2018. december 09. 00:37 - Reckl_Amál

X-offenders

Hát, ezt alaposan benéztem! Pár hete még a tehetségkutatók reneszánszának örvendeztem az idei X Faktor első élő show-ja láttán, ma este már csak ámulok - bámulok, milyen groteszk önbecsapássá fajult ez a műsor, amelyet állítólag az ország harmada néz.

dementorok_x.jpg

Tovább
34 komment
2018. december 02. 03:03 - Reckl_Amál

A jó vicc titka

Porrá - filmkritika

Már tizenéves koromban megfogalmaztam, hogy az igazán jó vicc az, amely más tálalásban megríkatna. Na, ez a film olyan pontossággal bizonyítja ezt a tételt, hogy akár a matematika érettségin is föl lehetne adni. A téma ugyanis a gyász, illetve még közelebbről: az elviselhetetlen gyász, a hónapokig elhúzódó tagadás. Mégis régen nevetett ennyit a közönség egy vetítésen, mint a Porrán.

 to_dust.JPG

Tovább
6 komment
2018. november 28. 02:03 - Reckl_Amál

Szegény Melania!

melaniaszomoru.jpgEz a szerencsétlen Melania Trump képtelen bármit is jól csinálni. Folyamatosan árgus szemek figyelik minden lépését, és bizony nem kímélik, lesújtanak rá, amint bármit is tesz. Szörnyű lehet Melania Trumpnak lenni!

Kemény munkája van pedig. Képviselnie kell sokféle ügyet, de mindenekelőtt az amerikai álom első számú letéteményese. Annak a közkeletű elképzelésnek a megtestesülése, hogy minden nagyszerű férfi mögött egy nagyszerű asszony áll. Ebben a megfogalmazásban ez persze nem korszerű, de az is biztos, hogy az amerikai választók nem tudnának mit kezdeni egy nőtlen vagy hajadon jelölttel.

Csak szegény Melaniának a first ladység sokszorosan megoldhatatlan feladat. Egyrészt nem született amerikai, még csak nem is nyugat-európai, hanem jugoszláv, egészen pontosan szlovén. First abban is az elnöknék sorában, hogy sok-sok évvel ezelőtt szerepelt a Playboyban nyusziként. Sosem volt egyetemi tanár, mint Hillary Clinton vagy sikeres ügyvéd, mint Michelle Obama. És, hát a család, amellyel az igazi amerikai értékeket kellene reprezentálnia, sem egészen példaértékű. Férje évtizedek óta közismert playboy, aki a túlságosan hagyományos szemlélet híve. Úgy is mondhatnánk, soviniszta. Egyébként is egy rettenetes ember, nehéz lehet szívből kiállni érte. Melania mégis teszi, ami tőle telik.

Tovább
47 komment
2018. november 27. 02:54 - Reckl_Amál

Szolidaritás hiányáról

workharder.pngDöbbenettel olvasom azokat a hozzászólásokat, amelyekben az emberek kárörvendek, hogy a köztisztviselők munkaközi pihenőidejét kiveszik a munkaidőből. Az érvelés egyszerű: a versenyszférában sem számít bele az ebédidő a munkába, most végre szembesülnek a való világgal a NER szolgái. De ahelyett, hogy az örvendezők azon dühöngenének, hogy másoktól is elveszik ezt a "privilégiumot", és követelnék, hogy a magáncégeknél is vezessék be a szünetet, inkább ütik-vágják a köztiszviselőket.

Természetesen azt mindenki tudni véli, hogy a közhivatalokban csak láblógatás és semmittevés zajlik. Mindenféle extra előnyökért, amelyek szegény egyéb ágazatokban serénykedőket nem illetnek meg. Egészen rövid ideig magam is voltam köztisztviselő, és az kétségtelen, hogy egy ilyen szerv elég sajátos hangulatú hely sajátos szabályokkal és figurákkal. Nyomasztó. De hogy ne lett volna dolga az embernek, nem igaz. Az egyetlen extra, amely számít is valamit a magánszférához képest, a nyelvi pótlék. A nyelvtudást ma már minden irodai munkánál elvárják - akár kell, akár nem - de máshol külön nem honorálják.

Számos a közigazgatásban dolgozó ismerős ecsetelte, mennyire rossz gazdája most a saját embereinek az állam. A random törvényhozás is megnehezíti a munkát, és persze a farkastörvények stílusában zajló vezetőváltások sem enyhítik a növekvő bizonytalanságot. Idén nyár végére pedig elérkezett a nagy vérengzés híre is több ezer ember év végéig lezajló elbocsájtásáról.

