2008. október 13. 09:45 - Reckl_Amál

Mit várunk?

Egészen tegnap estig azt hittem, az ilyen charták meg tarkák azért nem vonzzák az embereket, mert politikai szándékokat sejtenek mögöttük. Aztán rájöttem, miért nem csatlakozik a magyar emberek többsége a békemenetekhez. Mert a békétlenséget szereti.

Tegnap egyik személyes barátom és örökös padtársam, Pontilyen írt egy szubjektív összehasonlítást Budapestről és Prágáról. Két hiba csúszott a dologba: egyrészt bevallotta, igazán még nem járt a cseh fővárosban (és ennek ellenére le merte írni, Budapestet ő személyesen érdekesebbnek tartja), továbbá az Index ügyeletes szerkesztője címlapra érdemesnek ítélte az írást.

Gyakorló bloggerként tudja az ember, hogy a címlap két élű fegyver. Egyrészt jó érzés, hogy az ember nem a falnak beszél, másrészt együttjár azzal, hogy sok olyan embert is a blogra vonz, akik a kutyának sem hiányoznak. Mert bunkók, mert agresszívek, mert semmi illembeli minimumot nem ismernek, ha olyat olvasnak, amivel nem értenek egyet. Pedig elvileg az egyet nem értés viszi előre a világot, de nem ez a szőrszálhasogató, pusztán szemétkedő kivagyiság, amellyel egyesek (szerencsére számos ellenpélda is van)  rátámadnak a bloggerre. Mit képzelnek ezek magukról? Milyen alapon faszoznak/ barmoznak/ abnormálisoznak le valakit, aki a saját blogjában le merte írni a véleményét? Honnan van ennyi rosszindulat? És főleg: mire jó ez azon kívül, hogy ez a sok bunkó levezeti a benne felgyülemlett feszültséget? És állítólag ez az elit!

De Pontilyen blogja csak egy kiragadott példa. Talán csak az az eset, ahol végképp betelt a pohár. Ha egy ilyen - valljuk be - nem nagy jelentőségű kérdésben is ilyen indulatok kezdenek kavarogni, mi lesz, ha valaki valami igazán húsbavágó témát jár körül? Megkeresik a bloggert, statáriumot ül az önjelölt, nagy tudású és kikezdhetetlen hitelességű bíróság, és a végén a kert végében főbe lövik azt, aki rosszat szólt? Szerintük.

Általános megfigyelésem, hogy egyesek kifejezetten azt keresik a blogszférában, mibe bele lehet kötni. Mindegy, csak legyen valami, ami miatt le lehet írni egy másik emberről, akinek talán a nevét sem jegyzik meg, hogy hülye, abnormális, barom... Ez persze megalapozott, és 100 %-osan objektív vélemény, mert XYZ sztárhozzászóló, a messze földön híres orákulum, a Mindent Látó Szem írta le. Természetesen a tévedés az ő részéről minden esetben kizárt, így a másik fél automatikusan egy segg, egy semmit tudó, dilletáns barom, akire bármit mondhatunk mint személyre, ami csak eszünkbe jut. Mert a bloggernek kutyakötelessége abból a tárgykörből minimum kisdoktori címmel rendelkeznie, amiről ír. Véleményt, benyomásokat, urambocsá' logikátlanságokat nem engedhet meg magának, mert nem. A hír szent, a vélemény szabad, néha. (De ha történetesen tárgyi tévedések nincsenek is a szövegben, biztosan lesz olyan élesszemű és -eszű olvasó, aki egy sajtóhiba miatt elküldi a szerzőt a búsba, mert egy kifelejtett vesszőnek komoly hordereje van!)

Ezzel szemben hozzászólói státuszból minden megengedett. A kommenternek szabad bárkit három sor felületes elolvasása után nyugodtan pocskondiáznia, megaláznia; szavait indokolnia, objektíven megalapoznia nem kell, az kizárólag a bloggerrel szembeni elvárás.

