2017. június 01. 03:59 - Reckl_Amál

Van új a Nap alatt

march-for-science-signs-24.jpgEgy napja gondolkodom azon, milyen érdek húzódik meg amögött, hogy a szennymédia szembefordult a klasszikus napvédelemmel. Először a Ripost írta meg, hogy eddig mindent rosszul csináltunk, ami a napozási, illetve pontosabban a napelkerülési szokásokat illeti. Az eddigi krédó szerint délelőtt tizenegy - sőt manapság már inkább kilenc - és délután három között nem szabad a napra menni. De egyébként sem árt olyan külső segítséghez folyamodni, mint a naptej.

Ehhez képest most azt hozta le a Ripost címlapján, hogy minden másképp van. Éppenhogy a veszélyes időszakban tud a D-vitamin igazán áramlani. Rákot pedig éppen a naptejek okoznak. Legalábbis tizenkettő rákkeltő a tizenhat vizsgáltból. Annyira azért nem tombol a közszolgálatiság, hogy megnevezzék ezeket az életveszélyes termékeket, vagy konkrét kutatásra hivatkozzanak.

Nyilván azért, mert nincs egyéb bizonyítékuk, mint Szendi Gábor fejtegetései, akinek életmód-kérdésekben mi sem támasztja jobban alá hitelességét, minthogy ő a paleolit étrend legnagyobb magyarországi szószólója. Kár, hogy nemrég kiderült, amit kicsit mindig is sejtettünk az ősemberkajáról, hogy kamu. Éppen az a XXI. század egyik nagy civilizációs betegsége, hogy unalmában és bőségében az ember mindenféle csodadiétákhoz folyamodik.

A napozáspárti propagandát aztán a TV2 is lehozta. Akármilyen kevesen is nézik, azért pár tízezer ember biztosan látta a riportot. Ez két dolog miatt is különösen aggályos. Egyrészt a folyamatos kenőcködés kellemetlen, kényelmetlen dolog. Szerintem nincs olyan ember, aki kifejezetten élvezné. Ráadásul él még sajnos az a butaság a fejekben, hogy aki az egészséges barnulás fáradalmait úgy kívánja megúszni, hogy tudatosan nem védekezik. Ez nekik megerősítés a helytelen gyakorlatra. Másrészt Tények béna agymosására tényleg csak olyan szerencsétlenek fanyalodnak rá, akiket a végtelenségig lehet ilyen hülyeségekkel traktálni.

Ennek az áltudományos okoskodásnak ugyanis nem az a háttere, hogy most már a Nap is Mészáros Lőrincé. Hanem ezzel a riporttal a Habony-média ünnepélyesen csatlakozott a manapság trumpi körökben oly népszerű tudományellenességhez.

Kevés szomorúbb kísérőjelensége volt a groteszk Trump-kormányzásnak, mint amikor a tudomány mellett voltak kénytelen tüntetni a felelősen gondolkodók a Föld Napján Amerikaszerte. Biztos én vagyok kissé földhözragadt, de még egy éve sem tudtam volna ilyet elképzelni. 

Természetesen ez Trump szintjén nem csupán vakhit, mint az ilyen Szendi-féléknél, vagy tudatlanság, mint a Tények hamarosan hámló hátú nézőinél. A környezetvédelem régóta szálka egyes ipari szereplők szemében. Elvakult kapitalizmusukban csak kényeskedő akadékoskodást látnak a természetes környezetért és a fenntarthatóságért aggódókban.
Egy olyan semmihez sem értő, nem túl okos öregember megválasztása kapóra jött abban, hogy továbbra se kelljen a környezetvédelemre nagyon költeni.
Ennek eredményeként épp most készíti elő a Fehér Ház az Egyesült Államok kilépését a tavaly aláírt párizsi klímaegyezményből, amely így értelmét veszti.

Trumpnak azért ez az egy lecke biztosan eljutott az agyáig, és ez a profitmaximalizálásról szól. Ez a valódi támogatóit - a nagyiparos gazdasági elitet - és szavazóit - a leszakadóban lévő munkásosztályt - is egyesíti. A beígért több millió munkahelyet Trump nyilvánvalóan az amerikai autógyártás feltámasztásától várja. Meglátjuk, mennyire járnak jól majd az amerikai munkavállalók. De ennek jele az is, hogy a német autók importjának üzent hadat a nagy sikerű európai turné végeztével a múlt héten.