Tovább
186 komment
2018. november 03. 03:59 - Reckl_Amál

Dühből

Chicago az Átriumban

Mennyire szakadhat el a rendező a darabtól? Ezen gondolkodtam, miközben az Alföldi Róbert rendezte Chicagót néztem az Átriumban. Amit láttam, annak sem az eredeti darabhoz, de még a musical műfajához sem volt sok köze. Ez a Chicago ugyanis színpadra vitt vitairat a mai közállapotokról.

Sajnálatos azonban, hogy a rendező nem hideg fejjel csavarja ki ezt a kacér szatírát, hanem a saját dühét játszatja el a szereplőkkel a színpadon. A lóláb nem is lógna ki, hiszen az agresszió az eredeti történetben is fontos stíluselem, ha nem lenne néhány túl nyilvánvaló utalás.

A hangulat végig felfokozott, a fő nőalakok saját bevallásuk szerint is hirtelen felindulásból öltek. Látszólag legalábbis. Minden tettesnek megvan a maga kis története, és mindegyik a túlcsorduló pohárról szól. Minden tett mögött hosszú sora áll az előzményeknek. A darabnak az egyik legjobb része a Cellatangó. Az eredeti dramaturgia szerint a néző itt válik cinkossá, ez a pompásan megírt frivol dal csábítja át az embert a gyilkos nők oldalára. Ezek a nők szexik, menők és gátlástalanok. Miattuk működik a darab.

csikago.jpg

Tovább
1 komment
2018. október 27. 05:39 - Reckl_Amál

Posztajánló: filmkritika - A néma forradalom

Ismét a Karakter blogon jelent meg filmes írásom, ezúttal A néma forradalom című német filmről, amely megtörtént esetet dolgoz föl. Az 1956-os forradalomról értesülve egy kelet-német középiskolai osztály úgy dönt, két perces csenddel emlékeznek meg az elesett hősökről. A gesztusnak viszont súlyos következményei lesznek: valóságos boszorkányüldözés veszi kezdetét, és a tét az érettségi, vagyis a diákok jövője. Érdekes film. A kritikáért kattintsatok az alábbi képre, melyen egyébként azokat a diákokat láthatjuk, akikről a film szól.

20180216_das_schweigende_klassenzimmer_bild_01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
2018. október 22. 03:30 - Reckl_Amál

Szabotázs?

A TV2-nél annyit hibáztak a hétvégén, hogy az már gyanús.

Csatornán ősszel igencsak belehúztak, a hét minden napjára jut valamilyen szuperprodukció. Ezek persze többnyire érdektelenek (Sztárok és párok) vagy értelmetlenek (Ninja Warrior Hungary). De ahol ennyi műsort csinálnak, csak létre kell jönnie nézhető tartalomnak is.

Tovább
22 komment
2018. október 12. 00:39 - Reckl_Amál

Puzsér for President!

puzser_selfie.jpgGyakori vád politikusokkal szemben, hogy a hatalom megszerzése céljuk. Megbocsájtható, ha a taxisofőr mérgelődik ezen, ő autót vezet, nem országot. Ha viszont egy ellenérdekelt politikus veti kollégája szemére, az igencsak aggályos. A politika definíciója ugyanis éppen a befolyásolás képességének, vagyis a hatalomnak a megszerzése. Éppen az a politikus gyanús, aki nem tör a hatalomra.

Puzsér Róbert nem akar főpolgármester lenni.

Tovább
41 komment
2018. október 11. 03:24 - Reckl_Amál

Epilógus a Masterchef VIP-hoz

masterchef_vip.jpgA Masterchef VIP jó műsor volt. De ezt csak páran tapasztalhattuk meg, mert a TV2 félelmetesen mellényúlt a szezonkezdet felvezetésekor. De az sem segített, hogy a kritikusok azonnal lehúzták. Véleményem szerint jogtalanul.

Persze a kormánybulvár zászlóshajóvá tett TV2-t sikk szidni. És, hát többnyire meg is érdemlik. Éppen ezért - meg, hogy az ember ne tűnjék bér-véleményvezérnek - nem árt észrevenni, ha véletlenül sikerül nekik valami. Már tavaly is nagyon leszólták a Séfek séfe című komolyabb szakácsversenyt. Pedig az sem volt rossz. Kicsit talán vontatott, de ez minden ilyen típusú tévés versengés rákfenéje. Ha sok jelentkező van, akkor szinte kibírhatatlanul nyúlik a stílszerű rétestészta. Ha meg kevesen, nem éri meg a nagy csinnadratta.

