2009. augusztus 28. 15:59 - Reckl_Amál

A világ leghosszabb reklámja

Harry Potter és a félvér herceg - filmkritika

Az egyik a filmről szóló kritikában az egyedi látásmódot hiányolta a szerző, miért nem mutatja meg a rendező saját Harry Potterét.

És bizony ha valaki hozzám hasonlóan nem elvakult rajongó, annak ez a film sokat nem nyújtott. Ezt a sztorit alig írták meg, nagyon sovánka az egész, és amit mégis kitaláltak, az sincs igazán méltó módon kidolgozva dramaturgiailag.

Ez a két és fél órás film is lehetne akár egy órával is rövidebb. De sajnos a biztos bevétel megelőzte a művészi szempontokat, ezért úgy döntöttek, ahelyett, hogy a sztoriból kihoznak valami egyedit, érdekeset, leforgatták a Potter-univerzum egy újabb reklámját. Van itt minden, ami az átlagmozinézőt nem érdekli, pláne, ha látott már ilyen filmet: kviddics-meccs (kétszer is, de minek), Hagrid rinyálása a bizarr állatok szeretetéről, mindenféle furcsának szánt, de funkció nélküli karakter. Mind - mind vélhetően azért, hogy a rajongók nehogy csalódottak legyenek. Mert aki rákap egy franchise-ra, az bizony követeli, hogy mindig mindent ugyanúgy kapjon meg.

Megismertük már Roxfort és Varázslóország jellemzőit, ahogy az európai civilizációból összelopkodott mindenféle mesealakok egyszerre mind jelen vannak, nem sok értelme van mindezt ragozni, mégis megteszik.

De ez csak az egyik baj. A másik az, hogy nem döntötték el, milyen legyen a film hangulata. Ijesztően felemásra sikeredett. Elvileg a történet egy vészterhesebb, egyre sötétebb, ezt mindenki tudja, csak a szereplők nem. Pontosabban a jók nem hallották még. Mert a film igazi hősei (vagyis, akik egy jó filmben azok lennének) a rossz oldalon állnak. Izgalmas és drámai szál lehetett volna, amikor a gyermek Tom Denem különleges képességeinek meglétével szembesül, amelyek miatt először egyszerűen rossz gyereknek, később egyenesen őrültnek tekintik. Ekkor érkezik hozzá Dumbledore, aki meglátja példátlan mágiai tehetségét, és fölkarolja. Ez a film egyik legjobb jelenete, de semmi sem lesz belőle, mintha nem lenne fontos, pedig ez a legfontosabbak egyike. Dumbledore az első találkozásra visszaemlékezve azt állítja, hogy nem sejtette, a kisfiúból egyszer majd a legádázabb ellenség lesz, aki szembefordul azzal, aki a deviáns emberek szomorú sorsától megmentette. Sajnálatos, hogy ez a filmben nincs aláhúzva, csak éppen megemlítve. Ahogy Dumbledore "füllentése" is: valószínűleg tudta ő pontosan, hogy Tom veszélyes, de a becsvágyó tanárt elvakította a fiú tehetsége.

Éppen ezért szintén nagy hiba a régi - új tanár, Lumpschluck professzor (remélem, jól írom) alakjának egyszerhasználatossá degradálása. Lumpschluck híres tanár, aki visszavonult, régebben mindig kiszipkázta magának a kiemelkedőket. Dumbledore-hoz hasonlóan ő is elitista, csak egy kicsit harsányabban. Dumbledore persze azért csábítja újra Roxfortba, mert tud egy fontos titkot, de valahol azért is, hogy leplezze azt a tanártól nem túl elegáns attitűdöt, mely igazán csak a kiváló diákoknak kedvez. De Lumpschluck csak dramaturgiai fogásként kell a forgatókönyvnek.

Szintén megrázó és érdekes szál lehetne Malfoyé is. Az eddigi filmekben a patinás varázslófamíliából érkező Draco csak rosszindulatú, kellemetlen kis béka volt, Hókuszpók unokaöccse legfeljebb. Mostanra viszont egy rettegő neurotikussá vált. Nagyon izgalmas lehetett volna valahogyan bemutatni, miért pont őt választja Voldemort a nagy feladatra. A történet logikájából persze következik, mégis az embernek hiányérzete van. Annyira különböző Voldemort egykori énje és Malfoy. De ezt is elmulasztják.

Malfoy-jal nem kevesebb történik, mint az, hogy rájön, nem ő a kiválasztott. Egész életében arra nevelték, onnan táplálta korábban nem kis egóját, hogy ő fontos és egyszeri. Ehhez képest egyre jobban ráébred, és ebben a részben már világosan látja, ez becsapás. Rájön, ez nem az ő harca, ebbe ő csak belekeveredett. Menekülne, de ahhoz is gyenge.

