Tahóság mindig is volt. Csak régebben egészen elvetemültnek, de legalábbis részegnek kellett lenni ahhoz, ha az ember büszke volt a saját bunkóságára.
A suttyóság zsánerjelenete, amikor egy csinos nő elhalad az utcán, és az állványzaton dolgozó munkások füttyögnek és különböző frivol ajánlatokat kiabálnak utána. Ez ciki volt régbben, és nem a nőnek.
Ma viszont ez a természetes reakció, ha bármilyen nőről írnak az interneten. Az első három hozzászólásban biztos, hogy a kedves olvasó direktben kimondja, mit csinálna a cikk alanyával. Nincs jelentősége annak sem, hogy az internet névtelenséget biztosít. Az építőmunkások sem adnak meg elérhetőségeket a kanos kurjongatásaik mellé.

Szerző: Reckl_Amál  2017.02.25. 09:16 1 komment

Egyetlen meglepő fordulat történt. A Telekom gyors és határozott lépése. Minden más csak a szokásos.

Az, hogy Ákos soviniszta bunkó, eddig is tudtuk. Sosem csinált titkot a nézeteiből, és ő aztán nem megélhetési fideszes, hanem tényleg így gondolkodik. Aki már olvasott/ látott vele interjút, tudja, felsőbbrendűnek tartja magát jóformán mindenkivel szemben. Ő volt az egyik első szenvedélyes konzumidiótázó (én legalábbis tőle hallottam ezt a kifejezést először), igazi, a hitével kérkedő bigott, aki minden másképp gondolkodó embert, akár keresztényt is, mélységesen lenéz. Az ő hite, sőt, vallása az egyetlen igazi, aki másban hisz, vagy csak másképp, az simán hülye. A nemi szerepekről sem most először értekezik. Büszkén, sőt kevélyen adta elő egyszer például, hogy neki nincs feminin oldala. Látszott, ezzel is többnek érzi magát másoknál.

Szerző: Reckl_Amál  2015.12.18. 01:15 3 komment

Habony Árpád kivágatta magát. Ma már nem látszik, amint az ibizai luxuskupi reklámfilmjében egykedvűen hunyorog. Nem mintha ez számítana, az internet továbbra sem felejt. Elegen elmentették maguknak az ominózus képkockákat. Mindenki más meg úgyis emlékszik rá.

De ennek sincs jelentősége, mert nem igazán változott meg az, amit Habonyról eddig is gondoltunk. Továbbra is felkapaszkodott, újgazdag vigécnek tűnik Első generációs harácsolónak, akiből hiányzik a stílus, a kellem, ezeket neveltetés és kulturáltság híján pénzért kívánja megszerezni. De mivel nincs iránytűje, ilyen helyekre keveredik, mint ez méregdrága lebuj.
Habonynak éppen az a természetes környezete. Szinte bármi más jobban sokkolt volna.

Szerző: Reckl_Amál  2015.12.12. 05:49 11 komment

Címkék: politika orbán fidesz habony

Már az is érdekes megállapítás volt, amikor a testvérem a legutóbbi operalátogatásunk után a Tannhäusert a protestáns Don Giovanninak nevezte. Kerestem ezt a megközelítést, de nem találtam a nyomát.  Pedig lényegében ugyanaz a történet: az erkölcstelen emberre lesújt a büntetés. Erkölcstelensége nem csupán a paráznaság, hanem mindenféle egyéb aljasság.
Ebbe a sorba beilleszthető Berg Luluja is. A XX. század Don Juanja ugyanis ez a nő.

Szerző: Reckl_Amál  2015.11.22. 07:14 1 komment

Címkék: opera lulu metropolitan

Egyetlen egyszer adtam a nevemet politikai kezdeményezéshez, de arra büszke is vagyok. Még a kilencvenes évek legvégén támogattam a sorkatonaság megszüntetését. Nemcsak azért, mert elvből elleneztem mindig is ezt a felesleges és kártékony intézményt. Hanem, mert van egy öcsém, akit meg kellett védeni ettől a barbárságtól. Így találkozott össze az elv és hasznosság. A sorkatonaságot azóta eltörölték.

