2009. augusztus 02. 12:37 - Reckl_Amál

Kint vagyunk a vízből

Vagyis majdnem. Még hátra van Cseh László 400 m vegyes döntője, ahová a második legjobb idővel került be. Hátha...

De a vizes vb-nek lassan vége. Elég jól zárunk, reméljük még szépítünk is egy kicsit. Persze lehetne fanyalogni, hogy "csak" egy aranyérem, de végre föl kéne fogni (minimum Peking óta), hogy már nem vagyunk akkora sportnemzet. És főleg az agyonpénzelt, a sportot iparként működtető nagyvadak mellett szépek ezek az eredmények. A úszókkal én elégedett vagyok.

A vízilabdázókkal kevésbé. De közben meg tudom, ez már - férfiaknál, nőknél egyaránt - egy másik csapat. Ettől azért még lehetne pontosan passzolni, mert alapvetően ilyen kis apróságokon múlott, de lesz ez még jobb is.

Tegnap este azért néztük a döntőt, és sajnos a szerbek nyertek. De csak ötméteresekkel, a spanyol ellenfél végig jobb volt, picin múlott csak.

Szintén sajnálatos, hogy az undormány Phelps is indult, de legalább nem nyert meg mindent. Ez az én szememben két lábon járó doppinglabor ismét bizonyította, hogy a sport sötét oldalának nagykövete. Hiába vannak világrekordjai és aranyérmei, semmit sem ért a sport igazi szelleméből. Egy viszonylag, ismeretlen, fiatal német, bizonyos Biedermann megverte. Erre őrjöngeni kezdett. Mit képzel ez a kyborg? Hogy csak ő nyerhet? Másrészt az idomárjával (some call it edző) háborogtak, hogy azonnal tilcsákbe a cápadresszt. Azt az eszközt, amit először pont Phelps hordott és amiben mindenkit megvert. Most, hogy mások is átvették a dolgot, sőt valaki egyszer az életben le bírta győzni a biorobotot, máris fáj nekik. Amúgy 2010. január 1-től tilos a használata. Aminek én egyébként örülök, mert természetellenes irányba vitte el a sportot.

Ugye, a poszt elején arra intettem a sportközvéleményt, hogy lépjen túl a régi beidegződésen, ami a magyar sporttal szembeni elvárásokat illeti, most viszont én leszek ósdi és vaskalapos. Egyszerűen nem bírom elviselni ezt a berlini olimpiára való mentalitást. Hogy csak a győzelem számít, és azért semmi sem drága. Csak ma nem a nemzetiszocialista eszménykép áll mögötte, hanem a pénz beteges imádata. Túl sok pénz van a sportban, és abból ilyen egészségtelen kinövések lesznek, mint ez a ostoba, jellegtelen úszógép Phelps, akinek még drogoznia is szabad. (Én akkor örökre eltiltottam volnam, mikor kiderült, hogy füvet szívott.)

Szóval ha ez lenne a sport jövője, akkor rám mint nézőre ne számítsanak! Nagy veszteség, gondolná valami nagyokos. Pedig a legnagyobb veszteség ebben a mediatizált, reklámokból élő világban a néző. Ha mi elpártolunk, és nem hagyjuk magunkat ezekkel a túlprofi dolgokkal elkápráztatni, akkor kénytelenek lesznek változtatni. Persze erre nem számítok, de szerencsére még kivonhatja magát az ember az egészből. (És ez már valamelyest máris megtörtént: egészen keveset láttam a versenyekből.)

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr861282964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2009.08.02. 13:38:26

Phelpsnek nyugodtan széteshetnének már a molekulái. Nem tekinthető emberi lénynek.

mbazs 2009.08.02. 14:13:31

Betiltják ezt a cápabőrt?
Végre egy értelmes döntés.

Amúgy vicces, hogy az élsportban már a milliszekundumok is számítanak, közben a lakosság meg szép csendben egy elhízott, röfögő disznókondává válik XD

detari 2009.08.02. 14:14:42

Phelps mitől "undormány", és az ugyanúgy (netán még inkább...?) doppingoló magyarok miért nem azok? Hagyjuk már ezt a "mindeki gazdag, csaló, ellenszenves, doppingolós, csak a mi gyerekünk a csupaszív sportember" hozzáállást. Ha valaki doppinggal felfújt gépnek tűnik, az éppen Gyurta.

vargatom 2009.08.02. 14:16:50

Mégis mit gondolsz, az a német srác hogy a fenébe tudta megverni Phelpset? Mitől javult egy év alatt négy másodpercet(!) az ideje, amikor Pekingben még sehol se volt?

