2009. november 10. 16:03 - Reckl_Amál

Stadler 2

Ritkán írok olvasói levelet lapokba, de a Stadler-ügy idején nem bírtam magammal, így tizenkét éve, 17 évesen megtettem. Annyira bosszantott az a relativizálás, ami Stadler József körül zajlott. 

Mert ki is ő? Egy bűnöző. Egy pofátlan csaló. Amikor először feltűnt ez a senkiházi, akkor a sportközvélemény egyöntetűen ajnározta. Mert építetett egy stadiont Akasztón, és megalapította a saját magáról elnevezett futballklubot.

Gyárfás Tamás lapját, a Sport+Focit abban az időben minden héten megvettük. (Tényleg! Létezik még?) Én mint újságimádó mindig átfutottam, de mind tartalmában, mind kivitelében kifejezetten igénytelen újságnak tűnt. Ám a Stadlerről szóló cikket elolvastam, és fortyogtam a dühtől, hogy mennyire odavannak ezért a piti bűnözőért. Írtam hát Gyárfásnak, persze nem lett belőle semmi.

Mert ő végre tesz valamit a magyar labdarúgásért! - hangzott a védőbeszédnek is beillő szózat akkoriban. Mit is tett? A sok lopott pénzből proccolt azzal, hogy ő még ezt is megengedheti magának. Még Csöncsön is azzal érvelt, hogy mások is lopnak, de ők nem a fociba fektetik a pénzüket. Ja, értem, aki jóra, vagyis a közönség számára tetszőre költi a szajrét, annak meg van bocsájtva. Nagyon félrevisznek az ilyen magyarázkodások. Főleg azért, mert a kivagyiságon túl nyilván azért is gondolt a magyar focira Stadler annak idején, mert látta, ott aztán nagyszabásúan folyik az, amiben ő sem rossz. Ott aztán mindenki annyit sikkaszt el, amennyit nem szégyell.

Azóta sajnos Stadler már nem csak a focidrukkerek szívét hódította meg, hanem egyfajta celeb lett.

Most felbukkant egy hasonló alak, igaz sokkal gusztusosabb, sokkal szimpatikusabb formában, de ettől még ő is csaló sajnos. Overdose, a verhetetlen versenyló gazdája fordított bűnözői karriert futott be, mint a fent említett csaló. Őt először tisztességes embernek ismertük meg, aki - kissé népmesei fordulatok közepette - "csak úgy" vett egy lovat, amelyről később kiderült, hogy a világ legjobb versenylova. Ez nyilván már bulvárlegenda, de tény, hogy Mikóczy elég hitelesen játszotta a mit sem sejtő, jóra való lótulaj szerepét.

Egyébként ez is párhuzam Stadlerrel, csak éppen a focimágnás egy tahó debilnek tűnik, Mikóczy meg afféle belecsöppent, az Isten lábát éppen csak elkapó atyafinak. Igazi magyaros hangulat ez, mert az Overdose sztori fontos eleme, hogy a ló és a gazdája is határon túliak, de persze magyar színekben versenyeznek. Mikóczy nyilatkozta is, hogy neki a legnagyobb gyönyörűség, amikor a Himnusz fölcsendül... Ah, be szép is ez! Ez kell a népnek. Mint egy szivárvány a hortobágyi rónaságok fölött.

Egyébként Mikóczy lebukása előtt is már az idegeimre ment ez a hype Overdose körül. Jó dolog persze, hogy lovakat hajtanak körbe-körbe, a győzelem meg mindenképp eredmény, de azért ennyire nem érdekes ez. A ló valódi teljesítményét bulvárrá zsugorították mindazok, akik imádták meglovagolni a nem megérdemelt sikereket is.

Aztán pár hete kiderült, hogy a jó palóc annyira nem mit sem sejtő; dörzsölt üzletemberről van itt szó. Az egyik vállalkozása ugyanis végelszámolás alatt állt, és az utolsó pillanatban, az árverezés előtt, ki akarták lopni az üzem felszerelését. A román hatóságok rajtuk ütöttek, és Overdose gazdája szégyenszemre előzetes letartóztatásba került.

Megint jöttek a relativizáló hangok: na de a csodaló gazdája biztos nem bűnös! És persze az ártatlanság vélelme meg is illette, de azért attól nehéz eltekinteni, hogy a rendőrség épp akkor talált rá és üzlettársára, amikor az üzemből vitték ki a gépeket. Továbbá arra is fény derült, hogy az irodában már elő voltak készítve azok a hamis dokumentumok, amelyekkel a gépeket akadálymentesen ki lehetett volna vinni Romániából. De a celeb lóbarátok azért még égették magukat azzal, hogy próbálták magyarázni a történteket. A román bíróságot mindenesetre nem hatotta meg a dolog, mert egy év hét hónapra ítélték Mikóczyt nem jogerősen csődbűntett és közokirat-hamisításra való felbujtás miatt.