Most viszont sajnos - hiába szimpatizáltam az üggyel - mégsem csatlakoztam hozzá. Nem bántam meg.

Szerző: Reckl_Amál  2015.11.14. 08:31 1 komment

Címkék: politika fidesz

makbet04062015-5.jpgMacbeth - filmkritika

Vallásos barátaimmal egy éjszakán át beszélgettünk a gonosz mibenlétéről. Arra jutottunk, hogy a gonosz legfőbb ismérve az értelmetlenség. Az öncélú rossz maga a gonoszság.

Macbeth tragédiájának velejétől sem idegen ez a megállapítás. Az rendben van, hogy Macbethet és feleségét a szélsőséges hatalomvágy sarkallja újabb és újabb gyilkosságra. De mire mennek ők a hatalommal? Semmire. Ennek a filmes adaptációnak a legnagyobb erénye ennek kiemelése és bizonyítása.

Szerző: Reckl_Amál  2015.11.11. 19:25 Szólj hozzá!

Címkék: kritika film macbeth

Vannak olyan érdekes pillanatok, amikor két teljesen különböző esemény a véletlen szeszélye folytán tökéletes egységet alkot. Párhuzamosságukat nemcsak az idő adja, hanem az is, amire rámutatnak.
Persze ez a párhuzam nem látszik elsőre. Sőt, páran talán illetlennek is találhatják Göncz Árpád temetésének és a Faludy-hagyaték elárverezésének összehasonlítását. De legalábbis ez a csizma az asztalra esete első ránézésre.

Szerző: Reckl_Amál  2015.11.07. 07:36 2 komment

Címkék: értékelés

Rising Star - tehetségkutató, TV2, vasárnap 19:00

rájzing.jpgEzért kár volt Ördög Nórának áruló módjára otthagynia az RTL Klubot! A csatornát, amely a vidéki kislányból a zászlóshajók kapitányasszonyává, az utóbbi évek egyik legnagyobb tévésztárjává emelte. Ráadásul távozásával ránk szabadult a kereskedelmi showműsorok legtehetségtelenebb, legsúlyosabb szereptévesztésben szenvedő műsorvezető-párosa Istenes Bence és Szabó Zsófia, akik egy nézhető műsort, az X Faktort, teszik nézhetetlenné. Hiába sokkal jobb Ördög Nóra, ha neki pedig a nagyszabású tehetségkutatók legértelmezhetetlenebbje jutott.

Szerző: Reckl_Amál  2014.11.02. 22:37 2 komment

eli.jpgTegnap elesett a Nyomda. Hat évig dolgoztam ott, mielőtt egy éve elfogadtam egy visszautasíthatatlan ajánlatot. A döntés, hogy bezárják egykori munkahelyemet, nem húsbavágó, de megrázó. Tekintettel arra, hogy a legjobb hely volt, ahol valaha dolgoztam.

Persze nem akkor, amikor átcsábítottak a mostani helyemre. Hanem még korábban. Ezekből az időkből mesélek egy történetet, amely a érzékelteti, miért szerettem pár éve a Nyomdában dolgozni.

Szerző: Reckl_Amál  2014.09.18. 17:07 1 komment

salvador.gifAkit a sportszakmai magyarázatok érdekelnek, nyilván már elolvasták, meghallgatták a mágnestáblás elemzéseket arról, miért tudta Németország legyőzni Argentínát a világbajnokság döntőjében. Mármint azon túl, hogy Németország jobb csapat.

Ez utóbbi ugyanis a döntőn nem igazán látszott, az argentinok erőn felül teljesítettek. Az erőviszonyok az idő előrehaladtával aztán kiegyenlítődtek, és mire beköszöntött a hosszabbítás, mindenki a tizenegyesrúgások igazságtalan forgatókönyvét várta.

Az utolsó előtti pillanatban aztán jött Mario Götze, és szemetgyönyörködtető góllal nyerte meg a németeknek a vébét.

Szerző: Reckl_Amál  2014.07.20. 21:35 2 komment

ciganykerek.jpgHa pár év múlva valaki meg akarja fejteni, mitől semmisült meg a liberalizmus Magyarországon, mitől vált az egyik legcsúnyább szitokszóvá a liberális jelző, annak elég lesz egy szó: romabűnözés.