Persze azt mondhatják, ez a kettős mérce jogos, mert a blogger állt ki a nyilvánosság elé a véleményével, mindenkinek joga van leírni, amit ez alapján gondol. És ez igaz is. De miért kell az esetleges ellenvéleményt még megfűszerezni sok-sok sértéssel, személyeskedéssel; miért fűti az utálat és az agresszió ezeket az embereket? Miért nem lehet hagyni a fenébe azt a szöveget, amelyet hülyeségnek tartunk?
És még valami: ez a kettős mérce azért sem jogos, mert egy blog - hiába írja profi újságíró, mint például Tóta W. Árpád (aki mellesleg szintén megelégelte a hülyéket, és előzetesen szelektál a hozzászólások között. Biztos, mert ő is csak egy abnormális.) - nem egyenlő a profi sajtóval. Egész egyszerűen más műfaj. Nem az egyetemes, objektív igazságok tárháza, hanem a blog attól jó, ha szubjektív, ha a témákon keresztül kirajzolódik egy portré, ami nem kell, hogy valós legyen. Ez egy játék, nem kell véresen komolyan venni.
Másrészt bárki indíthat blogot. Ahol bármit leírhat. De tapasztalataim szerint azonban a legbunkóbbak nem írnak saját blogot, csak járják a blog.hu oldalait, és ha épp rájuk jön, rúgnak egyet valakibe, aki legalább veszi a fáradságot és alkot valami újat. Hogy tetszik-e, az ízlés kérdése, és ugyebár ízlések és pofonok... De a primitívje már csak a pofonokig jut.
És mégse ez a legszomorúbb. Hanem az, ha olyan viselkedik így, aki maga is ismeri ezt az oldalt, aki maga is rendelkezik tapasztalattal arról, milyen dolgozni egy cikken, és utána pár embertől megkapni, hogy ő maga úgy hülye, ahogy van, csak mert, az ég az nem ultramarin, hanem tengerkék...

Szóval nem tudom, mi a fenét várunk ebben az országban. Nem tudom, miért várjuk a nagy összeborulást, az egyetértést, az új kiegyezést, amikor azért átharapják az ember torkát több száz kommenten át, mert az egyik város neki jobban tetszik bizonyos szempontból. Bár az igaz, hogy ez már nem Budapestről szól, hanem az egész országról.

Újra leírom, csalódott és kiábrándult vagyok, és a magam részéről undorodom ezektől az emberektől.

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr59711062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.10.13. 10:50:07

Másrészt viszont elég nagy marhaság úgy írni valamiről, hogy nem ismered azt. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.13. 11:01:34

Nem ez a lényeg. Hanem az, hogy miért enged meg valaki magának ilyen hangnemet.

Egyébként biztos közrejátszik, hogy az Index kitette címlapra a dolgot. Ponti ír mindenfélét, sokkal provokatívabb vagy éppen a földtől elrugaszkodott írásai is vannak. De ez a nyilvánosság (ami az indexesek lustaságából fél napra elhúzodott) irigységet váltott ki egyesekből.

Ács Feri meg óriási csalódás.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.13. 12:49:33

Láttam. Szerintem ezek többnyire unatkozó kamaszok, a fene se akar gyerekekkel beszélgetni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.13. 13:59:19

Szerintem a beszólók nagy része csak a címet olvasta el. Nagyon jellemző ez a netes "műveltségre".

Egyébként én is úgy vagyok, hogy kb. 100 komment fölött szinte soha nem szólok hozzá a posztokhoz. Mert nem akarok olyat írni, amit más már leírt előttem. (Ez egyfajta netikett volna.)

Ja, megnéztem a statisztikát. Közel 5.000 (!) látogatóm (!) volt tegnap. (Na, bőven elég, ha ebből az ötezerből csak 15-20 csőbunkó van: az egész kommunikációt szétbasszák.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.10.14. 00:35:05

hurrá, hurrá!
szivemből szóltál!