Mondok még jobbat, te tényleg azt hiszed hogy a magyar úszók - bármennyire is kedvelem őket - csak legális és etikus eszközöket alkalmaznak, egy szemernyi dopping nélkül?

Az meg a szánalom netovábbja, hogy egy füvezés miatt ekézed ezek után Phelpset...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.08.02. 14:19:36

@detari: például az ilyen viselkedés miatt.

2009.08.02. 14:28:26

Én semmiképpen nem élnék a lekicsinylő "csak" egy arany kifejezéssel. Látható, hogy a mostani római világbajnokságon eszméletlenül erős a mezőny, és kis országként, kis költségvetésből is jónéhány érmet sikerült elhoznunk. Nyugodtan meg lehet nézni nálunk nagyobb országokat, hogy arányaiban tekintve mennyivel teljesítenek jobban. Mindezt végiggondolva véleményem szerint nagyon is elégedettek, és büszkék lehetünk a sportolóinkra!
-magánvélemény-

Paul Newman Jr. 2009.08.02. 14:29:10

Naivitás azt gondolni, hogy a magyarok kivételek és mi nem doppingolunk. A teljesítménysoprtokban enélkül lehetetlen eredményeket elérni, a magyar csapatban is van ugye olyan, aki tíz (10!) másodpercet javult az utóbbi egy évben.

2009.08.02. 14:30:21

@mbazs: Érdekes gondolat, egyetértek. Főleg azok után a pocakok után, amiket a gyulai strandon láttam. :))

piga85 2009.08.02. 15:19:25

"...Leginkább az emberi butaságon bosszankodik..."

Én most spec. valahogy ezt az egész cikket érzem eléggé butuskának... Meg a szerző gondolatmenetét.

sebien 2009.08.02. 16:19:11

tényleg mindenkinek fecskében kellene úsznia, és akkor csak a technika és az állóképesség számítana... no meg az "anyag", csak nem a ruháké. az új ruhákban elért világcsúcsokat meg törölném villámgyorsan!

vargatom 2009.08.02. 16:22:03

Nehéz ez a ruhakérdés, elvégre az atléták se mezítláb futkosnak... de az is biztosnak tűnik, hogy fecskében ezeket a mostani rekordokat már szinte lehetetlen lesz megdönteni...

nadivereb 2009.08.02. 16:29:18

"Én akkor örökre eltiltottam volnam, mikor kiderült, hogy füvet szívott."
Van egy olyan érzésem, hogy te már akkor is örökre eltiltottad volna, hogyha nem az általad kedvelt márkájú napszemüveget visel...

körökör 2009.08.02. 16:47:42

Nyugodtan ketrecbe zárhatnák ezt az amerikai álmot megtestesítő förmedvényt,aztám ott verdeshetné a mellét.

domenico 2009.08.02. 17:25:58

Nem a sportolók a hibásak azért, hogy ócska vircsafttá züllesztették magát a sportot is. A pusztító neoliberális "eszméket" valló államok kezüket feltartva szépen kivonultak a sportból (is), átengedve a terepet a mocskos hiénáknak, akik egy kukkot sem értenek a sport lényegéből, egyedül a pénzt látják benne. (Most, hogy az áldott szponzorok padlót fogtak, mindjárt elhúzták a belüket. Maradjanak is ott, ahol vannak.) A sportolók ezektől függnek, ezek miatt van teljesítménykényszer, ezek miatt van dopping. Megoldás: az állam szépen nyúljon bele a zsebébe, és váltsa ki (legalább részben) a szponzorokat. Van miből: az állampolgárok fizetik a bődületes adókat, amit az államok kényük-kedvük szerint pocsékolnak el többek között az úgyszólván teljesen felesleges Európai Unióra és a bizonyíthatóan alkalmatlan gazdasági-politikai elit nyílt és bújtatott támogatására.
süti beállítások módosítása