2011. február 18. 09:19 - Reckl_Amál

Hamburgeradó

Helyes lépés! Az eü-be pénz kell, fizessenek többet azok, akik kólával meg sült krumplival mérgezik magukat!

Az új adónem neve is igen kifejező. Ha továbbra is ezt a bátran különutas külpolitikát akarjuk folytatni, hivatalosan is így kéne hívni. A médiatörvény miatti fölösleges kakaskodás miatt csak Európára koncentráltunk eddig, Amerikában még nem nagyon ismerik az új keletű magyar virtust.

A hamburger egy ronda, nagy ország szimbóluma; egy életformáé, amely homlokegyenest szemben áll az igazi, magyar értékekkel. A buzik napját is ott találták ki, meg a szingliket. (Lánynak szülni dicsőség, asszonynak szülni kötelesség. Persze lehet, hogy ezt valaki más mondta.) Meg az internetet...

Pedig, ha jobban megkapargatnák, sok elvbarát kerülne elő az Óceán túlpartján is. A KDNP különösen nagy kincsesbányára bukkanna, mert bigott hülyéből is Amerikában van a legtöbb.

De térjünk vissza a hamburgeradóra! Fordítsuk arcunkat kelet felé; orientálódjunk, ahogy egy kedves barátom javasolta egy fájóan rövid, de módfelett érdekes etimológiai okfejtés során.

Javaslom, hogy az ázsiai gyorsétkezdék kínálatát is vizsgáljuk fölül hamburgeradó szempontjából!

Akinek van kedve, találgathat a következőkben felsorakoztatott finomságok mibenlétét illetően. Egyébként annyira nem néznek rosszul ki. Nem mindegyik.

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr692669811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.18. 10:48:33

Ennyire péntek lenne? Máris?
Tintahal, kimondottan guszta.
Nem látszik eléggé. Állat vagy növény egyáltalán?
Malac. Finom.
Skorpió és egyéb ízeltlábúak.
Uborka (cukkini).
Pók, vagy rák?
Nna, ez tényleg geil lehet (Ms. Lee majd eldönti): cukormáz? Mézmáz? És sima gyümölcsök.
Lúd? Kacsa? Szárnyas feje, az egyértelműnek tűnik.
Patkány. Rendben, biztos ehető, de NEM AKAROM TUDNI, ha ezt is eszem.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.18. 11:07:01

@stivanleroy:
Ez igen! Egész jó. :)
A második növény.

KZsoci 2011.02.18. 11:34:24

Fú de borzasztó itt a dolgok többsége. :( Számomra szinte mindegyik tréfli. :D

Na, le is maradtam a megfejtés lehetőségéről, a reszliből: szerintem a "pók vagy rák" egyértelműen tarisznyarák, ilyen nagy pók nem sokfajta terem, és azok nem így néznek ki.

KZsoci 2011.02.18. 11:38:23

Azt szokás mondani, hogy a nyugati ember finnyás meg elkényelmesedett, hozzá van szokva a bőséghez, jóléthez stb. stb. És hogy ezért ne fikázzuk más kultúrák hiánygazdaságából fakadó sajátos gasztronómiáját.

Jó, egye meg a szöcskét, bár mondjuk szerintem a sivatagot leszámítva szinte mindenhol van valamilyen növényevő emlősállat, amit inkább lehetne fogyasztani, de egye fene, egye meg a szöcskét meg a csótányt, ha nincs más kéznél.

De.

A tintahal és egyéb tengeri szörnyek megevését nem tudom egyszerűen megérteni. Ha ott a tenger, ott van benne a rendes hal, az miért nem jó?!

A polip a legundorítóbb állatok egyike a világon, szerencse, hogy szárazföldön és a kertünkben nem terem. :@ A tintahal poén, de azért megenni...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.18. 12:14:44

@KZsoci: Vannak helyek, ahol annyira kevés a tápanyagban gazdag állat, hogy tényleg mindent megesznek. Ha van lába, és nem az asztal az: vacsora lesz. De a láb sem feltétel, a kígyók mérsékelt örömére.

KZsoci 2011.02.18. 12:23:08

@stivanleroy: ez tiszta sor, bár sokszor olyan helyekre is igaz, ahol a fajgazdagság sokszorosa a mi éghajlatunknak, környezetünknek. De ez rendben van.

De ahol tintahal meg tengeri nyúl meg tengeri uborka meg ilyen rémségek laknak, ott általában rendes hal is van, gondolom. Ráadásul ugyanannyi fáradsággal elérhető, hiszen így is, úgy is halászni kell.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.18. 12:25:06

@KZsoci: Ráadásul a tengeri herkentyűk jellemzően finomak, ha különösebben vonzónak nem is nevezném őket.
Még egy szó az előzőhöz: sok eszkimó és kevés fóka esetén az él túl, aki megeszi a snecit is, míg a többiek a fókán marakodnak.
@Reckl_Amál: Passz. Valami tökféle? Banán?