Eléggé lehangol, milyen hősökért rajong a magyar közvélemény; mennyire alulteljesít az emberek erkölcsi érzéke. Ha valaki bűnöző, akkor az bűnöző. Ezen nincs mit magyarázni. A bűnözők amúgy is általában túl könnyen megússzák, legalább annyi elégtétele legyen a tisztességes embernek, hogy a bűnözőket kezelje a maguk helyén. Az, hogy nálunk bizonyos kiemelt bűnözőket (mint Stadler vagy Ambrus Attila) sztárolni szokás, igazi szégyen. Eljátszhatjuk a műmagyar büszkeséget sok-sok avitt manírral, én viszont arra szeretnék büszke lenni, hogy Magyarországon észnél vannak az emberek.

7 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr521515672

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hülye határon túliak 2009.11.12. 12:54:40

Folytatnunk kell a kettős állampolgárság ügyének tárgyalását, hiszen újabb dolgok kerültek napvilágra. Az egyik egy beszámoló az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának a  értekezletéről (értekezlet - Halljuk és érezzük a szó varázslatát!)Relatív n...

Trackback: Oltás miért van? 2009.11.12. 12:52:19

Vírusok mindig is voltak. A vírus támogatja az evolúciót, támogatja az alkalmazkodást, fejben és testben is kondícionál. Amíg nem tudta az ember, hogy mi az a vírus, addig nagyjából az erősebb élt túl, aki kibírta a betegséget. Ma már tudjuk, hogy léte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunny Sam 2009.11.10. 17:52:00

Annyira érdektelen a sztori, hogy még te, akinek láthatóan fingja sincs az egészről, is írásra ragadtattad magad.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.11.10. 19:40:54

Semmi sem irritál annyira, mint amikor érdektelen dolgokról kell állandóan hallani. Ilyen Overdose és a bűnöző gazdája is.

De azért, az, aki ide beröffent egy ilyen arrogáns szöveget, az azért rámutathatna az általam vétett tévedésekre. Mi nem igaz abból, amit írtam? Ki fogom javítani.

Különben ez csak nagyképű szájkaraté, üres fölényeskedés.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.11. 12:34:56

Egész pontosan ugye azt állítottam, hogy ő (Stadler) legalább befekteti a pénzét valóságos dolgokba, építkezik, ezáltal egy csomó embernek munkát ad.

Ha a stadionját mondjuk Kecskemétre húzza föl (ahová talán értelme is lett volna), most is virágozna, és munkát adna egy csomó (több száz) embernek.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.11.11. 13:39:52

De az a pénz továbbra is lopott. Vagyis más, tisztességes emberektől vette el, és abból volt nagylelkű, nem a sajátjából. Ez a körülmény továbbra sem elhanyagolható.

Sunny Sam 2009.11.11. 16:57:07

@Reckl_Amál:

Kinek érdektelen? 25000 ember jött ki Overdose miatt a ló pesti futására áprilisban, a tévé elé pedig százezreket ültetett.

Rámutatok: Stadler és Mikóczy között párhuzamot látni... hát minimum furcsa. Előbbi mindig egy ripacs juhászgyerek volt, aki kétesen szerzett vagyonából önmaga szórakoztatására FC-t gründolt. Míg Mikóczy nélkül ma már nagyon könnyen lehet, hogy nem állna a pár éve 3 mrd ft-ért épített Kincsem Park lelátója. Magyarország nem került volna pozitív színben nemcsak a szaklapok, hanem a The New York Times, a Le Figaro címlapjára. Minden magyar tulaj eladta volna már rég a lovat a tavasszal kínált 3 millió Euroért. Mikóczy inkább megfuttatta itthon a lovat gombokért (hívták volna Münchenbe pl.) csak azért, hogy lássák a rajongók. Mert vannak ilyenek, a Facebookon 1066 tagja van a klubnak Hong Kongtól Argentínáig 16 országból. A Stadler FC Fan Clubnak hány tagja lett volna, ha van már akkoriban Facebook?

Dörzsölt üzletembernek nevezed. Tudja, hogy elég nagy a gebasz és kimegy felvezetni a szajréval telepakolt kamionokat Romániába? Inkább ezen elmélkedj, klaviatúratékvandózz.

KZsoci 2009.11.11. 18:37:14

@Sunny Sam: attól, hogy a Nagy Híres Fészbúkon is szerepel ez a gebe, már szabad bűnözni a gazdájának?

leírom én is:

é
r
d
e
k
t
e
l
e
n

Akárhogy kapálódzol. Nem érdekes. Hatásod itt kontraproduktív. Nem kell rá reagálni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.11. 21:49:42

@Reckl_Amál:

Persze, hogy nem az. :-)

A vita itt kb. azon a szinten folyik, hogy Stadler vagy Bajnai, nem azon, hogy Stadler vagy egy tisztességes ember.

Stadler valószínűleg morálisan egy picit felette, értelmileg egy picit alatta áll Bajnainak. Így aztán nem akart ő annyira rosszat (mint Bajnai), azt viszont nagyon hülyén csinálta, így aztán közérdekű hasznossága valóban a negatív tartományban van.
süti beállítások módosítása