2019. január 20. 17:48 - Reckl_Amál

Nagy Feró kínjai

Az Eurovíziót ki kell érdemelni. Ez minden résztvevőre igaz, nemcsak az indulókra. A nézőkre, sőt a zsűrire is. Mi nézők megszoktuk már azt a kognitív disszonanciát, amely a hallottak és a zsűri ömlengése között feszül. Az idén Vincze Lillával és Nagy Feróval ráncfelvarrt zsűrinek félig sikerül is az emberes feladat. Az állami tévé nőképének megfelelően Vincze Lilla habkönnyűen semmitmondó, mindenben fölfedezi a lélektől lélekig érzést. De legalább nem olyan undok az arckifejezése, mint Schell Juditnak volt, akit szerencsére leváltottak. Schellnek megbocsájthatatlanul nagy a szerepe van a tavalyi fiaskóban az AWS nevű formáció túlpontozásában és -hype-olásában.

kinok.JPG

Nagy Ferónak viszont egyelőre kényelmetlen ez a mindenért rajongás. Szemmel láthatóan letiltották a valódi kritizálásról. A Duna tv világképébe nem fér bele, hogy az általuk a harminc legjobbra redukált 400-as mezőnyben véletlenül gyenge versenyszámok is legyenek. Illetve nem ennek kimondására szerződtették Ferót. Ő a jóságos veterán, aki zenei nagyapóként tekint a rakonczátlankodó ifjúságra. Régebben Frenreisz Károly mutatta meg ebben a székben, hogyan kell fékezett habzással elájulni bármitől, amivel a versenyzők előállnak. A dalok meg nem értése nem akadály.

A karcosság elsősorban a kissé túl magabiztos Both Miklós népzenész szerepe. Nagy élvezettel vesézi ki a dalszövegek ostobaságait, ami egyébként bőven ráfér a magyar dalokra. Akár indíthatnának egy külön műsort ennek, nézném. Látszik mindenesetre, hogy a versenyzők is őt tartják a zsűri elnökének, mert most már hagyományosan van olyan induló, aki kifejezetten neki akar kedvezni azzal, hogy pásztortilinkóra hangszereli a tingli-tangli számát. Vagy mint tegnap a hangsúlyozottan határontúli énekes-duó, akik népviseletet is húztak. Nem szégyen ez végülis. Nemcsak a több évvel ezelőtti X Faktor 11. helyezettje próbálkozik ezzel. Tóth Gabriella művésznő is A Dalban akarta magát újra feltalálni sámánasszonyként. Both Miklós józanságával mutatott rá, attól, hogy valaki repülő madarakról énekel meg virágos ruhát húz, még nem népzenész. Szerencsére Pápai Jocit küldtük a nemzetközi versenybe.

Zenei téren az ő sidekick-je Mező Misi, minden pálinkafesztiválok örök trubadúrja. Elvétve említ egy-két szakmai szempontot, de ő egyben az a híd is, amely a komolyan vehető értékelések tiszta levegőjéből átvezet az üres kedveskedések homályába. Ahol a női kvóta meg a nagyöreg dicsérnek bármit.

És, hát tényleg bármit. Többnyire mindig ugyanazt. Ez szó szerint is értendő. Vannak olyan előadók, akik soha, sehol máshol nem... léteznek. Csak ebben a pár zimankós hétben aktívak. Persze a hervasztó kínálatú rádiók játsszák az erre a Dal-szezonra összeizzadt szerzeményükkel színesítik (vagyis inkább szürkítik) a műsorukat. Gondolom, az év többi részét lefagyasztva töltik az MTVA alagsorában.

Jópár noname figura is A Dalon keresztül igyekszik kitörni, ami egyébként egy támogatható funkciója lenne ennek a műsornak. Csak sajnos valahogy sosem csillannak meg ezek az új felfedezettek. Valahogy mindegyiken látszik az, hogy nem véletlenül nem ismerjük őket. Jobb esetben ők is a hibernálóban kötnek ki.

A fiatalosság jegyében persze a hiphop sem maradhat ki. Nem érthető, miért választották be a legjobb harmincba ezket, ha mindenki elmondta, nem ért a műfajhoz, sőt, Mező Misi beismerte, még azt sem tudja eldönteni, hogy az egyéniséget nélkülöző, a 2000-es évek Amerikáját majmoló énekbeszéd és női vinnyogás tetszett-e egyáltalán. Szerencsére ennek a félig-meddig ismert formációnak az AWS-éhez hasonlóan jól idomított rajongótábora van, illetve a menedzsmentje nem sajnálja rájuk a pénzt, mert a közönségtől kilenc pontot kaptak, és végül a vigaszágon is ők jutottak tovább. Már most szólok, hogy ahogy a tavalyi hörgőmetál, a rappelés is műfajidegen az Eurovíziótól. Szóval csak akkor küldjünk ilyesmit, ha ismét nem kívánunk tíznél több pontot szerezni a döntőn.