bryan 2008.10.14. 02:34:15

hm hm... és most stilszerűen off:
van valami Metcalfe törvény, most googleztam:"egy hálózat értéke a hozzá csatlakozók számának mértani haladványa szerint növekszik"
Az index címlap ugye a saját hálózatba való belépés számát növeli (a hálózat értékét), tehát elméletileg, minnél több a komment annál jobbnak lehet ítélni a blog értékét. Vagy lehet, hogy inkább az olvasottság alapján kéne mérni? Miért látják a látogatók számát mondjuk IP-re lebontva a bloggazdák, mi olvasók miért nem? (azonkívül, hogy ők néha informatikusok:) Érdemes lenne a blogolónak (ha nem szégyelli kitenni) ezt valahol megjeleníteni. Minnél több ugyanis a látogató, aki nem akart érdemben hozzászólni a cikkhez, annál kevesebbet zavarnak annak állításai. Vagy csak annál kevesebbeket érdekelt? Nem tudom... A wikipedia pl az alapján múködik, hogy ha valakinek nem tetszenek a szócikkbe foglalt állítások, úgyis szerkeszt.A blog értékét ez határozza meg:minnél több olvasó, minnél kevesebb troll, a poszthoz hozzáadott plussz információ a lehető legmagasabb. Mi lenne, ha azokat, akik általában jókat, értékelhetőeket szólnak a poszthoz, vagy csak a poszt témakörében érintettnek számítanak, a "posztoló" jelölné, mintegy segítve az olvasót a helyes eligazodásban? Csak kíváncsi vagyok a véleményekre, hogy az előzetes moderáció kivételével, hogy lehetne emelni a kommentelés színvonalát. Bocs ha off volt és reggel:)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.14. 11:52:57

Nem baj, hogy off, főleg, hogy nem is annyira.

A blogot igenis minősíti a látogatottság, és valamit mutat, hányan kattintanak oda, emiatt tettem ki két számlálót is az oldaldobozba.

De a számok, ezen a szinten legalábbis, nem képesek az árnyalatok kimutatására. Látom külföldi blogokon az opciót, hogy az egyes posztokat lehet pontozni. Ezt nem tudom beállítani, nem is akarom egyébként.

A blog értékét ugyanis nem lehet szerintem számokban mérni. A Vastagbőrt folyamatosan legalább 60 - 70 ember olvassa, és többségüknek tetszik. Pontilyennél, gondolom, átlagosan kevesebben vannak jelen, de általában tetszik nekik, amit ír. Akkor most melyik a jobb blog? Egyszer ez, egyszer az.

Szóval nem gondolom, hogy vannak abszolút értékek, értékítéletek. Éppen ezért nincs értelme földbe döngölni a bloggert, egyszerűbb (és humánusabb) odébb állni.

ZmanUK 2008.10.14. 12:00:34

Budapest tenyleg szebb mint Praga :-)

Es ezt ugy mondom, hogy eltem Pragaban ket evet :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.14. 16:35:25

"az egész kommunikációt szétbasszák"
most mennem kell egy kört, hogy megnézzem, a világ ott van-e, ahol hagytam :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.15. 14:34:46

Tschuldigung a csúnya szó miatt. Nem jutott eszembe megfelelőbb. A "szétzilálják" túl költői lett volna a jelenségre. :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.15. 17:59:18

nem azért, csak izgalmas - jó ételemben - végigkövetni azt a változást, amit az internet tesz veled: először jött "a Zorbán", aztán meg ez.
rossz hatással vagyunk rád :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.15. 18:48:19

@bryan:

"A blog értékét ez határozza meg:minnél több olvasó, minnél kevesebb troll, a poszthoz hozzáadott plussz információ a lehető legmagasabb."

Szerintem az olvasottság aránylag keveset mond el egy blog értékéről. Az olvasottságot itt a blog.hu-n az indexcímlap dobja meg, olyan arányban, hogy azzal semmi egyéb hatás nem mérhető. Ennek alapján az Index szerkesztősége döntené el egy blog értékét. Mindenkinek világos lehet, mennyire félrevezető ez a mérce.

Szerintem minden blog értéke csak önmagához mérhető.

Én személy szerint arra vagyok büszke, hogy a pontilyen-blogon nagyon értékesek a hozzászólások; van bennük tartalom, elgondolkodtatnak.

(Amit bs395 írt az internet rám gyakorolt hatásáról, abban ezek a kommentek vastagon benne vannak...)

"Mi lenne, ha azokat, akik általában jókat, értékelhetőeket szólnak a poszthoz, vagy csak a poszt témakörében érintettnek számítanak, a "posztoló" jelölné, mintegy segítve az olvasót a helyes eligazodásban?"

Szerintem nem a posztolónak kellene jelölni, hanem a "népnek"; bár a demokrácia soha nem az értelemről szól, azaz az eredmény félrevezetne. Mégis, nekem tetszenek a kommentértékelő "szavazások" bizonyos fórumoldalakon. (El tudom képzelni, hogy a "Budapest szebb, mint Prága" posztomban milyen szépen le lettek volna szavazva az idióta beszólások, példának okáért.)
süti beállítások módosítása