Ez a szó, amit az egykori SZDSZ-korifeus Eörsi Mátyás használt a héten esszenciája mindannak, amiért nem csupán a párt sodródott a szakadék szélére, hanem az eszme lehetőségeinek is hosszú időre befellegzett.

Szerző: Reckl_Amál  2014.07.13. 06:11 19 komment

Megdöbbentő, hogy Geszti Péter, aki már bő harminc évet eltöltött a popbizniszben, látszólag nem érti a közönség nem tetszéshez való jogát, sőt ingerülten kéri ki magának, hogy merészeli a közönség nem fejvesztve imádni legújabb produktumát, melyet a kivándorlásról készített. Mindenki, aki negatív véleményt fogalmazott meg csodálatosan modern és ironikus alkotásáról, az ezt rosszindulatból teszi, de legalábbis "takony". Más magyarázatot nem is bír elképzelni, hiszen a mű annyira színvonalas, hogy legfeljebb a trollok szidják. Persze a bértrollok meg pár bértollnok, akik belső indíttatásból vagy valami kultúrgettós nyomásra húzzák le.

Pedig, ha maradt volna valamennyi Geszti hétmérföldes humorából, még meg is veregethette volna a saját vállát: kevés ügyben van ma akkora egyetértés manapság az országban, mint abban, hogy a Hungarian in Europe borzasztó.

Szerző: Reckl_Amál  2014.06.29. 08:38 246 komment

A Grand Budapest Hotel - filmkritika

Léteznek filmek, amelyeket semmilyen más médiumon nem tudnék elképzelni, csak így, a vásznon. A Grand Budapest Hotel is ilyen. Minden apró mozzanata lenyűgöző, elkápráztató, nem szabad egyetlen nüanszot sem kihagyni, mert mindennek jelentősége van. Éppen ezért az ilyen filmek aktivitást várnak el a nézőktől, a GBH zsenialitása éppen az viszont, hogy csöppet sem fárasztó, sőt!

grand-budapest-hotel-cast.jpg

A fő cselekményt három kerettörténet övezi. Ám a hitelesség kínos túlhangsúlyozása éppen azt rágja szájba, mese következik. A főszereplő Monsieur Gustave, a hotel kifogástalan modorú és külsejű főportása, aki intézmény az intézményben. A vendégek - többnyire szépkorú dámák - az ő kedvéért és kegyeiért járnak az eldugott szállodába. M. Gustave pedig örömmel és kiváló profizmussal osztja meg velük mignon színű álomvilágát. 

Szerző: Reckl_Amál  2014.06.18. 14:42 2 komment

the_wolf_of_wall_street.jpgA Wall Street farkasa - filmkritika

A főszereplő áldokumentumfilmes narrációja világossá teszi, nem kapunk tárgyilagos képet. A mese csak a Farkas nézőpontját használja, olyannyira, hogy mindenki más mellékes, csak annyit látunk belőlük; amennyit a főszereplő, illetve amennyit a főszereplő látni enged. Jordan Belfort tökéletesen mozgatja a szálakat, rendkívüli manipulátor, ám ezzel véget is érnek pozitívumai. A film egy velejéig romlott ember fonák portréja.

Szerző: Reckl_Amál  2014.02.02. 23:16 Szólj hozzá!

A túlélő

Az ellenzéki összefogásnak nevezett hajcihő szóra sem érdemes. A baj itt nem Gyurcsánnyal vagy Bajnaival van, hanem az MSZP-vel, amelynek elöregedett vezetése egy teljes mértékben alkalmatlan és tehetségtelen elnökben találta meg a megújhodást.
Mára visszakapták a józan, a szociális demagógiában kevésbé aktív Bajnai mellé Gyurcsány Ferencet, akit a kétharmad eljövetelében külön, személyes felelősség terhel, bár az is igaz, hogy utoljára ő nyert választást a pártnak.