Ezekért kellene szegény Nagy Ferónak rajongania. Látszik benne a vívódás: az értékelései zagyvának tűnnek. De nem olyan szórakoztatóan avantgárd módon, mint szegény Somló Tamásnak a Voice-ban. Itt látszik az ellentét az érzések és az engedélyezett között. Többnyire aztán mégis kinyögött valami dicséretfélét, aztán a pontoknál viszont odapörkölt. A magyar zsűritagok kiskátéjában le van írva, hogy a tízes skála valójában héttől tízig tart. Ehhez képest Feró pontokkal mondta ki különvéleményét, és szórta az ötösöket. A teljes műsor alatt olyan szomorúan nézett emiatt a beszorítottság miatt, mint a bemutatáskor, amikor is a nemzet csótányának nevezik. Tizenöt évvel a Sztárok a jégen után...

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr6214574446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stolzingimalter 2019.01.21. 09:54:39

Hogy nem csak Somló Tamás "szegény", de Nagy Feró is, az jelent valamit?

Etniez 2019.01.21. 10:23:06

Értem a posztert, de azt azért szögezzük le, hogy az Eurovíziós dalfesztiválon nem feltétlenül a legjobb dal nyer. Van ott politika is trend is (pl emlékszünk Conchitara).
Szóval teljesen mindegy, hogy kit küldünk vagy nem, jobb lenne az egész rendezvényt bojkottálni.

Ettől függetlenül elég szarok a DAL-ra nevezett dalok, de az Eurovíziós dalfesztivál ne legyen már hivatkozási alap.

qwertzu 2019.01.21. 11:04:46

"Már most szólok, hogy ahogy a tavalyi hörgőmetál, a rappelés is műfajidegen az Eurovíziótól. "

Egy dolog nem létezik az Eurovíziós izében: műfajidegenség.

A Lordi ugyebár hörgőmetállal nyert.

2019.01.21. 11:24:43

@qwertzu:
Nem vitatkozok, hogy "hörgőmetállal" lehet-e nyerni, szerintem kimondottan műfajidegen számmal van a legtöbb esély, viszont a Lordi semmilyen értelemben sem "hörgőmetal", mert se nem black metal, se nem death metal, de úgy egyáltalán nincs hörgés a számaikban. A heavy metal / hard rock meg egyáltalán nem műfajidegen egy popzenés vetélkedőn, amennyiben azok mainstream változatait vesszük.

részeges karatemester 2019.01.21. 11:27:03

A buzifesztivállá süllyedt eurovízió helyett rendezzünk intervíziót, ahol valódi nők, férfiak és zenekarok adnak elő igazi hangszeren igazi zenét.

2019.01.21. 12:04:12

Aranyos fejtegetés, de totálisan értelmetlen, mert az Eurovíziós dalfesztivál valójában egy nemzetközi falunap, amin a színes-szagos forgatagban tinglitangi harmadosztályú "énekesek" és "együttesek" lépnek fel, és az egésznek se súlya, se nívója, se tétje nincsen. ráadásul a szavazás rendszere miatt az egész nagy nemzetközi ki kit utál jobban vetélkedő, amiben a zenék - még ha jók is lennének - teljesen másodrendűek. Lásd Azerbajdzsán győzelmét, akiket a gáz miatt kicsit körbe kellett nyalogatni, vagy lásd Wurst kisasszonyt, akinél szintén tudjuk, mi volt a nyerő. Szóval az egésszel érdemben foglalkozni a minőség felől közelítve tök nagy öngól.

szbszig 2019.01.21. 12:06:10

Nem tudom, mi a baj az AWS helyezésével. Lisszabonban 43 indulóból végül 21.-ek lettek. Az elmúlt nyolc évben minden versenyzőnk bejutott az elődöntőből a döntőbe, ami azt jelenti, hogy minden alkalommal legalább a mezőny első felében végeztünk. Ez olyan szar teljesítmény egy olyan országtól, amelyiknek állítólagosan nincs nemzetközi támogatottsága kulturális meg politikai okok miatt?