Éppen ezért sokkal okosabb a szememben, mint maga Harry Potter. Ebben a részben akár egy kesztyűbáb is játszhatta volna Harryt, amivel nem Radcliffe képességeit akarom lekicsinyleni, hanem azt, hogy a karakter nem halad semerre. Ha Harryt nem tudná Dumbledore a szülei tragikus sorsán keresztül manipulálni, szerintem nem nagyon érdekelné ez az egész mágikus háború, amelyhez azért van köze, mert belerángatták. Szépen sétálgatna a helyes pincérlánnyal hand in hand a Temze partján.

Itt megint kimarad egy ziccer. Az egykori jó képességű, de rossz sorsú árvát a mostani felkarolttal akarja Dumbledore legyőzni. De még ebben az igazán bő lére eresztett filmben sem fér el ennek kifejtése, mert muszáj 78 különböző blőd jelenetet arról bevágni, hogy az idegesítő kiscsaj mennyire bele van zúgva Ronba, akinek viszont Hermione tetszik, akinek ő meg viszonttetszik... Értem én, hogy az Potter-közönség nagy része kis- és középkamaszokból áll, de ez ennyire azért nem érdekes. És a baljós hangulatot pedig teljesen hazavágja. Egyszer - kétszer beleférne, de ez a sok "szerelmeskedés" állandóan megakasztja a sztorit.

Ahogy az is szomorú, mennyire kiüresedik Harry két legjobb barátjának a karaktere. Van a nagyon okos, nagyon szorgalmas és temperamentumos lány és a kissé mulya fiú. Ennyi. A kétdimenziósok klubjához csatlakozott még Geanny Weasley, Harry egyre kevésbé titkos szerelme, a problémamentes, könnyen kezelhető kamaszlány, nehogy Harrynek gondjai támadjanak. A fotellé változó nyugdíjas tanárt még elhittem, de ezt...

A film színvonala szép lassan szánkázik lefelé, és a nagyonizgalmas résznél már-már kínos, annyira értelmetlen, annyira erőltetett. Ráadásul a látványt ennél a jelenetnél meg a Múmia című szintén kissé bárgyú, de aranyosan vicces kalandfilmből csenték el, de az bizony már egy tíz éves film. Szerencsére még az ezt követő kulcsjelenetben pont Malfoy és sorsa miatt a film felcaplat egy kis emelkedőre, de csak azért, hogy még nagyobbat csobbanhasson a Banál-tengerbe. A film utolsó képsorait tényleg már csak az különböztette meg a Kisváros "frappáns" zárópillanataitól, hogy McGalagony professzorasszony Suzuki Swiftjével nem előzött meg egy Kádár Trans kamiont.

Értékelés: 5/10 - A leszakadó híd azért tetszett.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr491344416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.28. 17:17:15

ha nem érdekel HP világa, akkor miért nézted meg a filmet? Aki alapból fanyalogva áll hozzá az alakokhoz, az nem írhat hiteles kritikát a filmről.
Premier után több hónappal 'filmkritikát' írni amúgy sem értelmes dolog. Már mindenki látta.

Ziebi 2009.08.28. 17:39:28

Nekem nagyon tetszett a film, azt is megmondom miért.

A könyv nem volt jó. Csapongott ide-oda...múlt-jelen keveredett...
Itt kb összeszedték a dolgokat. Az, hogy voltak sötét és vidám részek, nekem úgy jött le, hogy hát igen, kamaszodnak, belépett az életükbe a szerelem, és nekem kifejezetten jól esett a sok sötét képsor közé pár vidámabb.
Amúgy nekem olyan érzésem volt, hogy ebbe a filmbe próbáltak belesűríteni minden információt, ami majd ahhoz kell, hogy a hetedik filmet meg lehessen csinálni. Felvezettek több szálat, amik majd szépen összefonódnak a végén.
Draco karaktere nagyon tetszett, ebben egyetértünk, eddig kis szemétláda volt kölnivízzel, de ebben a részben szerintem nagyon jól ábrázolták, hogy megkapta a feladatot, ami eleve halálra van ítélve, és egyre inkább magára marad vele. A színész srác, kövezzetek meg de nem tudom a nevét, nagyot alakított, nekem messze verte az egész mezőnyt ebben a részben.
Még csak egyszer láttam, de újra fogom nézni majd, mint az összes többit :)
Mire is gondoltál a Múmiából lopott jelenetnél? Most nem tudom felidézni , nekem tényleg többször kell látnom egy filmet :)

Amúgy megkérdezhetem, olvastad a könyveket? :)

KZsoci 2009.08.28. 18:22:49

@Rékuc: már nem volt hiába a poszt, hiszen így legalább idefinghattad ezt a hozzászólást, mutatva, hogy te filmkritikát is jobban tudsz írni bárki másnál.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.08.29. 08:27:55

@Rékuc: Amál annyit írt, hogy nem rajongója a Harry Potter világnak. Ez nem egyenlő azzal, hogy nem is érdekli.

