2011. április 01. 12:22 - Reckl_Amál

Tagadd meg atyád, s dobd el neved!

Robert de Nirónak már az apját is így hívták, jóhírű festőművész volt, a new yorki művészkörök elismert tagja. Fia egy percig sem gonfolkodott azon, hogy megtartsa-e olaszos nevét (mégha félig ír vér csörgedezik ereiben).

De nem mindenki kap születésekor jól csengő, dallamos nevet születésekor. Az amerikai típusú sztárság termékekben gondolkodik, így a jó márkanév fél siker. Ennek érdekében jópár sztár változtatott nevet, mielőtt - már új néven - megismertük. A kreatív szünetből e héten visszatérő játékrovatban hollywoodi sztárok anyakönyvezett nevét megmutatjuk, a tisztelt olvasónak csak ki kell találnia azt, ahogyan a film végén a szereposztásban látható.

Walter Willis nem jelenthet nagy falatot. Csupán az volt a cél, hogy ne egy baden-würtenbergi víz-gázszerelő jusson az ember eszébe, ha ezt a nevet látja.

Stefani Germanota egy híres Queen-számtól kölcsönözte művésznevét, igaz a rádió aranykorát sirató sláger a hölgy születése előtt két évvel már uralta a brit listákat.

France Ethel Gumm mindösszesen 47 évet élt, legtöbben Dorothynak ismerjük, de ez csak a szereplő neve. Korai haláláért kicsapongó életmódját kárhoztathatja szintén világhírű lánya, aki a Kit Kat Klub üdvöskéjeként - születési nevén - lett világhírű színész és énekes.

Szintén a mozi klasszikus karaktere, a western férfiidolja, akinek szülei egy igen nőiesnek hallatszó nevet adtak: Marion Morisson.

Talán elég lenne, ha annyit írnék: az amerikai Deutsch Tamás. Született: Carlos Irwin Estévez. Korábban pár jópofa film főszereplője, mostanában lecsúszott, kurvázós kokainista. (Nem Deutsch, hanem akit ki kell találni. D. Tamás nem szerepelt filmekben.)

De Nirót nem zavarta, hogy hátszelet tualjdonítanak apja miatt, Nicholas Kim Coppolát viszont zavarta volna, pedig a híres rendező csupán nagybátyja. (Nota bene: lánya, Sofia Coppola egész jól elvan ezzel a névvel. Az Oscar óta már senki sem gondolja, hogy csak azért, mert...)
A szomorú szemű színész viszont az egyik legsokoldalúbb Hollywoodban: bűnöző, angyal, kalandor is volt már. Sőt, egyszer arcot cserélt John Travoltával.

Maurice Micklewhite Jr. Angliában született, és bármennyire is előkelően hangzik mindez, továbbá az idős színész maga is a megtestesült elegancia, valójában nem valami kis lord, hanem az London munkásnegyedekből származik. Azok a fránya előítéletek!
Filmográfiája felsorolhatatlan, csak pár cím: A híd túl messze van, Alfie, A riviéra vadorzói, Sherlock és én, Beépített szépség etc.
Művésznevét felhasználva a Madness még számot is írt, melyben közre is működik.

A hidegháború kezdetekor oroszos hangzású névvel nemhogy Hollywoodban, de általában Amerikában nem volt túl kellemes az élet. Michael Issurovitch Demsky főpolgármester sosem volt, de Spartacus igen az azonos című, hatvanas évekbeli filmeposzban.
Szintén világhírű fia nemrég épült föl súlyos betegségéből - nagy örömmel fogadtuk a hírt - de őt már új nevükön anyakönyvezték.

Van, aki világsztár névvel születik, és mégis másikat akar. Így járt el az ifjú Michael Douglas is. A mi generációnk mint az első (és az igazi) Batmanként ismeri. Azóta talán egy említésre érdemes filmet készített, a Jacky Brownt.

Végül, de nem utolsó sorban álljon itt egy név mindenféle kommentár nélkül. Aki szereti az amerikai mozit, annak egyszerűen tudnia kell, kicsoda Allen Stewart Konigsberg.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr312790894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.04.01. 12:29:59

Az utolsó a Madonna!!!

:DDD

Viccet félretéve sajnos majdnem mindet tudom. :( Google nélkül:

1. Bruce Willis (és ő tényleg az NSZK-ban született, nem?)
2. Gwen Stefani
3. Dorothy azért jó, ahogy amerikaiul kell ejteni. Nem ugrik be a hölgyike igazi neve.
4. Tippek vannak, megoldást nem tudom.
5. Vigyázat, a linken ott a megoldás! Legjobb szerepe a John Malkovich menetben van, amikor önmagát alakítja öregkorában. :D
6. Triviális. :)
7. Ez is. :)
8. -> 9.
9. Na. Izé.
10. :)

KZsoci 2011.04.01. 12:36:49

3. Judy Garland (eszembe jutott)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.01. 12:38:21

@KZsoci:
A Bruce Willis jó.

A Gwen Stefani nem, de biztos megköszönné, hogy azt hiszed róla, 1986-ban született.

A 4. jellegzetes a járása.

8-9. Nem jó.

Ez most az az eset, amikor a tanár visszaadja a gyereknek a dolgozatot, mert még van idő - és érdemes - átnézni.

KZsoci 2011.04.01. 12:40:10

Jaaa! Lédió Gaga. Jó.

Jó, Körk Duglász, de a fia már tényleg Michael. A 9.-re nem is tippeltem, csak morfondíroztam, nem ugrik be a neve. Nem szerepelt a Top Secretben? Mert akkor de.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.01. 12:50:01

@Reckl_Amál:
Zsocinak talán segítség: ő volt a fántásztikus Fehér zaj főszereplője is.

(Amúgy meg ezek már schmitt páli magasságok. Ennyi vesszőhibát!)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.01. 12:56:20

@KZsoci:

"Az utolsó a Madonna!!!"

Ne tévesszen meg a digó hölgy kabbala-mániája! ;)

KZsoci 2011.04.01. 13:01:07

מדונה

Így se? :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.01. 13:16:23

@KZsoci:
Na, tessék! Vlasilav Bonita megy a rádióban.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.01. 13:21:35

Bruce Willis
Lady Gaga
Judy Garland
(puskáztam) Lehetett volna Bruce is. Tök vicces lenne.
Charlie Sheen
Nicolas Cage, aki játszott jó filmekben is.
Micahel Caine
Kirk Douglas
Michael Keaton. Játszott egy aranyos vígjátékban is, mikor az ápoltak kiszabadulnak a diliházból.
Bob Dylan az nem egy színész! ;-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.01. 13:24:22

@stivanleroy:

"Michael Keaton. Játszott egy aranyos vígjátékban is, mikor az ápoltak kiszabadulnak a diliházból."

Az nem Dudley Moore és a Lököttek? Az nálunk kult.

Nicholas Cage-nél az Adaptációra gondolsz nyilván.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.01. 13:41:37

@Reckl_Amál: Nem, nem. www.port.hu/alomcsapat_the_dream_team/pls/fi/films.film_page?i_film_id=25565&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

Több filmje is szóba jöhet, de sajnos ritkán hozza újabban ezt a szintet. Na jó talán a Kick/Ass-ben. Ráadásul még olyan szakáll/Mikó szabály sincs rá, mint Robin Williamsre.

padmasambhava 2011.04.03. 20:23:52

A.S.Konigsberg = Woody Allen
süti beállítások módosítása