Tovább
1 komment
2018. október 08. 01:53 - Reckl_Amál

Az én #metoo-m

Azt írta az újság, hogy a #metoo mozgalom egy éve kezdődött. Ekkor mert Harvey Weinstein azóta bukott filmproducer egyik áldozata először a nyilvánosság előtt, névvel, arccal beszélni az őt ért szexuális támadásról. Számos áldozat jelentkezett még, erre korábban nem volt példa. Ahogy arra sem, milyen gyorsan sodort el néhány megvádolt híresembert a mozgalom adta bátorság. Magyarországon ketten kellett, hogy szembenézzenek korábbi tetteikkel. Vagy legalábbis elszenvedjék a kései következményeket.

hondhorst.jpg

Tovább
72 komment
2018. október 05. 16:19 - Reckl_Amál

Blogajánló: Karakter

Régebben is mutattam be blogokat. Legtöbbször volt hozzájuk némi közöm: vagy vendégeskedtem szerzőként ott vagy a szerzőjüket a blogszférán kívülről, "civilben" is ismertem.

A mostani ajánló főszereplőjére, a Karakterre mindkettő igaz. Főleg szerkeszteni és szervezni fogok odaát, de időnként azért megjelennek majd írásaim is ott. Momentán úgy tervezzük, részemről elsősorban filmkritikák.

character_building.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
2018. október 01. 23:59 - Reckl_Amál

reStart

remenyrab.jpgMajdnem 11 éve azért kezdtem el írni ezt a blogot, mert végre elkezdődött az életem. Vagyis megmelegedtem az első rendes munkahelyemen, a Nyomdában. Mindenféle próbálkozások után először éreztem magam a helyemen. Hat évig dolgoztam ott, aztán átcsábítottak egy másik helyre. Erről azt gondoltam, megütöttem a főnyereményt. Nagyon jó érzés kiválasztottnak lenni! Szegény drága Nyomdánk meg már az utolsókat rúgta. Mindenki tudta, hogy hamarosan bezár.

Most azért írok újra, mert kirúgtak. Jelenleg nincs munkahelyem. Voltam már munkanélküli. Az előző évtized derekán. Akkor a munkába állás jelentette a megszabadulást. Élveztem, hogy az életem végre fölvesz egy formát. Rend, te szültél nekem szabadságot.

Tovább
4 komment
2017. június 10. 19:56 - Reckl_Amál

Szotyializmus

mostkell.JPGHelyre lettünk rakva, Hölgyek, Urak.

A tegnapi 1:0-ás eredményű vb-selejtező után országos a fölháborodás és a csalódottság. Andorra volt ugyanis az az ellenfél, akit könnyedén meg kellett volna verni a csoportunkból. Az ország a tegnapi találkozó előtt egyetlen egyszer győzött, a játékosok amatőrök. A selejtezőt is valami grundon tartották.

A meccs után a helyszínen a magyar közönség levetette a címeres mezt a játékosokkal, akik szégyenkezve kullogtak oda hozzájuk bocsánatot kérni. Ilyet még nem nagyon láttunk.

Idehaza az internet népművészete inkább a nyelvét köszörülte a buktán. Percek alatt kiváló mémek árasztották el a csatornákat.
Persze azonnal azok a hangok is felerősödtek, akik makacsul nem értik azt a töméntelen pénzt, amely a számukra érdektelen sportágra megy.
De még a focirajongók is furcsállták a válogatott összetételét. Rájuk hagyatkozva írom, a keretben sok a friss név. Többnyire az alaposan kistaffírozott akadémiák növendékei, többnyire olyan vidéki csapatok játékosai, ahová a futball fényét valamelyik fideszes potentát vitte el.

Pedig micsoda népünnepély volt itt egy éve! Akkor volt pár soha véget nem érő éjjelünk az Európabajnokságon. 1972 óta akkor léphetett magyar válogatott először EB-gyepre. Már ez is eksztatikus érzés volt. Hát, még a sikerek: végül továbbjutottunk a csoportunkból, döntetlent játszva a később a tornát megnyerő Portugáliával.