Kivlov 2019.01.21. 12:08:02

Eszméletlen, hogy mennyi bűn gyenge nóta volt a hétvégi körben.
Láthatóan az "énekesek" még mindig nem értik (és a zsűri sem!), hogy ez egy DALverseny, nem pedig énekverseny. Azaz nem az a lényeg, hogy valaki kiénekeljen gond nélkül 4 oktávot és minden hangja tökéletes legyen, hanem hogy bemutasson egy jó dalt. A dalok 90%-a semmitmondó, unalmas, álszent, lerágott csont vagy egyszerűen csak kőgagyi témájú és kivitelezésű. Gáz...

Kivlov 2019.01.21. 12:27:22

Arról nem beszélve, amikor a tehetségkutatóban feltűnt, az átlagtól 2 hanggal jobban éneklő valaki is azt hiszi magáról, hogy ő tud dalt szerezni. És akkor büszkén odaáll, hogy "ez a dal igazán ő, ez belőle jön" stb, stb.
Ilyenkor nem akarom elhinni, hogy nincs a figura környezetében valaki, aki elmondja neki, hogy "figyu már, ez a nóta sz*r."

2019.01.21. 13:05:52

@szbszig:
Mondjuk emlékeim szerint Viszlát Sanyi jobb helyezést ért el, pedig az AWS vele szemben tud zenélni, Sanyi szintjét pedig bármelyik utcáról behozott ember produkálná. Ezért nem tudom komolyan venni az egészet, főleg hogy ha jól emlékszek valami troll csaj nyerte legutóbb, aki azzal szerzett hírt, hogy ő felvállalja a kövérségét és a zenei tehetség teljes hiányát.

Kivlov 2019.01.21. 14:10:21

@Zabalint:
Rosszul mondod.
Épphogy byalex (volt) az üdítő kivétel.
Nem véletlenül ért el jó helyezést a nemzetközin is. Mert a dala jó volt. Nem hétköznapi, sablonos, ezerszer elömlengett valami, hanem valami más. És akkoriban a pali még énekelni se nagyon tudott, de a DAL jó volt.

Stenonis 2019.01.21. 14:19:36

Ott bukik meg az egész, hogy vérkomolyan gondolkodunk az egészről.
Gyakorlatilag semmi értéke sincs az egésznek.
A best of Fásy mulatót is nyugodtan kiküldhetnénk.

2019.01.21. 14:48:53

@Kivlov:
Bye Alex dalát az annyira szar, hogy az már jó kategóriában lehene jónak nevezni, ahhoz azonban hianyzik belőle az önirónia, vagy az ellenkezője, a teljesen hülyék önelégültsége. Ha az énekelni tudását nem vesszük figyelembe, akkor is közhelyes, felszínes.

2019.01.21. 14:50:57

@Stenonis:
A tavalyinál és a tavalyelőttinél én végighallgattam a Eurovision összes dalát, nem vettem komolyan, de 6-8 jó dalt ismerhettem meg, egyébként teljesen szétszórva átlagos és kritikán ali produkciók között.

Kivlov 2019.01.21. 14:57:05

@Zabalint:
Mégis emlékszel rá, mert a "negatív reklám is reklám." :D
A 7végiből kb 3 dalt tudnék saccra felidézni, annyira hatástalan és sablonos gagyi volt az összes.

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.01.21. 18:01:13

Ugyis valamilyen Soros altal futatott felismerhetetlen nemu, buzi szakalas transzvetita no fogja megnyerni. Kar is mast inditani

2019.01.21. 21:23:11

@Kivlov:
Ha Fekete Pákó lépett volna fel, rá is emlékeznél...

Kivlov 2019.01.22. 07:42:14

@Zabalint:
Ez egyértelmű.
És nem ért volna el rosszabb helyezést kint, mint annó az agyonsztárolt Boggie vagy Feeddie.

Péter Londonból 2019.02.03. 23:24:41

Bocsánat az off-topicért, de közvetlen üzenetküldő címet nem találtam. Csak tájékoztatni szeretnélek egy hivatkozásról. Most szerdán (február 6.) készülök a saját blogomon megjelentetni egy bejegyzést, amelyben egy régi posztodra hivatkozom. Egyelőre a menüben nem szerepel, csak elő van készítve megjelentetésre a geropeter.hu/a-kisember-nagy-uzlete-2/ címen. Köszönöm a remek megfogalmazást, amelyikre hivatkozom! A későbbiekben - ha nincs kifogásod ellene - szeretnék a blogodra a magam majdani "Blogok és honlapok, amelyeket kedvelek" rovatában is hivatkozni. Üdvözlettel Péter
süti beállítások módosítása