2009. november 09. 11:18 - Reckl_Amál

Fertőző hülyeség

Kivételesen meg kell dicsérjem az RTL Klubot, vagyis inkább a Házon kívül c. műsor stábját. Hosszú ideje ők voltak az elsők a médiában, akik végre nem valami halálos világjárvánnyal rémisztgették az embereket, felettébb komoly arccal, hanem körüljárták kissé a kérdést.

A rémhírek Ukrajnából érkeztek, és a műsor riportere végre próbált XXI. századi, felvilágosult emberhez méltóan foglalkozni a témával, nem utolsó sorban ennek tekintve nézőit. A riport azért is nagyon jól volt szerkesztve, mert a szokásos módon kezdődött: Ukrajnában még maszk sincs a patikában, nemhogy vakcina! Aztán szép lassan elmondták, miről is van szó.

Ukrajnában nem sokára választások lesznek. Az ottani politika nem ragad le olyan szájhősködéseknél, mint a miénk, ott nem riadnak vissza semmitől. Gondoljunk csak Juscsenkó megmérgezésére vagy a lefejezett újságírókra! Így az sem lehet idegen tőlük, hogy "kreáljanak" egy járványt, amelyet a nagyszerű kormányzat majd valahogy visszaver. A hangsúly a valahogy szón van. Mert a Leia hercegnőre hajazó miniszterelnök-asszonynak fontosabb volt a kampánnyal bíbelődnie, mintsem hogy fölkészüljenek a járványra. Az ukránoknál nem azért tombol a járvány (amelynek csak egy része H1N1), mert olyan szívós, olyan kemény. Hanem, mert az alapvető felkészülést sem tették meg. Ennek fényében a magyarországi katasztrofálisan kommunikált, ügyetlenkedő intézkedések annyira nem is tűnnek rossznak.

A ukrán helyzet kulcsát aztán a tegnap esti híradóban el is mondták. Svájc és az USA már küldi is a vakcinákat - milliós nagyságrendben. Erről van szó.

Nekem mindenesetre nagy tanulság - és éppen ezért memorizálom is - hogy a híradókat manapság már csak fenntartással lehet nézni. Magyarországon eddig öt ember halt bele az új típusú influenzába. Ennyien a "normál" influenza áldozatául is esnek, ez bár szomorú, de nem súlyos. Ráadásul mindegyikük súlyos beteg volt. Olyan eset még nem fordult elő, hogy valaki makkegészségesen megkapta a betegséget, majd ágynak esett, és aztán meghalt.

Amit a híradók - különösen a Tények - művelnek, nem több rémhírterjesztésnél. Én immunis vagyok az ilyesmivel szemben, de sok ember egyenesen retteg. És miért? Hogy pár hülye magát újságírónak képzelő felolvasóművész komolyan, jelentőségteljesen nézhessen a kamerába. Nekem, ha egy ilyen eleve szürke, jellegtelen alak, mint Pachman Péter, a világvégét jelenti be, akkor sem lesz tőle több vagy érdekesebb.

És persze azért, hogy a már sokadik vilgáméretű pánikkeltésből élő gyógyszergyárak nagy kegyesen - és sok-sok pénzért - vakcinát küldhessenek az olyan szerencsétlen embereknek, akik sajnos egy olyan vacak országba születtek, mint Ukrajna. Szépen meggazdagszanak rajta, ami önmagában nem baj. Csak a körülményeket tartom aggályosnak. A felduzzasztott hisztériát, és azt, hogy most a jótevő képében akarnak tetszelegni.

Én természetesen nem fogom magam beoltatni. Pedig a munkahelyemen ingyen lehetett volna. Nem a mellékhatások miatt nem kérek belőle, hanem mert nem hiszek ebben a járványban. Utoljára gyerekkoromban oltottak be influenza ellen, és azóta egyetlen egyszer voltam beteg. Nincs erre semmi szükség. Ha mégis beteg leszek, majd kiheverem.