Ezért rakott bennünket helyre Hollik István kdnp-s politikus. Mert hálátlanok vagyunk! Aki ugyanis tavaly éltette az aranylábú fiúkat, most is álljon melléjük!

Tovább
34 komment
2017. június 02. 04:53 - Reckl_Amál

Megkettőzve

A blog (egykori) törzsolvasói talán emlékeznek rá, hogy péntekenként játékkal vártam itt őket. Mivel a blog lassacskán magához tér, a komolyabb témákat néha megszakítja majd egy kis kvíz. A játékok jellegén sem kívánok változtatni: jellemzően főleg popkulturális tematika lesz az uralkodó. A nehézség változó: pár kedvcsinálóan könnyű feladat után jönne a szellemi katarzist okozó megfejtések.

A mai játék is megfelel a fenti kritériumoknak. Mi lehetne annál popkulturálisabb, mint a hollywoodi filmek és színészek? És, ha már egy négy éve félbemaradt szokást támasztok föl éppen, illik ide a történelmietlenség.
A játék lényege ugyanis, hogy jól ismert, sikeres filmek majdnem-főszereplőit kell kitalálni. Ma már persze elképzelhetetlen például Indiana Jones Harrison Ford nélkül, de a film előkészítésekor még nem kristályosodott ki a szereposztás. A castingért felelősök több vasat is tartottak a tűzben, eddig csak az egyiket ismertük. Annál nagyobb meglepetést okoz majd, ha kiderül, kikben gondolkodtak még. Azon meg el lehet merengeni, mi lett volna, ha Michael Keaton vagy Arnold Schwarzenegger épp nem ér rá.

Tovább
4 komment
2017. június 01. 03:59 - Reckl_Amál

Van új a Nap alatt

march-for-science-signs-24.jpgEgy napja gondolkodom azon, milyen érdek húzódik meg amögött, hogy a szennymédia szembefordult a klasszikus napvédelemmel. Először a Ripost írta meg, hogy eddig mindent rosszul csináltunk, ami a napozási, illetve pontosabban a napelkerülési szokásokat illeti. Az eddigi krédó szerint délelőtt tizenegy - sőt manapság már inkább kilenc - és délután három között nem szabad a napra menni. De egyébként sem árt olyan külső segítséghez folyamodni, mint a naptej.

Ehhez képest most azt hozta le a Ripost címlapján, hogy minden másképp van. Éppenhogy a veszélyes időszakban tud a D-vitamin igazán áramlani. Rákot pedig éppen a naptejek okoznak. Legalábbis tizenkettő rákkeltő a tizenhat vizsgáltból. Annyira azért nem tombol a közszolgálatiság, hogy megnevezzék ezeket az életveszélyes termékeket, vagy konkrét kutatásra hivatkozzanak.

Tovább
6 komment
2017. május 16. 16:48 - Reckl_Amál

Hogy maradtam elitista mégis?

Hosszú időn át kedvenc karikatúrám volt, amikor a repülőn az utasok át akarják venni a gép vezetését mondván, a pilóták túlságosan eltávolodtak tőlük. De elnézve az elmúlt másfél évtized kormányzásait tompult ennek a rajznak a kijózanító hatása. Látva, mennyire sikertelen szinte minden, amibe a kormányok belefogtak, hogyan csúsztunk le a nemzetközi összehasonlításokban, egyre inkább úgy gondoltam, így bármilyen gépet elvezetgetnék én is. A hitem az elitekben igencsak megcsappant. Bár anarchista nem lett belőlem, a titulusok egyre kevesebbet és kevesebbet jelentettek.

 Múlt héten aztán elgondolkodtam az elithez fűződő viszonyomon, amikor a GYODA kerítésbe vezetett áramról olvastam.

Tovább
42 komment
2017. május 02. 23:14 - Reckl_Amál

Kényszerházasság

forced-marriage-2.jpgHázasság első látásra - RTL Klub, hétköznap 18:55

Mottó: "Elfogadja az Ön mellett elterülő hölgyet hites feleségéül vagy hozzunk másikat?" Maksa Zoltán

Nincs még egy tévé Magyarországon, amelyik olyan lesújtó véleménnyel lenne az emberiségről, mint az RTL Klub. Ezt már számos, főleg nagy költségvetésű műsorral bizonyította: ez az ív bizony Gáspár Győzikétől Pumped Gabóig feszül, vagy éppen a Való Világ (powered by Big Brother) és a Hungary's got Talent tengelyén mozog.