Szerző: Reckl_Amál  2014.01.16. 08:20 1 komment

livinggod.jpgNem akarom Kerényi Imrét védeni. Pedig most ráférne, hiszen a Nemzet Bubifrizurás Futóbolondja kiesett a pixisből. Legutóbbi ötlete, a Magyar Krónika című folyóirat még Orbán Viktornál is túllőtt a célon. De aggodalomra semmi ok! Nem Orbán ízlése és józansága állt helyre. Csak előtört régi jó szokása: nem bírja a népszerűtlenséget.

Szerző: Reckl_Amál  2014.01.12. 08:25 6 komment · 1 trackback

Al_Jolson_Jazz_Singer.JPGSzilveszterkor  tévé elég rossz alternatíva. Az egyébként is elöregedő klasszikus nézőket ilyenkor még idősebbnek és konzervatívabbnak gondolja a szerkesztő, és ezért még unalmasabb műsort állít össze, gondosan ügyelve arra, hogy még véletlenül se lőjön el akár egy grammot se a friss puskaporból. Olyan ínséges időkben, amikor még a magamfajta is alig néz tévét a siralmasan önismétlő kínálat miatt, minden újdonság különösen nagy kincs ugyanis. Szóval a kötelező jókedv ünnepét a tévék méltó módon, erőltetett klisékkel ülik meg. Az ilyen műsor csak jó társasággal fogyasztható, ez volt az én szerencsém is.

A szilveszteri giccs csúcsa egyértelműen az ún. gála. Természetesen most is közvetített ilyet a tévé. De nem is írnék róla, ha szegény, béna Duna TV adása előtt nem hallok beszámolót két szemtanútól, akik valamilyen megfontolásból a József Attila Színházat választják az év utolsó estéjére, és ott egy ízléstelen és kínos műsort végig nem szenvednek a buli előtt.
Nemcsák Károly színigazgató (ön)fényezését és sajátos színházetikai fejtegetéseit a modernségről az ötvenes - hatvanas évek egyik legszörnyűbb műfajának, az italopopnak néhány felejthetetlen slágerével (Adriano Celentano, Gianni Morandi, Rita Pavone) szakították meg. Itt a felkínált pezsgő csak helyi érzéstelenítésnek minősül, állapítottuk meg később.

Szerző: Reckl_Amál  2014.01.01. 23:17 6 komment

Még a Nagy Összefogás az Együtt 2014 - PM-mel sem biztos teljesen, de egy fix pont már van: Horváth Csaba lesz jövőre az MSZP főpolgármester-jelöltje.

A szekfűs bukta újabb kiváló receptje ez. Ki szavazna Horváth Csabára? Miért is tenne bárki ilyet önszántából? Vagy, ha mégis - amiért protesztből az ún. budapesti értelmiség az utolsó nyolc évében teljesen értékelhetetlen Demszky Gábornak is újra meg újra bizalmat szavazott - Horváth-nál sem lesz jó kezekben a főváros. Ennek objektív oka, hogy ellenzékben kellene irányítania a várost - vélhetően sok kormánypárti kerületi polgármesterrel szemben. Ez nemcsak Horváth Csaba csekély képességei miatt lenne várható, hanem azért is, mert manapság látjuk, mire képes a Fidesz, ha ellenfelei ellehetetlenítéséről van szó. Sőt, az egyik alapvető frusztrációjukat éppen a már említett budapesti értelmiség okozza, ezért hiába működik most Tarlós István személyében elvileg baráti polgármester, őt is gáncsolgatják folyamatosan. Vajon mit tennének hát egy ellenzékivel, aki még ráadásul nem is olyan határozott vastagbőrű, mint Tarlós?

Szerző: Reckl_Amál  2013.11.21. 08:42 86 komment · 4 trackback

mázs.jpgSajnos nem az én fogásom ez a kép, de annyira jó, hogy mától a saját fogásomnak mondanám szívem szerint. Én csak annyit láttam rajta, hogy a számomra kissé taszító, mostanában szerencsére már nem annyira felkapott musicalsztár Mészáros Árpád Zsolt lesz a sztárvendég egy külvárosi étterem zenés estjén. Ez egyébként ebben a vendéglőben rendszeres, és nem is lenne elvetendő e hagyomány, ha a MÁZS-féléken és a tehetségkutatók playbackvitézein túl is terjedne a szervezők fantáziája.