A Trump mögött álló nagyiparosok protekcionizmusa egyébként szemben áll a magyar érdekkel. Azokat a német autókat, de legalábbis az alkatrészeiket itt gyártják. A német autógyárak visszaesését a magyar gazdaság is megérezné.

Az eddigi Orbán-kormányzás színvonalát elnézve elvetem azt a gondolatot, hogy benne lennénk a Trump-féle buliban. Hogy valami titkos összeesküvés beavatottja lenne Orbán Viktor. Trump amúgy is látványosan fittyet hány egyik legcsillogóbb szemű rajongója hízelkedéseire. Magyarország nem tétel.

De mivel Orbán Viktor fejébe vette, hogy Trumppal márpedig ő mindenképp összebarátkozik, a lakájmédiának ki van adva, hogy a Trump-féle tudományellenes alternatív tényekkel butítsa az embereket.
Ebbe a sorba illik bele ez az életveszélyes őrültség, amely szembemegy az évtizedek óta evidens valódi tudományos megállapodásokkal. Nem kell ahhoz tudósnak lenni, elég, ha már egyszer leégett az ember, hogy tudja, a napégés rossz és káros.

Mégis olyan korban élünk, amikor egyszerre van jelen a tudomány soha korábban nem látott színvonala és tömegek egészen primitív tudatlansága. Nem az a baj, ha a nem-tudósok nem tudnak annyit az UV-sugárzásról, mint a tudósok. Az a baj, hogy jön egy ilyen Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által a "szemléletváltoztató munkásságáért" kitüntetett Szendi Gábor, és a közönség nem körberöhögi, hanem komolyan veszi, és az árnyék helyett a napot keresi délben, hogy áramoljék szépen a D-vitamin... 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr7112556555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.01. 05:34:08

Nem számít, hogy Trumpnak van sok hülyesége. Kétségtelenül van.

Ezzel együtt is friss levegőt hozott magával.

A lényeg: a liberális lobbit csapás érte, s az azt támogató nagytőke megoszlott, egy rész átállt Trump mögé.

A változás maga a fontos. Trump populista elemei igen fontosak. A lényeg a liberalizmus egyeduralmának pici csökkenése.

Hasonló a helyzet, mint Mo-on, ahol szintén kritizálható sok mindenért Orbán, de mégis ő vezet minden népszerűségi listát, mivek az emberek inkább elfogadják hibáit, mintsem a ballib országrontást.

KZsoci 2017.06.01. 06:48:21

Nagyon jó! Én is elgondolkodtam ezen, de nem jutottam idáig el.

Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért az a cél, hogy napról napra még jobban forduljon fel az ember gyomra.

A tudományellenesség... Nem is tudom szavakba önteni, amit érzek. Mindenesetre amellett vagyok, hogy akinek nem kell, az ne is használhassa a tudomány termékeit, kezdve az internettől a "hagyományos" (nincs is másmilyen, hiszen a többi csak kuruzslás) orvoslásig. Fényevőéknél és vegánéknál ez már most is kb. így van, viszont ott meg pont az a baj, ha a gyerekeiket is ebbe kényszerítik.

KZsoci 2017.06.01. 06:51:47

Meg valószínűleg ez is egy teszt. Habonyék kíváncsiak voltak, hogy ez hogy ízlik a lakosságnak. Valószínűleg nagyon ízlik, csak az a szokásos pár tízezer, max. százezer ember fogja észrevenni a turpisságot, a többi meg boldogoan falja az ilyesmit.

Készülnek a kampányra. Készül az új kétharmad.

5perc 2017.06.01. 13:21:44

@MaxVal BircaMan HJCD:
Azért azt remélem, a gyekered egy konzervatív értékrend alapú, kiégett olajmezőre születik.

Jakab.gipsz 2017.06.01. 15:55:43

@Robiekin: Nem vagy egyedül, mert én sem értem.
Ugyanis ha Habony- nak és Tramp nak nincs tudománya, akkor kinek van és az milyen tudomány, mutassátok meg, ide vele had szedjük darabokra.

Gyanítom csak az a tudomány, amit a CEU oktat, mindenki más náci-barom.
süti beállítások módosítása