2014. november 02. 22:37 - Reckl_Amál

Hullócsillag

Rising Star - tehetségkutató, TV2, vasárnap 19:00

rájzing.jpgEzért kár volt Ördög Nórának áruló módjára otthagynia az RTL Klubot! A csatornát, amely a vidéki kislányból a zászlóshajók kapitányasszonyává, az utóbbi évek egyik legnagyobb tévésztárjává emelte. Ráadásul távozásával ránk szabadult a kereskedelmi showműsorok legtehetségtelenebb, legsúlyosabb szereptévesztésben szenvedő műsorvezető-párosa Istenes Bence és Szabó Zsófia, akik egy nézhető műsort, az X Faktort, teszik nézhetetlenné. Hiába sokkal jobb Ördög Nóra, ha neki pedig a nagyszabású tehetségkutatók legértelmezhetetlenebbje jutott.

A Rising Star lényege, hogy a közönség mobilapplikáción keresztül szavazgat az éppen látott a produkcióról. Aki elegendő szavazatot kap, az továbbjut. A zsűri csak előválogatott, az élő adásokban már csak szakértenek. Természetesen most is istenáldotta tehetségű énekeseket keresnek, hiszen még nincs elég.

A casting olyan, mint eddig bármikor. A reményteljes delikvens a zsűri elé áll, azok pedig vagy elutasítón a piros ajtón, vagy a továbbjutást jelentő kék ajtón engedik ki. Az előválogató környezetét úgy rendezték be, mintha csak valakinek a nappalijában zajlana a meghallgatás. (Nyilván az X Faktor szintén nagyon mesterkélt mentorháza volt a recept.) A zsűritag is ember, ezt akarhatták sugallni azokkal a gesztusokkal is, hogy cukorkával kínálják a versenyzőt vagy a zsűri nőtagja a kanapéra heveredve betakarózva hallgatja a jövő popsztárjait. Ez nemcsak azért hamis, mert a zsűritagok nem elég jó színészek, hanem mert a casting természetellenes helyzet. Különösen, ha még a közönséget is szórakoztatni kell vele.

A zsűri nem jó. Az utóbbi időben felkapott Pásztor Anna mint énekesnő épp a nemrégen befejeződött Sztárban sztár színpadán vesztette el a hitelességét. Rajongói védhetik azzal, hogy a természetes közegében, a saját dalaival jobban boldogul, mint a megjelenítendő popsztárok szerepében. De a Rising Starban sem saját számokkal lépnek föl a sztárjelöltek.
Mező Misi még talán a leginkább odavaló, hiszen a Voice-ban már volt mentor. De itt most annyira toleránsra veszi a figurát, hogy az már idegesítő. Azért minden hülyétől nem kell elájulni a másság tisztelete nevében.
Kerényi Miklós Gábor műfajidegen. Hiába a musical és az operett guruja, ha semmit sem tud a mai popzenéről. Ennek ellenére még az ő ítéletei érnek valamit. Ő nem fél kifigurázni az önértékelési zavarban szenvedőket.
Feke Pál szerepeltetése érthetetlen. Ő is más műfajban valaki (?), de semmi jel sem utal arra a pedagógiai érzékre, amely KERÓ-ban vélhetően megvan. (Mű)felháborodásai a transzvesztita meg a gatyára vetkőző jelöltek láttán különösen annak tükrében komikus és képmutató, hogy egy héttel korábban az egyik szemrevaló fiúnak zuhanyzását is megmutatták.

A jelentkezők pontosan olyan semmilyenek, mint bármikor máskor, Ez egyébként a tehetségkutatók varázsának része: bárkiből lehet bármi. De mintha nem lett volna koncepció amögött, hogy a kiemelkedőket mutassák csak, vagy azért egy kis bikicsunáj is csússzék bele. Márpedig a felemelkedő csillag képhez nekem nagyon nem passzolnak a tehetségtelen futóbolondok. Erre a szezonra az X-től már megkaptuk az adagunkat belőlük, köszönjük szépen.

Ez a tanácstalanság egyébként az eddig látottakra általában igaz. A zsűrit a mai végképp értelmezhetetlen műsorban leghíresebb alkotásuk megidézésével mutatták be. Pásztor Anna persze Márti dalával lépett elő a kulisszák mögül. Nekem ez a lírai dal egyáltalán nem illik a show berobbanó megnyitásához. Hiába ez az emblematikus opusz Pásztortól.
Aztán Feke folytatta az István, a király egyik energikusabb részletével, ami szintén kissé furcsa volt ebben a környezetben. Miután Mező újraszínezte, KERO operettkötődését aláhúzandó előadott Jön-e velem, nagysád, shimmy-t járni? már kellően abszurddá tette a műsort.

A mélypont az alkalmazást hirdető erőlködés volt. Ezt a hálátlan szerepet Majkára osztották. Először csak egy kissé kelletlen szőke milfet zaklatott a stúdióban, aztán nyakába vette Zuglót, hogy ártatlan tévénézőket otthonukban zavarjon meg a hülye applikáció miatt. Visszatekintve ennél a momentumnál vesztettek el mint nézőt.

Lehetne a Rising Star bájosan is amatőr és kacagtatóan abszurd. Jól állna neki, hiszen az X Faktor éppen most fullad bele a rizikómentes túltervezettségbe. De sajnos Majka zuglói vergődése után végtelenül unalmassá vált a műsor. 

Talán fair dolog lett volna megvárni az első élő adást, de sajnos engem ezzel a két kedvcsináló műsorral teljesen elidegenítettek. Pedig kifejezetten szeretem a műfajt, még a szavazások tisztaságát is hajlandó vagyok elhinni a játék kedvéért. Az alapján viszont, amit eddig mutattak, nem érdekel a Rising Star annyira, hogy még egyszer megnézzem.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr56858207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2014.11.03. 06:50:20

Én tegnap nem figyeltem végig, de a Majka a kaputelefonnál című rész csodálatos volt. :)

Jó volt Lee Harvey Oswald Marika az elején.

De egyébként a legrosszabb az egészben, az pont az az erőlködés, hogy lám, ez egészen más, mint a megasztár-xfaktor-voice. Mást könnyű csinálni, jobbat nehéz, és ez most, úgy látszik, nem sikerült.

Ami nekem még nem tetszett, az az enyhe kereszténydemokrata légkör, amibe pl. Feke Pákó említett műfelháborodása is beletartozik. Nagyon érezhető volt, hogy a tv2 új tulajdonosa CBA-kompatibilis műsort akar csinálni, lehet, hogy végülis ez ölte meg az egészet.

_gofri 2014.11.10. 09:41:51

Azt kifelejtetted, hogy mennyire baromira idegesítő ez a tanár úr így, tanár úr úgy. Ezt már Havasnál is utáltam....
süti beállítások módosítása