Szerző: Reckl_Amál  2013.11.03. 18:54 1 komment

escapp.jpgSzupercella - filmkritika

Bár vérbeli akciófilm a Szupercella, a műfaj enciklopédiája, széleskörűsége ellenére némileg dagályos és az élettől kissé elszakadt.
Ennek ellenére szórakoztató, elsősorban a sok aha-effektus és a ki tudja, mennyire szándékos poénok és pózok miatt. Az ember örömmel nosztalgiázik két ilyen veterán láttán mint Stallone és Schwarzenegger, főleg, ha a film nem titkoltan rájátszik a múltidézés romantikájára. Erre egyébként a magyar forgalmazó is ráérzett: a címadás is a kilencvenes éveket idézi. Amikor hirtelen minden nyugati film viszonylag hamar jutott a mozikba, és sorra nyíltak a soktermes plázamozik, a forgalmazók pedig hangzatos szövegekkel akarták becsalni a nézőt, akkor születtek ilyen érdekes címek. A szupercella ugyanis a valóságban zivatarláncot jelent, a filmnek viszont semmi köze az időjárás viszontagságaihoz, ezek a cellák egy szupertitkos börtönben vannak.

Szerző: Reckl_Amál  2013.11.02. 00:03 Szólj hozzá!

sebestyen_balazs_jani.jpgVundersőn und Zuperszekszi - RTL Klub, vasárnap X Faktor után

A reggeli sáv korábbi urai - Bochkor Gábor és Boros Lajos - rendre megbukott, amint a tévében próbálkoztak. Valahogy nem működött az, ami miatt a rádióhallgatók ezrei éveken át rájuk ébredtek.
Most, hogy a munkahelyemen én is minden reggel rádióhallgatásra vagyok kényszerítve, nem sokat vártam a Class FM Sebestyén Balázs és Vadon János alkotta párosának új tévéműsorától. Noha a Celeb vagyok, ments ki innen! című valóságshow-t a műfaj magyar történetének legjobbjaként tartom számon, a reggeli vicceskedés velük sem ragadott meg eddig.

Nem kérdés: Balázs és Jani saját magukban a pimaszságukat szeretik. Ez valójában humorosan előadott tiszteletlenség. Tekintettel azonban arra, hogy elég sok olyan ember tevékenykedik a nyilvánosság szeme előtt, akikben semmi tiszteletet parancsoló sincs, ez sokszor valóban erény. Főleg, ha a képmutatás nevű népbeteg elterjedésének mértékére gondolunk... Mindenkinek a könyökén jönnek ki az elsőre is érdektelen celebek, de azért nem illik róluk túl rosszat írni, mert az gonoszság.

Szerző: Reckl_Amál  2013.10.13. 23:39 10 komment

michael-douglas-matt-damon-behind_the_candelabra-01.jpgTúl a csillogáson - filmkritika

Amíg a gyáva Hollywood teljesen elsüllyed az ostoba képregényfeldolgozásokban, tévedésből, de főleg műveletlenségből lemaradt az elmúlt évek egyik legérdekesebb életrajzáról. Liberace története nekik túl "buzis". Amerikában, ahol a film igazán releváns, csak az HBO adta le, és az az európaiak privilégiuma, hogy rendes mozivásznon láthatják a az ünnepelt zongorista utolsó kapcsolatának krónikáját - kizárólag a szerető szemszögéből előadva.
Nálunk Liberace nem túl ismert, de az amerikaiaknak még ma is a showbiznisz leggiccsesebb szereplője: bő harminc éven át az egyik legnagyobb revüsztár, akiért háziasszonyok milliói rajongtak. Nem is sejtették, hogy idoljuk meleg. Ráadásul a friss hús híve volt élete végéig. A csillogás mögött pedig igen mocskos játékok zajlottak a multimilliomos zongorista palotáiban.

A gaz csábítót mégsem szörnyetegnek, hanem éppenséggel némi megértő szimpátiával ábrázolják. Liberace nem akar semmi rosszat, sőt, csak jót akar. De főleg önmagának. Aki pedig ennek útját állja, az rosszul jár. De ez nem szándékos, hanem csupán a dolgok rendje egy nárcisztikus ember világában.