Ám, amivel most rukkoltak elő, az már az első háromnegyed óra alapján több száz oldalas szociológiai tanulmányokat hívhatna életre. Sőt, talán féléven át oktathatnák az egyetemi genderkurzuson.

Tovább
6 komment
2017. április 24. 00:37 - Reckl_Amál

A hülyegyerek magánügye

A magyar tavasz vezéralakja megdobta a Sándor-palotát narancssárga festékkel, ezzel huszonháromezer forint kárt okozott, és gyorsított eljárásban 300 óra közmunkára ítélték még azon a héten. Ezzel egyébként jóval nagyobb publicitást biztosítottak neki, amennyit az akció ért. Gulyás Márton ma egyfajta hős. Ahogy az internet népe igen frappánsan megfogalmazta: Festéktüsszentő Hapci Benőből pár perc alatt Táncsics Mihállyá változott.

Elrettentő ereje a keménykedő rendőri és ügyészi fellépésnek, valamint a szigorú ítéletnek különösebben nem volt. Azóta is többen dobtak festékpatronokat mindenféle középületekre. Köztük a szovjet háborús hősök emlékművét is. Hogy ez mennyire ízléses és helyénvaló vitatható.

Ám az, hogy az ízlések és pofonok mondás ennyire szó szerinti értelmezést kap, az minimum meglepő.

Tovább
138 komment
2017. április 16. 23:08 - Reckl_Amál

A széttrollkodott trollkodó

Végleg tönkretették az Origót! Mert az egy dolog, hogy a megváltozott médiafogyasztási szokások miatt elvtelen kormánypropagandára váltott az egykor mértékadó internetes lap. Azért maradt még szórakoztató része is: a Life.hu, amely egy nőknek szánt magazin, a kábeltévén fogható, angol életmódcsatorna, a Life Network netes leágazása. Illetve szellem- és igénytelen cikkek hozzászólásokban történő alázása.

A tévécsatorna sem az egeket ostromló színvonaláról híres egyébként. A nem túl magas színvonalú külföldi műsorok mellett pár magyar gyártású, nőcis programot is leadnak. A felszínes, okoskodó lelkizés rajongóinak ott van például Szily Nóra, aki imád pszichológusként tetszelegni, és valóban az a végzettsége, de mégis legalább negyedszázada közepes riporternek ismerjük.
De aki szeretné látni, amint celebjeink eljátsszák a fitneszért élő-haló modern, divatos sportembert, az Sarka Kata vezénylete alatt ezt is megnézhetik.

Na, ehhez képest van a béka hátsója alatt öt emelettel a Life.hu.

Tovább
3 komment
2017. április 16. 05:41 - Reckl_Amál

Le az öreg férfiakkal!

how-feminism-hurts-men-2.jpgAz elmúlt napok tiltakozásainak sajátossága, hogy olyanokat aktivizál, akik eddig apolitikusan viseltettek a közélettel szemben: a fiatalokat és a nőket.

Régi nóta - már az SZDSZ pedzegette, amikor még volt - hogy a magyar politikai szférának mennyire jót tenne a nők szélesebb körű bevonása a politikába. Még női kvótát is kezdeményeztek, ami egyébként igen ellenszenves lépés. Így is komoly a kontraszelekció - már akkor is az volt - hát, ha még a választók által sem óhajtott női politikusokat erőltetnének pozíciókba. A pozitív diszkrimináció sosem sül el jól.

Tovább
22 komment
2017. február 25. 09:16 - Reckl_Amál

Az önfeledt tahóság kora

Tahóság mindig is volt. Csak régebben egészen elvetemültnek, de legalábbis részegnek kellett lenni ahhoz, ha az ember büszke volt a saját bunkóságára.
A suttyóság zsánerjelenete, amikor egy csinos nő elhalad az utcán, és az állványzaton dolgozó munkások füttyögnek és különböző frivol ajánlatokat kiabálnak utána. Ez ciki volt régbben, és nem a nőnek.
Ma viszont ez a természetes reakció, ha bármilyen nőről írnak az interneten. Az első három hozzászólásban biztos, hogy a kedves olvasó direktben kimondja, mit csinálna a cikk alanyával. Nincs jelentősége annak sem, hogy az internet névtelenséget biztosít. Az építőmunkások sem adnak meg elérhetőségeket a kanos kurjongatásaik mellé.

Tovább
1 komment