KZsoci 2011.02.18. 12:27:58

@stivanleroy: hát erre már azt tudom csak mondani, amit Peterdi Pál az egyik Tücsök & Bogárban: ">>Légytojás pohárban<< - ahogy mondani szokás: ízlés dolga." :D

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.18. 12:29:19

@KZsoci:
Pók. Tarantulla.

A második képen sima grillezett banán látható. De neked az sem elég jó. Emlékszem, mennyire nem tetszett, amikor gasztronómus barátnőnk a főzőversenyen ezt tálalta föl.
(Kéne egy újabb főzőverseny. Csöncsön és Leroy körére kimondottan kíváncsi lennék. :) )

Egyébként meg ahány ház, annyi szokás. Jöhetnék azzal, hogy aki vidáman betol egy malacorrot (nálunk ez a kutya), az rosszul lenne a pacal gondolatától. Mert a marha gyomrát (bendőjét) megenni azért... De mivel ez nekem sem igazán a fogamra való (többször próbálkoztam, de NEM sikerült).

De például a velős csontot, vagyis a velőt nagyon szeretem, és elképzelhetőnek tartom, hogy a kacsafejet elcsócsáló ázsiai kolléga nem is értené.

Ahogy így elnézem, majdnem mindegyiket megkóstolnám. A tintahalkarikát szeretem, a sült tücsök meg a klasszikus Friderikusz Show óta izgat. A rovarokat kifejezetten a magas fehérjetartalmuk miatt eszik.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.18. 12:34:09

@Reckl_Amál: Nem elsőkézből van a sztori, de nincs okom kétségbe vonni: angol lány magyar sráccal akad össze, valahol vidéken. Ismerkednek a szülők, megjönnek a brit felmenők. A házigazdák kitesznek magukért: olyan húslevest főznek, amilyen a nagykönyvben sincs. Ahogy kell: rengeteg hússal, csirkelábbal...
Aminek megpillantása olyan elképesztő undort vált ki az angolokból, hogy onnantól aznap már semmit sem tudnak legyűrni.
De pudingnak hívják a marhazsírt.

KZsoci 2011.02.18. 12:34:32

@Reckl_Amál: Khm, a sült banánnal nekem főleg az elkészítési technológiával voltak problémáim... Azért az mégis emberi fogyasztásra alkalmas étel. :)

Tarantulla? Pedig annak nagyobb a potroha, vagy mije, mondjuk lehet, hogy a sütés után már más. A fene egye meg, egy találatom sincs így. :D

Egyébként most látom, hogy az utolsó képen nagy patkányok mellett kis egerek is vannak az ínyencek számára. :D

KZsoci 2011.02.18. 12:36:41

@stivanleroy: jó, hát nyugatabbra már a zsíroskenyér meg a túrórudi is megfejthetetlen, ez is tény.

De azért a vietnámi pókfőzelék szöcskemájjal szerintem más kategória. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.18. 12:38:57

@KZsoci:
"Egyébként most látom, hogy az utolsó képen nagy patkányok mellett kis egerek is vannak az ínyencek számára. :D"

Kisétkűeknek. Az NDK-ban ez volt a gyerekadag. De ilyet Heston Blumenthal mester is csinált. Angoloknak.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.18. 12:41:33

@stivanleroy:
Angliában a legkiakasztóbb, hogy ha kenyeret adnak bármilyen főtt kajához, az meg van vajazva. Rémes.

A csirkeláb nálunk is sokáig része volt a leveseknek. (Egyébként ahol a kacsafejeket árulták, ott sült csirkeláb is volt.) Egyszer a nagypapánk a karfiollevesbe is belefőzött párat (abba, ugye, karajcsont dukál), az nekem sem tetszett...

padmasambhava 2011.02.18. 19:13:19

@KZsoci: És ha a tengeri nyúl izletes ? (Francia férjem révén nem igazán vagyok objektiv tengeri herkentyü ügyben...)

padmasambhava 2011.02.18. 19:18:00

@KZsoci: Bizony nagyon meglepett (vérig is sértödtem), mikor osztrák kollégáim nem értették, mit szeretek a Túró Rudin annyira. Férjemnek is évekig tartott ugyan, de mára belejött.

padmasambhava 2011.02.18. 19:26:11

Jaj, ne szidjátok az Angolokat, marha sok jó kaját ettem ott : a sok fincsi indiai étterem ("Chutney Mary"), esetleg kínai ("Yauatcha"). Blumenthal Fat Duck-jában sajnos még nem voltam, de legújabb kedvencem Yotam Ottolenghi.
A szakácskönyve egy csúcs !

gofri. · http://gofriblog.blogspot.com 2011.02.18. 20:32:22

Bzmg Amál, ez tökre vicces! ::::))))

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.20. 20:53:55

Hivatalos végeredmény:
tintahal
grillezett banán
malacorr
skorpió, tücsök
uborka
madárpók
mézes-mázas gyümölcsök
kacsafej
patkány, egér

Szerintem is vicces. :)
süti beállítások módosítása