Filmkritikát meg nyugodtan lehet írni később is: én (és nyilván még sokan) olyan filmről is szívesen olvasok kritikát, amit már láttam, egyszerűen azért, hogy összehasonlítsam a saját véleményemmel. Te soha nem szoktál egy régebbi élményről (könyvről, filmről, bármiről) beszélgetni valakivel, hogy kicseréljétek a véleményeteket?

Egyébként sajna a kritikával egyetértek, ez a rész nagyon gyenge lett. Igazából az Azkaban óta folyamatos a hanyatlás.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.29. 13:14:34

@KZsoci: köszönöm a rendkívül színvonalas minősítést. Majd ha megtanulsz olvasni, neadjisten szöveget értelmezni, akkor szólj hozzám legközelebb.
@promontor: az eszmecsere egy dolog, ez a kritikának látszani akarü savanyú fanyalgás pedig megint más. Akit nem érdekel a Harry Potter világ, az nyilván unni fogja az idevágó részeket. A mágikus világ kihangysúlyozása fontos elem volt a filmben, mivel ebben a részben Harry végleg elszakad a néha vicces, abszurd varázslóvilág gyermekes örömeitől és ez fájdalmas neki, hiszen ez az igazi otthona. Aki ezt nem érti, ergo bebizonyítja, hogy az egész sorozatból kb semmit nem fogott fel, az ne írjon filmkritikát...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.29. 13:15:12

Draco Malfoy pedig egyre jobban hasonlít Eminemre :)))

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.08.29. 14:38:11

@Rékuc:
Neked tetszett, örülök, tényleg. Nekem meg nem annyira. Ha te leírtad volna, hogy miért, én nem mennék oda puffogni, hogy hogy merészeled dicsérni, mikor szerintem nem jó. Nekem nagyon visszás az, hogy te akarod itt megmondani, mi számít kritikának, és mi nem. Amúgy a "valódi" kritikusok sem voltak a filmtől elájulvam, dehát nem hathat mindenkire egyformán a reklám.

A könyveket nem olvastam, mert annyira tényleg nem izgat, de az összes filmet láttam, és az Azkabani fogolyig egészen tetszett, ahogy Promontornak is, nekem is az volt a vízválasztó, onnantól fogva nem igazán sikerülnek a filmek. Valószínűleg túl vannak írva a könyvek, túl sok bennük a fölösleges részlet, ezért nehéz belőlük jó forgatókönyvet írni. A Főnix rendjét például végig sem néztem, mert annyira untatott. Még a film eleje sem volt jó, pedig az jellemzője a HP-filmeknek, hogy nagyon jól kezdődnek, aztán stagnálnak egy darabig, és aztán a vége csalódás. De ilyen sztorikat néha az élet is produkál...

KZsoci 2009.08.29. 19:39:42

@Rékuc: sajnos nem bírom megállni, hogy ne reagáljak arra, aki egyszerre hülye és rosszindulatú. külön-külön még csak-csak elmegy, de így együtt már sok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.30. 00:43:28

@Reckl_Amál: de könyörgöm, milyen reklám? Mit reklámoz? Még ha product placement volna benne... de azt igazán nem róhatod fel egy filmben reklámként, hogy azt mutatja, amiről szól.

A filmek feleannyira sem jók, mint a könyvek és mindig mondtam, hogy aki nem a könyv hátterével nézi a filmeket, az nem igazán rajonghat értük. Nekem tetszenek a filmek, de ez azért van, mert a párbeszédekben történő ugrásokat ki tudom tölteni.

@KZsoci: ha te mondod...

McH 2009.08.30. 23:56:47

A film jó lett volna, ha nincs ott a címében, hogy Harry Potter, a könyv nem ez volt. Ennyi.

Az egyik leglényegesebb jelenetet torzították el benne, a végét... Miért nem akadályozta meg Harry, hogy a kedvenc tanárát és mentorát megöljék? A filmben azért mert beszari volt (Illetve mert lepisszegte Piton. Kicsit fura ez így.), a könyvben azért mert Dumbledore lebénította.

Ismétlem, ha a film nem egy könyv feldolgozása lenne, akkor elmenne, nem lenne jó, de ez van. Így szánalom.

ehje aser 2009.08.31. 10:39:37

Aki alapból fanyalogva áll hozzá az alakokhoz, az nem írhat hiteles kritikát a filmről. - Rékuc

Hiteles kritika már pedig nincsen. Akár fanyalogva, akár farolva, akár haverkodva áll hozzá az alakokhoz. Nekem elhiheted. Becsszóra. De ha mégsem, akkor kérdezd meg Csöncsön pont
süti beállítások módosítása