2009. június 16. 15:56 - Reckl_Amál

Gazdálkodj rendesen!

Az egyik közeli bolt a Szociális bolthálózat tagja lett jó egy hónapja. Azt hirdették magukról, hogy itt majd megfizethető áron kvázi az őstermelőtől lehet a jó hazait megvenni.

Természetesen kíváncsi voltam erre, mert az ötletet nagyon jónak tartom, és ebben a formában nagyon szívesen támogatom a magyar gazdákat.

Sajnos azonban nem éltek rendesen ezzel a lehetőséggel. Az áru kiszámíthatatlan időben érkezik, sosem lehet tudni, mikor hoznak és mikor nem. Drága - a bolt korábbi árszintjéhez képest mindenképp. De a fő bajom, hogy a minőség nem megfelelő.

A felvágottak állítólag szintén háziak, de állottak és semmilyenek.

Az idéngyümölcs pedig egész egyszerűen csúnya. Vagy az van, hogy a folyton a csodás színvonalról áradozó gazda a boltba már csak a maradékot hozza, amit a nagyfelvásárlónak már nem tudott eladni. Vagy ilyet tud termelni.

Vagy szánt szándékkal átveri az őt segíteni kívánó boltot és vásárlót, kiszúrja a szemét az összetört, túlérett, itt-ott rothadó gyümölcseivel. (Ugye ennek kellene a legfrissebbnek lennie, hiszen a "szomszédból" hozzák.) Vagy csupán erre a színvonalra képes. Melyik a rosszabb?

Biztos van tényleg első osztályú magyar, mezőgazdasági termék is, hiszen azért a piacra is járunk, ahol ugyan drágábban, de szép áruhoz lehet jutni. Szóval a Szociális bolthálózat azért jobban is megválogathatná, hogy kiktől szerzi be a gyümölcsöt. Máskülönben ez a kezdeményezés ugyanúgy kútba esik, mint a Magor termékeké. Pedig más értelmes, ha úgy tetszik, fenntartható módja nincs a mezőgazdaság működtetésének, csak, ha az emberek veszik a termékeit.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr551189017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.06.16. 16:17:25

Lehet,hogy csak a logisztikával van gond.Vagy a jobb árut továbbpasszolják máshol drágábban.Nekem anyám gyümölcsei után jók a külföldiek is.Magyar vagyok.De nem hülye.Nem telik a háromszor drágább hazaira..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.16. 16:24:30

A logisztika is a kereskedelem része. (Én csak tudom!) Ha a magyar gazda/ magyar kisbolt föl akarja venni a versenyt a külföldivel, akkor profiként kell viselkednie ebben is.

Kérdés, hogy tényleg részt akar-e venni a valódi versenyben. Vagy jobb neki a langyosban. Csak akkor meg ne tartsa állandóan a markát.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.06.16. 16:35:40

@Reckl_Amál: Nos a horribilis támogatáson,amit a parasztok kapnak,elgondolkodnék,ha rám lenne bízva.A Fidesz következő tárcavezetője,majd meglátjuk,hogy birkózik meg a feladattal.Bár én személyes okok miatt sajnos nem fogom tudni kritizálni..

Mighty 2009.06.17. 12:59:31

Két hete voltam egy ilyen szociális boltban. A zöldségek, gyümölcsök, egyéb áruk szépen, rendezetten voltak elhelyezve. Sajnos nem vagyok tisztában az árakkal, így nem tudtam megállapítani, hogy olcsóbb-e, mint az áruházláncokban, bevásárlóközpontokban, kisboltokban vagy a piacon kapható termékeknél.
Epret és cseresznyét akartam venni. Sajnos a cseresznye túl aprószemű volt, azt nem vettem. Eperből meg már csak kicsivel több, mint fél kiló. Azt megvettem és nem bántam meg. Nagyon finom volt.

Ismernem kéne az árakat és akkor biztosra mehetnék. Esetleg sűrűbben járnék oda, mert útba sajna nem esik.

Igazán jó kezdeményezés, remélem nem fognak visszaélni egyesek a névvel és árulnak pocsék termékeket.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.06.17. 20:22:36

Ha már a gazdák támogatásánál tartunk, én is mutatok egy jó kezdeményezést.

Ez egy weboldal és a lényege az, hogy a termelő ne csak kiálljon valahová árulni, hanem tegye is közzé az Interneten, hogy mit, mikor és hol árul. Ha gondoljátok, nézzétek meg:

www.gazdapiac.com

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.18. 08:47:53

Köszönjük a linket! Ez is jó kezdeményezés, bár annyi buktatója talán van, hogy még mindig nagyon kevesen neteznek. De mi igen, úgyhogy feltétlenül meg fogom nézni. Hátha a környékünkön is van valami. (Amúgy nem panaszkodom egyébként, elég jó lelőhelyeink vannak.)

@Mighty:
Ugyanazt gondoljuk. Az, hogy én drágán vettem nem túl szép epret, egy dolog. De félő, hogy az emberek elfordulnak ettől a dologtól. Érdekes lenne tudni ennek a hátteréről, hogy a boltosoknak mennyire éri meg. Mert biztosan számít a magyar termék vonzereje. Lehet, patetikus, de a magyar termék vásárlása a modern hazafiasság egyik eleme. De ha nem találkozik a minőség az elvárásokkal, akkor viszont ne rinyáljanak!

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.06.18. 09:45:26

@Amál Jól látod, nem lenne baj, ha több gazda netezne. De ha híre megy a dolognak, hirdetést az unoka vagy a "szomszéd Pisti" is fel tud adni.

Jelenleg főleg apróhirdető oldalként funkcionál a dolog, de van aki már érzi a lényegét. Nézzétek meg ezt a hirdetést, így kellene működnie:

www.gazdapiac.com/oszibarack/szeged.html
süti beállítások módosítása