. Én most coming outoltam, hogy nagyon nem szerettem a magyar nyelvtant, és az egyetemen nem akartam volna külön nyelvészetet tanulni. Erre győzködtek, hogy az milyen jó volt. Bezzeg az irodalom! Az még nekik is szörnyű volt.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 12:41:24

@Reckl_Amál: a nyelvtan lehetett volna akár jó is. Meglehetősen sok életszagú témát is ebbe a dobozba gyömöszöltek be, csak mi ezt sosem tudtuk meg.
De örülök, hogy nem tudom, milyen az az irodalom, ami nekik is szörnyű :-) .
Talán nem véletlen, hogy az elmúlt harmincegynehány év egyik legfontosabb írója matematikus volt valaha.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.13. 12:55:21

@stivanleroy:
Én már általánosban sem szerettem a nyelvtant. Á ezen már semmilyen irányban sem tudott változtatni. Bár az első, és mindent eldöntő kiselőadásomat nyelvtanból csináltam. :) Nyelvművelő műsorok a rádióban. Sosem felejtem azt az önkéntelen döbbenetet, amikor kiderült, hogy tudok beszélni. :)

Az a bizonyos matematikus jó apropót szolgáltatott, hogy Paplannét jól helyre tegye ifjú hősünk. :D Az egy jó sztori volt.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 13:52:37

@Reckl_Amál: Szerintem ez addigra minimum a családodnak feltűnt.
A ius mormorandiról már nem is beszélve ;-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.13. 14:09:05

@stivanleroy:
Ajjaj, elő volt készítve rendesen! Mama fogadóórán már beharangozta, hogy nagyon szeretek és tudok (!) írni, az általánosban színdarabokat írtam, és egyáltalán. Mint a nap. :) Onnan már csak lefelé lehetett menni.

"Büszkén felejtek."

Vagy leépül az agyad. ;)

padmasambhava 2011.04.13. 14:32:48

@Reckl_Amál: nem akarok itt beleszólni, mert magánügyekröl diskuráltok. De szerintem egy keretszerzödés idegen nyelven a nyelvtudás egyik csúcsa (a másik valószínüleg versirás lenne) - csak azért merem ezt megjegyezni, mert 5 nyelven vitatkozom itt, és keretszerzödésekkel is sajnos naponta kell találkoznom...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.13. 14:40:41

@padmasambhava:
Nyugodtan szólj bele! Annyira nem magánügy ez, hanem a közös múltunk S.T. Ivannal. :) Maximum nem értesz pár dolgot. Remélem, nem érzed magad (és más sem) nagyon kirekesztve.

Én is azt gondolom, hogy egy kifogástalan szerződés megalkotása már-már művészet. Kicsit rosszul esik, hogy a Parnasszusról nem akarják elismerni a jól megírt szakszövegeket. Attól, hogy egy szövegnek esztétikai értelemben nincs akkora értéke (és én ebben sem vagyok biztos), még igenis magas színvonalú nyelvhasználat lehet. Éppen ezért egy a nyelvvel foglalkozó ember számára érdekes.

Hogy egy aktuális közügybe átkössek, az alkotmányozás is jogi szöveg, és meg lehetne jól is írni. Okosan, választékosan.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 14:50:02

@Reckl_Amál: Ha nem trochaikus szonetteket írsz haikukra tördelve, legfeljebb arra vagy jó, hogy eltartsd azokat, akik igen.
Ez van.

padmasambhava 2011.04.13. 17:20:04

@stivanleroy: Azért egy jó kis haiku nem rossz ;-)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 17:23:05

@padmasambhava: Ezt nem is vitatja senki. Mész Ede is próbálkozott a műfajjal, még az előző évezredben :-)

padmasambhava 2011.04.13. 17:27:26

@stivanleroy: Ach, Ede ! régen nem hallottunk róla - jól van-e ?

lindalee 2011.04.13. 17:41:03

Mindig kimaradok a sűrüjéből az időeltolódás miatt :)

Az első két évben én sem szerettem a fickót igazán. Később kezdtem el ráérezni a stílusára és arra, hogy nem kell szó szerint komolyan venni tőle mindent. Ettől kezdve viszont kifejezetten szórakoztatóak voltak az órái.

Az az ötlet meg különösen tetszett, hogy saját élmény alapján kellett bemutatni az osztálynak egy-egy könyvet. Ez valahogy mindig közelebb hozta az adott művet a szívemhez (nyilván, mert utánajártam, jobban beleástam magam és megismertem a szépségeit). Szerintem ez nagyon jó ötlet és be kéne vezetni minden iskolában. Attól folyamatosan szörnyülködtem, hogy a velünk párhuzamos osztály magyartanára LEDIKTÁLTA azt, amit következő órán hallani akart...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 17:41:30

@padmasambhava: Úgy tűnik, földrajzilag determinált az alkotói kedve. Hétvégén megint van esély valamire. Meglátjuk :-)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 17:42:29

@lindalee: És kisebb palotaforradalom tört ki elsőben, amikor kiderült, hogy ő nem akar diktálni :-)

padmasambhava 2011.04.13. 19:44:49

@stivanleroy: Ede kifürkészhetetlenül titokzatos valaki ...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.13. 20:38:21

@padmasambhava: nekem mondod? Hajjaj, de még mennyire az...

lindalee 2011.04.14. 00:11:42

@stivanleroy: Háhá emlékszem! Még szülők is beszálltak! Vicces volt :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.14. 08:32:56

@stivanleroy: @lindalee:
Beszéltünk is most erről.

Nem tudta, hogy ki "jelentette föl" közülünk. Az viszont érdekes újdonság, hogy a tanári karból ki volt a fő ellenség.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.14. 08:38:29

@Reckl_Amál: Ne csigázzon Adlington, ne csigázzon...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.14. 09:09:45

@Reckl_Amál: Wells? Vagy egy kiváló katona? Ha utóbbi, nem szerencsés választás...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.14. 09:25:52

@stivanleroy:
Utóbbi, a szakállas poénok nagymestere. Politikai jellegű konfliktus volt. Vagyis nem voltak egymásnak szimpatikusak.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.14. 09:37:00

@Reckl_Amál: Korábban kellett volna belépni a Wassas Klubba :-).
Igazából szinte csak az a kérdés, hogy maradhatott meg, ha ilyen szinten voltak nembarátai.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.14. 13:39:01

@stivanleroy:
Fogalmam sincs.

A Wass-sal beletrafáltál, mert Paplanék is fújtak rá erősen. Emlékezetes, amikor az Echón Paplanbá egy Wass-regény segítségével - hogy is mondjam - onanizált versenyt Pörzse táltossal.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.14. 13:54:24

@Reckl_Amál: Az abszurd humor mindig a csatorna erőssége volt. Csak sajnos komolyan gondolták.
süti beállítások módosítása