Egyébként pedig meglehetősen unom már, hogy minden nap azt kell hallgatni, hogy egy (!) újabb ember megbetegedett. Kit érdekel? Múltkor egy gyerek, aztán hétvégén egy terhes nő. Annyira utálom ezt a bulváros méricskélést is. Ha egy harmincöt éves férfi fertőződött volna meg, az nem lenne baj? Az ember ilyenkor feltételez egy titkos pontrendszert: harmincas férfibeteg, valószínűleg két hét múlva fölépül - 1 pont, 12 éves gyerek - 5 pont, terhes nő - 10 pont, celeb - 100 pont, terhes celeb - 1000 pont. És a kereskedelmi tévék a járvány lecsengésével összeadják a pontjaikat, és kihirdetik a győztest... A TV2 meg végre valamiben győzhet, ha már normális műsort képtelen csinálni.

Egy ideális világban a következő hír az lenne, hogy a betegek meggyógyultak. De nem élünk ideális világban, úgyhogy addig nekem az marad, hogy a híradók első három percében leveszem a hangot.

5 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr261511118

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A H1N1-nél is fertőzőbb vírus 2009.11.09. 16:01:53

Máris ezrek vesznek részt az LMP „Vegyél részt a demokráciában!” kampányában. Előkampányának első két hetében 10.000 ígéretet és több mint 1000 internetes regisztrációt gyűjtött az LMP. A regisztrációkat mától nem csak online eszközökkel, h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2009.11.09. 12:15:51

"Folyton azt hallom, hogy minden művelt ember orvoshoz megy, s ebből az a gyanúm alakult ki, hogy viszont a többiek orvosnak mentek."

:DDD

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2009.11.09. 17:14:55

Egyetértek! Teljes mértékeben!

Rá akarnak beszélni az oltásra. Ukrajnát is felhozták nekem példának. Mondom, ott nagyobb a szegénység, sok helyen nincs melegvíz, dohos/fűtetlen házakban laknak.

Igen, a magyarországi áldozatoknak mind volt más betegsége! A külföldiekről nem tudunk, és szerintem nem is mondják be, h 3 mexikói, aki meghalt, amúgy mellette lappangó tbc-s volt.

Egyik haverom kapott egy sima influenza elleni védőoltást. Egyedi és ritka eset, de immunrendszere legyengült, és elkapott majd túlélt 2, egyenként halálos betegséget. Nem adat be többször védőoltást, ez biztos.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2009.11.09. 17:16:22

Ja, és ezt kihagytad: a gyógyszeriparnak ebben hatalmas üzlet rejlik, h a média nagyobb járványt hirdet mint ami van. Több oltóanyagot el lehet adni.

Maga a gyors felfedezés szerintem amúgy dicséretes. De járványnak eladni mondhatni szórványos megbetegedéseket?

2itailor 2009.11.10. 07:28:02

Köszi ezt a posztot. Néha úgy érzem én vagyok egy felelőtlen, idióta, aki még ráadásul értetlen is:)

ZmanUK 2009.11.11. 17:05:46

Nos, en is ugy erzem hogy a helyzet messze tul van lihegve Magyarorszagon, (mert mondjuk meg kell nezni Angliat, nem csinalnak belole olyan nagy ugyet).

Ellenben azert hozza kell tenni hogy trukkos dolog ez az "uj" influenza. Mivel a halalos aldozatok eletkora 0-35 kozott van. Ez pedig nem jellemzo a normalis szezonalis influenzara. Szamomra ez az egyetlen egy dolog ami nyugtalanito. De a szamadatok szerint, halalozasi aranya valamivel kisebb mint a szezonalis influenzae.
En a "normal" influenza miatt sem oltattam meg be magam, hat emiatt sem fogok, megha ennek a virusnak a celcsoportjaba beletartozok.
süti beállítások módosítása