Szerző: Reckl_Amál  2013.09.22. 05:37 4 komment

cesare deve morire 1.jpgCézárnak meg kell halnia - filmkritika

Mottó:

- Tudja, mit mondott Julius Caesar?
- Az a tag, aki a műlábában csempészte a heroint?
- Az, az.

Mintha ez a Macskafogóból származó remek kis idézet ihlette volna, olyan volt ez a film. Sajnos azonban másban nem emlékeztet a valaha volt egyik legjobb rajzfilmre, mert sem szellemesre, sem izgalmasra nem sikeredett. 

Pedig az alapötlet jó: művészetterápia címén igazi nehézbűnözőkkel játszatják el Shakespeare Julius Caesarját a Róma melletti börtönben, természetesen a politikai gyilkosság kitervelése és elkövetése meg a rabok szervezett bűnözésben szerzett tapasztalatai összecsengenek. Érdekesség, hogy noha egy féldokumentarista játékfilmet látunk, a történet a valóságban is megtörtént ugyanezekkel a rabokkal.

Szerző: Reckl_Amál  2013.09.17. 00:47 Szólj hozzá!

Az X Faktortól sokan várták, hogy valami paradigmaváltás következik be azáltal, hogy egy híján lecserélték a mentorokat. Nem történt ilyesmi. Tóth Gabi buta és harsány, ahogy várható volt. Szegény Szikora Robi eddig sem tűnt a legnagyobb szellemi magaslatnak, de ebben a műsorban végképp eloszlatja az intellektus bármiféle gyanúját. Alföldi Róbert is akármekkora korszakalkotó, azért szívesen tér vissza színészi kaptafájához, hogy eljátssza az igényes profit, aki, ha kell, kíméletlen is.

Szóval a műsor minden profizmusa ellenére nem képes fejlődni, nem halad semerre. Ennek jó jelzője, mennyi visszatérő jár újra és újra megmérettetni magát a zsűri elé. Annak ellenére, hogy nemcsak a csepeliek hallottak a múltkori győztes Oláh Gergő fiaskójáról, hanem mindenki az országban. Szegény hiába volt az előző viccszezon (amikor a Zámbó-palánta "tündökölt") kevés tűrhető énekeseinek egyike, két hónappal nem túl dicsőséges győzelme után le kellett fújni koncertjét a Csepeli Munkásotthonban érdeklődés hiányában. Hangsúlyozni szeretném: az X Faktor friss győztese volt.
Persze lehet, hogy épp Csepelen, a Zámbó-szörnyek főhadállásán még Frank Sinatrának se lett volna esélye...

Szerző: Reckl_Amál  2013.09.15. 23:08 25 komment

Az újonnan látható és már előre is rettegett hírű Hír 24, Bárdos András és Baló György napi híradója a Story4-en rögtön az első adásban két nagy pillanattal indult. Ami elég szép teljesítmény.

A Hír 24-ről jobboldali (sajtó)körökben illik azt gondolni, hogy a gaz, erkölcstelen, néprontó balliberális sajtó egyesült erejének pörölye. Csak azért jött létre, hogy aljas módon dezinformálja a zembereket, és azokban így megszületik a kétely, talán nem teljesen igaz, amit az MTVA kiváló hírműsoraiban hall.

Érthető. Én is tartanék a sok vonalas, legfeljebb közepes tehetségű, kontraszelektált, közszolgálatis nímand helyében, ha olyan valódi nagyágyúk tűnnek föl a színen újra, mint Bárdos és Baló. Olyan kellemes kisebb nevek társaságában, mint a külpolitikai szerkesztőként feltűnő Bakos Piroska.

Hogy a műsor mennyire lesz gördülékeny és érdekes, arra még várni kell. Egy adás alapján egy ilyen gyakori, az aktuálitásokon alapuló műsorról nehéz lenne meghozni a verdiktet. Talán csak annyit: jó lesz, jó lehet ez, nézni fogom.

De két momentumot máris meg kell ragadni, mert ezek rögtön gondolkodásra serkentettek. Ez pedig olyan erény, amelyet magyar hírműsortól az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem is nagyon várunk.

Szerző: Reckl_Amál  2013.09.02. 16:21 5 komment